dania - 3000 przepisów (strona:94/200)

Boczniaki z patelni 183

Pierwszy raz jadłam boczniaki lata temu. Były wielkie, w panierce i ociekały tłuszczem, ale były pyszne! Przypomniałam sobie o tych grzybach jakiś czas temu. Zupełnie nie

My Chcemy Jeść
Sardelowa pasta 154

Mały słoik sardeli na długo zagościł w lodówce, zanim zastanowiłam się co z nim zrobić. Pasta do kanapek! To był strzał w dziesiątkę! Składniki mały słoik

My Chcemy Jeść
Pani Hokkaido z pieca 148

Uśmiechała się do mnie od momentu jak tylko weszłam do sklepu, więc zabrałam ją ze sobą do domu. Oto ona. Pani Dynia. Składniki 1 dynia hokkaido

My Chcemy Jeść
Brokułowa zupa krem 193

Czy brokuły muszą być zawsze takie nudne? Nie! Kremowa zupa to dobry start, aby zaprzyjaźnić się z tym warzywem na dłużej. Składniki 1 brokuł 4 szklanki

My Chcemy Jeść
Pieczone klopsiki z kaszą jaglaną 182

Mięso pieczone w piekarniku to ciekawa alternatywa dla smażenia. Ten przepis powstał przez przypadek i w ciągu kilku minut, ale z bardzo smacznym efektem. Składniki 500

My Chcemy Jeść
Najlepsza sałatka z tuńczyka 3216

Według badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej statystyczny Polak zjada niewiele ponad 12 kg ryb rocznie. Warto wzbogacić dietę o ryby. Można zacząć od tuńczyka

My Chcemy Jeść
Krem dyniowy 151

Kiedy byłam mała stanowczo odmawiałam jedzenia zupy dyniowej. - Bo to nie jest pomidorowa - mówiłam. Po latach zdecydowałam się własnoręcznie ugotować dyniowy krem. Okazał się pyszny! Składniki

My Chcemy Jeść
Pieczona wątróbka 162

Wątróbka. Smutne wspomnienie czasów dzieciństwa. Ale pieczona wątróbka z jabłkiem to zupełnie inna historia. Składniki 500 g wątróbki drobiowej 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki oliwy

My Chcemy Jeść
Sałatka z rukoli i fety 361

Przepis na sałatkę z rukoli i fety powstał pewnego upalnego lata. Jak się okazało smakuje przez cały rok.  Składniki 1 opakowanie rukoli 1 opakowanie sera

My Chcemy Jeść
Piernikowe gwiazdki 146

Piernik to ciasto, którego historia sięga czasów Hanzy - średniowiecznego związku handlowego między miastami północnej Europy. Był symbolem powodzenia, wysokiego statusu społecznego i sukcesu. Ze względu na

My Chcemy Jeść
Rozgrzewający krem ziemniaczany 150

Obecność ziemniaków w europejskiej kuchni zawdzięczamy Hiszpanom, którzy sprowadzili je w XVI wieku z Ameryki Południowej. Polacy zjadają ich ponad 100 kg rocznie. Mało osób wie

My Chcemy Jeść
Sałatka z serem pleśniowym i awokado 397

Kwas oleinowy, witaminy A, E, B i C, potas, żelazo, wapń, fosfor - to wszystko znajduje się w tej sałatce. Jest dość kaloryczna, ale pełna dobrych tłuszczów

My Chcemy Jeść
Potrawka z kurczaka 153

Według badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Polacy zjadają rocznie 27 kg mięso drobiowego. Zaletą tego mięsa jest niska zawartość tłuszczu. Drób jest bogaty w

My Chcemy Jeść
Kremowa pomidorowa z grzankami 191

Zupa pomidorowa to niekwestionowany lider wśród zup. Stare przysłowie mówi, że "przez żołądek do serca". Warto to połączyć i na walentynkową kolację przygotować kremową zupę pomidorową

My Chcemy Jeść
Kremowa zupa z zielonego groszku 174

Zielony groszek ma już 10 tys. lat. Uprawiano go w Indiach i Chinach, a do Europy przywędrował w czasach średniowiecza. W kuchni zielony groszek zaczął królować

My Chcemy Jeść