Bruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą to szybka przekąska idealna na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się na spotkaniu ze znajomymi, ale również możecie przygotować ją na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!uroczy zwierzyniec. W spacerze towarzyszyły nam miłe dwa pieski baraszkując wesoło. Oprócz słodyczy mieliśmy okazje pokosztować świetnych chlebów upieczonych przez Marysię ze smalcem "firmowym" przygotowanym przez jej męża. Pyszne kiełbaski oraz pieczarki pieczone na grillu podane były domowymi pikantnymi sosami. Kosztowaliśmy również ogromne pomidory zz własnej uprawy. Było pysznie i wesoło. Ogród przed domem
Gotuj Sam!składniki: ok. 200 g białego sera – twarogu (ja używam swojskiego sera, przepis tutaj ) 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu sól do smaku ulubione dodatki: szczypiorek
Domowy Smak JedzeniaPasta z pieczonych buraków z serem feta Ostatnio przejadły nam się wszystkie możliwe wędliny sklepowe, tak więc na blogu powstaje nowa kategoria. Pasta z pieczonych buraków
Kuchnia na wzgórzuprzyprawą zakwaszającą). Warto wypełnić swoją pieprzniczkę zmieloną czarnuszką zamiast tradycyjnego pieprzu. Całe lub zmielone ziarenka można dodawać do pieczenia chleba (do ciasta oraz jako posypkę na wierzch), do zup, sałatek, kanapek, do bigosu i innych duszonych warzyw, przy wyrobie domowego sera, wina czy przy kiszeniu warzyw. Wspaniale komponuje się w panierce do fety… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę
mojewypiekiinietylkoOdrywane bułeczki drożdżowe z mięsem Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem. Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem, to przepis który powstał u nas w domu z potrzeby upieczenia
Kuchnia na wzgórzukarczmy, która mieści się na dole budynku. Dla noclegowiczów jest 10% rabatu na całą kartę. Jedzenie jest przepyszne, domowe i nie drogie. Śniadania za 15 zł/os i jest ogromne. Standardowo jajecznica, parówki, ser, dżem, miód, dwa rodzaje chleba oraz kawa lub herbata czy kakao. Na przystawkę polecić mogę bez wątpienia smażony oscypek z żurawiną, na obiad kwaśnicę
pieprzny smaczeksię w foremkach.] Konsystencja ciasta powinna być jednolita, trzymać miskę w której jest wyrabiane. Ani za wodnista, ani za luźna. [ Za sztywna może mniej wyrosnąć, za luźna da mokry chleb.] Tak przygotowane ciasto wkładamy do foremki wysmarowanej oliwą i oprószonej mąką. Wyrównujemy powierzchnię wilgotna dłonią. odstawiamy na ok 4-5 h do wyrośnięcia. Wyrastanie i pieczenie Ciasto jest gotowe(...)skórki. [No może lepszej niż gdy nie posmarujemy. Wątpię czy da się uzyskać ładną w warunkach piekarnika domowego.] Wody nie może być za dużo bo czasem gdy powierzchnia jest "ślisko-szklista" może nie pozwolić na wydostawanie się gorącego powietrza z wnętrza chleba i uzyskamy efekt poduszki powietrznej pod skórką, a w środku nieupieczonego ciasta. W takim przypadku można nakłuć powierzchnie
AZgotuj!mając nie wiadomo ile gotówki zawsze kupiła coś smakowitego. Jest wzorem jeśli chodzi o sprzątanie, robienie zakupów i zarządzanie domowym budżetem. To od niej nauczyłam się oszczędności, robienia bilansu wydatków i przychodów, planowania. To dzięki niej wiem, że wyrzucanie chleba to coś absolutnie zakazanego i że jedzenia NIE WOLNO marnować! Mama jest moją inspiracją z jeszcze jednego bardzo ważnego powodu
Cooking MonsterWłasnoręcznie zagnieciony, w domu upieczony...najlepszy.. 20 dkg mąki chlebowej żytniej Młynomag 30 dkg mąki tortowej Młynomag 5 dkg drożdży 1 łyżka cukru 1,5
Moje domowe kucharzenieśliwkami Blok sezamowy ze śliwkami i nerkowcami Rustykalna tarta ze śliwkami Placek śliwkowo-kokosowy Kaszak "Dzieciństwo Mańki" ze śliwkami Chleb pszenno-gryczany ze śliwkami Pęczak z pijanymi śliwkami i jabłkami Rogaliki nadziewane powidłami śliwkowymi Babcine dwudniowe powidła śliwkowe Domowe ciasto śliwkowe Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Ciasto śmietanowe ze śliwkami i przyprawami korzennymi Czekośliwka Kruche ciasto dyniowe ze śliwkami Tarta
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj jak co roku obchodzimy światowy dzień chleba , no i oczywiście chleb musi być...upieczony samodzielnie...u mnie wybór padł na prosty chlebek , nie wymagający dużego
Moje domowe kucharzenielubię być taka tajemnicza! Teraz więc szybciutko i na temat. Dawno już na blogu nie było domowego pieczywka. Wszystko dlatego, że chodząc do szkoły nie miałam potrzeby go piec; co chwilę przynosiłam ze sobą bułki i chleby wszelkiej maści. A później... Chyba dopadło mnie tematyczne lenistwo. Kilka razy myślałam o upieczeniu czegoś dobrego na weekendowe śniadanko, ale... Lenistwo zwyciężało
Pożeraczka, czyli raz adobrzechili i czosnku. Genialnie podkręca smak delikatnych dań - pieczonych na grillu ryb, kurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać do tortilli, burgerów albo jako pikantny dip do maczania pasków z warzyw lub chipsów. Domowy ajwar nie jest wcale bardzo pracochłonny, większość pracy wykonuje za nas piekarnik. Mój sos robił się w sumie
Kulinarne Inspiracjekanapkowa na słodko! Ta pasta na kanapki jest wyjątkowa, bez problemu możesz nią posmarować chleb czy bułkę swojego dziecka. Jeśli dopadnie Cię chęc na coś słodkiego , posmaruj nią kanapkę. Jeśli dbasz o jakość i bezpieczeństwo używanych w swoim domu produktów, polecam Ci ręcznie przygotowaną Domową Vegetę z ekologicznych warzyw i przypraw. Skorzystaj z aktualnej promocji
IzaGotujeprzepisie na zakwas, czas na chlebek. Smaczny, pięknie pachnący i na dodatek domowy, z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem;) Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane ale wymaga od nas duuużo cierpliwości. Do wyrastania chleba można użyć specjalnie do tego przystosowanych koszyków bądź zwykłej miski albo foremki keksówki. Przepis pochodzi z forum CinCin . Składniki: szklanka zakwasu żytniego 2/3 szklanki mleka ciepłego
Krakowskie smaki Anizdrowo i ciekawie. Chcę Was dziś zaprosić na rybkę z grilla :) Będzie to takie zdrowe domowe grillowanie połączone ze sprawdzaniem niemieckiej patelni grillowej firmy WOLL :) Zapraszam :)Do grillowania przygotowałam sobie ryby, paprykę, pieczarki i zwykły chleb :) bardzo lubimy taki chrupiący, zgrillowany na samym końcu. Chleb nabiera wtedy dodatkowo smaku tego wszystkiego, co na grillu było
Codzienna kuchnia niecodziennaAkcja 'produkcja domowego pieczywa' ruszyła :) Spodziewajcie się więc w tym tygodniu wpisów poświęconych właśnie tej przygodzie. Od dawna zabierałam się za upieczenie chleba czy bułek jednak po mojej zeszłorocznej, nieudanej próbie skutecznie się zniechęciłam i nie mogłam się zmotywować żeby spróbować raz jeszcze. Tym razem się udało. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wyśmienite bułeczki mleczne
Ze smakiem i z pasjąMąż narzekał, że dawno nie było domowego pieczywa... Więc dziś na śniadanie, albo raczej na drugie śniadanie zrobiłam rogaliki "pikantne półksiężyce" z książki "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki." Trochę zmodyfikowałam farsz i zaczęłam od zrobienia zaczynu - w książce napisano, aby od razu wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Ilość jaka mi wyszła to 16 sztuk takich mniejszych rogalików, ale można
Miksturownikdomowych odpowiedników był cukier waniliowy, później padło na cappuccino czy też granolę. O przetworach już nie wspominam :-).Dzisiaj przedstawiam Wam domowe masło orzechowe, o wiele zdrowsze niż to, które znajdziecie w sklepie.Do czego je możecie wykorzystać? Oczywiście posmarować nim chleb czy też dodać do brownie lub koktajlu bananaowego i muffinek bananowych.Spróbujecie je przygotować?Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćłopatką) od góry. Najlepiej smakują z dipem czosnkowo-miętowym. SKŁADNIKI / 2 KANAPKI 4 kromki lekkiego chleba (np. takiego lub zwykłego baltonowskiego ) lub 2 ciabatty 1 dojrzały pomidor malinowy 1 kulka (125 g) mozzarelli 2-3 łyżki zielonego pesto, sklepowego lub domowego, np. z tego przepisu sól, pieprz opcjonalnie: orzeszki pinii, świeża bazylia DIP CZOSNKOWO- MIĘTOWY 2 łyżki(...)świeżą miętę. Łączymy, aż powstanie gładki sos. Wstawiamy do lodówki. KANAPKI: Rozgrzewamy opiekacz lub patelnię, najlepiej grillową Ciabatty kroimy wzdłuż na pół. Jedną połówkę bułki lub 1 kromkę chleba smarujemy pesto i układamy plastry pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej połówce układamy plastry mozzarelli, listki bazylii i orzeszki pinii. Ostrożnie składamy obie części bułki lub chleba. Układamy na rozgrzanej
cool and mintyTegoroczna Wielkanoc, to między innymi szynka, którą Wam dzisiaj prezentuję. Oczywiście był też domowy pasztet, ale pasztet jest u nas na każde Święta (znajdziecie go TUTAJ ), a szynkę - jako wędlinę - piekłam pierwszy raz :) I pierwszy raz tak długo marynowałam - aż siedem dni! Szynka dokładnie przeszła aromatem przypraw, nie była sucha, świetnie kroiła się na plastry. No i ten kolor! Taki(...)peklowa. Ja dodatkowo dałam jeszcze trochę zwykłej soli. Przepis znalazłam w Wesołej kuchni - u Myszy75 i od razu mi się spodobał. Szynka wyszła naprawdę pyszna - szczególnie w towarzystwie chleba na zakwasie i mojego ulubionego chrzanu. Na pewno powtórzę przepis. Może na Boże Narodzenie? :) Poczyniłam kilka zmian i tak podaję przepis, a po oryginał zapraszam do autorki :) Dziękuję za recepturę
Posadzone i zjedzonemięso zamknięte w słoiku. Można je stosować np. do smarowania chleba. Przypomnę - dla niewtajemniczonych - że od niedawna testujemy mieszanki przypraw oferowane przez portal Dobra Kiełbasa. Osobiście nie jestem fanem gotowych mieszanek, ale te możemy polecić z czystym sumieniem, są rewelacyjne. Sprawdziliśmy już kilka i są warte spróbowania. Jeśli lubicie domowe mięsne wyroby to oferta Dobrej Kiełbasy jest właśnie
Marder&Marder ManufactureZachciało mi się coś słodkiego..ale nie chciało mi się nic robić...tak więc w ruch poszedł automat do chleba..wystarczy wrzucić składniki , ustawić odpowiedni program
Moje domowe kucharzeniefarsz. Pita przywędrowała do Europy z Iranu i jest zachodnią nazwą na arabski chleb chubz. Daria i jej Wspólne gotowanie z Formułą - Abu Zabi było dobrym pretekstem na poznanie smaków kuchni arabskiej. Skorzystałam z przepisu na chlebki pita – Justyny i Doroty z Domowych Wypieków. Składniki: - 450g mąki pszennej (dałam luksusową)- 10g drożdży świeżych (u mnie 1 łyżeczka drożdży instant
mojewypiekiinietylko