było dla mnie wyzwanie. Jestem fanką domowego pieczywa, właściwie to już dawno przestałam jeść te sklepowe. Nie ma nic smacznego ani zdrowego w nadmuchanych bułkach/chlebie, które są dodatkowo barwione karmelem, aby wmówić konsumentom, że to pieczywo razowe... Bezglutenowego pieczywa nigdy nie jadłam, a co dopiero mówić o jego wypieku. Na sklepowych półkach można znaleźć paczkowane bułki czy chlebki(...)bezglutenowców, ale z kolei ich producenci dbają tylko o to, żeby były bezglutenowe i bez wyrzutów sumienia dorzucają do pieczywa masę chemii... Chleb bez glutenu można bardzo łatwo i szybko zrobić w domu! Będzie o wiele zdrowszy i smaczniejszy niż ten z plastikowego opakowania ze sklepu :) Jeśli jesteście na diecie BG z wyboru możecie użyć mąk które
chili & sugarselera naciowego 4 orzechy włoskie 80 g sera gorgonzola Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych (można pominąć jeśli nie mamy akurat w domowych zapasach) Kilka kropli soku z cytryny Kilka kropli białego octu winnego Świeżo mielony pieprz i sól Roszponkę myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy zgrubienia w okolicy korzenia. Suszymy i układamy(...)sałatce. Można je wcześniej uprażyć na patelni. Ser rozkruszamy i dorzucamy na talerze. Przygotowujemy winegret: mieszamy wszystkie składniki i delikatnie skrapiamy sałatkę. Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem chrupiącego chleba
Kolizje Smakówdzisiaj kupowaliśmy tortille, ale już nigdy więcej, obiecuję ! A poza tym o ile zdrowiej i taniej ? WOW ! Dlaczego ? Dlatego, że posiadając mikser z hakiem do wyrabiania chleba przygotowałam ciasto w ciągu kilku minut. Potem tylko wałkowanie, smażenie na patelni i chlup tortilla na talerzu wylądowała. ( Ja użyłam mąki mieszanej, ale jeśli wolisz samą pszenną – użyj tylko takiej :), pamiętaj(...)widok, po chwili przekładamy na drugą stronę i znowu smażymy przez 1 minutę maks, zdejmujemy i gotowe:) Prawda, że proste ? U nas teraz będą tylko domowe tortille :) Tortilla jak ją zrobić, prosty przepis
Kuchnia na wzgórzukebaby klasyczne, czyli z mielonego mięsa, dość różne od tych jakie znamy z polskich kebabowni. Zdrowsza wersja kebaba Kebaba możecie podać w chlebkach pita (tu znajdziecie przepis, jak upiec domowe pity) , zawinąć w placki tortilli (sprawdzony przepis na tortille własnego wyrobu jest tutaj), albo zrobić zdrową sałatkę tabbouleh, jak my w tym tygodniu. Jest to tradycyjny sposób podawania kebaba(...)minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia polej kebaby jeszcze raz sosem. Jeśli chcesz mocniej przyrumienić wstaw go pod konkec pieczenia pod sam gril. Gotowe! Kebaby możecie podać w chlebie pita, zawnięte w tortille, albo z sałatką tabbouleh. Sałatka tabbouleh Składniki: 1/2 szklanki kaszy bulguru 250-300 g pomidorków koktajlowych lub kilka dużych, dojrzałych pomidorów różnych gatunków 1 pęczek pietruszki
Niedzielny kucharzDrożdżowe pity, które w trakcie pieczenia szybko rosną, a środek robi się pusty. Po rozcięciu można napełnić je ulubionymi dodatkami, u mnie jest to m.in sadzone
https:KKuchniaMniamSkładniki: 1 sztuka większa makrela wędzona, 1 kostka 25 dag twaróg, 1 sztuka cebula średnia, 1 sztuka papryczka chilli mała zielona, 1 sztuka papryczka chilli mała
W Mojej Kuchni Lubiębyłam bardzo ciekawa jak się sprawdzi w mojej kuchni. Z platformy youkencook.pl wybrałam przepis na pizzę z szynką parmeńską i kaparami - w końcu wiecie jak kocham robić domową pizzę! Receptura miała być wariacją, dlatego wykorzystałam własny przepis na ciasto - dodałam do niego mąkę orkiszową i siemię lniane, aby było bardziej wartościowe dla zdrowia. Zaś dodatki - uwielbiam smak(...)kształt i dzięki temu dobrze wyrabia ciasto w trakcie zagniatania. Ponadto robot ma wytrzymały silnik, dzięki czemu bez problemu poradził sobie z trudnym zadaniem, jakim jest zagniatacie ciasta na chleb lub pizzę. Bądźmy szczerzy - ręczne wyrabianie ciasta drożdżowego jest męczące, czasem wiec wyrabiałam ciasto mikserem z dołączonymi haczykami, jednak praca z robotem planetarnym jest bez porównania przyjemniejsza i szybsza
Chilli Czosnek i Oliwasię przebić ten smak. Taki lekko słodkawy, z bardzo delikatna goryczką, leciutko kwaskowy. Genialnie gasi pragnienie, to najlepszy napój na upały. Madzia bardzo sceptycznie patrzyła na moją domową produkcję i stwierdziła, że ona tego zajzajeru pić nie będzie. Ha, francuski piesek się znalazł :) Finalnie okazało się, że mój kwas bije na głowę ten ze sklepu, poważnie! Co prawda wyszedł nieco(...)sklepowy" smak, to dajcie więcej cukru i mniej cytryny. Ale ja polecam ten swój, niedługo będę robił kolejną porcję :) A dodam jeszcze, że specjalnie na potrzeby tego kwasu zrobiłem chleb żytni ( pisałem o tym niedawno ). Bo głównym składnikiem tego napoju jest właśnie żytni chleb. Nie chciałem takiego sklepowego chleba używać, bo tak naprawdę to nie wiem co się
Marder&Marder ManufactureJak U Was wygląda wigilijny stół? Tradycyjnie czy lubicie eksperymentować? U nas raczej tradycyjnie, ale też staramy się, żeby zawsze pojawiało się coś nowego, innego. I
Smaczny zeszytSą takie dni gdy ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę są włóczęgi po wielkim mieście. Marzę wówczas o zakopaniu się pod ciepłą kołderką, o kubku gorącej
Dzieje kuchennej WiewióryCzasem tak bywa, że jest za dużo mleka i niestety mleko skwaśnieje..ale i na to jest sposób...tzn. sposobu, żeby mleko nie kwaśniało nie ma
Moje domowe kucharzenieczymś idealnym do dżemu, powidła, z czymś lekko słodkim ale nie za słodkim (jak różne bułki z nadzieniem w środku). Od dawna chodził za mną pomysł zrobienia domowej chałki ale jakoś to odwlekałam i odwlekałam, aż w końcu kłopoty żołądkowe mojej mamy mnie do tego zmusiły. Przepis, który wam prezentuję jest po prostu(...)pory jest tak samo miękka, nie czerstwieje ani się nie psuje (!! Ważne aby po całkowitym wystudzeniu, przechowywać ją w foliówce i w całości - nie pokrojoną na kawałki jak chleb, który można kupić "żeby było szybciej i łatwiej". Chałka pokrojona na 'kromki' szybciej wysycha !!)\ Komu przede wszystkim polecana jest chałka? Osobom mającym problemy z jamą ustną (wszelakie infekcje, afty, rany
JedzeniomaniaKolorowa chałka [w sumie u mnie nie jest taka kolorowa,ale mniejsza z tym] upieczona w ramach akcji Kolorowa chałka .Dziewczyny upiekły też pyszne i bardziej
Moje domowe kucharzenieCześć! Tradycyjna szwedzka przekąska, którą robi się z okazji różnych świąt rodzinnych bądź innych okoliczności. Zanim zrobiłam ten tort podpytałam znajomych ze Szwecji jak oni
Pieprzyć z FantazjąDziś razem z marką Schär , producentem żywności bezglutenowej, przygotowałam dla Was przepis na pyszne, bezglutenowe bułeczki z musem jabłkowym. Puszyste, mimo, że bez drożdży, delikatne, lekkie. Ja nadziałam je domową konfiturą jabłkowo-agrestową – Wy śmiało możecie użyć innych dodatków – mogą to być owoce, kremy orzechowe, masła, powidła i inne nadzienia, na które macie ochotę. Zawsze będzie pysznie! Spróbujcie(...)będących na diecie bezglutenowej, jak i nie! Spróbujcie! Do ich przygotowania użyłam produktu o nazwie Mix B – Brot Mix. Mix B – Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Idealnie nadaje się również do placków, racuchów i pancakes. Polecam! SKŁADNIKI: * Mix B – Brot-Mix – 350 g * masło ( roztopione ) 4 łyżki * miód prawdziwy – 3 czubate
Ostra na Słodko