Wytrawna tarta z bogatymi w wartości odżywcze brokułami i charakterystycznych w smaku serkiem brie to pyszne, pożywne danie, które dodatkowo jest proste i szybkie w przygotowaniu. Sympatycy ciasta francuskiego mogą nim zastąpić kruchy spód - jeszcze bardziej skróci to czas przygotowania a tarta będzie równie smaczna, a nawet jeszcze smaczniejsza. Wytrawna Tarta z Brokułami i Serkiem Brie - Składniki: średni brokuł
Słodka Stronamojej kuchni najwięcej zużywam jajek. Jemy je na obiad ,śniadanie , kolację. Moje ulubione to jajko na piramidzie . Jest to danie bardzo szybkie i smaczne
Eli Gotowanienajbardziej mi smakuje i mało czasu trzeba poświęcić na przygotowanie . Inaczej mówiąc , pieczenie- to jest to. Przepis który chcę zamieścić , jest dość uniwersalny , ponieważ można go zastosować jako danie główne dodając ziemniaki i surówkę . Można śmiało podać z kanapką . Składniki 1 filet ( w moim przypadku 1/2 filetu , dla 2 osób) 1/2 kapusty pekińskiej 2 szt szparagów 1 łyżka
Eli Gotowanielitr jogurtu smakowego ( ja miałam malinowy) 3 łyżki żelatyny 1 kisiel ( miałam tylko cytrynowy myśle że czerwony lepiej by wyglądał) Wykonanie Kisiel ugotować . Jogurt schłodzić ile się da . Ja włożyłam do zamrażarki w tym czasie zagotowałam 1 szklankę wody i rozpuściłam żelatynę i wlałam ją do zimnego jogurtu . Przygotowałam sobie miskę z wodą wrzuciłam kostki lodu i włożyłam(...)salaterkę z jogurtem . Caly czas mieszałam ,żeby schodził się jak najprędzej . do kieliszków przełożyłam gęstniejący jogurt i włożyłam go do lodówki ( ponieważ Amelka marudziła że też będzie robić , Dałam jej szklankę , zawsze trochę solidniejsze szkło)Na warstwę zastygłego jogurtu Włożyłam kisiel i znowu kieliszki poszły do lodówki . A w między czasie z pozostałego jogurtu zrobiłam ptasie mleczko ( coś
Eli GotowanieDzisiaj omlet . Fajne danie bo można wrzucić do niego praktycznie wszystko . Począwszy od warzyw a kończąc na wędlinie i mięsa pieczone . Jednak ja preferuje warzywa , bo lubię i trochę zdrowiej ( mam taką nadzieję) Składniki na 2 porcje 2 jajka 1papryka ( lub po 1/2 różnych kolorów) 1 srednia cebula sól ,pieprz, majeranek ,bazylia do smaku
Eli Gotowanietradycyjnych naszych schabowych prawie zawsze zostaje jajko i bułka tarta . wystarczy to wymieszać szczyptę dosolić i usmażyć . kotlet gotowy. dzieciaki go uwielbiają. U mnie on się przerodził w samodzielne danie , które robie w różnych ze tak powiem odsłonach. Dzisiaj było to śniadanie Składniki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1/4 szklanki mleka sól, pieprz tłuszcz do smażenia mała
Eli Gotowaniewymówić a co dopiero zapamiętać . Dlatego od lat piekę mięsa na kanapki . Taka pieczeń ma jeszcze taką zaletę że zaraz po wyjęciu z piekarnika ,można ją podać jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków i surówki . Może być coś innego jako dodatek . Natomiast po wystygnięciu jest znakomitą wędlinką , no i o wiele zdrowszą . Przepis jaki stosuję jest od mojej
Eli Gotowaniechodzi . Wazne jest to że że wspaniale gotowała. To co ta kobieta potrafiła w kuchni z niczego stworzyć to było coś wspaniałego ,nie spotykanego.Jednym z pierwszych takich dań to były kotlety z kapusty włoskiej. Przez lata odtwarzałam wiernie jej przepis aż do dzisiaj . Troszeczkę go zmodyfikowałam .I teraz przedstawiam moją wersję. Składniki 1/2 kapusty włoskiej 4 jajka 3 łyżki
Eli Gotowaniezwinąć w rulon. Folię aluminiową posmarować oliwą ,przełożyć zwinięty filet , zawinąć go ściśle i włożyć do piekarnika na 25 minut , temperatura 200 stopni. Wystarczy dodać jakąś surówkę i danie obiadowe lekkie gotowe
Eli Gotowaniesmażyć na złoty kolor z każdej strony. usmazone kawałki przełożyć do naczynia żaroodpornego i wlożyć do piekarnika na ok 10 minut w temperaturę 180 stopni . Jest to świetne danie na przystawkę lub kolację. Oto banerek mojej akcji ,chętnych proszę o wklejenie kodu do swojego wpisu Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę
Eli GotowaniePieczone jabłko to jedno z wielu dań ( jeśli można je tak nazwać ) które przypominają mi dzieciństwo.Je tylko zaczynał się sezon jabłkowy , u nas w domu każdego wieczoru były pieczone jabłka. Każdy je jadł na własny sposób . Dodatków było multum . Dla mnie jednak najlepsze było jabłko tylko ze śmietaną i z cukrem pudrem . Niestety na dzisiejszym cukier się
Eli Gotowaniecieszy małe dwa buziaki .Chrupiące jajeczko to jeden ze sposobów na moje wnuczki niejadki., po drugie jest to bardzo szybkie w wykonaniu . A ponieważ jestem trochę wygodnicka to szukam dań łatwych ,szybkich i smacznych . Owszem - nieraz mam wenę na gotowanie i wtenczas zasypuje rodzinkę różnymi przekąskami ,wynalezionych w jakiś książkach . Ale ostatecznie i tak smakuje
Eli GotowanieZrazy-tradycyjne danie kuchni staropolskiej, zwłaszcza szlacheckiej i myśliwskiej, obecne w kuchniach narodów dawnej Rzeczypospolitej szlacheckiej: polskiej, litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej W swoim tradycyjnym kształcie najprawdopodobniej wywodzi się z kuchni litewskiej chociaż jego nazwa wywodzi się z języka polskiego i oznacza plaster mięsa czy pieczeni odcięty od całości- Tyle wikipedia. Obecnie zrazy robi się z różnych gatunków mięsa
Eli Gotowaniekolacje lub śniadanie to całkiem nie złe danie . U mnie jajka są lubiane pod każda postacią ,dlatego sporo wymyślam nowych przepisów . Ale nieraz jest tak że w głowie pustka i nie mam pomysłu na coś do zjedzenia . W ten czas sięgam do książek lub gazet z przepisami . tak właśnie dzisiaj było . Miałam kopę jaj i nie miałam pojęcia
Eli GotowanieKlopsiki to praktyczne danie . Jeśli coś zostanie z obiadu można je zalać sosem w słoiku i za pasteryzować . Po miesiącu lub dwóch mamy obiad gotowy .Praktycznie każdy sos do nich pasuje . te co dzisiaj opisze są w sosie paprykowo-śmietanowym . Składniki na klopsiki 1/2 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka
Eli Gotowanie