Chlebki naan (tradycyjny chleb w kuchni indyjskiej, najczęściej wypiekany w piecu tandoor) pokochałam tego samego dnia co kurczaka tikka masala . Dodatkowo świeżo zrobione, jeszcze gorące są cudowne z masłem czosnkowym lub pesto. W domowych warunkach można go jednak przygotować w zwykłym piekarnik. Aby były bardziej wilgotne (po wystudzeniu tak nie twardnieją) można wstawić do piekarnika brytfankę z wodą. Nowy post
Wypieki i RumieńceParę dni mnie tu nie było..tydzień temu w niedzielę przyszykowałam kilka wpisów na automatyczne opublikowanie...jakbym wyczuła ,że będzie awaria sprzętu.. Przez te kilka
Moje domowe kucharzeniePoprzedni słodki chlebek bardzo przypadł mi do gustu (a raczej smaku), więc jak tylko zniknął zabrałam się za następny, tym razem ziołowo-czosnkowy. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyWreszcie zrobiłam swój pierwszy chleb bananowy w życiu. Chlebek stał się popularny swojego czasu za sprawą Sophie Dahl. Do dnia dzisiejszego powstało setki modyfikacji. Ja w swojej postanowiłam wywalić cukier i proszek do pieczenia. Podstawą udanego ciasta są jak najpardziej przejrzałe banany...teoretycznie. Moje byłay całkiem świeże a i tak chlebek wyszedł słodki. Może to dlatego że moja wersja zawiera(...)jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki domowego kefiru (może być kupny oczywiście, kefir lub kwaśny jogurt jest potrzebny żeby zareagować z sodą) Szczypta cynamonu Wykonanie chlebka jest dziecinnie proste. Mieszany wszystkie składniki, przekładany do formy wyłożonej papierem. Wkładamy do pieca na 180 stopni na godzinę. Ostatnie 10 minut pieczenia wyjełam chleb z foremki i piekłam do góry nogami
Lubczyk i Waniliachleba 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka oleju rzepakowego Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę i pora, lekko solimy i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę czarną rzepę, pietruszkę i ziemniaki. Dusimy pod przykryciem około 5-7 minut. Całość zalewamy wodą lub bulionem (Madzia zalała wodą i dodała łyżkę naszej domowej(...)ognia i miksujemy. Dodajemy śmietanę i znów miksujemy (lub mieszamy). Jeżeli zupa będzie za gęsta można dolać wodę, aż do uzyskania właściwej konsystencji. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Żytni chleb kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy chleb i siemię lniane i prażymy aż powstaną chrupiące grzanki. Zupę podajemy z żytnimi grzankami. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy
Marder&Marder ManufactureMiałam Wam ja pokazać już jakiś czas temu. Umknęło mi :)Przepis podpatrzony w "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa. Gotowanie krok po kroku". Prosta w przygotowaniu i
Dzieje kuchennej WiewióryDawno nie piekłam bułek..a co najważniejsze dawno nie jadłam tak pysznych bułek..Te bułeczki są proste do zrobienia..ja co prawda wyręczyłam się automatem do
Moje domowe kucharzeniezakwasie ( te z pewnością też kiedyś pojawią się na blogu ;) ). Chleb ten pieczemy z dodatkiem surowych ziemniaków, startych jak na placki ziemniaczane, dzięki którym jest bardziej wilgotny. Nie przejmujcie się jeśli nie wyjdzie Wam tak krągły bochenek jak z piekarni - ten płaski, też będzie smaczny, smaczny bo domowy, zrobiony własnymi rękami. Polecam :) Przepis pochodzi ze strony MOJEWYPIEKI.COM Składniki(...)łączeniem ku górze. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 20 - 30 minut. UWAGA: Podczas każdego kolejnego wyrabiania składać ciasto. O składaniu ciasta na chleb jak i o formowaniu bochenków pisałam W TYM PRZEPISIE . Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Na dolnej półce w piekarniku umieścić naczynie żaroodporne lub blaszkę z gorącą wodą. Dzięki pieczeniu
Opowieści z piekarnikacoś z tej mąki trzeba było zacząć piec. Zapał do pieczenia bułek i chleba przeszedł mi szybko. Ale mąki zostały :) A że ja nie lubię bezczynnie siedzieć, to szukałam pomysłów na ich spożytkowanie. Wiadomo, że Ameryki nie odkryłam i sama nie wymyśliłam receptury na domowe tacosy. Najczęściej wygląda to tak, że przeglądam różne strony, a najbardziej lubię szukać pomysłów
bistro mamakromek) 2 cukinie 2-3 ogórki kiszone cebula słoik sosu pomidorowego lub warzywnego domowej roboty 4 plastry żółtego sera mozzarella 4 gałązki majeranku 4 gałązki bazylii Pieczywo pokroić na kromki, cukinie pokroić na plastry, ogórki w kostkę, a cebulę w piórka. Wyłożyć dno keksówki chlebem. Na chlebie ułożyć 2 plastry sera, plastry cukinii, posypać je połową cebuli i listkami
Weekendy w domu i ogrodziejajkiem i szynką Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 6-8 kromek chleba tosowego pszennego – 4 jajka M – 3 łyżki mleka – sól – pieprz – olej lub masło klarowane do smażenia – 4-6 cienkich plasterków boczku (możesz użyć wędzonego) – 2-3 łyżki sosu barbecue , najlepiej domowego Przygotowanie : Do miski wbij 2 jaja, wlej mleko i dodaj przyprawy (po sporej
nietylkopasta.pljest taka potrzeba blenderem. Zupę podaj albo z grzankami zrobionymi na maśle z chleba lub z bułki, lub z przesmażonym w kostkę kurczakiem z przyprawą do kurczaka lub curry. Możesz też na suchej patelni podprażyć pestki z dyni i posypać na zupę. Smacznego! A domowe mleczko kokosowe zrobisz tak: wiórki kokosowe umieść w wysokim naczyniu zalej gorącą wodą odstaw
SMYKWKUCHNIOstatnio odwiedziła nas rodzinka, która wakacje spędzała w Portugalii. Przywiozła nam domowej roboty pastę z sardynek, którą zajadali się na urlopie. Pasta bardzo nam zasmakowała, ale na obiecany przepis do tej pory się nie doczekałam :D. A ponieważ uwielbiam wszelkie pasty do chleba, nie mogłam dłużej czekać. Poszperałam trochę w internecie, zapoznałam się z wieloma tradycyjnymi przepisami portugalskimi na pastę
Moja Delicjawszystkiego na mieście, bo kupny barszczyk i uszka nie umywają się do domowych, a święta są przecież tylko raz do roku. Wigilia – co powinno być na stole i tradycyjne potrawy – zrób listę wcześniej. Teoretycznie potrzebne jest 12 potraw, ale niektórzy wliczają w to chleb, opłatek, uszka do barszczu, kiszone ogórki, sól i napoje, więc nie jest
Ugotowane pozamiatane