dania - 3000 przepisów (strona:52/200)

Tarta z klopsikami i czosnaczkiem pospolitym 168

przepyszna ! Kruchusieńkie ciasto, bardzo smaczny farsz z lekką nutą czosnku bo dodałam liście czosnaczka pospolitego i warzywa. A na wierzchu zapieczone klopsiki więc Żarłoczek był zachwycony taką formą dania obiadowego. Tak, zdecydowanie potrawa do powtórzenia i to wielokrotnego bo bardzo nam smakowało :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Szparagi - co zrobić ze szparagów ? 199

Zebrałam wszystkie swoje dania ze szparagami bo sezon na te warzywa zaczął się w tym roku wcześniej niż zwykle. Nie ma tego dużo ani nie są jakieś wymyślne bo długo nie mogłam się do nich przekonać. Dziś już wiem, że mają ciekawy smak i można z nich zrobić szybko coś dobrego. No i zdecydowanie bardziej lubię zielone. Szparagi

Smaczna Pyza
Szparagi i jajka. Sałatka z surowych szparagów i jajko w koszulce 276

pomysł. Koniecznie musicie spróbować !Jajko w koszulce czyli jajko poszetowe to klasyka - świetnie nadaje się do podania z sałatkami bo po przekrojeniu żółtko miesza się z pozostałymi składnikami dania tworząc pyszny sos.Koniecznie zobacz przepis na Omlet ze szparagami i  Szparagi z jajem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Makaron i chwasty. Zupa wiosenna. 194

bluszczyk kurdybanek z zamiarem ugotowania czegoś dobrego. Żeby było szybko, smacznie i pożywnie dorzuciłam makaron i już po kilkunastu minutach zjedliśmy smakowitą zupę. Zobacz także przepis na inne dania z gwiazdnicą i bluszczykiem kurdybankiem:Ziemniaki faszerowane z chwastami Bruschettę z pomidorami i gwiazdnicą  Tortillę z ziemniakami i bluszczykiem kurdybankiem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Borowik ceglastopory, pociec, pociek, ceglaś 560

Borowik ceglastopory Boletus luridiformis nazywany regionalnie poćcem albo ceglasiem. Pojawia się już w maju a to znaczy, że już wiosną można wybrać się na wspaniałe grzybobranie !Moje dania z poćcami :- Zupa krem z borowików- Żeberka duszone w kapuście z grzybami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Tarta cukiniowa 177

mnie w tym roku cukinii pod dostatkiem, więc jeszcze nie raz pokażę Wam dania z wykorzystaniem tego warzywa, dzisiaj tarta cukiniowa.Składniki:Ciasto:- 1,5 szklanki mąki- 1/2 kostki margaryny- szczypta soli i pieprzu- szczypta proszku do pieczenia- odrobina ziół prowansalskichNadzienie:- średnia cukinia- średnia cebula- 2 ząbki czosnku- puszka krojonych pomidorów- 1 jajko i białko- olej- 2 łyżki

Zainspirowana w kuchni
Tarta ze szparagami, porem i pomidorami 215

Sezon szparagowy w pełni - należy korzystać, piec i gotować póki można!   Wczoraj było idealne ciasto na tartę. Dziś w takim razie musiała pojawić się stosowna

Grunt to przepis!
C - Filet z kurczaka w serowo-tymiankowej panierce 302

Zaskakuje mnie fenomen schabowego. Tudzież fileta z kurczaka. Zadziwia, że to jedno z  najczęstszych dań goszczących na polskich stołach, niekwestionowaną pozycję lidera utrzymuje również we wszelkiego rodzaju barach, restauracjach, pubach i ofertach obiadowych na telefon.Nie to, że bym miała coś przeciw kotletom. Skądże. Też je lubię. Aczkolwiek bywam niepocieszona, gdy głosowanie rodzinne decyduje o wyborze "bitego kotlecika

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Pene z kurczakiem w zapuszkowanym towarzystwie 197

Ta propozycja  powstała spontanicznie, gdy w lodówce poza światłem znalazła się jeszcze pierś z kurczaka, a w spiżarnianych zapasach udało się znaleźć produkty, które

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym 185

Pozostał mi ostatni kawałek oscypka. Wcześniejsze wykorzystałam jako element przekąski na desce serów, przystawkę na ciepło i pyszny deser z gruszką w roli głównej.Przyszła pora na danie obiadowe. Pomyślałam, że chyba najwygodniej będzie go włożyć w środek jakiegoś mięska. Tym razem wybór padł na sznycle wieprzowe. Z rzeczy dostępnych w lodówce ukręciłam też pyszny

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Wielkanocny żurek 198

Dziś przedstawię Wam propozycję nieodzownego na okoliczność świąt dania, tj. wielkanocnego żurku - w mojej wersji - na wędzonce z suszonymi grzybami. Wielkanocy żurek na wędzonce  z  grzybami Składniki: Ilość porcji: 8-10 porcji 1 szt (ok. 30 dkg) - wędzonego żeberko 30 dkg – wędzonego boczku garść suszonych  grzybów pęczek natki pietruszki 3 szt liścia laurowego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Bunt na pokładzie i szpinakowa inspiracja 250

się dziś w firmowej kuchni Pewna Chudzinka, "ukręciłam" też pene ze szpinakiem. Co prawda moja mała kucharka wyraziła swoją dezaprobatę na pomysł umieszczenia  "takiego prostego dania"  na blogu, dodając,  "maaamooo, gdyby chociaż szpinak był z własnej uprawy to rozumiem"... no cóż, szpinak kupiony, podobnie jak makaron, więc może faktycznie nie specjalnie jest

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Drobiowe sakiewki z mozarellą i suszonymi pomidorami 198

następnie przełożyć na kilka dodatkowych minut do nagrzanego piekarnika (w naczyniu podlanym bulionem lub wodą i pod przykryciem). Sakiewki można podgrzewać kolejnego dnia, stanowią więc sprawdzoną propozycję dania imprezowego, które moźna przygotować odpowiednio wcześniej a później podgrzać pod przykryciem w piekarniku

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kopiec ziemniaków i bruzda barszczu;) 154

Myślę, że znacie takie danie:) To jeden z najczęście powtarzających się zestawów na "powszedni dzień" jaki pamiętam z domu moich dziadków. I chociaż serwowane było nader często, to uwielbiałam ten smak barszczu na zakwasie i skwarki z cebulką z tłuczonymi ziemniakami.Tak mnie sentymentalnie naszło by przypomnieć sobie nutkę smaku z dzieciństwa. Kopiec ziemniaków

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała