przyprawić mięso, wypełnić je nadzieniem i złożyć. Z dodatkami można śmiało pokombinować. Będzie tu pasować zarówno ryż jak i pieczone ziemniaczki. Do tego surówka i oprócz niebanalnie wyglądającego dania mamy przy okazji porcję zdrowia na talerzu. Składniki na 2 porcje: 2 spore filety z kurczaka kawałek papryki 4 łyżeczki serka kremowego (takiego do kanapek np. Almette czy Piątnica
My simple kitchenUwielbiam karkówkę pod każda postacią dlatego często szukam inspiracji na na nowe dania z karkówka w roli głównej. Dzisiejszy przepis znalazłam na tej stronie ( klik ) i od razu wiedziałam, że pojawi się na moim stole. Wprowadziłam drobne zmiany (w przeciwnym razie nie byłabym sobą ;)) i powiem Wam, że mięsko wyszło rewelacyjne! :) Koniecznie spróbujcie :) Porcja dla 2-3 osób
My simple kitchenbędę Was raczyć wieloma przepisami :) A teraz pragnę Was serdecznie zaprosić do lektury naszego drugiego numeru Chochli – czasopisma, które współtworzę :) W tym numerze znajdziecie m.in. przepisy na dania ze szparagów i truskawek. A co więcej? Zajrzyjcie do środka i przekonajcie się sami :) Z tego miejsca pragnę podziękować wszystkim moim kochanym Babeczkom - bez nich Chochla
My simple kitchenLubię dużo farszu w roladkach, czasami nadziewałam też kotlety mielone, ale zawsze wypełnienia było jak dla mnie zbyt mało. I tak zrodził się pomysł na gniazdka
Szefowa kuchnipołączenie suszonych i świeżych pomidorów, czosnku, kaparów i oliwek. Wszystko to przyprawione nutą białego wina przypomina o wakacjach i lecie. Dodatkową zaletą jest to, że sos do tego dania można zrobić w czasie kiedy będzie się gotował makaron (i woda), a to oznacza, że efekt końcowy uzyskamy naprawdę błyskawicznie. Niestety nie udało mi się w Polsce dostać sera
Milion Smakówjest bardzo uniwersalnym warzywem. Można ją jeść surową, gotowaną, pieczoną, smażoną i właśnie o smażonych krążkach z cukinii będzie dzisiejszy przepis. Są bardzo prostym i smacznym dodatkiem do dania obiadowego, czy kolacji. Przygotowanie ich zajmuje chwilkę, a smak jest wyborny ;) Potrawa wolna od glutenu.* Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 duża cukinia 4 łyżki mielonych
Kolizje SmakówMoja kochana babcia była tą osobą, która zaszczepiła u mnie miłość do gotowania. Jej kuchnia była bardzo eklektyczna. Pochodziła z Wielkopolski, mieszkała 66 lat na Śląsku
BaRepaschętnie zamienię Omegę 8006 na Sanę i się udało :) Mam swoją Sanę, dzięki firmie Eujuicers , znającej się świetnie na wyciskaniu :) Dzięki wyciskarce można szybko i łatwo przygotować różne dania i chciałabym Wam przybliżyć jej możliwości :) Najprostsze placuszki marchewkowe Składniki na 8 małych placków: - 3 marchewki, - 1 cebula, - 3 łyżki mąki, - 2 łyżki siemienia lnianego, - sól, pieprz, - olej kokosowy
Co na wege obiad?Niestety - bo za mięsem nie przepadam, ale indyk w takiej formie jest bardzo dobry. Użyte przyprawy mają działanie rozgrzewające więc obiad jest idealny na zimę. Dodatkowym atutem tego dania jest czas przygotowania - około 10 minut. Do dzieła:) Składniki: filet z indyka 140 g por 110 g seler 35 g łyżka oleju kokosowego łyżeczka curry szczypta kminu rzymskiego, soli
pyszne zdrowościbyło dobre! U mnie w domu mazurków się nie piekło, natomiast w tym roku Święta spędzałam już w nowym domu, z mężem:) Mazurek więc musiał być! ;) Ale czy da się upiec mazurek, który nie spowoduje nagłego wystrzału insuliny do krwi? Okazuje się, że da się. To pyszne ciasto w mojej wersji ma IG obniżone jak się dało;) Jest słodki, oczywiście
pyszne zdrowościPoczątkowo zastanawiałam się czy jest możliwe zrobienie takich pierogów - białkowych, a najlepiej bez glutenu. Z pomocą przyszła mi książka "Mama alergika gotuje", na podstawie jednego z przepisów powstało to danie:) Robiąc pierogi bez glutenu (i inne potrawy, gdzie ciasto ma się kleić) bardzo ważny jest dodatek skrobi - minimum 20%, zamiennie można używać siemię lniane, ale tutaj zdecydowałam się(...)pierogów - ciasto nie może być zbyt cienkie, farsz należy nakładać oszczędnie, przy zbyt dużej ilości pierogi się rozpadną. Zwijać trzeba dużo delikatnej niż w przypadku standardowych pierogów, ale da się :) Do dzieła:) Składniki: Ciasto 100 g kaszy gryczanej 200 g ugotowanej na sypko czerwonej soczewicy 50 g mąki sojowej 50 g skrobi ziemniaczanej 3 łyżki oliwy mąka ziemniaczana do posypania
pyszne zdrowościŚledzie to kruche i smaczne ryby, które najlepsze są w zimie. Są niskokaloryczne i oprócz kwasów omega-3 zawierają potas, żelazo i jod. Wzmacniają pamięć i
My Chcemy JeśćJak zrobić rybę po marsylsku zobaczyłam w telewizji śniadaniowej. Przepis przedstawiał Pascal Brodnicki. Ja jednak postanowiłam trochę go zmienić. Ryba wyszła znakomicie! Składniki 400
My Chcemy Jeśćnaczyniu żaroodpornym układamy brukselkę i paprykę. Następnie zalewamy marynatą i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Ojczyzną brukselki jest Belgia. Ta mała kapusta zawiera dużo witamin - z grupy B, A, C, E, H, K. Jest bogata w beta-karoten, błonnik i kwas foliowy. W brukselce
My Chcemy Jeść