Zapiekanka pasterska - Shepherd's pie - to syte i pożywne danie. Warstwę uduszonego mięsa zapieka się pod pierzynką z utłuczonych ziemniaków aż staną się złote, z lekko brązową skórką.Przepisów na tę potrawę może być mnóstwo bo każdy przyprawi po swojemu i zmieni nieco dodawane składniki. Żadna ze mnie pastereczka, ale dzisiaj zapiekanka pasterska według Pyzy, taka jaka
Smaczna PyzaGęsina to pyszne mięso. Podane ze smakowitym makaronem, pomidorami i dzikim czosnaczkiem stanowiło wspaniały posiłek. Myślę, że mogłabym podać takie danie nawet z jakiejś szczególnej okazji bo przecież gęsi nie jadamy codziennie :)Co zrobić z piękną gęsią piersią już za chwilę się dowiecie a co zrobić z udami ? Zobacz przepis na Uda gęsie zapiekane z kaszą. ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzawykorzystać jak tylko chcecie. Są smaczne chociaż nie wszystkim odpowiada ich charakterystyczny smak. Ponieważ kapelusze boczniaków są dość duże więc świetnie nadają się na sznycle. To było chyba pierwsze danie jakie jadłam z tych grzybów wiele lat temu. Sznycle z grzybów to świetny zamiennik mięsnych kotletów - nawet Żarłoczek takie lubi. Boczniaki większość z Was zapewne zna tylko ze sklepów
Smaczna Pyzamiałam ochoty stać przy garach. Oczywiście mogłam po prostu wyjąć z lodówki wędlinę, sałatki i jajka. Tylko, że mieliśmy ochotę na coś ciepłego. I tak właśnie powstało to danie - szybkie, nieskomplikowane a jakże smaczne. Lubicie białą kiełbasę ? Zobaczcie przepis na Białą kiełbasę w kapuście ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMoże zrobić małe gołąbeczki z wykorzystaniem tych liści ? Na bazarek mam kilka kroków więc poleciałam po indyczy udziec i szybko wzięłam się do realizacji pomysłu. Żarłoczek był nieco zaskoczony daniem, ale chętnie zjadł i bardzo nam smakowało. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKasza jaglana, jagły - najzdrowsza z naszych kasz. Znam ją i bardzo lubię, ale używałam raczej do wytrawnych dań. Jest świetna zamiast kuskusu w sałatkach czy zupach, lekkostrawna i zdrowa więc warto ją mieć w domu i jeść jak najczęściej. Powstał jednak pomysł żeby przyrządzić z niej deser. Można oczywiście podać jagły po prostu w formie słodkiej owocowej sałatki
Smaczna Pyzatylko dzieci lubią hot-dogi czyli bułki z parówkami. Świadczy o tym popularność tej potrawy na stacjach benzynowych czy w barach.To danie kojarzy się z szybką, ale bardzo niezdrową przekąską. Czy tak musi być ? A może znajdzie się jakiś sposób żeby hot-dogi były zdrowsze ? Oświadczam, że tak ! Smaczne bułki, kiszona kapusta i parówki albo kiełbaski dobrej jakości
Smaczna PyzaGołąbki chodziły za mną od dawna, chociaż powinnam chyba powiedzieć, że latały i to bardzo nachalnie. To pyszne danie, ale nie lubię go robić więc kiedy mamy na nie ochotę zbieram się do przygotowania kilka dni.Klasyczne gołąbki z mięsem, w sosie pomidorowym, i to z młodej kapusty, śniły mi się nawet którejś nocy... Kupiłam więc piękną główkę, naszykowałam mięso
Smaczna PyzaPlacki z jabłkami znam od zawsze. Kiedy byłam mała smażyła je moja Babcia i Mama, potem ja przejęłam pałeczkę a teraz przekazałam ją swojemu dziecku. Bo to danie wszyscy lubią i przeważnie wszystkie składniki mamy w domu. Bo robi się je szybko i można je zjeść nie tylko na śniadanie. Bo placki z jabłkami to jeden ze smaków
Smaczna Pyzaobiad były klopsiki ze zmielonej jagnięciny, zapieczone z kluskami i sosem serowo-pomidorowym. Dość szybkie a na pewno mało pracochłonne danie z piekarnika dla kilku osób. Ja nie miałam dużo pracy a Żarłoczki zadowolone bo kluchy z mięsem to ich ulubiony zestaw.Do klopsików można wykorzystać jakieś inne mięso jeśli nie macie jagnięciny a szpecle zastąpić makaronem więc nie wymigujcie
Smaczna PyzaBardzo smaczne i ciekawe danie kuchni żydowskiej.Składniki:- 400 g kaszy pęczak- 500 g mięsa wieprzowego- 1 główka czosnku- 1 duża cebula- 1 puszka czerwonej fasoli- 2 jajka- 1 łyżka czerwonej papryki w proszku- sól i pieprzPrzygotowanie:Kaszę pęczak moczymy przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Cebulę kroimy w pióra i lekko podsmażamy. Mięso kroimy w grubą kostkę
Zainspirowana w kuchniDzisiaj serwujemy marynowaną wołowinę z warzywami- pyszne azjatyckie danie- dokładnie pochodzące z kuchni chińskiej. Krótka obróbka mięsa I warzyw- dodaje tej potrawie niesamowity smak. Także dzisiaj- zdrowo I dietetycznie- polecamZaczynamy Składniki na marinate do wołowiny:1 łyżka sosu sojowego1 łyżka mąki ziemniaczanej1/2 łyżki cukru4 ząbki czosnku2 łyzki oleju sezamowegoWykonanie:Wyciskamy czosnek przez praskę, dodajemy do miski wszystkie składniki
Smaki EdytyUwielbiam ryby! Smażone, duszone, wędzone, grillowane a nawet zapuszkowane:)Poniższa propozycja stanowi smaczne i aromatyczne danie zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno, a jej dodatkowym atutem jest szybki i nieskomplikowany sposób przygotowania. Zresztą oceńcie sami: Składniki: 1 szt pstrąg świeży
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKiedy na obiad pojawia się zupa bez perspektyw na danie główne, apetyty moich domowych żarłoków może ukoić jedynie ciepły deser.Jedną z niezawodnych na taką okoliczność propozycji stanowią owocowe placuszki:) Owocowe placuszki na maślance Składniki: 0,5 litr maślanki owocowej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała