zapachu drożdży taki jest chlebek na maślance. Z przepisu którego kiedyś znalazłam szukając to różnych pomysłów na chleb aby był on jak najbardziej podobny do tego ze sklepu. Ten jest super, oczywiście nie ustane w dalszych poszukiwaniach i testowaniach różnych receptur na domowy chlebek. Przepis oczywiście podaje z moimi zmianami, które okazały się być bardzo trafione :) Składniki na 2 chlebki(...)Należy najpierw dokładnie wyrobić ciasto ręką, po czym wyłożyć ciasto na blat wysypany mąką i jeszcze chwilę wyrabiać – aż ciasto będzie tylko delikatnie kleiło się do rąk. Po wyrobieniu chleb przełożyć do keksówek 10x30 i zostawić na około 30 min do wyrośnięcia. Piekłam go w 210 st przez około 65-70 min. (piek. gazowy) Pod koniec pieczenia smaruje chleb
Gotowanie...to proste !blogu Proste-przepisy.pl pokazywałem już, jak w prosty sposób możemy upiec sobie pyszny chleb . Jednak nie samym chlebem żyje człowiek, dlatego dziś przedstawię Wam coś, co niedawno kupiłem, i do dziś zastanawiam się, jak mogłem bez tego żyć. Moi Drodzy, przedstawiam szynkowar! Do czego służy szynkowar? Ni mniej, ni więcej – do robienia szynek. A tak naprawdę nie tylko szynek, ale różnych(...)parzymy tak mięso, dopóki nie osiągnie pożądanej temperatury (podanej w przepisie). Gdy osiągnie – chłodzimy szynkowar wraz z mięsem, wstawiamy na noc do lodówki, a rano jemy śniadanie z pysznym, domowym mięskiem. Proste? Proste! A jakie satysfakcjonujące! Czy warto kupić szynkowar? Jeśli macie dość jedzenia sklepowych wędlin i chcecie (często po taniości) przygotować coś swojego, zdrowego i nieprzetworzonego – jest to zakup
Proste-przepisy.plblogu Proste-przepisy.pl pokazywałem już, jak w prosty sposób możemy upiec sobie pyszny chleb . Jednak nie samym chlebem żyje człowiek, dlatego dziś przedstawię Wam coś, co niedawno kupiłem, i do dziś zastanawiam się, jak mogłem bez tego żyć. Moi Drodzy, przedstawiam szynkowar! Do czego służy szynkowar? Ni mniej, ni więcej – do robienia szynek. A tak naprawdę nie tylko szynek, ale różnych(...)parzymy tak mięso, dopóki nie osiągnie pożądanej temperatury (podanej w przepisie). Gdy osiągnie – chłodzimy szynkowar wraz z mięsem, wstawiamy na noc do lodówki, a rano jemy śniadanie z pysznym, domowym mięskiem. Proste? Proste! A jakie satysfakcjonujące! Czy warto kupić szynkowar? Jeśli macie dość jedzenia sklepowych wędlin i chcecie (często po taniości) przygotować coś swojego, zdrowego i nieprzetworzonego – jest to zakup
Proste-przepisy.plChleb razowy ze słonecznikiem na zakwasie...Puszysty, o miękkim wnętrzu i chrupiącej skórce.Delikatnie pachnący zakwasem. Z ziarnami słonecznika.Utrzymuje świeżość przez dłuższy czas.Pyszny, domowy, pieczony w keksówce.Polecam! Składniki:Zaczyn:2 łyżki zakwasu żytniego;500 ml letniej, przegotowanej wody;2 szklanki mąki żytniej (typ 720);Ciasto chlebowe:250 g mąki pszennej razowej(...)czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 20 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna
Gospodyni MiejskaChlebem dzisiaj u mnie w domu zapachniało, bo świeżej, jeszcze ciepłej kromeczki z masłem mi się zachciało. Nie ciasta, czekolady, czy innych słodkości, ale chlebka domowego o najlepszej jakości. Słonecznik szybko na patelni uprażyłam, na połowę podzieliłam, jedną część zmiksowałam, do zaczynu drożdżowego dodałam, potem całe pestki słonecznika, pszenną mąkę dołożyłam i na elastyczne ciasto wyrobiłam. Ciasto sobie rosło, potem(...)kilku miejscach, po szerokości za pomocą ostrego noża i posypujemy słonecznikiem, przykrywamy zwilżonym ręcznikiem kuchennym lub folią spożywczą posmarowaną olejem. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz. Chleb pieczemy ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Smacznego
