domowy chleb - 5671 przepisów (strona:297/379)

Podsumowanie współpracy z redccon.pl 181

Moja współpraca z redccon.pl niestety jakiś czas temu dobiegła końca...była to jedna z najbardziej owocnych moich współprac.... dziękuję bardzo za możliwość tak przyjemnego testowania

Moje domowe kucharzenie
Pizza neapolitańska na zakwasie, pieczona na kamieniu 339

dziennie a nie raz? Zakwas dokarmiany mniejszą ilością mąki, rozdzieloną na dwie porcje, jest mniej kwaśny. Wiedziałam od początku że hoduję go z myślą o pieczeniu pizzy, nie o chlebie, nie zależało mi na wysokiej kwasowości. Zakwas od momentu wymieszania dojrzewał przez kolejne 6 dni.   I dzień, 23.00 75g mąki żytniej razowej nieoczyszczonej typ 2000 75g wody (korzystałam(...)Miąższ staje się lżejszy, a skórka podczas pieczenia – ciemniejsza i bardziej chrupka.   Słód można bez problemu kupić w wielu sklepach internetowych prowadzących sprzedaż mąki albo artykułów do produkcji domowego piwa. Pamiętajcie tylko, że musi być mielony, a nie śrutowany.   CIASTO NA PIZZĘ To ciasto jest wynikową trzech przepisów podejrzanych u różnych piekarzy. Jeden pomijał oddychanie, inny zakładanie ciasta

Karo in the Kitchen
Pierogi z kaszanką 259

tylko. Dodatek kiszonej kapusty sprawia, że farsz jest wyrazisty. Robiłam taki farsz po raz pierwszy, użyłam pysznej kaszanki domowej roboty ( sami ją zrobiliśmy na warsztatach ) i naszej domowej kapusty kiszonej. Jeżeli nie wykorzystacie całego ciasta, z reszty warto zrobić makaron. Bardzo polecam, warto takie pierogi zrobić :)  składniki ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz(...)jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. Farsz Drobno posiekaną cebulę usmażyć aż lekko zmięknie, dodać posiekaną kapustę, przykryć i dusić na małym ogniu ok 15 minut. W razie potrzeby lekko podlać wodą. Po tym czasie dodać

Stare Gary
Rillettes z gęsi 186

wyśmienity specjał francuskiej kuchni to doskonałe smarowidło do chleba, coś pomiędzy pasztetem a smalcem. Można go przygotować z różnego rodzaju mięsa: wieprzowiny, królika, gęsi lub kaczki a nawet ryb choć w tym przypadku procedura przygotowania jest inna. Kiedy po raz pierwszy spróbowałam oryginalnego alzackiego rillettes z kaczki zachwyciłam się nim od pierwszego kęsa i wiedziałam, że kiedyś nadejdzie ten dzień(...)owsianej wydawało mi się jak najbardziej odpowiednim surowcem. Po takiej obróbce po prostu rozpływa się w ustach. Rillettes należy podawać w temperaturze pokojowej. Świetnym dodatkiem do niego jest świeży domowy chlebek i kiszone lub konserwowe ogórki.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Dyniowe brioszki z makiem / powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.64 161

Połączenie masy makowej i dyni chodziło za mną od jakiegoś czasu. Marzyły mi się puszyste bułki i słodka, makowa masa... Bazową recepturą do upieczonych dzisiaj brioszek

Dzieje kuchennej Wiewióry
miod arbuzowy --- miele di anguria 163

owoców, pomarańczowy i żółty. W Wietnamie, nasiona arbuza były dostępne dla młodych małżeństw płodności znak. Czy wiesz? W Stanach Zjednoczonych, arbuz jest symbolem rasizmu wobec Afroamerykanów. Rzeczywiście, po wojnie domowej, pocztówki pokazując czarnych Amerykanów zajadając arbuzy stały się niezwykle popularne. Gdy zostały one wydane, wielu Murzynów rzeczywiście utrzymywała się przez uprawę i sprzedaż arbuzów. Owocem była dla nich symbolem wolności(...)okrężnicy. Arbuzy znacznie poprawić proces trawienia. włókna pulpy arbuz jest doskonałym środkiem pobudzającym użytecznych mikroflory jelitowej. Arbuz jest produktem alkaliczna, neutralizuje negatywne skutki kwasów z jaj, mięsa, ryb, chleba. Arbuz zawiera dużo kwasu foliowego, który jest niezbędny dla normalnego życia każdej osoby, ponieważ bierze udział w tworzeniu krwi i syntezy aminokwasów. kwas foliowy jest stymulatorem metabolizmu tłuszczu, ma wyraźny wpływ

mojej kuchni
miod arbuzowy 189

owoców, pomarańczowy i żółty. W Wietnamie, nasiona arbuza były dostępne dla młodych małżeństw płodności znak. Czy wiesz? W Stanach Zjednoczonych, arbuz jest symbolem rasizmu wobec Afroamerykanów. Rzeczywiście, po wojnie domowej, pocztówki pokazując czarnych Amerykanów zajadając arbuzy stały się niezwykle popularne. Gdy zostały one wydane, wielu Murzynów rzeczywiście utrzymywała się przez uprawę i sprzedaż arbuzów. Owocem była dla nich symbolem wolności(...)okrężnicy. Arbuzy znacznie poprawić proces trawienia. włókna pulpy arbuz jest doskonałym środkiem pobudzającym użytecznych mikroflory jelitowej. Arbuz jest produktem alkaliczna, neutralizuje negatywne skutki kwasów z jaj, mięsa, ryb, chleba. Arbuz zawiera dużo kwasu foliowego, który jest niezbędny dla normalnego życia każdej osoby, ponieważ bierze udział w tworzeniu krwi i syntezy aminokwasów. kwas foliowy jest stymulatorem metabolizmu tłuszczu, ma wyraźny wpływ

w mojej kuchni
Konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki 149

Rozpoczął się czas zamykania w słoikach letnich smaków. A jesienią i zimą w paskudne poranki, będziemy poprawiać sobie nastrój kanapką z cudnie pachnącą konfiturą. Nie zrobiłam

Codziennik Kuchenny
Domowa pasztetowa pieczona z kabanosami 169

Im bliżej Świąt, tym więcej wyświetleń zauważyłam dla przepisu na pasztetową, którą pokazywałam TUTAJ . To była pyszna, podstawowa wersja. Teraz przedstawiam Pasztetową numer dwa, która jest

Posadzone i zjedzone
GRISSINI – włoskie paluszki chlebowe – idealna przekąska! 206

Do Grissini – czyli chlebowych paluszków zapałałam 3 lata temu, będąc na wycieczce we Włoszech. Podaje się je w restauracjach przed posiłkiem, tak do pochrupania, jako

Ostra na Słodko
GRISSINI – włoskie paluszki chlebowe – idealna przekąska! 169

Do Grissini – czyli chlebowych paluszków zapałałam 3 lata temu, będąc na wycieczce we Włoszech. Podaje się je w restauracjach przed posiłkiem, tak do pochrupania, jako

Ostra na Słodko
szybkowar-karkówka pikantna do chleba... 214

Składniki: karkówka 1,2 kg, przyprawa Harrisa Royal Brand 4 łyżeczki, papryka wędzona Royal Brand 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa do zup i potraw

W Mojej Kuchni Lubię
Pasta z batata i cieciorki z migdałami. 133

Witajcie :) Natchnęło nas dzisiaj na jakąś smaczną pastę i oczywiście nie mogliśmy Wam o tym nie napisać. A więc ukochana ciecierzyca z dodatkami :) Będziecie potrzebować : 1

vegetanie
Gulasz Wołowy na Piwie najlepszy przepis 126

wypija średnio ok. 84 litry piwa rocznie. W związku z tym już wiesz, dlaczego dziś używamy piwa, które doprawione tymiankiem, lisicami laurowymi, musztardą i na koniec z dodanym chlebem, tworzą fantastyczny sos. Bezsprzecznie Belgijski Beef musisz podać  z frytkami, pewnie spytasz dlaczego? Dlatego, że frytki to jeden z najważniejszych symboli w kuchni Belgijskiej. Zarówno we Flandrii(...)Wymieszaj, przykryj pokrywką, zmniejsz temperaturę i gotuj ok. 150-180 minut, czasami mieszając. Kiedy wołowina będzie już niemalże gotowa, wyjmij ostrożnie gałązki tymianku. Dodaj musztardę i kromki chleba, wymieszaj i gotuj, aż chleb się rozpadnie i utworzy sos. Kiedy to nastąpi, wlej ocet i dobrze wymieszaj. Podawaj z cienkimi frytkami. Na zakończenie opowiem Ci pewną historię związana z filmem

RafalCook
Sałatka makaronowa po włosku 196

się w makaronowej sałatce na zimno. Takie sałatki mogę jeść na około. Makaron to chyba najpopularniejszy produkt na całym świecie. Można go wymieszać z warzywami i tuńczykiem lub z domowym pesto, dodać mięso, kiełbasę lub postawić na wersję warzywną. Szwedzi, którzy uwielbiają ziemniaki zajadają potrawy z makaronu przynajmniej dwa razy w tygodniu. Nic dziwnego potrawy z makaronem w roli głównej(...)salami i mozzarella. Zresztą rodzinie też aplikuję troszkę mniej makaronu na korzyść antipasti. Zresztą zawsze słyszałam ja i moje rodzeństwo od mamy aby nie opychać się makaronem, ziemniakami i chlebem. Sałatka makaronowa antipasti wcale nie będzie smakować gorzej jeśli dodam do niej troszeczkę mniej makaronu. To treściwe salami, mozzarella, suszone pomidory i rukola stanowią smak tej sałatki. Makaron po prostu

codojedzenia