Domowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym smakiem prażonej cebuli to idealna propozycja dla smakoszy własnych wypieków. Składniki: 130g mąki kukurydzianej 100g mąki żytniej 250g mąki pszennej 2 jajka 8g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 65g masła 100ml wody 100ml mleka 130g prażonej cebuli 1 łyżka maku 1 jajko do posmarowania chleba na wierzchu
Szalona Kuchnia EwelinyKrokiety robię raz na jakiś czas, zazwyczaj są to nadzieniem z kiszonej kapusty. Przedstawiam Wam mój przepis na pyszne domowe krokiety. Składniki na ciasto; 2,5 szkl mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 szkl wody 2 jajka 2 łyżki posiekanego majeranku sól i pieprz do smaku Składniki na farsz; 50 dag kapusty kiszonej 20 dag pieczarek(...)małe cebule sól, pieprz do smaku majeranek suszony lub świeży , słodka papryka w proszku Dodatkowo; kilka kromek suchego chleba pół szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka olej do smażenia Przygotowanie; Z podanych składników na ciasto upiec cienkie naleśniki. Kapustę gotujemy do miękkości, następnie mocno odciskamy z wody i drobno kroimy. Cebule kroimy w kosteczkę a następnie podsmażamy na rumiano
Radość kipiąca uśmiechem.Domowy zielnik- zasadź własne zioła. Jest wiele odmian, które można z powodzeniem hodować przez cały rok. 9. Nie bój się sklepowych marek!- Wiele osób myśli, że smakują inaczej albo są gorsze gatunkowo. Często okazuje się wręcz przeciwnie! 10. Gotowe sosy, dipy- naucz się przyrządzać je samemu. Gotowe są drogie i często zawierają wiele zbędnych konserwantów. 11. Suchy chleb, bułki
Tradycyjna KuchniaTo kolejna propozycja z wertowanej w te i we w te "Piramidy od Kuchni. Na wynos". Córcia sama odmierzała, mieszała a potem smażyła placuszki. Ja
Dzieje kuchennej WiewióryMoja córeczka na kolację zażyczyła sobie pyszne kanapki więc dostała. Nie tylko pyszne, z jej ulubionymi dodatkami ale też ciekawie wyglądające. Kiedy je zobaczyła to aż
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatruskawkami i lubczykiem Aquarius , pieczoną ikrę z turbota w kisielu z rabarbaru z imbirem i chipsem z podpłomyka z paloną czarnuszką Dym na wodzie , quesadillas z kurczakiem Tako , domowego śledzika i schabu, carpaccio z łososia i bruschettę z pomidorami i bazylią Toscana , łososia w sosie z czosnkiem niedźwiedzim, roladkę z łososia nadziewaną ricottą i wędzone carpaccio z łososia(...)sosie Suempol oraz na słodko - kremu bawarskiego z syropem z czarnego bzu Oficyna , cytrynowca z bezą Must Bake i tosta francuskiego z chałki z truskawkami Marmolada chleb i kawa . Podsumowując, wczoraj moje kubki smakowe były w stanie euforii i dzisiaj również chcą to przeżyć! Dzisiaj proponuję bardzo proste ciasto, a zarazem genialne w smaku. Połączenie awokado wraz
Be Fit Be Strong„Tak jak obiecałam dziś przepis na pesto z rukoli. Dla niewtajemniczonych pesto to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech. Jego głównym składnikiem jest bazylia, orzeszki
Wiem co jemMoim zdaniem wszystko co zrobi one w domu jest najlepsze, nie muszę więc Was chyba namawiać do zrobienia samodzielnie pysznego białego sera.Jest coraz cieplej, mleko po
Gosia gotujewypiekaniem chleba na zakwasie, a trwa to już ponad 3 lata, nie kupuję już żurku sklepowego, bowiem przygotowanie swojego zakwasu jest banalnie proste. Dlatego zachęcam również Was do przygotowania swojego własnego zakwasu. Pracy przy nim niewiele a efekt zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Smak takiego żurku jest o niebo lepszy, wiem bo mam porównanie. Gorąco zachęcam do przygotowania pysznego domowego żurku
Smaczne ZdroweNajlepszy ser domowy to taki, kiedy ogrzewamy mleko zaraz po ukiszeniu. Ser jest wtedy gładki, lekko kwaskowaty. Jeśli chcemy otrzymać ser o bardziej zdecydowanym smaku kwaśne mleko trzymamy 2-3 dni zanim będziemy go podgrzewać. Jeśli chcemy otrzymać ser bardziej zwarty, należy po odcieknięciu serwatki położyć ser w zawiniętym bawełnianym woreczku na deskę kuchenną położyć na serze drugą deskę(...)odcieknąć. Z tej ilości mleka otrzymałam równo 1kg sera. Ser jest delikatny i łatwy do smarowania. Serwatki nie wylewamy. Można ją wykorzystać w różny sposób. Do pieczenia chleba, do naleśników, do ciasta na pizzę, do każdego drożdżowego ciasta. Gdyby ser był z dodatkiem podpuszczki z serwatki można by zrobić serek ricotta. Serek wymieszałam z ziołami i ponownie wyłożyłam na gazę
Leśny Zakątekmakiem. Przepis został zaczerpnięty z bloga o wdzięczniej nazwie Ciastko z dziurką. Rogale wyszły pyszne, miękkie, puchate, lekko słodkawe, takie jak lubię. Do wypieku rogalików użyłam mąki z Chleb na zdrowie. A przy okazji mogłam po raz pierwszy przetestować kamień do pieczenia, który ostatnio kupiłam. Myślę, że zdał egzamin doskonale. A do przepisu na maślane rogaliki(...)piekarnik do 180 stopni, wsuwamy blaszkę i pieczemy rogaliki około 15-20 minut z termoobiegiem. Razem ze mną piekły: Małgosia z Smaków Alzacji Bożena z Mojego domowego kucharzenia Joanna z Różowej kuchni Lidia z Ciastka z dziurką Łucja z Fabryki kulinarnych inspiracji Monika z Niezapomnianych smaków Kasia z Kasia.in Justyna
Kulinarne przygody Gatitywłaśnie się zaczął długi majowy weekend. W sumie nie mam się co cieszyć, bo ja się wśród tych "niektórych" niestety nie znajduję. Ale nic to, ja tam swoją pracę lubię :) DOMOWA KIEŁBASA GRILLOWA 50% chudego mięsa wieprzowego 50% pachwiny wieprzowej (czyli tłustsze mięso) przyprawy i dodatki (na 1 kg masy mięsnej): 3 ząbki czosnku 20 g soli kuchennej 2 g białego(...)zamarynować i przygotować do grillowania. Tak to wyglądało w trakcie pracy. Ja z tyłu kręcę korbą, a Madzia z przodu odbiera towar. A w tle mój zakwas na chleb: A tak wyglądają już zrobione kiełbaski przed sparzeniem: I po sparzeniu: A tutaj Tosia sprawdza jakość kiełbasy. Testy wypadły pomyślnie, Tosia zadowolona: PIWNE KIEŁBASKI ZAWIJANE W BOCZEK 6 kiełbasek grillowych
Marder&Marder Manufacturechleba? Ta z makreli jest chyba najpopularniejsza i każdy ma swoją ulubioną wersję. Też bardzo ją lubię i często modyfikuję przepis. Dzisiejsza to pochwała prostoty - makrela, kremowy serek i chrzan własnej roboty, dlatego jest tak pyszna i aromatyczna. Jedna z najprostszych i koniecznie do przygotowania. Polecam! Składniki: 1 wędzona makrela 100-120 g kremowego serka 2-3 łyżki domowego chrzanu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!domowym zakwasie. A go akurat się przygotowuje kilka minut. Potem już tylko czekamy, aż nabierze aromatu i smaku. Nastawiliście już swój zakwas? Jeśli nie to pomału można się za to zabierać. Składniki: 1,5 kg buraków 2,5 l wody 20g soli kamiennej 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2 ziela ang 6 ząbków czosnku kromka dobrego razowego chleba- jeśli
Z Majeczką w kuchnimówią, jak się nie ryzykuje to się nie ma. I całe szczęście, że się na nią odważyłam. Zupa a w zasadzie krem jest przepyszna, idealnie komponuje się domowymi grzankami ale myślę, że równie dobra była by z groszkiem ptysiowym. Jak lubicie paprykę to ta zupa jest na pewno dla Was. Polecam bardzo;) Przepis na zupę zaczerpnięty z jednej z gazet(...)kobiecych z moimi modyfikacjami. Składniki: 6 dużych papryk 2 cebule 3 szklanki bulionu warzywnego 2 marchewki pół opakowania sera feta oliwa z oliwek 5 kromek chleba łyżka masła łyżeczka majeranku, tymianku i słodkiej papryki pieprz do smaku sól do smaku słodka papryka do smaku Wykonanie: Każdą z papryk kroimy