Moniki SmakołykiNie ma chyba prostszego sposobu na przygotowanie domowego pieczywa. Nie trzeba używać nawet piekarnika! Chlebki pita można nafaszerować, serem, pieczonym mięsem, warzywami albo po prostu zjeść
Kulinarna Polskaskładniki: kromki chleba np. razowego 1 burak czerwony filety śledziowe cebula majonez sól, pieprz wykonanie: Buraki myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy
Domowy Smak JedzeniaPropozycja na dziś to mięso do obiadu albo jak wolicie do chleba. I tak i tak jest znakomite bo wypróbowałam. Duży kawał schabu wystarczy rozciąć na
Moje Małe Czarowaniezgliwiałego sera. "Nie wszystko złoto co się świeci" i... "nie wszystko obleśne, co... po prostu śmierdzi". :)SKŁADNIKI:- ser biały, najlepiej wiejski - 1 kg,- jajka, 4,- masło, 2 łyżki,- vegeta domowa,- pieprz ziołowy,- pieprz czarny,- przyprawy do wyboru - można dodać kminek, paprykę itd- czas,WYKONANIE:Ser, najlepiej wiejski kruszymy i pod przykryciem pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu, aż zacznie gliwieć(...)bądź podjadany podczas procesu termicznej obróbki - prosto z patelni), czy na zimno. Tak czy tak, na chlebie czy jako fondue, a może po prostu jedzony łyżeczką (tak, zdarza nam się) jest po prostu przepyszny. I nie ważne, czy nazwiemy go zgliwiałym, smażonym, domowym, czy po prostu śmierdzącym - zawsze jedno pozostaje. Smak. Cóż, przypomina się od razu "taki jestem biedny
Wypisz Wymalujdumna, że w ogóle mi to nie przeszkadza :) bo jeszcze niedawno nie wiedziałam co to znaczy domowe pieczywo i jak je piec, a teraz staję przy kuchennym blacie i z tego co mam akurat w szafkach piekę pieczywo :) P.s. dziś też upiekłam chleb "co się nawinie" ;) Składniki na 12 bułeczek: ok. 15 g świeżych drożdży ok 1/2 szkl. ciepłej wody
Kolorowy Przepisownikpatelni i rozbić w moździerzu. Wzmocni to jego aromat. Tahini – domowa pasta sezamowa Miksujemy na gładką masę. Jeśli hummus jest zbyt gęsty i źle się miksuje, możemy dodać nieco zalewy lub wody z gotowania. Konsystencja hummusu powinna być dopasowane do tego, jak chcemy go podać. Do smarowania chleba przyda się gęstszy, natomiast jako dip do warzyw nieco rzadszy. Solone migdały(...)dodatkiem soli. Doprawiamy do smaku, całość razem mieszamy. Podajemy skropione oliwą i posypane papryką z dodatkiem migdałów. Smakuje równie wyśmienicie jako dodatek do mięs. Smacznego! ZOBACZ RÓWNIEŻ: Domowy hummus z jagodami goi Hummus – podstawowy przepis Sosy i dipy na grilla! Guacamole – podstawowy przepis
MarcinChefbaaardzo smaczny! Podpłomyki wyrastają o wiele lepiej. Podpłomyki z zaatar nie wymagają jakiegoś konkretnego kształtu. Jest to rustykalny chleb o przeróżnej formie. Możecie upiec okrągłe placki, małe duże lub bardziej owalne. Chlebek świetnie pasuje do wszelkich dipów. Smakuje jak bajka z domowym hummusem ! Podpłomyki Składniki: 12-14 placków 900 g pszennej mąki wysoko proteinowej 50 g świeżych drożdży
codojedzeniaprzejdzie do kurczaka. Tak pieczony drób będzie bardziej dietetyczny. Coraz rzadziej można spotkać kury hodowane w gospodarstwach domowych, więc warto kupować ekologicznego kurczaka bez antybiotyków i innych dziwnych cudów. Tak przygotowanego kurczaka, podajemy z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub kromką chrupiącego chleba. Smacznego
Basia w kuchniZamiast drożdży instant można użyć ok. 20-25 g świeżych drożdży. Razem ze mną piekli: Bożena z Moje domowe kucharzenie Julianna z Obiad gotowy! Dorota z Moje małe czarowanie Jola z Nasze życie od kuchni Wiosenka z Eksplozja smaku Paweł z Chleby. info
Ala piecze i gotujeDzisiaj kolejna odsłona wspólnego blogowego pieczenia, czyli Czerwcowa piekarnia organizowana przez Amber. Tym razem pieczemy norweski chrupki chlebek z
Kulinarne przygody Gatity