domowy chleb - 5671 przepisów (strona:288/379)

Sylwestrowy wieczór. Co podać do zjedzenia na prywatce? 1432

Wszyscy Normal 0 21 myślą o Świętach , a ja wybiegam myślami już nieco dalej. Świąteczne menu mam dobrze zaplanowane, ale muszę też pomyśleć o sylwestrowym wieczorze

Smaczna Pyza
Roladki z tortilli – efektowna przekąska na zimno 387

Zamiast zwykłych kanapek można zrobić roladki. Wystarczy kilka placków tortilli, ulubione smarowidło, plasterki wędliny lub sera żółtego, chrupiące warzywa i gotowe. Poniżej przedstawiam kilka najpopularniejszych wersji

Lamarida.pl
ZAPIEKANKA CHLEBOWA 138

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

Ciastka - domowe słodkości
CHLEB GRYCZANO-PSZENNY 189

O tym, jak bardzo zdrowa jest mąka gryczana nie muszę nikogo przekonywać.Dosyć często staram się używać jej w kuchni, nie zawsze jednak produkty z jej

OliveandThyme
ROLADA SCHABOWA ZE SZPINAKIEM I MIELONYM MIĘSEM 189

 Czas niesamowicie nam ucieka,niedawno były święta a już zbliżają się komunie św.Jeśli ktoś z Was poszukuje czegoś innego,specjalnego ale pysznego to polecam

Niespełnione zdolności kulinarne
Ricotta z serwatki 117

Ricotta to włoski ser. Miękki, delikatny, mający szerokie zastosowanie w kuchni. Powstaje ze świeżej serwatki pozostałej po serach podpuszczkowych. Serwatka musi być świeża, powiedzmy maksymalnie 3

Marder&Marder Manufacture
Drożdżówka z porzeczkami i ..proszkiem do pieczenia 163

Był sernik z masą makową ..zostało masy makowej..i postanowiłam zrobić rogaty makowiec..przepis znalazłam w książce Słodki Świat Kasi..no i...zaczęłam poszczególne składniki na

Moje domowe kucharzenie
Czerstwe pieczywo – jak odzyska świeżość? 116

sposoby na czerstwe pieczywo. Czerstwe pieczywo – najlepsze sposoby na jego odświeżenie Zacznijmy od tego jak powinno się przechowywać pieczywo, żeby jak najdłużej cieszyć się jego świeżością. Bułki i chleb powinny być trzymane w suchym i ciemnym  miejscu w pokojowej temperaturze. W chlebaku wykonanym z drewna, metalu lub z plastiku, zaleca się sprawdzenie czy pojemnik posiada atest Polskiego Związku(...)czas wystarczy żeby ser się trochę roztopił, a czerstwe pieczywo stało się chrupiące. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Odświeżenie pieczywa w mikrofalówce Czerstwe pieczywo możemy odświeżyć w mikrofalówce. Bułkę lub chleb należy owinąć  namoczonym ręcznikiem papierowym i włożyć do mikrofalówki na 5-10 sekund. Tak przygotowane pieczywo będzie o wiele świeższe i smaczniejsze. Odświeżenie pieczywa w piekarniku Jest to trochę czasochłonny

To Musisz Wiedzieć
Czerwony chłodnik warzywny – idealny na upały 133

posypania bulion warzywny lub mięsno-warzywny (ja użyłam rosołu na kurczaku) 0,5 litra naturalnego jogurtu sól/pieprz wg uznania jajka ugotowane na twardo/domowy ziołowy tost z żytniego chleba Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyłam i w razie potrzeby obrałam ze skórki. Botwinkę i buraczki pokrojone na mniejsze cząstki, zalałam bulionem i ugotowałam do miękkości. Odcedziłam i wystudziłam. Ogórki i rzodkiewki(...)Wszystko to dokładnie zmiksowałam na gładką masę. Dodałam jogurt i zmiksowałam ponownie. Doprawiłam wg uznania solą i pieprzem, posypałam dodatkową porcją koperku. Podałam z jajkiem ugotowanym na twardo i domowym ziołowym tostem żytnim

Kate's Kitchen
JESIENNA ZUPA KREM Z KASZTANÓW JADALNYCH 140

posmak.A wiecie ,że kasztany są świetne na zmęczenie, i na różne infekcje?Uznawane też są za najbardziej ekskluzywne dodatki do dań?Można z nich zrobić mąkę kasztanowa ,użyć do ciast ,chlebów i naleśników i sałatek ,to tylko od nas zależy jak je wykorzystamy,m aja też dużo błonnika, kwas jabłkowy,lecytynę,magnez ,żelazo ,potas,wit B1 i B2 ,Wit.E oraz duże(...)dawkę witC.  50 dag.kasztanów jadalnych 2 łyżki masła klarowanego 2 czerwone cebulę 2-3 Ząbki czosnku kawałek korzenia selera 1 mała pietruszka 1 duża Marchewka 750 ml.bulionu domowego 1 szkl.mleczka kokosowego 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego 3 małe liście laurowe 1/4 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka tymianku sól ( ja dodałam 1 łyżeczkę liści suszonej kolendry) *********************************************************  Do osolonej i gotującej

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasta kanapkowa z pieczonej dynii 167

mnie dostatek. Do przygotowaniu zupy, drożdżówek lub chlebka dyniowego ciężko wycyrklować idealną ilość dynii, zawsze zostają resztki, z którymi nie wiadowomo co zrobić. Wystarczy pudełeczko serka lub creme fraiche i domowe smarowidło gotowe. Świetna, jesienna alternatywa dla nieśmiertelnej pasty z makreli lub jajek. Syci, poprawia nastrój i przywołuje słońce. Jeśli lubisz dyniowe dodatki i szukasz urozmaicenia zapraszam również na  masełko(...)wytrawnie zielenina, np. szczypiorek miód, cynamon na słodko Wykonanie: puree z dyni ( z  tego przepisu) wymieszaj z serkiem i dodatkami. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podałam z chlebem upieczonym z dodatkiem sera pleśniowego (przepis tutaj ). Było pysznie. Także dodatek ostrego sera pleśniowego lub innego ulubionego zdecydowanie podniesie walory smakowe pasty           SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Polenta, bezglutenowy dodatek do zup 157

Polentę gotuje się z kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej. Najczęściej podaje się ją pokrojoną na kawałki z gęstymi sosami mięsnymi, pomidorowymi lub grillowaną. Oprócz tego kaszkę

Codziennik Kuchenny
Domowy krem czekoladowo-orzechowy czyli Niedzielne Sniadanie odc.76 168

Jadacie Nutellę? U nas w domu pojawiła się może ze dwa razy i to bardziej dla charakterystycznej szklaneczki niż jej zawartości. Niemniej lubię czasem przekąsić coś

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki maślankowe z miodem 218

Ostatnio mam okres bułkowy. Może dlatego, że wybrałem się niedawno na coroczną przedświąteczną trasę po rodzinie, i w każdym miejscu namawiano mnie, abym coś upiekł. Musiało

Grahamka, weka i kajzerka
Pizza neapolitańska na suszonych drożdżach 294

chcę uczcić jakąś specjalną okazję – a to nie zdarza się często. Ale kocham mąkę: makaron, pizzę, chleb. Im więcej piekę tym bardziej widzę i czuję pod dłońmi że pieczenie chleba i ciast chlebowych to czysta magia i alchemia – zmieniając proporcje składników, czas ich wyrabiania, składania, mieszania, fermentowania, temperaturę – za każdym razem, z tych samych składników, jesteśmy w stanie zrobić zupełnie(...)Miąższ staje się lżejszy, a skórka podczas pieczenia – ciemniejsza i bardziej chrupka.   Słód można bez problemu kupić w wielu sklepach internetowych prowadzących sprzedaż mąki albo artykułów do produkcji domowego piwa. Pamiętajcie tylko, że musi być mielony, a nie śrutowany, a do pizzy najlepiej nadaje się słód jasny. 11.20 Po 20 minutach rozrywamy w dłoniach powstałe twarde ciasto na mniejsze

Karo in the Kitchen
Bułki nocne II 128

Idealnym pomysłem na świeże pieczywo pieczone ranem, bez konieczności wstawania wczesnym rankiem są bułeczki oraz chleby, które garowane są w lodówce. Wieczorem wyrabiamy ciasto, które chowamy do lodówki a rano formujemy i pieczemy. Można oczywiście ciasto zarobić rankiem a piec wieczorem, nie ma różnicy - ważne aby w lodówce wyrastało odpowiednio długo. I tak naprawdę każde drożdżowe ciasto możemy garować(...)jedne (oprócz pieczywa żytniego, żyto lubi ciepełko). Korzystałam teraz z innego przepisu, który pochodzi z bloga  Kuchennymi Drzwiami  ze względu na udział w zabawie na forum Wędliny Domowe  gdzie piekliśmy bułki z przepisu, który wybrała Halinka . Składniki: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży

Kocham..lubię..gotuję..
Tradycyjne pączki z pudrem 450

height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 20 -25 szt : 600 g mąki pszennej kilka dodatkowych , łyżek mąki do podsypywania 3 jaja 100 g roztopionego masła 70 g domowego cukru waniliowego pół łyżeczki soli 2 łyżki wódki 250 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży olej do smażenia cukier puder do posypania Drożdże rozkruszamy i mieszamy z łyżeczką cukru(...)Wymieszać na jednolita masę , odstawić do ciepłego miejsca na 15 minut. Resztę mąki przesiać przez sitko , dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki (oprócz masła). Wyrabiać, najłatwiej w maszynie do chleba ( cudowny patent na wszelkie ciasta ) przez kilka minut, pod koniec dodając rozpuszczone , letnie masło . Ciasto powinno być gładkie i miękkie , nawet jeśli odrobinę przylega i się klei nie dosypujecie mąki

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania