dania - 3000 przepisów (strona:97/200)

Sałatka z rukoli i fety 340

Przepis na sałatkę z rukoli i fety powstał pewnego upalnego lata. Jak się okazało smakuje przez cały rok.  Składniki 1 opakowanie rukoli 1 opakowanie sera

My Chcemy Jeść
Piernikowe gwiazdki 122

Piernik to ciasto, którego historia sięga czasów Hanzy - średniowiecznego związku handlowego między miastami północnej Europy. Był symbolem powodzenia, wysokiego statusu społecznego i sukcesu. Ze względu na

My Chcemy Jeść
Rozgrzewający krem ziemniaczany 129

Obecność ziemniaków w europejskiej kuchni zawdzięczamy Hiszpanom, którzy sprowadzili je w XVI wieku z Ameryki Południowej. Polacy zjadają ich ponad 100 kg rocznie. Mało osób wie

My Chcemy Jeść
Sałatka z serem pleśniowym i awokado 360

Kwas oleinowy, witaminy A, E, B i C, potas, żelazo, wapń, fosfor - to wszystko znajduje się w tej sałatce. Jest dość kaloryczna, ale pełna dobrych tłuszczów

My Chcemy Jeść
Potrawka z kurczaka 126

Według badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Polacy zjadają rocznie 27 kg mięso drobiowego. Zaletą tego mięsa jest niska zawartość tłuszczu. Drób jest bogaty w

My Chcemy Jeść
Kremowa pomidorowa z grzankami 167

Zupa pomidorowa to niekwestionowany lider wśród zup. Stare przysłowie mówi, że "przez żołądek do serca". Warto to połączyć i na walentynkową kolację przygotować kremową zupę pomidorową

My Chcemy Jeść
Kremowa zupa z zielonego groszku 146

Zielony groszek ma już 10 tys. lat. Uprawiano go w Indiach i Chinach, a do Europy przywędrował w czasach średniowiecza. W kuchni zielony groszek zaczął królować

My Chcemy Jeść
Mini pizze bez ciasta 1671

Pierwsze potrawy w stylu pizzy serwowano już w starożytnej Grecji, ale ta którą znamy pochodzi z Neapolu. Statystyczny Włoch zjada jej prawie 8 kg rocznie. Moja

My Chcemy Jeść
Sałatka ze szpinaku i pieczarek 153

Zanim szpinak trafił do naszych kuchni wędrował prawie przez cały świat. Pierwsze uprawy pojawiły się w Persji już w VI wieku. Arabowie przywieźli go

My Chcemy Jeść
Wielkanocny serowiec z orzechami 140

Serowiec to deser, który będzie gwiazdą na wielkanocnym stole. Delikatny ser, orzechy i gorzka czekolada tworzą zgrany zespół. Składniki 1 kg masy serowej 250 g mieszanki

My Chcemy Jeść
Soczyste udka z kurczaka pieczone w sosie 189

Przepis na pyszne i soczyste udka z kurczaka (mogą być również podudzia) pieczone bez skóry, która zawiera dużo złego cholesterolu, no i oczywiście tłuszczu. Składniki: 4

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekane ziemniaki 164

  Dziś obiad inspirowany kuchnią francuską, bajecznie prosty i szybki, nie wymagający wielu składników. Żeby nie było wątpliwości podałam z brukselką i białą kiełbasą wegańską, która

greenscarf
KOKTAJL KOKOSOWY Z OWOCAMI LEŚNYMI I MIĘTĄ 130

Lato zbliża nam się wielkimi krokami, a co za tym idzie jak z większą przyjemnością sięgam po różnego rodzaju koktajle i smoothie. Dziś mam dla Was

Ostra na Słodko
Sałatka z wędzonej makreli i papryki 166

Największą wartością makreli jest selen. Pierwiastek ten ma ogromny wpływ na naszą odporność, ale to tylko jeden z bardzo wielu walorów zdrowotnych tej ryby. Sałatka z

mojewypiekiinietylko
Bigosik z młodej kapusty 113

Bardzo lubię potrawy, które przygotowuje moja mama, ale zawsze muszę coś w nich zmienić. Stawiam na lekkość i zdrowość, Tym razem bigosik z młodej kapusty bez

Truskawkowa Fiesta