domowy chleb - 5671 przepisów (strona:253/379)

Sery z francuskich Alp 218

pomyśleć, że jako dziecko szczerze nienawidziłam serów żółtych. Dziś, szczególnie za francuskie dam się pokroić i uwierzcie gotowa jestem żyć przez tydzień o chlebie i wodzie, ale nie odmówię sobie zjedzenia kawałka najprawdziwszego francuskiego sera. Jestem tego pewna! Mówi się, że we Francji jest tyle odmian serów ile dni w roku. Błąd! Jest ich o wiele więcej, bo około(...)się dziś około 60 producentów. Sery dojrzewają od 4 do 6 miesięcy w domowych serowarniach gospodarstwach hodowców albo w warsztatach zwanych Fromagerie , których właściciele skupują mleko od rolników.    Zastosowanie w kuchni Abondance jest niezbędnym składnikiem tradycyjnych sabaudzkich dań na bazie ziemniaków, boczku, chleba i sera właśnie. Chociaż bez dwóch zdań to ser, który zajadam

gutfut
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 163

godzinie, jeśli cały proces fermentacji zakończył się w 12 godzinie a nawet   w dni upalne   po 8 godzinach? Świat na pewno się nie zawali, ale chleb nie będzie taki, jakiego oczekujemy. „Usypiające” kultury bakterii w zakwasie będą potrzebować więcej czasu, aby ponownie zacząć pracę z większą ilością mąki i odpowiednio spulchnić ciasto właściwe. Ciasto właściwe będzie po prostu(...)rezultacie ciasta właściwego. Na pewno domowi piekarze zauważyli, że zimą i jesienią ciasto dłużej fermentuje, nawet wówczas gdy w domu jest dość ciepło. Dokarmianie zakwasu i jego fermentacja trwa zazwyczaj od 12-16 godzin. Kiedy przychodzi okres letni ten czas skraca się i nawet nie zauważymy jak do pieczenia chleba bierzemy zakwas, który już kilka godzin wcześniej zdążył „zjeść” porcję

Leśny Zakątek
Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i kruszonką 182

szybką panierkę z czerstwego chleba z czosnkiem i parmezanem, którą obsypuję filety - taka ryba prezentuje się bardzo apetycznie, a ja pozbywam się niechcianego pieczywa. Tu polecam pesto  rosso  w słoiczku od Monini. Gdy szykuję w tygodniu obiad dla całej rodziny, poza rybą jeszcze ziemniaki i warzywa, zwyczajnie nie mam czasu na miksowanie domowego pesto. W taki sposób możecie(...)zarówno wśród dużych, jak i małych biesiadników - mój Tadzio zjada ją ze smakiem. Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i posypką Składniki / na 4 porcje:  60 g chleba z poprzedniego dnia 1 ząbek czosnku skórka z 1/2 cytryny 2 łyżki świeżo startego parmezanu garść bazylii 1 łyżka oliwy Monini Classico + do posmarowania formy polędwica z dorsza - 4 porcje

Chilli Czosnek i Oliwa
Chlebek pełnoziarnisty z melasą z karobu 141

 Kto uwielbia pieczywo to ten przepis jest właśnie dla niego! Jak można wykorzystać melasę z karobu (chleba świętojańskiego) ? Ja ją postanowiłam użyć do upieczenia chleba

Truskawkowa Fiesta
żywiecki chleb z ziemniakami 193

Ziemniaki są coraz popularniejszym dodatkiem, już nie tylko do obiadu ale także do pieczywa a nawet deserów. Znamy pączki z ziemniakami, kluski z ziemniakami a nawet

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
labneh- ser z jogurtu greckiego 173

Żaden przepis jeszcze mnie tak nie powalił. Niby banalna rzecz, ot ser ale o tak cudownym smaku, że nie mogliśmy się od niego oderwać. Aksamitny, kremowy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada drobiowo - wieprzowa na zimno 369

Przepis wypatrzyłam u Danusi. Nie pierwszy już raz korzystam z jej pomysłów. Tym razem pieczona rolada do chleba. Mięsa miałam takie same, nieco zmieniłam proporcje

Stare Gary
Chleboteka - z miłości do glutenu 164

wybór nie był przypadkowy. Obok wypieków na zakwasie mamy także szansę spróbować mięciutkich drożdżówek, czy wybornych pasztecików podawanych, jak nakazuje tradycja, z barszczem.  Psst... Piotr Kucharski sprzedaje chleb z okienka! Cały koncept Chleboteki jest wspaniale przemyślany — piękne wnętrze, jednocześnie nowoczesne i przytulne, które zachęca do wstąpienia choćby na kawę oraz genialna sprzedaż z okienka dla zabieganych, to zdecydowanie(...)domowymi przetworami, masło krowie i kozie, pasztet z dzika, czy lokalne sery.  To co, chyba warto wstać i pomaszerować do Chleboteki po bochen na niedzielne śniadanie? Jak coś, to adres znajdziecie pod zdjęciami. * Lokalne sery, masło krowie i kozie, pasta z suszonych pomidorów, czy konfitura z aronii to tylko niektóre dodatki, bo jak wiadomo kromka chleba lubi być posmarowana

Food Square
FARMA NOE - miejsce, do którego przyjedziesz, po to aby jeszcze wrócić... 120

się jadalnia z kuchnią oraz dwie sypialnie, również malowniczo wykonane.  Na farmie znajdziecie również domowe jedzenie, obłędnie pyszne i bajecznie podane. Panie, które przygotowują posiłki wkładają w nie całe swoje serce. Ja budząc się na śniadanie nie mogłam oderwać się od świeżo upieczonego chleba oraz świeżo ubitego masła, a dodatkowo wjechały swojskie wyroby w postaci wędlin, ryb wędzonych

Niezły Młynek
(poznańskie) domowe burgery z indyka, krewetkami i sosem koperkowym 245

moich książkach z przepisami(a nie jak dotychczas w Disslowej, Ćwierczakiewiczowej czy Hamelmanie i jego chlebach). I jeśli chodzi jeszcze o pisanie i przepisy - to tak wypadałoby wrzucić tutaj jakąś nową recepturę, co? Z tęsknoty za walizkami,Poznaniem i Siaśką - polecam na początek weekendu domowe burgery z indyka, krewetkami i sosem koperkowym. Szybkie, smaczne i zdrowe. Zapraszam. Dla nie-miesożerców

U Fiolki
(poznańskie) domowe burgery z indyka, krewetkami i sosem koperkowym 200

moich książkach z przepisami(a nie jak dotychczas w Disslowej, Ćwierczakiewiczowej czy Hamelmanie i jego chlebach). I jeśli chodzi jeszcze o pisanie i przepisy - to tak wypadałoby wrzucić tutaj jakąś nową recepturę, co? Z tęsknoty za walizkami,Poznaniem i Siaśką - polecam na początek weekendu domowe burgery z indyka, krewetkami i sosem koperkowym. Szybkie, smaczne i zdrowe. Zapraszam. Dla nie-miesożerców

Fiolka w kuchni
Idealna domowa tortilla 569

Tortilla meksykańska, to bardzo popularny i często używany na całym świecie rodzaj chleba . Jest to cienki placek zazwyczaj o średnicy od 6 do 30 cm i używa się najczęściej do robienia wrapów . Tortilla jest dostępna w każdym sklepie, ale zrobienie jej domowym sposobem jest naprawdę bardzo łatwe! Wystarczy widzieć kilka prostych trików w jej przygotowaniu i zobaczycie, że już nigdy

Kuchnia Łukasza
Pasta z makreli, jajek, ogórków i cebuli. 213

Lubię domowe pasty kanapkowe, a szczególnie z wędzonej makreli, dlatego to już druga wersja takiej pasty na blogu. Serdecznie polecam, warto poświecić chwile na przygotowanie, bo kanapki ze świeżego chrupiącego chleba z tą pastą smakują wyśmienicie ;) Składniki: 1 wędzona makrela 2 ogórki kiszone 1 cebula 2 jajka 1 łyżka majonezu 2 łyżki śmietankowego serka kanapkowego pieprz Przygotowanie:   Jajka gotujemy

Symfonia smakowa
Brioche z miodem - najlepsze bułeczki 163

wyjścia jak upiec własne. Od ciasta drożdżowego jest mąż. To on upiekł przepyszny, chrupiący chleb z żurawiną. Zaskoczył mnie nowością, wyjątkowo puszystymi, aromatycznymi i bardzo smacznymi bułeczkami brioche z miodem.  Bułeczki nie zdążyły przestygnąć a znikały w bardzo szybkim tempie. Najlepiej smakowały z domową, śliwkową konfiturą . Składniki: - 650 g mąki - około 40 g drożdży - 250 ml mleka

Pan i Pani Smith w kuchni
Domowy smalec z podgardlem 208

Domowy smalec pełen pysznych chrupiących skwarek to jest to! Nie wiem jak wy ale dla mnie to smak dzieciństwa  najlepsza rzecz jak można było jeść z jeszcze ciepłym świeżym chlebem. Szkoda ze nasze dzieci wychowane na szyneczkach w dobrobycie nie doceniają tego smaku. Dzisiejsza wersja jest wzbogacona a skwarki z podgardla, które są bardziej mięsne i wzbogacaj jego smak.A

Bernika - moj kulinarny pamietnik