dania - 3000 przepisów (strona:63/200)

Babka dyniowo-czekoladowa 136

nawet dwie książki dla mojego siostrzeńca. Smutne jest trochę to, że niektóre wydawnictwa na targi przywożą jedynie te pozycje, które im się nie sprzedają, wtedy nie mają problemów z daniem sporego rabatu. Z tego też powodu mój M. nie wypatrzył niczego ciekawego tylko dla siebie. Zaopatrzył natomiast nas oboje w dwie książki kucharskie, obie jak dla mnie perełki. Pierwszą

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rolada ze szpinakiem 149

Dzisiaj chciałam wam zaprezentować danie dla typowych mięsożerców, idealne na wszelkie imprezy, ponieważ pięknie i bardzo smakowicie się prezentuje. Jest to jedna z wersji mięsnej rolady, specjalności kulinarnej mojej mamy. Także młotki w dłoń i rozbijamy! Rolada ze szpinakiem 1,5kg mięsa (u nas schab, ale może być też np. delikatniejsza pierś z indyka) 400g szpinaku 1 czerwona papryka

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i szpinakiem 169

jedynie do tej zapiekanki, także czuje się w jakimś stopniu rozgrzeszona, choć nie ukrywam, że zachwycona nie jestem. Myślę jednak, że nie ma co robić tragedii, tuńczyk w tym daniu tak bardzo pasuje, że nie miałam serca go pominąć czy zastąpić czymś innym. Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i szpinakiem (około 4 porcje) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula

Przepysznik - BLW i nie tylko
Trylogia pierogowa: Pierogi z kapustą i grzybami 169

Uwielbiam pierogi. Ale nic w tym dziwnego, to takie typowe polskie danie, którym częstuje się niemalże każdego obcokrajowca, który nasz piękny kraj odwiedzi. Pierogi są też bardzo wdzięcznym tematem kulinarnym, z farszem można szaleć na tyle sposobów, że aż łatwo o zawrót głowy. Pierogi na słodko i na wytrawnie. Z jagodami, serem, kapustą, mięsem, szpinakiem, soczewicą. Już na samą

Przepysznik - BLW i nie tylko
Gołąbki 197

sparzyć i sprawdzić twardość). Liście powinny lekko odkleić się od główki, powinny być też odpowiednio miękkie - to musicie ocenić sami, chodzi o to, żeby nie były surowe i dały się łatwo zwinąć w rulonik. Główkę wyjąć ostrożnie z garnka, żeby się nie poparzyć i zdjąć odstające liście. Resztę kapusty włożyć z powrotem do garnka i gotować kolejne 3-4 minuty(...)bądź 2 w przypadku młodej kapusty). Powtórzyć całą procedurę, aż wszystkie liście będą ugotowane. Zawsze zostanie nam kawałek kapusty ze środka, z którym nie za wiele da się już zrobić. Przy każdym liściu delikatnie rozbić tłuczkiem zgrubienia w trzonie liścia, trzeba uważać żeby nie zrobić dziur. Przy gotowaniu i zdejmowaniu liści, zawsze zdarzy się, że któryś się porwie, albo będzie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Surówka z kapusty 466

rynku można jeszcze kupić piękne, pękate główki tego pysznego warzywa, uraczę was kolejnym przepisem z kapustą w roli głównej. Tym razem coś bardzo leciutkiego, dodatek do obiadu, albo samodzielne danie na kolację bądź śniadanie. Bardzo lubię surówki wszelkiej maści, a ta jest jedną z lepszych jakie jadłam ;) Surówka z kapusty 1/2 główki kapusty 200g kukurydzy 2 ogórki 1 papryka

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierogi z jagodami 144

Idąc za ciosem, mam dla was następny jagodowy przepis. Tym razem coś na obiad dla łasuchów, teraz jest dobry czas dla nas. Przepis na podobne danie gościł już na Przepyszniku cztery lata temu (matuchno, toż to szmat czasu...), ale pod postacią ravioli, włoskiego przysmaku. Od naszych swojskich pierogów ravioli niczym się nie różni, ale brzmi bardziej światowo, niczym

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zupa jagodowa (gumijagodowa!) 153

Jagody już się powolutku kończą, zatem na pożegnanie chciałam Wam zaproponować danie przepyszne i naprawdę bardzo jagodowe. Sprawdzi się idealnie w kuchni leniuszków, którzy marzą o pierogach, ale nie mają ani babci pod ręką, ani sił, by za lepienie zabrać się samodzielnie. To jest ten sam smak właściwie, tylko zupa jest nieco lżejsza i robi się ją naprawdę ekspresowo

Przepysznik - BLW i nie tylko
Surówka z czerwonej kapusty. 151

Myślę,ze surówke z czerwonej kapusty zna każdy i zapewne każdy nie jednokrotnie ją serwował do swoich dań. To jest moja wersja tej surówki ale z przyjemnoscią poznam Wasze! Składniki; . pół główki czerwonej kapusty 1 mała czerwona cebula sól, pieprz, łyzka majonezu łyzka musztardy łyzka jogurtu naturalnego   Kapuste opłukać a następnie zetrzeć na tarce, zalac wrzątkiem i zostawić

Radość kipiąca uśmiechem.
Omlet ze szparagami i młodymi ziemniaczkami. 149

Lubie potrawy które zrobimy w bardzo krótkim czasie. Idealne dla zapracowanych. To ,ze danie jest szybkięw w wykonaniu wcale nie znaczy ,ze jest mniej smaczne ;-)    Polecam! Składniki; 5- 6 małych ugotowanych ziemniaków 2 łyzki oleju 1 mała cebula pół pęczka szparagów 7 jajek lekko roztrzepanych pół szklanki mleka 10 dag sera feta sól, pieprz 1 łyzka przyprawy

Radość kipiąca uśmiechem.
Paprykowe klopsy. 141

Moja córka uwielbia spaghetti więc postanowiłam przygotować je troszkę w innej wersji równie smacznej jak tradycyjne danie. Spróbujcie.   Składniki;   30 dag makaronu spaghetti 50 dag pomidorów z puszki 1 cebula 3  ząbki czosnku oliwa, parmezan sól, pieprz 1 czerwona papryka (mogą tez być inne kolory) 50 dag mięsa z indyka pół czerwonej cebuli 1 jajko

Radość kipiąca uśmiechem.
Kolorowy makaron z pesto, pieczarkami, kurczakiem.... 145

papryki na patelnie, chwile podgrzewam, dodaje odcedzony makaron i pesto. Wszystko delikatnie mieszam. Posypuję koperkiem i podaje na ciepło.   Gotowe!   W sam raz jako danie obiadowe albo na ciepła kolacje.         Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Mintaj z pomidorami i mozzarella. 151

przygotowanym sosem z pomidorów. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy równomiernie rybę zalaną sosem. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Jeśli nie lubimy bardzo spieczonego sera, danie posypujemy serem około 15 min przed koncem. Dodatkowo rybę przed ułożeniem w foremce możemy natrzeć przyprawami. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Kotleciki brokułowo - kalafiorowe. 135

gotowałam różyczki w wodzie, odsaczałąm a następnie panierowałam je jak kotlety. Najpierw w mące potem w jajku a na końcu w bułce. Tak przygotowanego kalafiora smażyłam na gorącym oleju. Danie pyszne ale bardzo pracochłonne. Od kiedy wypróbowałam przepis na kotleciki jednak zostane przy nim. Mało pracy a smak bardzo przypomina ten właśnie kalafior z dziecięcych lat. Składniki; 1 mały

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania