domowy chleb - 5671 przepisów (strona:294/379)

Drożdżówki z makiem 164

Pyszne drożdżówki z masą makową...zamiast masy makowej można dać marmoladę lub masę serową i też będzie pysznie.. 75 g masła 250 ml mleka 25

Moje domowe kucharzenie
Sałatka w rurkach 289

Zrobiłam sałatkę ze śledzia...upiekłam rurki drożdżowe..i pomyślałam ..a może tak napełnić rurki sałatką..no i są tak jakby marchewki nadziewane... 500 g mąki 

Moje domowe kucharzenie
Faworki Neli Rubinstein po raz pierwszy czyli Slodki Czwartek odc.71 i Maly Lakomczuch w Kuchni odc.33 170

Ja nie urok to sraczka, wiadomo jak to przy dzieciach. Syncio był chory a teraz choruje Córcia. Synio uporał się raz dwa a tu się ciągle

Dzieje kuchennej Wiewióry
Z mysla o swietach. Zurek. 204

Polski i na kilka dni przed Wielkanoca zabralam sie za przygotowanie zakwasu. To byl moj absolutny debiut. Zakwas przez kilka dni kisil sie w kamiennym naczyniu, w cieple domowej kuchni. Byl jasny i pachnial octem.Bylam zdziwiona, ze sie udal, bo wiele sie naczytalam o tym, ze zakwas lubi nie wyjsc za pierwszym razem.Recepture na zurek stworzylam sobie sama.Wczoraj spogladajac(...)tygodnie. Dla mnie to tylko trzy tygodnie, ktore mina w oka mgnieniu. To juz czas by pomyslec o Swietach. Zakwas na zurekskladniki300 g maki zytniej razowej4 zabki czosnkukawalek skorki chleba razowego500ml letniej wody2 liscie laurowe4 ziarenka ziela angielskiegowykonanie:Do kamiennego lub szklanego naczynia wsypujemy make, ktora zalewamy letnia, przegotowana woda i dokladnie mieszamy. Nastepnie dodajemy rozgnieciony czosnek, ziele angielskie, liscie

Przysmaki Karolki
Tort kanapkowy 93

Cześć! Tradycyjna szwedzka przekąska, którą robi się z okazji różnych świąt rodzinnych bądź innych okoliczności.  Zanim zrobiłam ten tort podpytałam znajomych ze Szwecji jak oni

Pieprzyć z Fantazją
Najlepsze żeberka w kiszonej kapuście 83

Zapach, smak – uruchamiają wspomnienia. Smak żeberek kojarzy mi się zawsze z domowym, rodzinnym obiadem, zaś duszona kapusta to dla mnie smak świąt. Nic dziwnego, że tytułowa potrawa jest idealna właśnie na grudniowy obiad – nawet ten świąteczny. Najlepsze żeberka w kiszonej kapuście wcale nie wymagają dużo zachodu. Danie przygotowuje się podobnie jak bigos – wystarczy tylko dodatkowo obsmażyć mięso(...)najbardziej lubię je z piekarnika, ale można je także dusić. Słodko-kwaśna kapusta doprawiona dużą ilością majeranku, grzybami i żurawiną, świetnie łączy się z kruchym mięsem żeberek – oprócz chleba czy pieczonych ziemniaków nie trzeba już żadnych dodatków. Jako, że to danie idealne do odgrzewania, żeberka sprawdzą się na duże przyjęcia rodzinne i święta – są pyszne przygotowane dzień

Poezja smaku
Kiszenie żuru 135

występuje coś takiego jak żur. Zresztą nawet kiedy jestem w Polsce nie zdarza mi się sięgać po zakwas sklepowy. Mama w domu zawsze kisi żur, więc zawsze raczę się domowym żurkiem. Skuście się na przygotowanie własnego żuru. Nie jest skomplikowany i w sumie za wiele nie musicie z nim robić. Wystarczy odstawić go w ciepłe miejsce i czekać Jeśli zdecydujecie(...)śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania żuru. 10 dkg mąki żytniej 500 ml przegotowanej ciepłej wody 2 ząbki czosnku skórka z kromki chleba żytniego Jak przygotować zakwas na żur . Do glinianego garnka wsypać mąkę, dodać czosnek (nie obierać skórki), skórkę z chleba oraz ciepłą wodę. Zamieszać, przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce

mecooks
Sos mocno grzybowy z żeberkami i młoda kapusta z koprem 111

ugotuję, mam więcej pomysłów niż czasu na sprawdzenie ich, na pewno część umieszczę na blogu, oczywiście postaram się wszystko dodać.  Ale dziś jak w tytule, coś domowego, pysznego i sprawdzonego o niezawodnym smaku i aromacie. Taki sos, co go robili babcia z dziadkiem, mama a teraz ja z nim eksperymentuje.  Niby zwyczajny sos na żeberkach, ale to jest(...)istnego szaleństwa .  Tak więc, na sos potrzebne nam: około 1 kg żeberek w paskach bądź trójkątach  2 szalotki 2-3 ząbki czosnku ośródka z jednej kromki chleba (bez różnicy pszenny lub pełnoziarnisty) garść suszonych grzybów, a nawet jeszcze więcej Młoda kapusta z koprem: główka młodej kapusty pęczek świeżego koperku 3-4 łyżki śmietany 18%  łyżka masła

Kuba Gotuje
chleb bezglutenowy (mój pierwszy!) 164

było dla mnie wyzwanie. Jestem fanką domowego pieczywa, właściwie to już dawno przestałam jeść te sklepowe. Nie ma nic smacznego ani zdrowego w nadmuchanych bułkach/chlebie, które są dodatkowo barwione karmelem, aby wmówić konsumentom, że to pieczywo razowe... Bezglutenowego pieczywa nigdy nie jadłam, a co dopiero mówić o jego wypieku. Na sklepowych półkach można znaleźć paczkowane bułki czy chlebki(...)bezglutenowców, ale z kolei ich producenci dbają tylko o to, żeby były bezglutenowe i bez wyrzutów sumienia dorzucają do pieczywa masę chemii...  Chleb bez glutenu można bardzo łatwo i szybko zrobić w domu! Będzie o wiele zdrowszy i smaczniejszy niż ten z plastikowego opakowania ze sklepu :)  Jeśli jesteście na diecie BG z wyboru możecie użyć mąk które

chili & sugar
Sałatka z roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola 229

selera naciowego 4 orzechy włoskie 80 g sera gorgonzola Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych (można pominąć jeśli nie mamy akurat w domowych zapasach) Kilka kropli soku z cytryny Kilka kropli białego octu winnego Świeżo mielony pieprz i sól Roszponkę myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy zgrubienia w okolicy korzenia. Suszymy i układamy(...)sałatce. Można je wcześniej uprażyć na patelni. Ser rozkruszamy i dorzucamy na talerze. Przygotowujemy winegret: mieszamy wszystkie składniki i delikatnie skrapiamy sałatkę. Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem chrupiącego chleba

Kolizje Smaków
Tortilla jak ją zrobić, prosty przepis 196

dzisiaj kupowaliśmy tortille, ale już nigdy więcej, obiecuję ! A poza tym o ile zdrowiej i taniej ? WOW !  Dlaczego ? Dlatego, że posiadając mikser z hakiem do wyrabiania chleba przygotowałam ciasto w ciągu kilku minut. Potem tylko wałkowanie, smażenie na patelni i chlup tortilla na talerzu wylądowała. ( Ja użyłam mąki mieszanej, ale jeśli wolisz samą pszenną – użyj tylko takiej :), pamiętaj(...)widok, po chwili przekładamy na drugą stronę i znowu smażymy przez 1 minutę maks, zdejmujemy i gotowe:)    Prawda, że proste ?    U nas teraz będą tylko domowe tortille :)        Tortilla jak ją zrobić, prosty przepis

Kuchnia na wzgórzu
Wtorek: Kebab z kurczaka – domowa wersja 103

kebaby klasyczne, czyli z mielonego mięsa, dość różne od tych jakie znamy z polskich kebabowni. Zdrowsza wersja kebaba Kebaba możecie podać w chlebkach pita (tu znajdziecie przepis, jak upiec domowe pity) , zawinąć w placki tortilli (sprawdzony przepis na tortille własnego wyrobu jest tutaj), albo zrobić zdrową sałatkę tabbouleh, jak my w tym tygodniu. Jest to tradycyjny sposób podawania kebaba(...)minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia polej kebaby jeszcze raz sosem. Jeśli chcesz mocniej przyrumienić wstaw go pod konkec pieczenia pod sam gril. Gotowe! Kebaby możecie podać w chlebie pita, zawnięte w tortille, albo z sałatką tabbouleh. Sałatka tabbouleh Składniki: 1/2 szklanki kaszy bulguru 250-300 g pomidorków koktajlowych lub kilka dużych, dojrzałych pomidorów różnych gatunków 1 pęczek pietruszki

Niedzielny kucharz
Domowe pity z bobem i jajkiem 187

Drożdżowe pity, które w trakcie pieczenia szybko rosną, a środek robi się pusty. Po rozcięciu można napełnić je ulubionymi dodatkami, u mnie jest to m.in sadzone

https:KKuchniaMniam
makrela z twarogiem na ostro... 125

Składniki: 1 sztuka większa makrela wędzona, 1 kostka 25 dag twaróg, 1 sztuka cebula średnia, 1 sztuka papryczka chilli mała zielona, 1 sztuka papryczka chilli mała

W Mojej Kuchni Lubię
Pizza na cienkim cieście orkiszowym, domowa, najlepsza! (krok po kroku z filmem) - Pizza z szynką parmeńską i kaparami 138

byłam bardzo ciekawa jak się sprawdzi w mojej kuchni. Z platformy  youkencook.pl  wybrałam przepis na pizzę z szynką parmeńską i kaparami - w końcu wiecie jak kocham robić domową pizzę! Receptura miała być wariacją, dlatego wykorzystałam własny przepis na ciasto - dodałam do niego mąkę orkiszową i siemię lniane, aby było bardziej wartościowe dla zdrowia. Zaś dodatki - uwielbiam smak(...)kształt i dzięki temu dobrze wyrabia ciasto w trakcie zagniatania. Ponadto robot ma wytrzymały silnik, dzięki czemu bez problemu poradził sobie z trudnym zadaniem, jakim jest zagniatacie ciasta na chleb lub pizzę. Bądźmy szczerzy - ręczne wyrabianie ciasta drożdżowego jest męczące, czasem wiec wyrabiałam ciasto mikserem z dołączonymi haczykami, jednak praca z robotem planetarnym jest bez porównania przyjemniejsza i szybsza

Chilli Czosnek i Oliwa