domowy chleb - 5671 przepisów (strona:256/379)

Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie 258

tylko odczekałam kilka minut na wyrobienie ciasta i już. Jeśli nie macie maszyny do chleba lub takiego robota, to czeka Was trochę wyrabiania ciasta, jak to w wypadku ciast na drożdżach. Im dłużej wyrabiamy, tym ciasto jest lepsze i ładniej rośnie. Przepis pochodzi z bloga Domowa Fabryka . Aby skórka była fajna, ja kilkakrotnie w czasie pieczenia, spryskałam bułeczki wodą. Drukuj

Mieszam w Garnku
Chleb z garnka pszenno-razowy z ziarnami-najlepszy domowy chleb 848

jeszcze około 20-25 minut. Chleb ma być złocisty. Wyciągamy gorący chleb z naczynia i dajemy na jakąś kratkę by odparował  I gotowe :-)   a tu przepis w wersji Youtube  :-)  Jest pyszny i bardzo Wam go polecam :-)  Nie ma chyba nic lepszego jak domowy,ciepły chlebuś :-)  Smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Wegańska pasta imbirowo-batatowa 152

Brak pomysłu na dodatek do chleba? Problem, który dotyka 90% społeczeństwa. Radzimy sobie z nim bardzo szybko. Idziemy do sklepu i kupujemy gotowe pasty, pasztety i hummusy. Jednak każdy z nas wie, że najlepsze są dodatki domowej roboty. Przedstawiam wam dzisiaj wegańską pastę, idealną na zimę, bo z imbirem, który zwiększa odporność. Pasta słodka a zarazem ma swój charakterek. Dzięki

healthy dreams
Triki, sztuczki i ciekawostki kulinarne cz. 1 268

rozsmarowuje się dopiero po kilku minutach). Jest droższe od tanich miksów do smarowania chleba. 8# Bawmy się galaretką! 9# Kiedy solimy zupy? Zupy powinniśmy solić dopiero  pod koniec gotowania , a właściwie 1/3 czasu przed zakończeniem procesu obróbki termicznej. Wyznacznikiem jest tu miękkość warzyw. 10# Domowe sposoby na kolorowy lukier: Co należy dodać do już gotowego lukru, aby powstały następujące

Kolejny blog o gotowaniu
Dwaj łakomi Włosi - Recenzja 220

potrawy, z którymi wcześniej się nie spotkałam. Oczywiście z książki dowiecie się, jak zrobić domowy makaron, pizzę czy klasyczne risotto milanese, ale na tym koniec. Receptury utrzymane są w moim ukochanym stylu "la cucina povera" czyli kuchni włoskiej biedoty. Najwymowniejsze przykłady to skromna zupa czosnkowa, chleb z ziemniakami, zupa z pokrzywy oraz zupa kapuściana z Canavese w Piemoncie, którą mama

Chilli Czosnek i Oliwa
Chałka na zakwasie 137

Pierwsze w tym roku wspólne pieczenie, dziękuję Aniu za zaproszenie:)   Podaję za blogiem W poszukiwaniu Slow Life (na podstawie przepisu z książki „Domowa piekarnia” Małgorzaty Zielińskiej). Zaczyn 2-fazowy: 1 etap: 50 g zakwasu (pszenny będzie delikatniejszy, ale ja użyłam żytniego) 100 g mąki pszennej typ 550 (u mnie orkiszowa typ 700) 50 g letniego mleka Składniki wymieszać, zostawić(...)posypałam sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, lekko naparowanego (np. spryskiwaczem) Pieczemy ok. 30 min.  Moja chałka  miała smak pomiędzy słodką bułką, a chlebem. Mnie b. smakowała

Proste Potrawy
Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie 171

Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie Bułeczki drożdżowe a’la pizza. Czyli małe pyszne bułeczki z pysznym nadzieniem.     Bułeczki powstały w

Kuchnia na wzgórzu
Kiełbasa ze słoika 222

Powoli zbliża się złota polska jesień, która zmienia nasze menu. Dziś przygotowałam dla Was pyszną kiełbasę ze słoika do chleba, propozycja dla osób dla które cenią

Kulinarne pyszności Molki
PASZTET Z ŁOSOSIA 144

Coś pysznego! Pasztet rybny... z łososia  z dodatkiem papryki, cebuli, koperku oraz otrębów.  Nie zawiera mąki. Można go porównać do domowego paprykarza, ale jest

Kuchnia MagdaLeny
domowy smalec 168

Niby zwykły, a jednak wyjątkowy, być może dlatego, że jadany tylko czasami. Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza jesienią i zimą. Smalec z domowego przetopu. Z cebulką, jabłkiem i

babka w formie
Chlebek pszenno - żytni z otrębami owsianymi i słonecznikiem. 177

Witajcie :) Ostatnio co dziennie piekę chlebek z super  mąki od  Młynomag ,  tak posmakował mojej rodzinie, zmieniam tylko dodatki w chlebie :) Dzisiaj upiekłam pszenno

Sama słodycz i szczypta chili
krem z (w) dyni 174

Składniki: kość wędzona cebula 2 marchewki średnia dynia (około 5 kg) kawałek selera korzeń pietruszki 3 łyżki manny liście laurowe ziele angielskie sól pieprz szczypta ostrej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makaron z tunczykiem i ricotta 191

Bardzo lubię ryby ale nie zawsze mam pomysł na to w jaki sposób je przyrządzić.  W marcowej KUCHNI pojawił się przepis na szybkie, smaczne, domowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczony boczek na kanapkę 207

Kanapka codzienność każdego dnia i aby nie popaść w rutynę staram się coś nowego na chleb zrobić,jakąś pastę, wędlinę czy coś z nabiału. Tym razem

Basia w kuchni
TOSTY Z PATELNI 243

Tosty z patelni - to określenie, które wiele lat temu   jako mały chłopiec wymyślił mój syn, nazywając tak kromki chleba obtoczone w jajku, posypane różnymi dodatkami

Walijskie Pichcenie