Wystarczy, że wstawisz część kostki masła na dosłownie 20 sekund a będzie miękkie i nie roztopione. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czerstwy chleb Aby odświeżyć chleb zawiń go w papierowy ręcznik i wstaw na minutę do mikrofalówki. Sprawi to, że chleb będzie świeży jak dopiero kupiony w piekarni. Sok ze świeżych cytrusów Kto z nas nie lubi świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy(...)urządzenia. Wysoka temperatura usunie wszystkie bakterie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciekły miód Kto z nas nie lubi cieknącego miodu na przykład na chlebie. Prawdziwy, niepodrabiany miód po kilku miesiącach zaczyna się krystalizować i nie nadaje się do rozsmarowania na chlebie dlatego z pomocą idzie mikrofalówka, wystarczy włożyć miód na 30-40 sekund i możemy cieszyć się miodem jak prosto z pasieki
To Musisz WiedziećCzeka Was intensywny dzień czy raczej spędzony w gronie rodzinnym, spokojny i miły? Ja co roku bije się z myślami, nie lubię odwiedzać cmentarzy w ogóle
Dzieje kuchennej WiewiórySłone paluchy śniadaniowe Paluchy to rewelacyjne pieczywo ,nie tylko na śniadanie . Puszyste , chrupiące z zewnątrz i przyjemnie słone od soli morskiej , a odrobina mielonego kminku nadaje
Ogrodnik w podróżyskromnie. Mąż wspierając mnie w przymusowej diecie nie oczekiwał słodkich wypieków, ale i tak postanowiłam popełnić jakiś drobiazg, który moglibyśmy razem zjeść. Jak dotąd koncentrowałam się głównie na pieczeniu chleba bez pszenicy, ciasta pozostawiłam "na kiedyś", sądząc że sobie z nimi nie poradzę. I choć mam już całą szufladę przeróżnych bezpszennych mąk, skorzystałam z gotowej mieszanki Schara i umieszczonego(...)Smak ciasta pozytywnie mnie zaskoczył, aż żałuję, że wykonałam je tylko z połowy składników. Wprawdzie jak na mój gust okazało się troszkę za słodkie, dlatego połączyłam je z niskosłodzoną domową konfiturą z czarnej porzeczki. SKŁADNIKI na tortownicę 17 cm: CIASTO – składniki muszą mieć temperaturę pokojową: 110 g Mix-C Schar 5 g bezglutenowego proszku do pieczenia 65 g masła
Kuchenne zapiski EdytyPiątek był dla mnie pełen emocji. Konferencja na zakończenie kampanii Dobrej Wołowiny , warsztaty na Krochmalnej, pierwsze jakie współtworzyłam, posadziliśmy w sumie 1200 bulwek krokusów. Późny
Dzieje kuchennej WiewióryTen post miał pojawić się wczoraj ale... już dawno tak mnie nie zmogło! wczorajszy dzień spędziłam, zamiast na konferencji, w łóżkowym niebycie, z temperaturą i rozstrojem
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 1 sztuka makrela wędzona, 1 sztuka cebula, 2 sztuki ogórek małosolny, 1 sztuka pomidor, 1 łyżka koperek siekany, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 4 łyżki
W Mojej Kuchni Lubięsoli, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki dobrej oliwy, 2-4 łyżki zimnej wody, 2-3 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki kuminu. Zmiksuj i gotowe! Jeśli chcesz zrób też domowe tahini – będzie o wiele taniej! Przesmaż na patelni szklankę białego sezamu (by go podprażyć) lub wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 10 minut. Przestudź sezam, przesyp do blendera(...)długo, aż powstanie gładki sos, bez ziarenek. Gotowe! Kolacja – jajka ze szparagami (369 kcal) pęczek zielonych szparagów 2 jajka 1 łyżka masła łyżka tartego parmezanu kromka ciemnego chleba szczypiorek do posypania sól pieprz Aby przygotować to super pyszne śniadanie potrzebujesz 10 minut i obieraczki do warzyw. Przepis krok po kroku znajdziesz tutaj. Zastosuj jednak podaną w tym menu ilość
Niedzielny kucharzteż potraktować ten foodbook jako inspirację – po prostu pomysły na zdrowe posiłki w ciągu dnia. Najważniejsze to byś podjęła lub podjął próbę przygotowywania posiłków w domu (nisko przetworzone, domowe posiłki z dobrych składników są o niebo zdrowsze niż kupione lub gotowce) i jedzenia regularnie – co najmniej czterech posiłków w ciągu dnia. I tak dobrze na tym wyjdziesz! Proponowane(...)soli, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki dobrej oliwy, 2-4 łyżki zimnej wody, 2-3 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki kuminu. Zmiksuj i gotowe! Jeśli chcesz zrób też domowe tahini – będzie o wiele taniej! Przesmaż na patelni szklankę białego sezamu (by go podprażyć) lub wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 10 minut. Przestudź sezam, przesyp do blendera
Niedzielny kucharzteż potraktować to menu jako inspirację – po prostu pomysły na zdrowe posiłki w ciągu dnia. Najważniejsze to byś podjęła lub podjął próbę przygotowywania posiłków w domu (nisko przetworzone, domowe posiłki z dobrych składników są o niebo zdrowsze niż kupione lub gotowce) i jedzenia regularnie – co najmniej czterech posiłków w ciągu dnia. I tak dobrze na tym wyjdziesz! Proponowane(...)soli, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki dobrej oliwy, 2-4 łyżki zimnej wody, 2-3 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki kuminu. Zmiksuj i gotowe! Jeśli chcesz zrób też domowe tahini – będzie o wiele taniej! Przesmaż na patelni szklankę białego sezamu (by go podprażyć) lub wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 10 minut. Przestudź sezam, przesyp do blendera
Niedzielny kucharzZapraszam na pyszny, domowy chlebek z dodatkiem aromatycznej czarnuszki. Domowe pieczywo jest dużo lepsze niż takie kupne i bardziej sycące. Polecam upiec sobie czasem chlebek w domu. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 7 g drożdży suszonych 1 łyżka czarnuszki + do posypania 2 szkl ciepłej wody Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną oraz(...)orkiszową, sól, drożdże, czarnuszkę i mieszamy. Następnie wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy chleb do keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Po tym czasie posypujemy czarnuszką. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze
słodkie i nie tylko historie kulinarnebędę już mogła się pożegnać z retencją... :D PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki ryżowej ~100-120g jogurtu naturalnego ~jajko ~cukier/stevia do smaku ~50g dżemu jako nadzienie (u mnie domowy truskawkowy) ~łyżka mieszanki ziaren Migdałowy Przylądek do posypania W misce łączymy mąkę, cukier/stevię, żółtko i jogurt. W drugiej misce ubijamy białko, następnie delikatnie łączymy je z masą. Połowę ciasta przekładamy(...)dżem, przykrywamy drugą połową masy, posypujemy ziarenkami i pieczemy ok. 30-35 minut (do suchego patyczka) w 180*C. Smacznego! :) A na chili&sugar przepis na pyszny, bezglutenowy chleb! To mój pierwszy i muszę powiedzieć, że nie spodziewałam się, że wyjdzie tak smaczny :) *klik na zdjęcie
breakfast of dreamsJako dziecko jadałam je bez żadnych dodatków, mama przygotowywała specjalnie dla mnie grubsze sztuki, które następnie kroiła jak pizzę - zajadałam się nimi aż miło. Dziś jadamy je najczęściej z domowymi dżemami, serem lub owocami. Wystarczy otworzyć słoiczek nałożyć trochę dżemu o ulubionym smaku i gotowe! Gdy mamy ochotę na coś specjalnego przygotowuję np. sałatkę owocową i krem z jogurtu(...)amerykańskie naleśniki Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki, doprawić ulubionymi przyprawami i położyć farsz na chlebie, bagietkach lub bułkach. Na wierzch odrobina sera i do piekarnika! W wersji wypasionej możecie dodać też plasterki wędliny. ;) Najwięcej pracy zajmuje pokrojenie składników, ale gdy znajdą się już
Cooking MonsterJako dziecko jadałam je bez żadnych dodatków, mama przygotowywała specjalnie dla mnie grubsze sztuki, które następnie kroiła jak pizzę - zajadałam się nimi aż miło. Dziś jadamy je najczęściej z domowymi dżemami, serem lub owocami. Wystarczy otworzyć słoiczek nałożyć trochę dżemu o ulubionym smaku i gotowe! Gdy mamy ochotę na coś specjalnego przygotowuję np. sałatkę owocową i krem z jogurtu(...)amerykańskie naleśniki Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki, doprawić ulubionymi przyprawami i położyć farsz na chlebie, bagietkach lub bułkach. Na wierzch odrobina sera i do piekarnika! W wersji wypasionej możecie dodać też plasterki wędliny. ;) Najwięcej pracy zajmuje pokrojenie składników, ale gdy znajdą się już
Cooking Monsterłazanki, wymieszać z bigosem i pyszne danie gotowe :)). Polecam! Składniki na bigos kiełbasiany: 1,2 kg kiszonej kapusty (dobrze wypłukanej) 1-1,2 kg kiełbasy (u mnie kiełbasa z domowej produkcji, ale może być np. biała surowa wyjęta z osłonek, pomieszana z inną, np. dobrze wędzoną) przyprawa do bigosu 5 ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 1 łyżka przecieru(...)przekładam do półlitrowych lub litrowych słoików, zakręcam, stawiam je do góry dnem i czekam aż wystygną. Przechowuję w lodówce lub chłodnej spiżarni. Bigos podałam z chlebem z serkiem wiejskim , pycha
Rozpustne gotowanie