Składniki: kiełbasa śląska 6 sztuk, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, smalec 1,5 kostki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, majeranek 1 łyżka śląską kiełbasę
W Mojej Kuchni LubięCześć! Dziś trzeci wpis z serii rodzinnych obiadów. Co powiecie na muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem? Całość zapieczona w domowym sosie pomidorowym z ziołami prowansalskimi Kamis. To obiad, który zasmakuje całej rodzinie. Przygotowuję go często dla znajomych i mojej rodziny. Każdy jest zachwycony! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Składniki (3-4 porcje): 20 – 24 muszli makaronowych – conchiglioni(...)papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru oliwa z oliwek + czubata łyżka masła Nadzienie: 1 duża pojedyncza pierść z kurczaka 1 mała cukinia 150 g kremowego serka twarogowego do smarowania chleba 1/2 szklanki tartego grana padano sól, pieprz, suszony tymianek oliwa z oliwek + 1 czubata łyżka masła 2 – 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula Do posypania na końcu: tarty ser mozzarella
Moja pasja smakuJeszcze zdrowiej, bardziej kolorowo i więcej witamin za sprawą dodatków – pomidorków koktajlowych, pomidora “bawole serce”, ogórka świeżego i kiszonego, jest pysznie! Możecie zamiast masła dać odrobinę domowego sosu majonezowo-musztardowego, lub ketchupowego; wystarczy wymieszać majonez z musztardą lub ketchupem – szybki dip do ryby na kanapkę gotowy. Wzbogaci smak, kalorii doda. Fajnym pomysłem jest też dodatek chrzanu(...)rzodkiewka, małosolne, cukinia, co macie dajcie, niech będzie bogato, je się też przecież oczami Kolorowo wypełniony talerz plus zdrowa wędzona ryba to dopełnienie nadmorskiego porannego widoku. SKŁADNIKI: kilka kromek chleba, może być razowy, u mnie wyjątkowo jasny pszenny, do grzanek w sam raz jajka ugotowane na twardo wędzona ryba dodatki: pomidory, ogórki, rzodkiewka masło i/lub majonez z dodatkiem musztardy, ketchupu
Zasmakuj KuchniChrzan z warzywami - kuchnia podkarpacka Kuchnię podkarpacką cenię za proste składniki i znajome smaki, które nieodmiennie kojarzą się z domowym ciepłem i rodzinnymi spotkaniami. Dobre składniki i umiejętne połączenie smaków sprawiają, że chętnie wracamy do dań, które znamy od dzieciństwa. Ale w kuchni regionalnej nie brak smacznych potraw, które zaskakują swoją pomysłowością. I taki właśnie jest chrzan z warzywami(...)według przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Trzebownisku. Chrzan z jajkiem znamy wszyscy. Lubimy go za wyrazisty smak i za to, że dobrze komponuje się z chlebem i wędlinami. Może nas jednak zaskoczyć swoim smakiem, kiedy do znanych składników dodamy gotowaną marchewkę i pietruszkę. Chrzan z warzywami jest delikatniejszy i nieco słodszy, ale nadal pasuje do jajek, wędlin
Trzeci talerzOgórki konserwowe na słodko fot. Moja Książka Kucharska Ogórki konserwowe na słodko. Pyszne ogórki konserwowe z papryką i cebulą. Ogórki przyrządzone według tego przepisu są
Moja Książka KucharskaJeśli lubicie podjadać surowy kalafior, to ta sałatka jest dla Was. Pyszna, chrupiąca i szybka w przygotowaniu. Składniki: 1 mały kalafior 100 g ziaren słonecznika siekany
Kuchnia domowa Ani2 kromki pieczywa tostowego z ziarnami, garść rukoli, 2 grube plastry sera wędzonego, 1/2 cebuli, pokrojonej na cieniutkie plasterki, 1 łyżeczka konfitury z żurawiny do mięs
Świat Domowej KuchniW tym dniu miejsce kobiety powinno być w kuchni. Powinna siedzieć tam z kieliszkiem szampana i patrzeć, jak jej mężczyzna gotuje. Co Wy na to
Obiad gotowyPomidorową pastę słonecznikową kupowałam w sklepie eko dla mojego dziecka, które nie jada do pieczywa mięsnych dodatków - jest kanapkowym wegetarianinem :) Pasta jest bardzo smakowita i powstaje
Codziennik KuchennyKiedy okazało się, że muszę przejść na dietę bezglutenową przestałam wypiekać w domu chleb. Tak to prawda nie miałam juz takiej motywacji, ale nie to było główną tego przyczyną. W zaistniałej sytuacji musiałam skupić się na pieczywie bezglutenowym. To, które jest dostępne w sklepach było dla mnie nie do przyjęcia. Nie było innego wyjścia jak opracować własną recepturę. Trochę czasu(...)jednak mi to zajęło. Teraz kiedy sytuację mam już jako tako opanowaną wróciłam do pieczenia ku wielkiej uciesze rodziny, a zajadanie domowych bułeczek na sobotnio-niedzielne śniadanie powoli znowu staje się tradycją. Czytaj więcej
Wiem co jemudziału. Jestem wdzięczna, że podjęliście trud uczestniczenia w tej rywalizacji. Wszystkie zgłoszone przez Was przepisy są naprawdę bardzo smaczne i godne uwagi. Wybrać musiałam jednak tylko 3. Po domowych konsultacjach z Głównym Testerem (Dario), Testerami – Członkami (Młodym i Gwiazdeczką) oraz po wypróbowaniu w mojej kuchni jednego przepisu, Naczelny Kucharz (ja) ogłasza ostateczne wyniki: 1 miejsce – Ania Anika za przepis(...)Ania za przepis na SERNIK Z KOKOSOWĄ NUTĄ, MALINAMI I MALINOWYM GANACHE 3 miejsce – Aneta za przepis na ZRAZY Z PŁATKÓW OWSIANYCH Wyróżnienie ( bez nagrody ) – agpela za przepis na CHLEB NA ZAKWASIE (przepis bardzo ciekawy, ale zabrakło w nim sposobu zrobienia początkowego zakwasu, więc trudny do przygotowania dla innych). Zwycięzcom serdecznie gratuluję. Proszę o przesłanie danych do wysyłki nagrody
W mojej kuchnicynamon. Masło orzechowe od jakiegoś czasu przygotowuję sama, bo mogę doprawić je tak, jak lubię i wiem, co w nim jest, a lista składników jest naprawdę krótka :D Domowe masło orzechowe orzeszki ziemne niesolone (dowolna ilość - zależy od pojemności blendera) szczypta soli himalajskiej płynna stewia Orzeszki ziemne umieścić w pojemniku blendera i miksować aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji - należy(...)orzeszków umieścić w słoiczku, dosypać szczyptę soli i dodać stewię. Dosłodzić i dosolić według uznania - ja daję jedynie odrobinę soli, ale niektórzy lubią bardziej słone masła orzechowe. Podawać z chlebem lub jako dodatek do deserów
FitKotCzasem warto poświęcić chwilę na przygotowanie domowych chipsów zamiast podawać sklepowe gotowce z „dodatkami”. Do ich wykonania potrzebne będę tylko kartofle i ser. Ja swoje chipsy zrobiłam z niebieskich ziemniaków i sera cheddar z szałwią. Oczywiście można przygotować je z białych ziemniaków. Może być ser cheddar, parmezan... ziemniaki, ser (cheddar) olej ryżowy do głębokiego smażenia Ziemniaki umyć, obrać, pokroić(...)cienkie plasterki. Olej rozgrzać (olej jest gotowy do smażenia, w chwili gdy wrzucony kawałek chleba nabierze złotego koloru w ciągu 15 sekund) i wrzucać do niego partiami plasterki kartofli rozdzielając je aby nie były posklejane. Smażyć, aż staną się lekko chrupkie. Wyjąć na ręcznik papierowy. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym plasterku ułożyć trochę startego sera. Wstawić
królestwo garówWczoraj miałam ochotę na coś słodkiego, zimnego i do picie... Postanowiłam szybko zrobić smoothie, gesty i pyszny koktajl z tego co było w lodówce. Miałam
Dzieje kuchennej Wiewióryliść laurowy. Niektórzy robią na samej mące, wodzie i czasami czosnku. Pewnie też smaczny. Do zrobienia mojego zakwasu był mi potrzebny słoik 0,9 l. Wrzuciłam tam wcześniej ususzony chleb razowy. Kiedyś zostało mi troszkę z bochenka i ususzyłam go właśnie w tym celu. Dodałam 2-3 łyżki mąki razowej, 3-4 większe ząbki czosnku. Rozgniotłam go w łupinkach(...)jest kwaśny, to przetrzymajmy go jeszcze dłużej w takim stanie. Mój jak osiągnął odpowiednią kwaśność, przemieszałam i przelałam przez sito. W lodówce można przechowywać do dwóch tygodni. Lidka Artykuł Domowy zakwas na żurek pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazją