czekać. Proste, aromatyczne i sycące danie. Możecie jeść z chlebem, grzankami lub samą. Możecie zupę z soczewicy zblendować na gładki, gęsty krem lub też tak jak ja pozostawić warzywa w kawałkach. Nie wiem jak wy, ale jesienią i zimą naprawdę lubimy zupy. I brak czasu nie jest wymówką do przygotowania domowej zupy. W ostateczności wystarczy mrożonka, którą wrzucamy do garnka
Mieszam w Garnkuzmieniony, bo i co tu zmieniać? ;) Jak zrobić domowy zakwas na żurek szybko i prosto, według tradycyjnej receptury - sprawdzony przepis. fot. Moja Książka Kucharska SKŁADNIKI : 1/2 szklanki mąki żytniej pytlowej (dziś typ720) 1/2 szklanki żytniej razowej 2-3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody 3 ząbki czosnku skórka żytniego lub razowego chleba na zakwasie (ew.) PRZYGOTOWANIE: Obie mąki wsypujemy do słoja
Moja Książka Kucharskaczasem dodaje do naturalnego jogurtu lub do wypieku chleba. Uwielbiam każdą wersje wykorzystania płatków... Owies jest bardo zdrowy, a dodatkowo bardzo smaczny. Często widzę, gdy dzieci jedzą na śniadanie gotowe płatki śniadaniowe ze sklepu, które zawierają mnóstwo cukru i różnorodnych substancji, myślę że warto spróbować przygotować dla naszych dzieci domową owsiankę z dodatkiem miodu lub domowego dżemu, uważam że Wasze
kulinarne odsłony patiŁatwy i szybki w przygotowaniu, a pyszny bo domowy. Składniki: 500 g. mąki pszennej, typ 650 200 ml ciepłej wody 200 ml ciepłego mleka 35 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki słoneczniku 1 łyżka dyni 1 łyżka siemienia lnianego Dodatkowo żółtko + trochę mleka do wysmarowania chleba. Wykonanie: Ciepłą wodę i mleko wlać do miski, dodać
Agusiowe smakołykipuszka krojonych pomidorów 750 ml bulionu warzywnego, domowego lub z kostki ekologicznej 4 ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki sól, pieprz do smaku 100 g jarmużu, szpinaku lub boćwiny, oczyszczonych i pokrojonych na małe kawałki do podania: 2 jajka na twardo, listki selera naciowego lub natka pietruszki, świeży chleb Przygotowanie zupy z fasolą i harissą: W garnku
Chilli Czosnek i Oliwaserii. Śniadanie 8:00 Dwa motylki czyli chleb z ogórkiem i papryką. II Śniadanie 10:30 Jogurt naturalny z bananem, pyłkiem pszczelim i kaszą jaglaną. Zupa 13:00 Zupa pomidorowa. II Danie 16:00 Pstrąg i frytki z marchewki, pietruszki, selera, ziemniaków, cukinii i batatów. Podwieczorek 17:30 Domowy budyń z wanilią. Tutaj>>> jest przepis
lady-och-mistrzyni.blogspot.compysznym towarzystwie wędzonego łososia, słonecznika i chrupiących grzanek domowych :) Podane składniki wystarczają na przygotowanie małej miseczki, więc polecam od razu zwiększyć ilość :) Składniki: garść sałaty lodowej garść sałaty roszponki 1 łyżka ziaren słonecznika plaster wędzonego łososia 1 łyżka sosu vinegret lub oliwy z dodatkiem przyprawy do sałatek pół kromki chleba razowego Chleb pokroić na kostki, opiec w opiekaczu
Chocolate Muffin BlogJeżeli ktoś jeszcze nie piekł bułek lub chleba z ryżem to gorąco polecam, bo są smaczne. Dodatek ryżu sprawia, że są wilgotne i tak szybko nie wysychają. Jeżeli upieczemy je na śniadanie to na drugi dzień z powodzeniem można je zjeść na kolejne. Oczywiście pod warunkiem, że łakomczuszki domowe ich nie zjedzą wszystkich od razu.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniHummus jest w Polsce coraz bardziej popularny. I słusznie, bo to zdrowe, smaczne i proste w przygotowaniu danie, które sprawdzi się jako dip, dodatek do chleba czy może być podane z pieczonymi mięsami. Puszka (400g.) ciecierzycy [waga razem z zalewą] lub ok 150g. ciecierzycy suchej. 1 łyżeczka soku z cytryny Jagody goi 1 ząbek czosnku 5 łyżek pasty tahini(...)czekamy, aż zmiękną. Możemy to zrobić dzień wcześniej. Część jagód dodajemy do pozostałych składników, a część siekamy i dodamy już po zblendowaniu, by były wyraźnie widoczne w hummusie. Tahini – domowa pasta sezamowa Miksujemy na gładką masę. Jeśli hummus jest zbyt gęsty i źle się miksuje, możemy dodać nieco zalewy lub wody z gotowania. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zamiast
MarcinChefCześć! Są takie dni, kiedy zawartość własnego zamrażalnika może zaskoczyć zapomnianą zawartością. Dziś jest poniedziałek. Według zasady powinna być pomidorówka – no i jest. Powinno też
Pieprzyć z FantazjąPomidory na hinduską nutę czyli przetwory 2018 Jak to w lecie, mam zapędy do przerabiania wszelkich warzyw i owoców na zimę. Pomidory na hinduską nutę –
Kuchnia na wzgórzuPomysł na takie krokiety widziałam w necie już dawno temu, ale dopiero postanowiłam je zrobić.Szybko je się robi, ale jakoś moim dziewczynom za bardzo nie
Moje domowe kucharzenieżółto. Odmian i odcieni dyni jest sporo a moją ulubioną jest dynia Hokkaido,jej miąższ jest niesamowicie pomarańczowy a purre ma gęstą kremową konsystencję. Bardzo lubię domowe pieczywo więc dziś upiekłam chlebek z dodatkiem dyni. 350 g mąki pszennej 150 g mąki kukurydzianej 40 g świeżych drożdży 250 ml ciepłej wody 150 g jogurtu naturalnego(...)ponownie ciasto,przełożyć do wysmarowanego masłem korytka i odstawić na 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 190*C,włożyć formę z chlebkiem i piec 60 minut. Po upieczeniu wystudzić chleb na kratce
Kolorowa kuchnia ElkiSzczególnie urzekły nas te z serem! Więc jeśli w domowej spiżarni macie nadmiar cebuli, to zobaczcie co możecie wyczarować! Francuska zupa serowo-cebulowa Składniki na 4 porcje: cebula – 5 szt. serek topiony – 250 g ziemniak – 1 szt. bulion drobiowy (lub warzywny) – 1,5 l czosnek – 1 ząbek masło – 1 łyżka chleb żytni – 0,5 bochenka suszony majeranek suszony tymianek mielona
Sprawni w smakuczęsto dodawanych ziemniaków. Zupka najlepiej smakuje przygotowana na domowym zakwasie, do przygotowania którego gorąco was zachęcam. Jego zrobienie wymaga minimum czasu i kilku prostych składników takich jak: dobrej jakości mąka żytnia, ciepła przegotowana woda oraz czosnek, ziele angirelskie, liść laurowy i ziarenka czarnego pieprzu. Opcjonalnie można dodać kawałek razowego żytniego chleba, ale nie jest to konieczne. Wszystko wystarczy dokładnie wymieszac
cool and mintyogórka i pora. Podane w akompaniamencie koszyka z chlebem spełniło moje oczekiwania w 100%! Druga przystawka - smażony twardy ser owczy, który pod wpływem temperatury pieknie się rozpływał po przekrojeniu. Jego ostry smak doskonale uwydatniał sok ze świeżej cytryny. Danie główne. Oczywiście oprócz wspomnianych flaków w Byzantio można znaleźć wiele innych domowych potraw. Padło na pasticcio - zapiekankę makaronowa z bardzo lekkim
Right Behind The KitchenDziś przepis na coś, co mi niezmiennie bardzo smakuje, a jednocześnie ma szerokie zastosowanie w kuchni, a mianowicie smażoną cebulkę. Uwielbiam jej smak
Rozpustne gotowanie