dania - 3000 przepisów (strona:81/200)

Barszcz ukraiński dla alergika 189

Danie może mało oryginalne, ale łatwe i szybkie do ugotowania. Co najważniesze bardzo zdrowe, a w tej wersji nadaje się również dla małych dzieci. Buraki zawierają dużo łatwo przyswajalnego żelaza, więc polecane są zwłaszcza osobom zagrożonym anemią. ziemniaki 1 kg mieszanka warzyw na barszcz (lub świeże: 3 buraki, 2 marchewki, fasolka szparagowa) filet z kurczaka lub indyka

głodny alergik
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami (bez glutenu, jajek) 230

Danie na zamówienie z okazji Dnia Taty - pyszna zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem pieczarek i warzyw. Lepiej wykonać ją z już ugotowanych składników bo podczas pieczenia pachnie tak niesamowicie, że wszyscy pytają co chwila "czy już wreszcie gotowa?" ;) Składniki: ziemniaki 1 kg kiełbasa bezglutenowa 200 g pieczarki  300 g cebula 3 szt oliwki  150 g brokuły, kalafior

głodny alergik
Najlepsze sushi - futomaki z melonem 227

Bardzo lubię kuchnię japońską, jest dla mnie nieocenionym źródłem wielu bezglutenowych inspiracji. Najczęściej przygotowywanym przeze mnie japońskim daniem jest oczywiście sushi. Uwielbiam eksperymentować i używam różnych, niekoniecznie japońskich dodatków. Np. kiedyś wymyśliłam, że zamiast ogórka czy awokado lepszy będzie świeży zielony melon. Wszystkim tak bardzo zasmakowała ta wersja, że stała się naszym absolutnym nr 1. Chociaż mam książki

głodny alergik
Tradycyjny bigos myśliwski 388

gotowania bigosu zmotywowali mnie zagraniczni goście, którzy zażyczyli sobie właśnie tą najbardziej tradycyjne danie. Na szczęście jest to jedna z nielicznych potraw kuchni polskiej, która jest naturalnie bezglutenowa i nie wymaga zmian receptury. Ugotowałam wielki gar bigosu, który można chyba nazwać wersją myśliwską: z grzybami, suszonymi śliwkami i jałowcem. Jeśli dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem ciśnieniowym, to znacznie szybciej

głodny alergik
Sałatka z wędzonej makreli 1088

Wędzona ryba jest pyszna i zdrowa, jeśli zrobimy z niej szybką i pyszną sałatkę to mamy danie doskonałe. Można ją zrobić w kilka minut :), do tego pyszny domowy chleb i można siadać do stołu. Składniki na sałatkę: 2 małe wędzone makrele  4-5  jaj 15 dag startego żółtego sera 2 dymki razem z zieloną częścią kilka łyżek

Apetyczna babeczka
Pikantna ognista oliwa domowa z chili 106

oleju lub oliwy W małym słoiku układam papryczki i zalewam je oliwą. Zakręcamy i odstawiamy na 10-14 dni. Gotową oliwę w małych ilościach dodajemy do naszych dań i sałatek, aby stały się bardziej wyraziste

Apetyczna babeczka
Romantyczne naleśniki 153

Najlepsze danie na romantyczną walentynkowa kolacjęRomantyczne naleśnikiSKŁADNIKI:CIASTOmąka -2 szkljajka -1 sztsól-szczyptamleko -1,5 szklodrobina barwnika spożywczego czerwonegosoda -0,5 łyżeczkiNADZIENIE:ser biały -250 gśmietana -2 łyżkicukier waniliowy -1 opakcukier -2 łyżkiolej do smażeniaśmietana do napisuPRZYGOTOWANIE: CIASTODo miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą, dodać szczyptę soli, jajka, mleko i barwnik. Robotem dobrze wymiksować, ciasto powinno mieć konsystęncję gęstej

Kuchnia Danusi
Marynowane papryczki chilli na zimę. 176

zimą zaskoczą na pewno nie jedną osobą, bo są superowe. Idealnie zamarynowane w łagodnej marynacie, która nieco zmniejsza pikantność papryczek. My wszyscy je bardzo lubimy np. jako dodatek do dań mięsnych lub dodatek do dressingów i sosów. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 1 l wody 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki octu papryczki chilli

Kuchnia Łukasza
Z miłości do.. próżni bez granic ! 190

utrzymywanie świeżości warzyw i owoców zachowywanie aromatu kawy i herbaty marynowanie mięs i ryb wydłużanie przydatności mleka i koktajli zapobieganie zsychaniu się makaronu i pierogów przechowywanie półproduktów i niespożytych dań gotowych przechowywanie produktów sypkich oraz pokarmów dla dzieci i niemowląt przechowywanie rzeczy wartościowych zachowywanie porządku w lodówce Jak pisałam już wyżej, mój zestaw zawierał podane niżej pojemniki, ale wierzcie

Z Kuchni Do Kuchni
Bałabuchy kochają...olej rzepakowy! 196

równe porcje. Smarujemy olejem rzepakowym po wierzchu i sypeimy serem żółtym. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni. Bałabuchy gotowe są kiedy osiągną złocisty kolor.  Danie najlepiej smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu. Ale ja podalam je zupełnie inaczej, gdyż dzisiaj na barszcz czerwony jest stanowczo za gorąco. U mnie są bałabuchy z kapustą po prostu

Z Kuchni Do Kuchni
Pasta con la salsa 165

Ugotowałam makaron MALMA al dente, odcedziłam, polałam sosem, wymieszałam. Starłam parmezan. Wyłożyłam makaron na talerze, polałam sosem i posypałam parmezanem, kilka listków bazylii i gotowe. Takie święte codzienne pierwsze danie, rodem z Sycylii. SMACZNEGO

Z Kuchni Do Kuchni
DIETA VITALIA 181

przeprowadzić dogłębną analizę, obliczyć BMI, zważyć się, zmierzyć itp. wszystko zapisywanie jest w indywidualnym dzienniku i już nigdy nam nie ucieknie, więc można na bieżąco śledzić swoje postępy. Te dane potrzebne są dietetykom do traktowania nas indywidualnie i jednostkowo. Porcje ,które są podane nie są absolutnie mizerne i można się tym naprawdę najeść! Jeśli jakaś potrawa nam pasuje, można oczywiście(...)przygotowanie. Są smaczne. Jak sama nazwa wskazuje jest to dieta smacznie dopasowana. Ja schudłam w ciągu miesiąca 4 kg. Mogłam więcej ale...prowadząc bloga kulinarnego po prostu się nie da kurczowo trzymać zaleceń i nie zjeść czegoś, nie spróbować. Ale jeśli ktoś na serio podejdzie do zadania jekim jest odchudzanie to na pewno dieta ta jest warta polecienia i skuteczna

Z Kuchni Do Kuchni
SKWORCU- pyszna współpraca 152

wieloma przyprawami nigdy wcześniej się nie spotkałam i czas poszerzyć swoje kulinarne horyzonty o nowe doświadczenia na kubkach smakowych. Skworcu na pewno przyczyni się do powstania nowych i ciekawych dań, to pewne . Bardzo pozytywną , rzucającą się w oczy kwestią, jest sposób pakowania przypraw, herbat i mieszanek. Nie dość, że są indywidualnie zgrzane, to dodatkowo każda rzecz jest pakowana osobno

Z Kuchni Do Kuchni
Sos-nadzienie -baza- pod pizzę, tortellini, makaron itd... 175

wyczucie, na nasz smak, bardzo ważną, niemal fundamentalną sprawą są pomidory z puszki. Jeśli są one kwaśne i maja podejrzaną chlapowatą zalewę, należy z nich kategorycznie zrezygnować. A nie daj Boże jakby w puszcze znalazł się jakiś zgniłek- mnie się to zdarzyło po zakupie pomidorów z ogromnej sieciówki- pomidory były masakrycznie kwaśne, pęknięte na pół, chlapowate, gorzkie, wypłynęło coś czarnego(...)użyłam a które kupiłam we Włoszech. Takowe puszki są w Polsce dostępne, musicie dobrze czytać opakowanie, bo sama flaga i wloskie napisy o niczym nie świadczą i niejeden raz dałam się na to nabrać! Magiczne zdanie PAKOWANO WE WŁOSZECH i podany adres..to już powinno uspokoić. Włosi kochają jeść, nie kupia byle czego, jedzą dużo i mało skomplikowanie, dlatego ŻYCZĄ

Z Kuchni Do Kuchni
Red Rock City - opinia 230

miodowo-musztardowy, do tego frytki i znów świetna Coleslaw. W obróbce karkówki można było wyczuć marynatę, a słodko-ostre dodatki w postaci grillowanego ananasa oraz wasabi dopełniały danie i bardzo fajnie je wykańczały. Tym razem do frytek dodano sałatkę ze świeżych warzyw. Milkshake przyjemny i słodki. Niestety wykończony został sztuczną bitą śmietaną. O herbatę musieliśmy się kilkakrotnie upominać, widocznie

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania