Chleb z garnka pszenno-razowy z ziarnami-najlepszy domowy chleb 878jeszcze około 20-25 minut. Chleb ma być złocisty. Wyciągamy gorący chleb z naczynia i dajemy na jakąś kratkę by odparował I gotowe :-) a tu przepis w wersji Youtube :-) Jest pyszny i bardzo Wam go polecam :-) Nie ma chyba nic lepszego jak domowy,ciepły chlebuś :-) Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Wegańska pasta imbirowo-batatowa 180Brak pomysłu na dodatek do chleba? Problem, który dotyka 90% społeczeństwa. Radzimy sobie z nim bardzo szybko. Idziemy do sklepu i kupujemy gotowe pasty, pasztety i hummusy. Jednak każdy z nas wie, że najlepsze są dodatki domowej roboty. Przedstawiam wam dzisiaj wegańską pastę, idealną na zimę, bo z imbirem, który zwiększa odporność. Pasta słodka a zarazem ma swój charakterek. Dzięki
healthy dreams
Triki, sztuczki i ciekawostki kulinarne cz. 1 293rozsmarowuje się dopiero po kilku minutach). Jest droższe od tanich miksów do smarowania chleba. 8# Bawmy się galaretką! 9# Kiedy solimy zupy? Zupy powinniśmy solić dopiero pod koniec gotowania , a właściwie 1/3 czasu przed zakończeniem procesu obróbki termicznej. Wyznacznikiem jest tu miękkość warzyw. 10# Domowe sposoby na kolorowy lukier: Co należy dodać do już gotowego lukru, aby powstały następujące
Kolejny blog o gotowaniu
Dwaj łakomi Włosi - Recenzja 247potrawy, z którymi wcześniej się nie spotkałam. Oczywiście z książki dowiecie się, jak zrobić domowy makaron, pizzę czy klasyczne risotto milanese, ale na tym koniec. Receptury utrzymane są w moim ukochanym stylu "la cucina povera" czyli kuchni włoskiej biedoty. Najwymowniejsze przykłady to skromna zupa czosnkowa, chleb z ziemniakami, zupa z pokrzywy oraz zupa kapuściana z Canavese w Piemoncie, którą mama
Chilli Czosnek i Oliwa
Chałka na zakwasie 165Pierwsze w tym roku wspólne pieczenie, dziękuję Aniu za zaproszenie:) Podaję za blogiem W poszukiwaniu Slow Life (na podstawie przepisu z książki „Domowa piekarnia” Małgorzaty Zielińskiej). Zaczyn 2-fazowy: 1 etap: 50 g zakwasu (pszenny będzie delikatniejszy, ale ja użyłam żytniego) 100 g mąki pszennej typ 550 (u mnie orkiszowa typ 700) 50 g letniego mleka Składniki wymieszać, zostawić(...)posypałam sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, lekko naparowanego (np. spryskiwaczem) Pieczemy ok. 30 min. Moja chałka miała smak pomiędzy słodką bułką, a chlebem. Mnie b. smakowała
Proste Potrawy
Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie 208Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie Bułeczki drożdżowe a’la pizza. Czyli małe pyszne bułeczki z pysznym nadzieniem. Bułeczki powstały w
Kuchnia na wzgórzu
Kiełbasa ze słoika 255Powoli zbliża się złota polska jesień, która zmienia nasze menu. Dziś przygotowałam dla Was pyszną kiełbasę ze słoika do chleba, propozycja dla osób dla które cenią
Kulinarne pyszności Molki
PASZTET Z ŁOSOSIA 170Coś pysznego! Pasztet rybny... z łososia z dodatkiem papryki, cebuli, koperku oraz otrębów. Nie zawiera mąki. Można go porównać do domowego paprykarza, ale jest
Kuchnia MagdaLeny
domowy smalec 196Niby zwykły, a jednak wyjątkowy, być może dlatego, że jadany tylko czasami. Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza jesienią i zimą. Smalec z domowego przetopu. Z cebulką, jabłkiem i
babka w formie
Chlebek pszenno - żytni z otrębami owsianymi i słonecznikiem. 213Witajcie :) Ostatnio co dziennie piekę chlebek z super mąki od Młynomag , tak posmakował mojej rodzinie, zmieniam tylko dodatki w chlebie :) Dzisiaj upiekłam pszenno
Sama słodycz i szczypta chili
krem z (w) dyni 198Składniki: kość wędzona cebula 2 marchewki średnia dynia (około 5 kg) kawałek selera korzeń pietruszki 3 łyżki manny liście laurowe ziele angielskie sól pieprz szczypta ostrej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makaron z tunczykiem i ricotta 218Bardzo lubię ryby ale nie zawsze mam pomysł na to w jaki sposób je przyrządzić. W marcowej KUCHNI pojawił się przepis na szybkie, smaczne, domowe
Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczony boczek na kanapkę 236Kanapka codzienność każdego dnia i aby nie popaść w rutynę staram się coś nowego na chleb zrobić,jakąś pastę, wędlinę czy coś z nabiału. Tym razem
Basia w kuchni
TOSTY Z PATELNI 275Tosty z patelni - to określenie, które wiele lat temu jako mały chłopiec wymyślił mój syn, nazywając tak kromki chleba obtoczone w jajku, posypane różnymi dodatkami
Walijskie Pichcenie
Domowe masło ze śmietany (krok po kroku) 1718zanim pojawiały się pierwsze grudki, a po chwili mogłam posmarować kromkę chleba takim świeżym masełkiem. Później ubijaliśmy masło w słoiku, a teraz poszłam na łatwiznę i wykorzystuję do tego mikser. Jest zdecydowanie szybciej, a swoja drogą nie wyobrażam ubijania niecałego litra śmietany w maselnicy. Zobaczcie, jak zrobiłam domowe masło krok po kroku. 1. Śmietanę przelewam do dużej miski (można
Obiad gotowy