polsku na niedzielę - czyli rozprawiam się z kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu
U Fiolkimnie smakuje bardzo dobrze nawet bez dodatków. Przyznam jednak, że domowa konfitura z jagód leśnych stworzyła z chałką duet idealny. Ciasto miękkie, puszyste i dobrze wyrośnięte niczym nie ustępujące najlepszej drożdżówce i w 100% naturalne. Jeśli znudziły was tradycyjne kanapki bazujące na chlebie lub bułce, to polecam ten przepis. Ja akurat swoją chałkę piekłam na świeżych drożdżach, więc konieczne było
vaniliowoczekoladowadziś przychodzę do Was z bardzo fajnym przepisem na chlebek. Bardzo lubię piec domowe pieczywo, po pierwsze jest duuuużo zdrowsze, po drugie jaka satysfakcja :D Chlebek jest pulchny, nie kruszy się, ładnie się wyrabia, skórka jest chrupiąca, i ma w sobie dużo słonecznika-uwielbiam chleby z ziarnami, zwłaszcza ze słonecznikiem :-) Polecam i zapraszam do skorzystanie z przepisu SKŁADNIKI
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupolsku na niedzielę - czyli rozprawiam się z kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu
Fiolka w kuchniprzygotowania i żaden sklepowy nie może się z nim równać. Ponadto przygotowanie domowego zakwasu to koszt mniejszy niż złotówka, warto więc przygotowywać go samemu. Po odstaniu wystarczy przelać go do butelki, zakręcić i przechowywać w lodówce. Zobacz również przepis na ----> Świąteczny żurek chrzanem w chlebie , żurek na wywarze z wędzonego boczku , żurek , żytni zakwas na żur Żur
Moje Qulinariadlatego też gdy wracam w końcu do domu do męża i córci, mam ogromną ochotę na wszelkiej maści "domowe jedzenie." Stąd też mój kolejny przepis na domową pastę z makreli, którą wszyscy uwielbiamy. W moim rodzinnym domu pastę według tego przepisu wykonywał zawsze mój Tato, była to jedna z nielicznych potraw, która wychodziła z kuchni spod ręki Taty(...)rybę widelcem, następnie wymieszaj dokładnie całość. Dopraw na końcu solą i pieprzem do smaku. Moja propozycja podania pasty - wybierz swoje ulubione grissini. Pasta świetnie smakuje też z różnymi rodzajami chleba, najlepiej grubo posmarowana. :) Smacznego
Garniec MagalieCześć! Te tosty podbiły serca domowników. Świeże i zielone z mnóstwem witamin. Polecam je na śniadanie jak i również jako przekąskę na spotkania ze znajomymi
Pieprzyć z FantazjąNie znam osoby, która nie lubiłaby naleśników czy placków innego typu. My sami mamy domowe środowe naleśnikobranie czyli tylko nasza tradycję. W każdą środę popołudniu robię
Dzieje kuchennej WiewióryKoreczki to nieodzowny element przyjęć. Na wykałaczkę można nabić dosłownie wszystko i w każdej kombinacji. Oprócz klasycznych koreczków z pomidorków często robię też mini kanapeczki na
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCały rok czekam na jego pojawienie się, a gdy już jest - to nie mam dosyć. Ze smutkiem żegnam ostatnie czerwone łodygi. Tak. Rabarbar! Tyle możliwości. I
Karczma Honorietty(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 100 g masła 6 -7 łyżek miodu opcjonalnie dodatki: cynamon posiekane suszone owoce np. figi, śliwki, morele, rodzynki posiekane orzechy wykonanie: Miękkie
Domowy Smak JedzeniaKażdy ma taki smak, taką potrawę z lat dziecinnych, za którą tęskni. Sama odkryłam niedawno, że to paprykarz. Tak, ten słynny - Szczeciński. A wszystko za sprawą
Karczma Honoriettywierzchu zwykle znajduje się kilka oliwek. Sałatka szopska, Ajwar i domowe wino Wśród dań obiadowych dominują potrawy mięsne - co nam zupełnie nie przeszkadzało. Próbowaliśmy różnego typu kiełbasek, selsko meso i lokalnych potraw polecanych przez miejscowych. Na poniższym zdjęciu wątróbka oraz domowej roboty kiełbaska. W ramach przekąski warto sprawdzić smak domowego ajwaru - czyli pasty na bazie papryki, bakłażanów, cebuli, czosnku(...)krajach bałkańskich ajwar podawany jest do grillowanych mięs i ryb lub jako pasta do pieczywa. Wątróbka i kiełbaska podane i ryżem Selsko meso, po prawej stronie chleb z kozim serem Z klasyków kuchni macedońskiej należy spróbować tawcze grawcze - czyli duszoną fasolę z przyprawami i sarmę - gołąbki w liściach winogron. Tawcze grawcze i sarma Będąc
psgotujemyWegańskie wrapy z humusem i warzywami to klasyczna tortilla w wegańskiej odsłonie. Głównymi składnikami jakie będą tu dominować to humus, warzywa i dresing z Tahini z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!chleba. Wyjątkowa pasta z sardynek z dodatkiem posiekanych oliwek, pomidora, świeżego kopru i szczypiorku. Pasta doprawiona chrzanem i śmietanką. Absolutnie pyszne smarowidło do chleba. Pasta z sardynek w oleju świetnie smakuje z podpieczoną na rumiano bułką wrocławską i plasterkiem świeżego ogórka. Pasta z sardynek przyrządzona w taki sposób jest naprawdę wyśmienita. Oto składniki i przyprawy na domową pastę z sardynek
Moja Książka Kucharska