domowy chleb - 5671 przepisów (strona:290/379)

Daktylowa nutella 193

słoiczkiem pyszności, która spokojnie zastąpi dwie tabliczki czekolady, będzie wspaniałym „małym Conieco” dla najbardziej nawet wybrednych Kubusiów, wspaniale będzie się komponować z herbatą i wreszcie, będzie zdrowa i pyszna! Domowa „nutella” czyli kakaowy krem na bazie daktyli i orzechów, zawładnął moją słodkożerną duszą, a wersja z karobem spokojnie może zagościć w diecie nawet niespełna rocznej Tosi. Uwielbiam przepisy, którymi spokojnie(...)karobu sypiemy do potraw o połowę mniej niż kakaa!). Szarańczyn strąkowy, czyli inaczej karob to gatunek zimozielonego drzewa, należący do rodziny bobowatych, występujący w regionie śródziemnomorskim. Strąki nazywane są chlebem świętojańskim, o którym pewnie spora część z was słyszała, czyli jesteśmy w domu. Nad morzem śródziemnym jest to roślina pastewna, której owoce zawierające 50% cukrów przez długi czas był głównych

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kubek z niespodzianka 243

Co jest w tym kubku? nie, to nie konkurs, choć ostatnio na podobne pytanie odpowiedziałam w pewnym konkursie i wygrałam kalendarz. Dzisiaj mam dla Was pytanie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Najpopularniejsze przepisy w 2017 174

propozycja to dość niepozorny Makaron z cukinią i marchewką w pesto z natki młodej marchewki i avocado – skromny ale tak jak lubię najbardziej – prosto, zdrowo i sezonowo. Domowa ricotta – bardzo prosta w przygotowaniu, kremowa i obłędna w smaku. Jest tak pyszna, że znika w mgnieniu oka, ale warto zrobić z niej nadwyżkę i wykorzystać do różnych dań(...)przepisów, ale musiał się też znaleźć i w moim zestawieniu bo na serio to jedna z najlepszych rzeczy jakie jadłam w tym roku ( jak nie najlepsza:) I w końcu chleb z nasion, orzechów i kasz , naładowany samymi zdrowymi składnikami, ciężki i pożywny nie bez powodu nazywany w internecie „chlebem zmieniającym życie” Mam nadzieję znajdziecie tu coś dla siebie

Cooking for Emily
Pasztet z dynii 179

Nie znudziła Ci się jeszcze dynia? To świetnie, bo mam następną propozycję wykorzystania słonecznego warzywka. Dziś pasztet z dyni. Z założenia powinien być wegeteriański, mój jednak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowe bułeczki z pieczarkami i mozzarellą 156

Długo miałam problem z upieczeniem dobrych bułeczek w domu. Dobrych, to znaczy: nie gumiastych, nie za twardych, ale chrupiących i mięciutkich.Wypróbowałam różne konfiguracje składnikowe i

Wiszniówka
Fasolka po bretońsku 165

chilli. Podobnie z konsystencją, w niektórych domach fasolka po bretońsku przypomina bardziej zupę w innych jest bardziej gęsta. W sezonie ja dodaję do niej świeże pomidory, teraz zwycięża domowy koncentrat lub pulpa pomidorowa. Generalnie, nie bójcie się eksperymentowania w kuchni. Raz dodajcie do dania to innym razem coś innego. Sprawdzajcie i kosztujcie, jak konkretna przyprawa czy rzecz wpływa na smak(...)też rozcierają trochę fasoli na puree i dodają ją do całej potrawy. Ja nie lubię takich udziwnień i nam najbardziej smakuje najprostsza fasolka. Oczywiście, podajemy fasolkę z bułką lub chlebem, kto co lubi. Drukuj Fasolka po bretońsku window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 500 gr fasoli 2 laski kiełbasy (można 1 laskę zastąpić wędzonym boczkiem) 1-2 cebule 2 listki laurowe

Mieszam w Garnku
Chleb z mąki orzechowej i marchewką 153

miodzio :)   Potrzebne składniki:   1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich  0,5 szklanki zmielonych nerkowców 0,5 szklanki pestek słonecznika 4 jajka 3 łyżeczki domowego proszku do pieczenia (przepis znajdziesz  tutaj ) 2 marchewki 3 szalotki 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 3/4 łyżeczki soli himalajskiej  mak do posypania Przygotowanie: Orzechy włoskie, nerkowce(...)marchewka, szalotka, jajka, sól, czosnek niedźwiedzi, olej kokosowy (2 łyżki), proszek do pieczenia i mieszamy, jak składniki się połączą masę wylewamy do foremki, którą wcześniej smarujemy olejem kokosowym. Wierzch chleba posypujemy makiem i zapiekamy w 180 st przez 30 min, po czym zmniejszamy temp. do 150 st i zapiekamy kolejne

Łycha smaków
Zawijańce drożdżowe z pesto 198

Ciasto zrobione z przepisu na rogaliki..oczywiście zmniejszyłam ilość cukru..bo bułeczki były  z dodatkiem pesto no i dałam 1 jajko mniej..3 1/2 szkl

Moje domowe kucharzenie
Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem 275

Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem Wszyscy u mnie w domu uwielbiają pampuchy , nawet same , nieważne czy ciepłe , czy zimne . To bardzo proste danie , robi się je dość szybko , nie licząc okresu wyrastania ciasta . Pampuchy są doskonałe z każdym sosem i w każdej wersji , na słodko i na słono . Pampuchy do słodkich sosów warto wzbogacić nutką wanilii . Polecam , szczególnie(...)pierwszej kolejności zajmiemy się pampuchami , do miski wrzucamy wszystkie składniki na pampuchy i wyrabiamy na gładką masę , która sama odchodzi od rąk . Najefektywniej użyć do wyrobienia ciasta, automatu do chleba lub robota . Wyjmujemy ciasto , rozciągamy w wałek i dzielimy na około dziesięć porcji . Każdą z porcji formujemy w kulkę i odkładamy do wyrośnięcia , najlepiej na papier do pieczenia wtedy się

Ogrodnik w podróży
udka kurczaka duszone... 180

Składniki: udka kurczaka 3 sztuki duże, przyprawa do indyka 1 opakowanie, woda 4 szklanki, śmietana 12% 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, koperek

W Mojej Kuchni Lubię
Zakwas z buraków 366

mnie smakuje on bardzo sztucznie i na pewno nie burakami. Zmobilizujcie się już teraz i zróbcie swój pierwszy zakwas. Na święta będziecie mieć już wprawę i podacie gościom prawdziwie domowy barszcz czerwony. Nie wystarczy oczywiście tylko zakwas aby ugotować barszcz czerwony. Nadal potrzebujemy dodać buraki oraz dodatkowe warzywa. Natomiast kwas buraczany bardzo podnosi smak barszczu i nadaje mu dodatkowego(...)Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania zakwasu buraczanego. 1 kg buraczków ćwikłowych 2 litry przegotowanej letniej wody mała kromka chleba razowego wraz ze skórką Jak przygotować zakwas z buraków . Buraki obrać, umyć po czym pokroić na plastry. Przełożyć do glinianego naczynia. Dodać chleb wraz ze skórką oraz letnią wodę. Przykryć

mecooks
Domowy zakwas żytni do chleba i na żur 206

sprawdzałam także czy faktycznie można w ten sposób popsuć zakwas. Konsystencja zakwasu powinna przypominać śmietanę. Jeśli zakwas nie udaje się to dobrym sposobem jest dodanie malutkiego kawałka skórki z chleba żytniego, takiego ze sklepu. mąka żytnia - 120 g woda - 150 ml  Do słoika wsypać 40 g mąki żytniej, dolać 40 ml wody (w temp. pokojowej). Przykryć słoik gazą(...)konsystencję. Po 3 lub 4 dniach, gdy już widać że są bąbelki i zwiększyła się objętość a z naczynia czuć zapach podobny do fermentowanych jabłek, zakwas jest gotowy. Taki domowy zakwas może też posłużyć do przygotowania żurku. Mamy własny żur bez konserwantów

AZgotuj!
LECZO NA ZIMĘ - OBIAD ZE SŁOIKA 448

LECZO NA ZIMĘ - OBIAD ZE SŁOIKA Jak w domu przygotować leczo na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. W sezonie letnim, kiedy warzywa są najlepsze i

Moja Książka Kucharska
Pasztet z królikiem. 224

Pasztet z królikiem to jeden z najlepszych pasztetów jakie można zrobić. Jest całkowicie naturalny, w składzie ma mięso i trochę jarzyn. Jest bardzo delikatny, słodkawy dzięki

Poezja Smaków - blog kulinarny