Krakowskie smaki Anidomowym sosie pomidorowym z ziołami prowansalskimi . Przepis cieszył się ogromną popularnością więc postanowiłam zrobić dla Was kolejne nadziane muszle. Tym razem – kurkami i kurczakiem. Tradycyjnie zapieczone w domowym sosie pomidorowym. Danie smakuje obłędnie! Korzystajcie z sezonu na kurki i koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki (3-4 porcje): 20 – 24 muszli makaronowych – conchiglioni Sos pomidorowy: 1 duża żółta cebula(...)papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru oliwa z oliwek + czubata łyżka masła Nadzienie: 1 duża pojedyncza pierść z kurczaka 200 g kurek 200 g kremowego serka twarogowego do smarowania chleba (u mnie – mój ulubiony) 1/2 szklanki tartego grana padano sól, pieprz, suszony tymianek oliwa z oliwek + 1 czubata łyżka masła 2 – 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula Do posypania
Moja pasja smakuCzęsto masz dylemat co zjeść na kolację i po raz kolejny sięgasz po nudne kanapki? Jeśli tak to mam dla Ciebie świetny przepis, który będzie doskonałą
HealthyCreationsKolejna odsłona zdrowej pasty na kanapki . W roli głównej czerwona soczewica , na drugim planie por , marchewka , kurkuma dla koloru i papryka dla ostrości ! Zdecydowanie
Marcepanowa kuchniaCzosnek niedźwiedzi okazał się „tematem rzeką”. Wraz z nadejściem wiosny gości na stołach w coraz większej ilości kuchni, nie tylko polskich. Stał się wręcz rośliną poszukiwaną
mojewypiekiinietylkoPieczemy ją od kilku lat. To jedna z najlepszych pieczonych karkówek, jakie mieliśmy okazję przyrządzać. I jeść. Na ciepło, na zimno. Do obiadu, na kanapkach, w
OliveandThymePrzygotowując swój domowy syrop z czosnku zalałam roztarty czosnek 300 g alkoholu, ale dawkowałam go zgodnie z zamieszczoną wyżej tabelą. Być może to autosugestia, ale istotnie czuję się lepiej. Domowy syrop z czosnku na grypę i choroby dróg oddechowych W książce "Czosnek znany i nieznany" znalazłam też przepis na syrop, który można stosować przypadku chorób infekcyjnych dróg oddechowych(...)Jerzego Lutomskiego, którego pozwolę sobie zacytować: "najmniejszą [leczniczą] dawką dzienną jest spożycie po jednym ząbku czosnku rano i wieczorem. Można go drobno pokroić nożem i nałożyć na kromkę razowego chleba spożywanego z gorącym mlekiem" Profesor ostrzega jednocześnie, że podawane w dużych dawkach preparaty z czosnku są niebezpieczne dla dzieci. Czosnek w kuchni Czosnek jest niezbędny do przyrządzania baraniny, mięsa jagnięcego
Cztery FajeryPrzygotowując swój domowy syrop z czosnku zalałam roztarty czosnek 300 g alkoholu, ale dawkowałam go zgodnie z zamieszczoną wyżej tabelą. Być może to autosugestia, ale istotnie czuję się lepiej. Domowy syrop z czosnku na grypę i choroby dróg oddechowych W książce "Czosnek znany i nieznany" znalazłam też przepis na syrop, który można stosować przypadku chorób infekcyjnych dróg oddechowych(...)Jerzego Lutomskiego, którego pozwolę sobie zacytować: "najmniejszą [leczniczą] dawką dzienną jest spożycie po jednym ząbku czosnku rano i wieczorem. Można go drobno pokroić nożem i nałożyć na kromkę razowego chleba spożywanego z gorącym mlekiem" Profesor ostrzega jednocześnie, że podawane w dużych dawkach preparaty z czosnku są niebezpieczne dla dzieci. Czosnek w kuchni Czosnek jest niezbędny do przyrządzania baraniny, mięsa jagnięcego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata