duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:42/171)

Młoda kapusta gotowana 416

dziwić gdyż z tego tak prostego warzywa powstają pyszne surówki, zupy, kapusta zasmażana, pierogi, łazanki, bigos… oj długo by pisał. Niewątpliwie cechą wspólną prawie wszystkich dań przygotownych z kapusty jest ich cena. Ich wykonanie kosztuje niewiele. Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis na kapustę gotowaną. Myślę, iż kapustę w takiej właśnie formie jemy bardzo często. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie(...)wody Młoda kapusta gotowana Jak zrobić gotowaną kapustę. Kapustę umyć, usunąć głąb i poszatkować. Marchew pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce. Dodać do kapusty. Wsypać sól, pieprz oraz kminek a następnie zalać wodą i wstawić na ogień. Zagotować. Kiedy woda w kapuście zaczyna się gotować, zmniejszyć ogień na mały i dusić przez 20 minut. Cebulę pokroić w drobną

mecooks
Chaczapuri z kapustą 131

smakami. Wyszło przewybornie <3 Składniki Ciasto: 20 g drożdży 2 szklanki mąki 3/4 szklanki wody 2 łyżki oliwy sól Farsz: 1 cebula 1 łyżka masła 1/4 małej główki kapusty włoskiej 100 g szynki konserwowej 100 g startego sera żółtego (u nas Gouda) koperek 150-200 ml bulionu warzywnego 3/4 szklanki passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku Przygotowanie W wodzie rozpuszczamy(...)wyrośnięcia. W tym czasie cebulę siekamy, szklimy ją na maśle, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę, smażymy kilka minut. Kapustę szatkujemy, dodajemy do szynki, wlewamy bulion i dusimy przez kilkanaście minut, by kapusta lekko zmiękła. Nadmiar płynu odparowujemy, kapustę z szynką studzimy, dodajemy starty ser (część zostawiamy do posypania), posiekany koperek, mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy

R'n'G Kitchen
Wigilijna kapusta z pieczarkami i olejem lnianym 172

łyżki masła. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać pieczarki pokrojone w plastry, chwileczkę smażyć, po czym całość przełożyć do garnka z kapustą. Całość doprawiamy pieprzem i dusimy na małym ogniu do miękkości. Po odstawieniu kapusty z ognia dodajemy do niej trochę śmietanki, a po lekkim przestygnięciu wlewamy wedle uznania olej lniany

Kuchenne aromaty
Kaczka duszona z czerwoną kapustą 127

może być też kaczka hodowlana. Dzika kaczka jest mniejsza, ma chudsze mięso i troszkę inny smak od tej hodowlanej. Kaczka, tłuszcz (u mnie gęsi), 0,5 kg czerwonej kapusty, 1 cebula, 5 jagód jałowca. 200 ml czerwonego wytrawnego wina, sól, cukier, sok z cytryny, Kaczkę oczyścić, umyć. Podzielić na cztery części. Natrzeć solą i rozgniecionym jałowcem. Obsmażyć na rumiano(...)wylewać). Do kaczki wlać wodę (około 200 ml) i dusić, aż będzie prawie miękka. Kapustę i cebulę posiekać. Osolić, wymieszać, odstawić na kilkanaście minut. Wyjąć z garnka kaczkę, włozyć odciśniętą kapustę, na wierzchu ułożyć kaczkę. Wlać tłuszcz ze smażenia kaczki, oraz wlać 200 ml wody. Dusić aż kaczka będzie miękka. Wać wino, dusić razem aż płyn prawie odparuje. Gdy kaczka

królestwo garów
Żeberka w modrej kapuście 149

grzybami. Wierzcie mi, od samego zapachu ślinka cieknie. I mimo, że kapusta mało modra w sosie, to pyszna i ona, i mięsko w niej duszone. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych (chudych), 1/4 główki czerwonej kapusty, 3 cebule (użyłam czerwonych), 5 - 6 ząbków czosnku, 2 suszone grzyby, 1 łyżeczka octu balsamicznego, sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, majeranek(...)stron. Przełożyć do sporego garnka i zalać wodą (ma je przykryć). Dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i kostkę mięsną. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 40 minut. W międzyczasie poszatkować kapustę i pokroić cebulę w piórka. Obrane ząbki czosnku przekroić na pół. Wrzucić na patelnię (na ten sam tłuszcz, na którym smażyły się żeberka), dodać ocet balsamiczny

Nie tylko w kuchni
Zasmażana kapusta kiszona 247

mocno kwaśna, tuż przed posiekaniem przelać zimną wodą. Do podsmażonej cebuli dodać kapustę kiszoną i chwilę razem przesmażyć. Zalać wodą ( 500ml ) i doprawić. Wymieszać i przykryć pokrywką, dusić do momentu aż kapusta będzie miękka. Od czasu do czasu zamieszać. Na koniec oprószyć mąką, wymieszać i zdjąć z ognia. Smacznego

W kuchni u Moniki
Kapusta czerwona na piwie do obiadu 171

piwa 40 dag kwaśnych jabłek cynamon sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Kapustę poszatkować, chwilę podgotować w odrobinie wody. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać do kapusty, zalać piwem i dusić na wolnym ogniu około 20 minut. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, połączyć z kapustą i przyprawić do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Wege bigos w innej odsłonie. 206

rozpisaliśmy, a tu trza bigos gotować :) No to do kuchni !     Bigos wegetariański w innej odsłonie, a na dodatek kasza bulgur (5-6 osób) Składniki: 1 niewielka główka kapusty pekińskiej 1 brokuł lub 1 opakowanie mrożonego 1/2 kalafiora lub 1/2 opakowania mrożonego 1 duża marchewka* 1/2 szklanki zielonego groszku* *(możecie zamienić to na 1/2 opakowania mrożonej mieszanki groszek(...)rozgrzaną wcześniej oliwę z oliwek. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Chwilę przesmażamy i podlewamy niewielką ilością wody. Przykrywamy, aby udusiły się i zmiękły. Kiedy warzywa duszą się wtedy szatkujemy kapustę, prażymy na suchej patelni pestki dyni i kroimy czosnek w cieniutkie płatki. Teraz dodajemy do kruchych warzyw kapustę, czosnek i prażone pestki dyni. Mieszamy całość, dodajemy koncentrat pomidorowy

vegetanie
Kluski ziemniaczane z duszoną kapustą włoską 108

powierzchnię wody. Słoninę kroimy w kostkę, roztapiamy. Na tłuszcz wrzucamy posiekaną kapustę, chwilę podsmażamy, cały czas mieszając by nam nie przywarła do garnka. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dusimy pod przykryciem. Gdy kapusta zmięknie, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
makaron penne z kiszoną kapustą i kminkiem... 188

minut, nadmiar wody odlać zostawiając z 1 szklankę cebulę, słoninę wędzoną, kiełbaski pokroić w kostkę, w rondlu podsmażyć słoninę z kiełbaską, dodać cebulę i podsmażyć dodać kiszoną kapustę ze szklanką wywaru, dusić z 15 minut, doprawić pieprzem, przyprawą w płynie wsypać makaron, wszystko wymieszać delikatnie - makaron z kapustą przypomina łazanki, jest syty i smaczny na obiad.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos z młodej kapusty 178

klarowane lub smalec Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić w kostkę, przyprawić słodką papryką i podsmażyć na maśle klarowanym lub smalcu. Następnie dodać pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek i dusić na małym ogniu do miękkości. Kapustę umyć i poszatkować, dodać do mięsa i dusić pod przykryciem aż zmięknie. W trakcie dodać dwie łyżki przecieru pomidorowego. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Podawać z ziemniakami

Ze smakiem i z pasją
Młoda kapusta 136

przykryciem przez 10 minut. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Odlać wodę z garnka z kapustą i dodać masło z podsmażoną cebulą. Dusić 10 minut. Jeśli widać, że kapusta pomimo mieszania lekko się przypala - dolać odrobinę wody. Na koniec wlać ocet i dodać posiekany koperek. Całość dobrze wymieszać

Karola gotuje
KAPUŚNIAK Z KMINEM RZYMSKIM 199

mielonym pieprzem. Chwilę smażymy, a następnie zalewamy połową bulionu. Dodajemy miód i sos sojowy. Dusimy wszystko pod przykryciem. W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę, na której smażymy kapustę. Po chwili smażenia dolewamy wino i dusimy pod przykryciem. Następnie dolewamy pozostałą część bulionu. Gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie łączymy kapustę z pozostałymi warzywami i gotujemy kolejne 10 minut

wege i kropka
Pok- choi duszona na maśle z koperkiem 170

najprosciej jak sie da,na polski sposob.Gdy tylko uda mi sie ja znowu upolowac przygotuje na sposob azjatycki z sezamen i podziele sie z Wami przepisem. Kapusta pok-choi duszona z koperkiemSkladnik na 2 porcje:Pok Choi -300g1 lyzka masla gheeduzo koperkusol do smakuKapuste wyplukac,odzielic glab i pokroic w grube paski.Smazymy na rozgrzanym masle,krotko i dosyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Młode ziemniaczki z młodą kapustką i delikatnym indykiem 165

części twarde i zgrubiałe. Poszatkuj . W rondlu rozgrzej niewielką ilość oleju kokosowego, wrzuć cebulę i mięso. Przesmaż. Następnie wrzuć marchewkę oraz pietruszkę. Dosmacz solą i pieprzem. Wrzuć kapustę i podlej wrzątkiem. Duś do chwili, aż płyn odparuje. W razie potrzeby przypraw według uznania. Pod koniec duszenia wsyp sporą garść koperku. Ziemniaki pozbaw skórki, ugotuj do miękkości, podsmaż na oleju kokosowym

Z Kuchni Do Kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, ogórkiem kiszonym 185

surówka z tego, co akurat było w lodówce. Padło na kapustę pekińską, którą nazywamy też pekinką. Kapusta pekińska to świetna baza do wielu potraw. Jeszcze nie próbowałam kapusty pekińskiej w wersji duszonej, ale wszystko przede mną. Świetnie komponuje się w mojej wersji naleśników, z nadzieniem po chińsku. Wróćmy do naszej kapusty pekińskiej. Do poszatkowanej kapusty dorzuciłam dla odmiany ogórek

Mieszam w Garnku