przygotować po raz pierwszy domowy zakwas na żurek świąteczny. Okazało się to wyjątkowo łatwe a żurek naprawdę boski. Mając taki zakwas każdy żur Wielkanocny nabierze wyjątkowego, głębokiego smaku. Składniki: 1 litr przegotowanej, ostudzonej wody 1 szklanka mąki żytniej 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka ziaren kolorowego pieprzu 2 duże ząbki czosnku skórka z chleba żytniego Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać
Wielki apetytSMAKI DZIECIŃSTWA ( był już Chleb w jajku i Makaron z serem ). Frytki – niby nic nadzwyczajnego i przepis na nie przecież każdy zna, więc nad przepisem tutaj nie ma się co rozczulać :p Nie lubię tych z popularnych, sieciowych fast-foodów ( może ze 3 razy w życiu je jadłam :p ). Lubię za to takie domowe … bardzo grube
Ostra na Słodkoprzekonałam się, że pieczenie chleba wcale nie jest trudne, a daje tyle radości i satysfakcji, że zrobiło się je samodzielnie;) Kilka przepisów już Wam podałam, dzisiejszy chlebek składa się z mąki pszennej oraz żytniej i płatków owsianych. Ponadto wzbogaciłam go o słonecznik i siemię lniane oraz otręby pszenne. Wyszło smacznie, zdrowo i przede wszystkim domowo:):) Składniki:250g mąki pszennej, 250g
Z miłości do słodkościKiedyś po sieci krążył zagraniczny filmik na "korean street sandwich", a przedstawione w nim kanapki bardzo mi się spodobały. Wiedziałam, że nam wielbicielom wszelakich tostów na
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPoziomki jako dziecko zbierałam gdzie tylko się dało i do dziś mam taki sentyment do tych owoców, że kiedy pojawią się pierwsze dojrzałe sztuki to od
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasła możemy posmarować chleb pesto, będzie bardziej aromatycznie i trochę zdrowiej przekąski z ciasta francuskiego, bułeczki drożdżowe - to bardzo prosty patent na imprezową przekąskę, wystarczy posmarować ciasto pesto, zwinąć w rulon i pokroić na ślimaczki i upiec, do środka można też dodać różne warzywa, sery czy wędliny Na moim blogu możecie znaleźć przepis na domowe pesto bazyliowe . Jeśli
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki : 5 łyżek mąki pszennej razowej ( typ 1850 ) 3-4 ząbki czosnku 1/2 łyżki majeranku suszonego 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżka wody
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 5 łyżek mąki żytniej razowej ( typ 2000 ) 3-4 ząbki czosnku 1/2 łyżki majeranku suszonego 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżka wody
Przepisy i porady kulinarneSylwester już za dwa dni, więc czas wymyślić menu sylwestrowe. Jedzenie na Sylwestra lubię szybkie i łatwe w przygotowaniu, choć niektóre przepisy wymagają częściowego przygotowania jak
codojedzeniaPita to nie tylko charakterystyczne puchate placki z dużą kieszonką do napełniania, ale i miękkie płaskie chlebki. Te są w typie greckim – zostają elastyczne, świetnie nadają
Karo in the Kitchenprzygotować grzanki. Kromki chleba pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni teflonowej na złocisty kolor. Zupę podawać gorącą z grzankami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy. Zupę można także podać z groszkiem ptysiowym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Zupę cebulową możesz podać z Domowymi grzankami ziołowymi
Gospodyni Miejskaskładniki: 550 g świeżych pomidorów 1 papryka, czerwona 2 ogórki gruntowe 1 cebula, średniej wielkości 4 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki octu
Domowy Smak Jedzeniaawokado i dużo zielonego. Domowa wersja pewniejsza i prawdopodobnie zdrowsza. Podreptałam szybko do sklepu po składniki i oto ona: kanapka zielona. No dobrze, wiem, że nie wszystko jest w niej zielone, ale ten kolor jednak króluje. Nie tylko zadowoli w obliczu nagłej zachcianki, ale również pożywi.Składniki:Chleb/bułki/inne pieczywo (u mnie 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego)1 zielona
Weganizm infantylnyOstatnio coraz częściej piekę chleby i bułki. Wszystkie możecie znaleźć tutaj :) Dziś przyszła kolej na zdrowe bułeczki z pewnym nietypowym dodatkiem, a mianowicie z suszonymi pomidorami. Znalazłam w lodówce tylko 5 suszonych pomidorów i nie wiedziałam co z nimi zrobić:) Postanowiłam dodać je do ciasta na bułeczki wraz ze sporą ilością zdrowych ziaren. Wyszło smacznie, domowo i zdrowo... Składniki:500g
Z miłości do słodkościBardzo smaczna pasta z awokado do smarowania pieczywa. Szczególnie polecam osobom unikającym mleka, idealnie zastępuje masło lub serek. Do pasty w wersji słonej świetnie pasuje plaster
prawdziwe jedzenie