dania - 3000 przepisów (strona:72/200)

Słoneczna tarta ze szpinakiem i serem śródziemnomorskim 176

Słońce na Niebie jest gorące, a moje danie jest słoneczne i pachnące. Tartę ze szpinakiem przygotowałam do której serek śródziemnomorski dodałam, jajko na środku Słońce imituje i całość świetnie smakuje.  Składniki: na ciasto kruche: 1 łyżka oleju rzepakowego, 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, szczypta soli, ponadto: 100 g sera białego śródziemnomorskiego w drobnej

Moniki Smakołyki
Kaczka z dżemem morelowym, podana z musem jabłkowym 118

Kaczka to tradycyjne, staropolskie danie, szlachetnie wśród drobiu i wykwintne w smaku ale jednocześnie łatwe do przygotowania. Mięso kacze w smaku różni się od mięsa kurcząt czy indyków, ze względu na większą zawartość tłuszczu. Dlatego też ma swoich zwolenników, ale również wielu zagorzałych przeciwników. Składniki: 1 wypatroszona kaczka 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 kwaśne jabłka ½ łyżeczki

Tradycyjna Kuchnia
Domowy zakwas na żurek 129

Żurek (czy przez niektórych nazywany barszcz biały) jest tradycyjnym, staropolskim daniem. Powstaje na zakwasie z mąki i chleba. Dziś krótko i zwięźle: czyli jak zrobić domowy zakwas? Składniki: 1 szklanka mąki żytniej 4 ząbki czosnku 1 skórka razowego chleba Sól Cukier Wykonanie 4 l wody zagotować i ostudzić. Następnie wlać do kamionki, dodać mąkę żytnią i zmiażdżony czosnek. Posolić

Tradycyjna Kuchnia
Pączuchy ziemniaczane 89

Skoro już poruszyłam temat pączuchów (w poprzednim przepisie) to może przybliżę nieco tę regionalną potrawę. Od zawsze to danie funkcjonowało pod nazwą "pączuchy", zapewne ze względu na sposób przyrządzania- na głębokim tłuszczu (podobnie jak pączki). Składniki: 1 kg ziemniaków 8 dag masła 4 jaja 16 dag śmietany 1 cebula 9 dag mąki Sól, pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki

Tradycyjna Kuchnia
Gołąbki jarskie z czerwonej kapusty 166

zasadzie gołąbki wigilijne to wegetariańska wersja standardowych. Ja jeszcze bardziej urozmaiciłam to danie- stosując kapustę czerwoną :) Wyglądają dość ciekawie, smakują wybornie. Składniki: 1 główka kapusty czerwonej Szklanka kaszy gryczanej Szklanka ryżu 1 cebula ¼ kostki masła pieprz majeranek przyprawa warzywna maggi 2 łyżki oleju sól Wykonanie: Kaszę i ryż ugotować do miękkości w jednym garnku w osolonej wodzie. Cebulę zeszklić

Tradycyjna Kuchnia
Leniwe z miętą 147

Leniwe, pierogi, kluski śląskie - wszystkie wprost uwielbiam! Pomimo, że kojarzą się z daniami typowo jak z barów mlecznych to zawsze można dodać maleńki akcent, który je nieco odróżni. Ja na przykład do leniwych dodaję miętę. Smakują wybornie, a do tego wyglądają apetycznie :) Składniki: ½ kg białego sera 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Tradycyjna Kuchnia
Zupa neapolitańska z pulpecikami drobiowymi 143

Tradycyjnie zupę neapolitańską podaję z grubymi kluskami. Tym razem nieco zmodyfikowałam to danie, zastępując kluski domowymi pulpetami. PS. Ser żółty można zastąpić serkiem topionym. Smakuje równie dobrze Składniki: 6 szklanek wywaru z warzyw 25 dag śmietanki 18% 2 żółtka 4 łyżki startego sera żółtego ½ kg mięsa drobiowego 1 jajo ¼ szklanki grysiku Sól, pieprz ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka Wykonanie: Mięso

Tradycyjna Kuchnia
Prawdziwe pielmienie rosyjskie- rosyjskie pierogi 107

Pielmienie (pielmieni) to potrawa, która pochodzi z terenów wschodnich- dokładnie z Syberii. Ze względu na ostre warunki pogodowe, danie to cieszyło się bardzo dużym powodzeniem. Syberyjskie kobiety przyrządzały je dla swoich mężczyzn wybierających się na połów ryb lub polowanie. (Źródło http://www.abcukraina.pl) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 2 jaja 1 łyżeczka soli ½ szklanki wody Składniki na farsz

Tradycyjna Kuchnia
Finger food- dietetyczne i szybkie przekąski na imprezę w wersji light 165

Finger food (z ang. żywność jedzona palcami) jak sama nazwa wskazuje jest to rodzaj dań jedzonych przy użyciu rąk. Są to przekąski, które zawsze goszczą na moim stole podczas wieczornych przyjęć, imprez. Często jednak wśród głównych składników znajdowały się wysokokaloryczne składniki tj. ser żółty, ser pleśniowy, majonez, jajka, ciasto francuskie, krakersiki, pieczywo pszenne itp. Z racji mojej aktualnej diety

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety z kaszy manny 125

Kasza manna często kojarzy się wyłącznie z potrawkami dla małych dzieci. Ja ją jednak używam często do przygotowania dań głównych (np. knedle serowe z kaszą manną ) Dziś jednak w postaci pysznych kotlecików. Składniki: 30 dag kaszy manny 20 dag sera żółtego wędzonego (startego) 1 kostka rosołowa drobiowa 10 dag masła 3 jajka Pęczek szczypiorku Sól Pieprz Bułka tarta Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Polewka Wielkanocna 106

Polewka to zupa, która od zawsze gotowana była przez polskie gospodynie w czasie Wielkiego Postu oraz często w piątki jako danie postne. U mnie na stole gości odkąd pamiętam- polecam wszystkim smakoszom kuchni regionalnej! Składniki: 1 szklanka maślanki 2 łyżki mąki 3 szklanki wody Pół szklanki dobrej śmietany 2 ząbki czosnku, sól do smaku ugotowane jaja Wykonanie: Dokładnie roztrzepać

Tradycyjna Kuchnia
Bliny gryczano – pszenne 121

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. W Polsce również znane są w niektórych regionach. Są to drożdżowe naleśniki z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje jednak także wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz lub kefiru ( bliny podlaskie ) Składniki: 3 ½ szklanki mąki gryczanej 1 ½ szklanki mąki

Tradycyjna Kuchnia
Ruskie pierogi 150

Chyba najpopularniejsze polskie danie :) Składniki na ciasto: 40 dag mąki, 1 jajo, 1 łyżka oleju. Składniki na nadzienie: 8 ziemniaków, 35 dag sera białego, 5 dag smalcu, 2 cebule, sól, pieprz do smaku, 10 dag masła. Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować – ostudzić. Następnie zmielić w maszynce razem z serem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na smalcu i dodać

Tradycyjna Kuchnia
Cukinia w przecierze do słoików na zimę 165

Uwielbiam sezon cukiniowy! Tak przygotowaną cukinię  używam jako dodatek do dań przez cały rok (np. leczo, sos, zalewa do zapiekanek itp) Składniki: 3 kg cukinii 5 dag soli 4 duże cebule 1 pęczek natki pietruszki Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 szklanki wody 4 łyżki przecieru pomidorowego Pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca Sposób przygotowania

Tradycyjna Kuchnia
Oatmeal porridge czyli śniadaniowa owsianka 86

łyżeczka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka płatków migdałowych Wykonanie: Płatki owsiane zalać wrzącym mlekiem, zamieszać, wlać do szerokiego termosu, zamknąć i odstawić na noc. Rano otworzyć termos, posolić danie do smaku lub doprawić cukrem do smaku, dodając odrobinę cynamonu. Następnie posypać bakaliami i podawać z dodatkiem zimnego mleka

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania