duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:50/171)

Bigos z cukinii z kapustą białą 164

chciałabym Wam przedstawić jeden z przepisów, które uwielbiam-bigos z cukinii, ale z dodatkiem białej kapusty.  Robi się go bardzo szybko, a produkty, które do niego potrzebujemy każdy raczej ma w lodówce.  Jest to świetna alternatywa dla  bigosu z kiszonej  kapusty. Polecam spróbować, ja odkąd mamy sezon na cukinię robię go dość często.  Znika bardzo(...)podsmaży dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy, jeśli kiełbasa nie puści trochę soku należy podlać wodą, żeby się nie przypaliło. Dodajemy też pokrojony czosnek. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Następnie do całości dodajemy odciśniętą cukinię, mieszamy, dodajemy koncentrat oraz przyprawy i ketchup.  Całość po dodaniu cukinii gotujemy zaledwie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ryż z kurczakiem w curry 169

ryż 1/2 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 filet z kurczaka 150g fasolka szparagowa (może być mrożona) 1 duża marchewka 1 łyżka sosu sojowego 100 ml bulionu 1 cebula 1/4 kapusty pekińskiej pieprz olej do smażenia Przepis na ryż z kurczakiem w curry Zaczynamy od ugotowanie ryżu. Gotujemy go według przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w dużą kostkę, albo paseczki(...)smażymy ok. 2-3 minut. Jak warzywa delikatnie zmiękną podlewamy wszystko bulionem, dodajemy sos sojowy, doprawiamy do smaku solą i smażymy aż bulion trochę odparuje. Dodajemy posiekaną kapustę pekińską i całość dusimy razem ok. 1-2 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem . Smacznego! Artykuł Ryż z kurczakiem w curry pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
GOŁĄBKI Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ, GRZYBAMI I BOCZKIEM WĘDZONYM 152

farszu esencję grzybów. KAPUSTA Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 8 minut na niewielkim ogniu. Jeśli trzeba, obróć kapustę do góry nogami i gotuj przez kolejne parę minut część, która nie została pokryta wodą. Po ugotowaniu wylać wodę z garnka i przestudzić kapustę. Przygotować farsz (można(...)następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia). Nie cała kapusta musi być wykorzystana. Resztę liści zużyć do przykrycia gołąbków. Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty, na nich ułożyć gołąbki. Podlać delikatnie wodą wymieszaną z odrobiną soli. Na wierzchu również ułożyć liście kapusty. Całość przykryć i dusić w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 stopni ( możesz piec

Calzonella.com
Knedle z kiszoną kapustą, morelami, grzybami... wg Ewy Wachowicz 154

knedle z kapustą kiszoną, grzybami i morelami. Do przepisu dodałam swoje... „ trzy grosze”. Danie wyszło doskonałe w smaku i kusząco wygląda na talerzu. Oryginał tego przepisu znajdziecie w książce „Ewa Wachowicz... obiady”. Polecam... Składniki: 1 kg ziemniaków 140 g mąki pszennej 60 g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej 1 jajko Składniki na farsz: 350 g kapusty kiszonej kilka suszonych grzybów(...)drobno pokroiłam. Kapustę odsączyłam z nadmiaru soku, drobno posiekałam i przełożyłam do garnka razem z grzybami i wodą, w której się moczyły. Wstawiłam do gotowania na średnim ogniu na około 30 minut. Cebulę i pieczarki drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam łyżkę masła wrzuciłam cebulę, a po chwili pieczarki. Kiedy się lekko podsmażyły dodałam kapustę i posiekane morele. Dusiłam, do miękkości

Kuchnia u Krysi
Wegański kapuśniak z kaszą 139

się „zeszkliła”, po czym dodaj przyprawy i wymieszaj.   Dodaj starte warzywa i smaż mieszając od czasu do czasu 5 minut.     Kolejno dodaj kapustę kiszona, wymieszaj i duś wszystko razem mieszając od czasu do czasu przez 10 minut. Co całości dodaj suchą (nieugotowaną) kaszę. Dodaj wody, 2-3 litry, tak aby było 5 cm od góry

greenscarf
Pierogi z kapustą i grzybami 521

drobną kostkę, szklimy na maśle. 4. Grzyby odcedzamy z wody, kroimy w drobną kostkę. Następnie dodajemy do zeszklonej cebuli i jeszcze chwilę smażymy. 5. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy grzyby i cebulę. Dusimy wszystko razem na małym ogniu do miękkości kapusty. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zwiększamy ogień i odparowujemy nadmiar płynu ciągle mieszając, aby kapusta się

W kuchni Katie
Młoda kapustka wiosenna 108

wiejskiej kiełbasy, boczku , jeśli lubisz 2 czerwone cebule, raczej małe 1 pęczek koperku sól i pieprz do smaku 4 łyżki passaty pomidorowej i kilka pomidorów suszonych Poszatkuj kapustę i zlej wrzątkiem, duś do miękkości. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż pokrojone na kawałeczki piersi z kurczaka, dosmacz solą i pieprzem. Przełóż do garnka z kapustką, dodaj pomidorowego sosu

Z Kuchni Do Kuchni
Pyszny Kapuśniak z Kiełbasą i Boczkiem 260

czasie gdy gotuje się zupa na patelni podsmażam boczek, cebulę, czosnek przez około 10 minut. Następnie po 10 minutach do boczku z cebulą dodaję majeranek i kapustę, mieszam i całość duszę pod przykryciem około 15 minut – od czasu do czasu mieszając. Gdy ziemniaki mam już miękkie to dodaję do zupy zawartość patelni, dodaję kiełbasę doprawiam solą i pieprzem i całość

Uwaga Babcia Gotuje
Kluski po Grunwaldzku 123

gęste, ciasto. W rondlu gotujemy wodę i porcjami wrzucamy ciasto (po pół małej łyżeczki). Kluski gotujemy, aż wypłyną. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy kapustę i mieszamy dokładnie. Dusimy kilka minut, Doprawiamy obficie pieprzem i odrobiną tymianku. Dodajemy kluski i mieszamy. Na koniec dodajemy drobno starty ser i łączymy z resztą składników

Gotuj z Rumcajsem
Schab duszony w kapuście kiszonej 260

niej cebulę pokrojoną w kostkę. Kapustę odsączyć z nadmiaru soku, pokroić drobniej i dodać do cebuli. Zalać wodą. Dodać przyprawy i mięso. Mięso starać się włożyć pod kapustę. Przykryć pokrywką i dusić do momentu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlewać wodą i od czasu do czasu zamieszać. Smacznego

W kuchni u Moniki
Kapusta zasmażona 137

zrumieniła. Wsypałem wtedy mąkę i smażyłem jeszcze ok. 2 minuty. Zasmażkę rozprowadziłem kilkoma łyżkami wywaru i dodałem do kapusty. Na patelni podsmażyłem drobno pokrojony boczek , dodałem do kapusty. Wlałem przecier pomidorowy. Dusiłem pod przykryciem ok. 10 minut. Doprawiłem do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny , dodałem posiekany koperek

R'n'G Kitchen
Łazanki z kapustą kiszoną 158

płuczemy ,osączamy ,siekamy. Marchewki i cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu. Dodajemy kapustę ,smażymy jeszcze 2-3 min i zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe. Dusimy na małym ogniu do miękkości kapusty (nadmiar płynu redukujemy). Boczek kroimy w kostkę ,smażymy na suchej patelni. Makaron ,kapustę i boczek (razem z wytopionym tłuszczem) mieszamy w garnku (cały czas podgrzewając na małym

R'n'G Kitchen
Bigos z młodej kapusty 195

patelni i podsmażyć do czasu, aż warzywa będą miękkie. Mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę, podsmażyć. Mięso, podsmażoną marchew, cebulę i pomidory przełożyć do poszatkowanej kapusty, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku pieprzem, sola oraz wegetą. W razie potrzeby należy dolać odrobinę wody i dusić dalej. Gdy warzywa i mięso będą już miękkie

Krakowskie smaki Ani
Zapiekanka z mięsa mielonego 228

następnie odciskamy i bardzo drobno siekamy (aby się nie ciągnęła w zapiekance). Gdy mięso będzie usmażone wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy aż się zeszklą. Wtedy dodajemy kapustę, ogórek i paprykę, dusimy razem około 15 minut. Całość doprawiamy i dodajemy keczup, dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: plasterki ugotowanych ziemniaków, połowę farszu, posypujemy połową startego żółtego sera, następnie druga

Kolorowy Przepisownik
Żeberka na kapuście kiszonej [PRZEPIS] 258

Większość osób przygotowujących żeberka z kapustą otacza żeberka kapustą z każdej strony. My żeberka układamy na kapuście. Takie są lepsze. Oczywiście naszym zdaniem. Również przechodzą smakiem

Jakugotujesz.pl
Gołąbki z grzybkami :) 155

Ugotowane grzyby schładzamy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do zmielenia, bądź kroimy na drobno. Zmielone grzyby i ugotowany ryż mieszamy doprawiając przyprawami. Następnie farsz wkładamy do liści kapusty i formujemy gołąbki. Dusimy na parze, ok 40 minut :) Wywar z grzybów zagotowujemy i doprawiamy rozrobioną w wodzie mąką. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze kilka minut, ciągle mieszając

Zdrowie na języku :P
Gołąbki z pęczakiem i grochem 161

cebulę z grochem i pęczakiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na liście, zwijać gołąbki. Układać ciasno gołąbki w garnku na liściach kapusty, zalać ,połową bulionu, dusić do miękkości na wolnym ogniu. W pozostałym bulionie rozmieszać koncentrat pomidorowy, wlać do gołąbków. Zagęścić wywar mąką z odrobiną wody, zagotować

Kuchnia Danusi
Rosół z kaczki 120

wlałam filtrowanej wody. Całość przykryłam szczelnie pokrywką i położyłam na najmniejszy palnik.Gotowalam prawie pół dnia. Zebrałam łyżką tłuszcz- podobno niesamowite placuszki wychodzą, można na nim smażyć , dusić i dodawać do kapusty z grzybami. Moja kaczucha nie była za bardzo jednak tłusta. Rosół z kaczuszki podałam z makaronem krajanka. Smak jest niezapomniany. Taki rosołek to samo zdrowie. Dodaje energii, przywołuje wspomnienia

Z Kuchni Do Kuchni
Kulebiak z kapustą i grzybami 190

gotować ok. 5 min w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i pokroić w kosteczkę.  Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać kapustę oraz grzyby i dusić około 8 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać całe jajko i żółtko.  Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta

Z miłości do słodkości
Włoska kapusta i bigosik 141

ziołowy, pieprz cayenne, kumin rzymski, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka mielona, czosnek granulowany)* koncentrat pomidorowy lub przecier sposób wykonania Kapustę poszatkować, zalać wodą, zagotować, odcedzić, wlać niewielką ilość wody, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem.Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć, następnie dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i delikatnie(...)podsmażyć, dodać marchewkę obraną i pokrojoną w ćwierćplasterki, podsmażyć, dodać mięso pokrojone w kostkę, podsmażyć, dodać obrane i pokrojone drobno pieczarki, podsmażyć i całość dodać do kapusty. Dodać również przyprawy, wymieszać i dusić na delikatnym ogniu.  Kiedy mięso będzie miękkie dodać do smaku koncentrat przecier pomidorowy 2-3 łyżki (koncentratu oczywiście mniej), wymieszać, doprawić do smaku, jeszcze chwilkę dusić

Mix smaku
Bigos wegetariański 150

dusimy. Tofu kroimy w drobną kostkę. Na  oddzielnej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy tofu i obsmażamy na rumiano ze wszystkich stron. Wszystkie składniki dodajemy do kapusty,mieszamy z koncentratem, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem przez kolejną godzinę. Po tym czasie bigos jest gotowy do zjedzenia, ale wiadomo, że najlepiej smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Smacznego!!! Przepis bierze udział w zabawie

Anioły w kuchni
Schab w kapuscie z wolnowaru 148

tapecie ponownie schab ale w całkiem innej odsłonie. Polski, tradycyjny schab w kapuście kiszonej, mojej zresztą domowej. Ale zamiast robiony w piekarniku to wolno pieczony, duszony w wolnowarze. A do tego kapusta z dodatkiem musztardy i śmietany ma całkiem inny wymiar. Polecam na zimowe obiady, bo syci, rozgrzewa i daje dużo wit.C. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Łazanki z kiszoną kapustą i grzybami 226

miękkości  przez 1 godzinę. Następnie odcedzić i przestudzić. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze plasterki i podsmażyć na oleju. Do wysmażonych grzybów dodać zimną kapustę i przyprawy. Wszystko razem dusimy jakieś 5-10 minut co chwilę mieszając, doprawiamy do smaku. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Do gorącego odcedzonego makaronu, dodać przygotowaną kapustę, dokładnie wymieszać. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Bigos z młodej kapusty / Młoda kapusta z kiełbasą 867

drobno. Kiełbasę kroimy w kostkę.  2. W garnku (niekoniecznie z grubym dnem) rozpuszczamy masło. Przekładamy kapustę, od razu zalewamy szklanką wody. Posypujemy vegetą. Dodajemy kiełbasę. Dusimy przez około 30-45 minut aż kapusta będzie miękka.  3. Na koniec dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem

Szefowa kuchni
Modra kapusta w czerwonym winie 100

poszatkowaną kapustę. Smażę kilka minut,  w tym czasie obieram jabłka i ścieram na tarce.  Dokładam jabłka, posypuję łyżeczką cynamonu, łyżeczką cukru i dolewam wytrawne wino. Duszę pod przykryciem a gdy kapusta jest miękka doprawiam solą i pieprzem do smaku

prawdziwe jedzenie
BIGOS NA GOLONCE 239

Bigos na golonce fot. Moja Książka Kucharska Bigos na golonce. Przepis na staropolski bigos na golonce z kiszonej kapusty i grzybami. Smakowity bigos z kiszonej kapusty, na golonce z pachnącymi grzybami i jałowcem to pewniak na świątecznym stole. Bigos z winem i wędzonymi śliwkami, dzięki czemu ma wykwintny i niezwykły smak oraz aromat. Bigos oczywiście zapiekany - zapewniam, że ten podbije(...)mięso z golonki od kości, a karkówkę pokroić na mniejsze kawałki.  Grzyby pokroić w paseczki. Krok 3. Do wywaru z gotowania mięsa dodać kiszoną kapustę, jagody jałowca, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i marchew - dusić na małym ogniu przez 1 godzinę. Krok 4. Na patelni wytopić pokrojoną słoninę oraz boczek, dodać posiekaną cebulę - podsmażyć na złoty kolor. Krok

Moja Książka Kucharska
Gołąbki z kalarepką w sosie borowikowym 162

mięso razem podsmażyć ciągle mieszać Do mięsa dodać  odcedzoną kalarepkę paprykę i ogórki starte na tarce na dużych oczkach ora liście zmielone z  reszty kapusty Dodać kostki mięsne  przyprawy dusić do odparowania wody    4.  - Ugotowany ryż przełożyć do miski Dodać mięso z patelni razem wymieszać w razie  potrzeby doprawić pieprzem i solą faszerować

W królestwie smaków Beaty