Już dawno pisałam i mówiłam, że zwykłe, najzwyklejsze nawet dania wcale nie muszą być nudne. Na przykład takie kluchy - kopytka - można robić na wiele sposobów. Wystarczy razem z ziemniakami ugotować i zmielić jakieś kolorowe warzywo a kluseczki zyskają ciekawy wygląd i smak. Jest to też dobry sposób na przemycenie warzyw tym co nie bardzo je lubią :) ROZWIŃ
Smaczna PyzaSałatki to dania, w których można wykorzystać chyba wszystkie składniki. Ważne, żeby dobrać je tak aby razem dobrze się komponowały smakowo. Powinny też wyglądać przyzwoicie zachęcając do zjedzenia. Skomponowane na bazie makaronu czy ryżu mogą stanowić bardzo pożywny posiłek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzajest tak jak z bigosem - każda gospodyni robi je po swojemu i oczywiście jej przepis jest najlepszy. Mnie bardzo ciężko przyszło spisanie go. Dlaczego ? Ano dlatego, że robię to danie "na oko". Kupuję kapustę jaka mi się najbardziej spodoba, do tego mięso w dużym kawałku, ale nigdy nie jest to ta sama waga więc za każdym razem(...)Jedno jest tylko tak samo - zawsze robię gołąbków wielki gar, a raczej dwa, i mamy pyszne jedzenie na kilka dni. Pozornie nie do przejedzenia a potem okazuje się, że daliśmy radę :D Jak ktoś chce może sobie część zamrozić. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamożna go spotkać aż do września, w zależności od pogody. O żółciakowych żniwach pisałam w poprzednich latach - znajdziecie tam też porady jak obchodzić się z tym grzybem.Moje dania z żółciakami : - Flaczki z żółciaka siarkowego - Sznycle z żółciaka siarkowego- Paprykarz z żółciaka - Pasztet z żółciaka- Żółciak marynowany w zalewie miodowo-korzennej ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPierwsze szwajcarskie maggi produkowano w naturalnego wyciągu z lubczyku ogrodowego. Ja przyznam, że nieczęsto jej używam. Jest tyle różnych przypraw i świeżych ziół, że wolę właśnie nimi dosmaczać dania. Ale czasami kilka kropli Maggi potrafi zdziałać bardzo wiele. A do placków, które zaproponuję Wam dzisiaj, jest po prostu konieczna i niezastąpiona. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKataifi - to takie ciasto w postaci cienkich nitek. Jest neutralne w smaku więc można z niego przygotowywać dania słodkie i wytrawne. Po zapieczeniu jest niezwykle kruche i w tym właśnie tkwi jego urok. Kiedyś robiłam z nim deser a dzisiaj pokażę Wam wersję wytrawną. Do nadzienia trafiło to co miałam na zbyciu czyli będzie trochę resztkowo. Wyszło jednak
Smaczna Pyzabyło dziwnie cienkie w stanie surowym. Przyznam, że po dwóch próbach więcej go nie kupię w sklepie "L" bo mnie rozczarowało - przecież wygląd gotowego dania jest tak samo ważny jak smak, prawda ?Pokazuję ciastka jednak bo były naprawdę bardzo smaczne, zniknęły błyskawicznie. Poza tym są dowodem, że w kuchni nie zawsze wszystko wychodzi tak jakbyśmy chcieli
Smaczna Pyzamarynować panierowane tak jak kanie. Znam takich co widząc wysokie czernidłaki kołpakowate myśleli, że napotkali na młode kanie - na szczęście w tym wypadku pomyłka nie jest groźna. Moje dania z czernidłakami :- Schab duszony z czernidłakami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasłodkie, nagrzane słońcem i pyszne ! Można wybierać i przebierać w odmianach, kolorach, kształtach a później jeść je na milion sposobów. Smakują dobrze zawsze i wszędzie - same, jako baza dania, jego część czy choćby dodatek. Z jajkami na śniadanie były pyszne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaznany w Polsce grzyb jadalny. Niewiele osób go zbiera a jest bardzo smaczny. Jednak trzeba oczywiście dobrze znać każdy gatunek żeby zdecydować się na zbieranie i spożywanie go.Moje dania z łuszczakami : - Biały krem z łuszczakami - Babeczki makaronowe z łuszczakami - przepis już wkrótce ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprzeczytaniu tytułu tego dania w książce Julii Child "Gotuj z Julią" od razu poczułam zapach rozgrzanej słońcem Prowansji. Dojrzałe pomidory, zioła, czosnek - wiedziałam, że będzie pysznie i nie pomyliłam się. To bardzo prosta potrawa, ale mam nadzieję, że zachwyci Was tak samo jak mnie. Cóż, nie od dziś wiadomo, że w prostocie siła
Smaczna Pyzanazywana do niedawna kołpakowatą Cortinarius caperatus - grzyb miejscami bardzo pospolity i chętnie zbierany bo oczywiście jest jak najbardziej jadalny. Lokalnie nazywa się go turkiem, kołpakiem albo niemką. Moje dania z płachetkami:- Kołpaki na kołach - Grzyby duszone pasteryzowane- Zupa wielogrzybowa z makaronem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasiedzunia sosnowego wyjęto spod prawnej ochrony. Co nie znaczy jednak, że można go niszczyć. Przypominam, że za bezmyślne niszczenie grzybów albo ściółki można dostać wysoki mandat. Moje dania z siedzuniem sosnowym :- Karczek w szmacianym sosie - Zupa cukiniowa ze szmaciakiem i ryżowymi świderkami- Cukinia ze szmaciakiem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakoźlarzach w odcieniach brązu czy szarości, opierając się głównie na koźlarzu babce, a mniej lub bardziej czerwonym poświęcę osobny wpis. Wszystkie koźlarze, niezależnie od koloru kapelusza, są jadalne.Moje dania z koźlarzami : - Grzyby duszone, pasteryzowane- Salceson grzybowy, domowy - Kozackie klopsiki - Grzyby marynowane- Warkocz indyczy z grzybami- Zupa wielogrzybowa z makaronem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzanauczyłam się zbierać pod czujnym okiem Babci. Już jako trzyletni brzdąc cierpliwie wyskubywałam przydróżki z trawy i bardzo zadowolona z siebie wracałam do domu ze swoim pełnym koszyczkiem.Moje dania z twardzioszkami : - Krupnik z twardzioszkami- Sos z twardzioszków ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza