dania - 3000 przepisów (strona:44/200)

Sałatka z truskawkami i serem feta 171

  SKŁADNIKI:  100 g mixu sałat: szpinak, rukola, botwinka, batawska zielona, batawska czerwona 1/2 opakowania Arla Apetina® w plastrze 150 g - to ser solankowy typu

ClauditteMissCooking
Calzone 6139

Smak pizzy w kształcie pieroga. Dobre jako przekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej

Bullio
Makaron ze szparagami 137

W tym sezonie po raz pierwszy jadłam szparagi. Smakują trochę jak fasolka, tylko są dużo trudniejsze w obróbce, bo 1/3 trzeba odciąć i wyrzucić, znaleźć wysoki

Szefowa kuchni
Zioła w kuchni - ROZMARYN 177

proszę o tym i w miarę możliwości starajcie się używać ich jak najwięcej w swojej kuchni. Powiem więcej - czasem użycie świeżych ziół przesądza o ostatecznym smaku potrawy i nie da się ich po prostu zastąpić suszonymi! A czasem jest zupełnie odwrotnie. :) W przepisach prezentowanych na blogu zawsze podam Wam, jakich ziół powinniście użyć - czy świeżych, czy suszonych. :) Mam nadzieję(...)zapach rozmarynu jest bardzo intensywny, więc należy dodawać go do potraw rozważnie. Rozmaryn w kuchni występuje zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Stosuje się go do przyprawiania dań z mięsa, zapiekanek, warzyw, makaronu, smażonych ryb, owoców morza, a także bulionów i marynat. Rozmaryn idealnie dopełnia również walory smakowe potraw z baraniny, dziczyzny, drobiu i ryb. Jest nieodzowny

Garniec Magalie
Sałatka z pęczakiem 241

Pojawiło się u mnie ostatnio wiele pytań na temat pomysłów na potrawy wegetariańskie oraz na proste, łatwe do wykonania przystawki i dania na przyjęcia dla przyjaciół.  Kolejne wpisy będą zatem dotyczyć obu tych tematów, mam nadzieję, że wypróbujecie moje przepisy lub będą one dla Was inspiracją do sporządzenia własnych, zaskakująco smacznych i pięknie wyglądających przy okazji potraw

Garniec Magalie
Jajka sadzone na boczku w bułce 194

odbiega specjalnie w smaku od typowych jajek sadzonych. To danie typowo śniadaniowe w tym sensie, że jest to średnio kaloryczna i mało obciążająca dla organizmu przekąska, którą faktycznie da się przygotować w godzinach rannych bez wielkiego nakładu czasu i pracy. Wymaga co prawda odrobiny wprawy – nie przejmujcie się, jeśli za pierwszym razem nie „wyczujecie” rozmiaru bułki w stosunku

Kulinarna Pokusa
KOKTAJL MULTIWITAMINOWY Z MLEKIEM KOKOSOWYM I MIĘTĄ 172

Dziś mam dla Was kolejny przepyszny koktajl! I znów będzie nie tylko smacznie, ale i bardzo zdrowo. Taka multiwitamina! W jego skład wchodzą borówki , które jak

Ostra na Słodko
Makaron z botwinką 199

Pomysł na taki obiad miałam w głowie od dawna, jednak długo się wahałam, czy aby na pewno będzie to smaczne. I wiecie co? Okazało się nie

Szefowa kuchni
Kokosowe placuszki z truskawkami 366

Delikatne  kokosowe placuszki z  truskawkami , posypane różanym cukrem   to pyszne danie  na ciepłe,  letnie  dni. U mnie jak zwykle na obiad, ale  smakują również  wyśmienicie  o każdej porze dnia zarówno  na  ciepło  jak i na zimno. Składniki:  /8 -10 szt/ ok. 40 g mąki kokosowej

Zakamarki mojej kuchni
Placki z kaszy manny i serka homogenizowanego czyli nowa ksiazka i Domowe Warsztaty Dla Dzieci 140

kaszą rozpocząć smakowita przygodę. Mamy tu metody gotowania każdej z kasz. Ci którzy nigdy nie gotowali jej inaczej niż w torebce mogą się wiele nauczyć. Kolorowe sałatki, zupy, dania główne ale i desery, przepisów jest w bród. Wegetariańskie ale i te mięsne, lżejsze i cięższe, wsystkie jednak niezbyt skomplikowane. Co istotne mamy tu również informacje o zbożach nowych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Najzdrowsza domowa nutella 157

awocado -> 1 banan -> 1 łyżeczka kakao -> Garść orzechów [ Najlepiej laskowe, ale włoskie też mogą być.] Najważniejszą sprawą w tym daniu jest odpowiedni dobór składników! Dlatego przy(...)wyborze avocado należy pamiętać o tym, aby kupić dojrzałe. Jak je rozpoznać? Nic prostszego wykonujemy próbę własnym palcem - uciskamy owoc, jeśli jest miękki oznacza, że jest dojrzałe. Jednak nie dajcie się nabrać na przejrzałe owoce! po ucisku skórka powinna odkształcać się do dawnych kształtów, w przeciwnym razie ( gdy się zapada) jest ono przejrzałe! Po wyborze odpowiedniego owocu obieramy go dokładnie

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Grill: pieczarki faszerowane mielonym mięsem 256

mnie w grę. Bo ile można jeść kiełbasę, kaszankę i karkówkę. Jeśli szukasz inspiracji bardzo dobrze trafiłeś. W mojej głowie każdego dnia rodzą się nowe pomysły na dania przygotowywane w plenerze- zawsze są smaczne, łatwe i z "codziennych" składników. Tym razem padło na pieczarki. Kupiłam w sklepie takie piękne, ogromne kapelusze i musiałam je odpowiednio spożytkować. Grill wydał

Wielki apetyt
Kotlety mielone 313

Przepis pochodzi z książeczki "Proste  i wykwintne dania z mielonego" z serii Lubię gotować ..znaleziony tutaj. 40 dag mięsa mielonego  20 dag wędzonego boczku 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 szkl. mleka  1 cebula 1 łyżka masła sól i pieprz       Cebulę posiekać i usmażyć na łyżce masła.Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć

Moje domowe kucharzenie
Dyniowy kompot wigilijny 110

się w zależności od regionu w jakim mieszkamy, rodzinnych, lokalnych zwyczajów, a również oczywiście według własnego gustu. Wszędzie jednak tradycja nakazuje, aby na stole pojawiło się dwanaście potraw. Dania zazwyczaj składają się głównie z ziaren maku, zbóż, miodu, grzybów oraz ryb. Postaram się przy każdej potrawie napisać kilka słów na temat symboliki tej potrawy. W przypadku tradycyjnego kompotu

Tradycyjna Kuchnia
Fasola z anchois na wigilię 144

Kolejna potrawa wigilijna. Trochę symboliki: Według tradycji dania z fasoli miały zapewnić bogactwo oraz miłość (przypisywano jej bowiem moc płodności i urodzaju oraz moc przyciągania pieniędzy) Ryby: symbolizują mądrość, wolność, harmonię i sprawiedliwość. Dla chrześcijan ryba ma jednak szczególne znaczenie: jest znakiem odrodzenia, miłości, nieśmiertelności. Składniki: ½ kg białej fasoli 5 ząbków czosnku 10 łyżek oliwy 1 słoiczek anchois

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania