być przygotowane od podstaw: wędliny, śledzie, pierogi…no i oczywiście barszcz. Jeżeli barszcz określić jako istotę żywą, zakwas byłby jego duszą. Dlatego tak istotne jest przygotowanie domowego zakwasu z buraków. Nie jest to pracochłonne zajęcie i nie wymaga dużych nakładów finansowych. Ukiszone buraki można potem wykorzystać do konsumpcji, świetnie komponują(...)przygotowany “zestaw” odstaw w spokojne miejsce z dala od dzieci lub kotów. Zapewne wiele razy słyszałeś o dodawaniu kromki chleba razowego do zakwasu. Ja dodaję tylko wtedy gdy muszę przyśpieszyć proces fermentacji. Miesiąc przed świętami nie ma takiej potrzeby, na pewno będzie gotów na czas
kuron.com.plDogorywałam. Upał pozbawił mnie chęci do życia po raz kolejny. W połączeniu z zaistniałymi zmianami sprawił, że byłam ciągle zdenerwowana i w niedoczasie. Z niczym się
Dzieje kuchennej Wiewiórydomu raczej mało kto je robi. Jeśli chodzi o taką pizzę, to nie ma domowego kucharza, który nie spróbowałby zrobić swojej wersji Margherity i nawet, kiedy wyjdzie mu gruby zakalec, jest z niego dumny, jakby dostał gwiazdkę Michelina. Czy ktoś kiedyś poczęstował Cię domowym kebabem? Albo gyrosem? Obstawiamy w ciemno, że nie. Nas w każdym razie nie częstował nikt daniem(...)tylko mąka, drożdże i woda. Chlebki wychodzą rumiane, pulchne i pachnące. Spośród rzeczy robionych w domu, własne pieczywo jest produktem najpiękniejszym. Bo nic tak nie pachnie jak świeżo upieczony chleb. Serdecznie pozdrawiamy i życzymy miłego weekendu. Zapraszamy na naszego bloga i jeśli podobają Ci się nasze przepisy zapraszamy, żebyś podzielił się nimi ze znajomymi, tak jak my dzielimy się
Niedzielny kucharzdomowego kucharza, który nie spróbowałby zrobić swojej wersji Margherity i nawet, kiedy wyjdzie mu gruby zakalec, jest z niego dumny, jakby dostał gwiazdkę Michelina. Czy ktoś kiedyś poczęstował Cię domowym kebabem? Albo gyrosem? Obstawiamy w ciemno, że nie. Nas w każdym razie nie częstował nikt daniem, które przecież codziennie wcinają miliony Polaków z ulicznych budek. A przecież zrobienie własnego kebaba(...)tylko mąka, drożdże i woda. Chlebki wychodzą rumiane, pulchne i pachnące. Spośród rzeczy robionych w domu, własne pieczywo jest produktem najpiękniejszym. Bo nic tak nie pachnie jak świeżo upieczony chleb. Serdecznie pozdrawiamy i życzymy miłego weekendu. Zapraszamy na naszego bloga i jeśli podobają Ci się nasze przepisy zapraszamy, żebyś podzielił się nimi ze znajomymi, tak jak my dzielimy się
Niedzielny kucharzRobienie domowych dżemów było kiedyś moją obsesją. Odkąd mam dzieci nie zastawiam już całej kuchni słoikami. Ale z przepysznej „nutelli” z węgierek nie sposób zrezygnować. Dlatego teraz ograniczyłam produkcję do bieżących potrzeb. Czekośliwka ma dużo mniej cukru niż sklepowe kremy i do tego jest całkowicie bezmleczna. Taki krem smakuje doskonale nie tylko z chlebem. Można go podawać
Dieta bez mlekażur Dobry domowy żurek to, według mnie, esencja naszej kuchni. A wiadomo, nie uda się zrobić żuru, bez dobrego zakwasu. sposób na zrobienie zakwasu do żuru dla dwunastu osób 1 szklanki mąki żytniej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1,5 szklanki gorącej wody kromka razowego ciemnego chleba ( najlepiej czerstwego) 2 szklanki
Miód i pieprzmigdałowego masła. Wiadomo domowe najlepsze! Jestem pożeraczką migdałów, a takie migdałowe masło na świeżutki chlebek z jakimś dżemikiem to pychotka. Masło migdałowe przyrządza się bardzo prosto. Dodaję je do wszystkiego, więc zawsze robię porcję z pół kilograma migdałów. Można je przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do tygodnia. Idealne do ciasta, smarowidło do naleśników czy chleba, wspaniałe do owsianki
codojedzeniazrobić go w domowym zaciszu ;) Pljeskavica z bloga Teoria smaków; nie przepadam za mięsem mielonym, ale kupiłeś mnie Jarku dodatkiem oscypka,który uwielbiam :) A oto pozostałe dołączone przepisy: Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem Camembert w sosie malinowym z salsą pomidorową Najłatwiejszy sposób na kukurydzę Fasolka szparagowa do obiadu Kurczak w śmietanie Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb Papryki faszerowane warzywami
Weekendy w domu i ogrodzieUwielbiam domowe pieczywo. Dokładnie wiem wtedy, co w nim się znajduje i ze spokojem mogę podać je moim dzieciom. Od dzieciństwa lubię bułki z ziarnami, tak określałam bułki razowe i w sumie tak o nich mówię do tej pory. Niestety w tygodniu nie mam tyle czasu, żeby piec na każdy dzień bułki, czy chleb, ale niedziela jest idealnym dniem
dom-agi.plLubię domowe przetwory, zwłaszcza dżemy i powidła, a ponieważ muszę unikać cukru, postanowiłam w tym roku przygotować dla siebie osobną partię. I tak powstały sok różany, dżemy (truskawkowy, malinowy, morelowy) i powidła śliwkowe z ksylitolem zamiast zwykłego cukru. W smaku bez różnicy a na pewno trochę zdrowsze. W zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów
Ze smakiem i z pasjątroche wiosenniej się robi, każdy z nas chce dobrze wyglądać, zrzucić trochę zimowego ciała, a przede wszystkim być zdrowym. Właśnie dlatego serdecznie polecamy wszystkim karob - melasę i proszek z chleba świętojańskiego. To propozycja idealna dla alergików, zamiennik kakao i czekolady. Nie jest to (niestety!) powszechnie znany produkt, tak więc udostępnimy Wam sporo informacji na jego temat od samego producenta(...)mąki pszennej 1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki brązowego cukru1 duży dojrzały banan (ja użyłam dwóch małych)3- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (najlepszy domowy!)1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki olejukilka orzechów włoskich Przygotowanie Mąkę, karob, proszek do pieczenia, sodę i cukier mieszamy w misce. Banana miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy
Symfonia SmakówPasztet to tradycyjna potrawa znana w Polsce od XVI wieku. Pochodzące z Francji pasztety (pâté) w Polsce popularność swą zdobyły … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Domowy
My Blueberry CornerHello Hello :) Dzisiaj nieco egzotyczna propozycja na śniadanie lub lunch. Zastanawiamy się, czy uda się Wam gdzieś zdobyć tureckie chlebki :( Chyba, że poszukacie w tureckich knajpkach
vegetanieCo uwielbiam przygotowywać (piec, gotować etc.) najbardziej??? Ktoś z Was wie? Odpowiedź wcale nie jest oczywista choć moje dzieci zapewne by ja znały. CIASTECZKA!!! Piekę je
Dzieje kuchennej WiewióryParfait z wątróbki drobiowej Parfait z wątróbki drobiowej Przepis wg Jamiego Oliwiera pochodzi z archiwalnego numeru magazyny Kuchnia. Wykonany specjalnie dla mojego narzeczonego
Aromatyczne Podróże