dania - 3000 przepisów (strona:80/200)

Esa!! Kuchnia Włoska coś na Walentynki dla ukochanej osoby :) 175

wieczorną kolację na walentynki, która rozpali serca Waszej drugiej połówki.  Prawdziwa zupa krem z pomidorów podana z serem feta i chlebkiem razowym. zakładka zupy i kremy...  II danie czyli Risotto po mediolańsku z szafranem z pieczonym łososiem i gotowaną marchewką zakładka obiady... Sałatka z Rukoli, pieczonej gruszki i cebuli  z Chlebkiem razowym idealna jako przystawka przed

pichciszto
Marynowane cytryny 129

końca,  w każde nacięcie wcieramy sól. Odkładamy w słoju i zalewamy wrzątkiem, na jakieś dwa, trzy tygodnie. Otwarte przechowujemy w lodówce ok 3 tygodnie. Cytryny doskonale pasują do dań z kurczakiem. źródło ,, Kuchnia

Anioły w kuchni
Kotlety z kaszy gryczanej i sera koziego 182

Szybkie, proste danie, które  podajemy z kefirem lub jogurtem. .. Smacznego!!! Składniki: -1 szkl kaszy gryczanej -20 dag koziego, białego sera lub po prostu twarogu -jajko -cebula -bułka tarta Kaszę ugotować na sypko i ostudzić, cebulkę pokroić  i zeszklić na patelni, dodać do kaszy. Następnie dodać ser, jajko, przyprawić i formować kotleciki, obtoczyć w bułce i smażyć

Anioły w kuchni
Piróg biłgorajski 133

Przy okazji Świąt sięgamy do korzeni i z sentymentem wspominamy dom rodzinny i potrawy z dzieciństwa. Dziś tradycyjne danie z mojego rodzinnego, ukochanego Roztocza. Piróg biłgorajski, zwany krupniakiem to  jedna ze staropolskich  regionalnych potraw, wpisanych na listę Produktów Tradycyjnych, dawniej robiony na wszystkie święta i uroczystości. Składniki: 4 ziemniaki ugotowane 25 dag sera białego tłustego

Anioły w kuchni
Czosnkowo - limonkowy kurczak z sałatką z mango 263

Kolejne danie wykonane przez nasze połówki;))Składniki; 4 piersi z kurczaka, 1 duża limonka, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, ryż naturalny, Sałatka z mango; 2 dojrzałe mango, 3 pomidory rzymskie, 1 czerwona lub żółta papryka /można obie/, czerwona cebula, szczypiorek, 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry, sok z 1 limonki, 1 do 2 łyżek cukru

Anioły w kuchni
Szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym 155

Trafiła nam się duża ryba, a konkretnie szczupak. Oddałyśmy go w męskie ręce i powstało proste i pożywne danie."Z cyklu zrobione przez nasze połówki: szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym" Składniki: szczupak świeży lub mrożony przyprawa do ryb sok z cytryny sól, pieprz oliwa lub olej mąka pszenna 1 łyżka masła 50 ml śmietanki do sosów koperek Wykonanie:Szczupaka

Anioły w kuchni
Pasztet z białej fasoli 148

Chcesz upiec pyszny pasztet...zapraszamy do wypróbowania tego przepisu;)Składniki; 1/2 kg fasoli, 5 cebul, 2 marchewki, 5 jaj, bułka tarta, 2 liście laurowe, przyprawa do dań z fasoli, curry, gałka muszkatołowa, kumin rzymski, ziele angielskie, olej, sól, pieprz, Wykonanie;Fasole namaczamy we wodzie na około 12 godzin. Po tym czasie gotujemy ją w osolonej wodzie z dodatkiem liści

Anioły w kuchni
Tarta z mozzarellą i pomidorami 154

Zapraszamy na cykl " Majówka z Aniołami". Na początek pyszna tarta, która wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jako danie główne, jak i na zimno jako przekąska. Muszę powiedzieć, że nam bardzo smakowała. Polecamy:)Składniki: 1,5 szklanki mąki 100g zimnego masła, 1 jajko, 2 łyżki zimnej wody, łyżeczka soli, 6 świeżycgh pomidorów, 3 kule mozzarelli, 1 duza cebula

Anioły w kuchni
Zapiekanka z cukinią, bakłażanem i ziemniakami 246

Sezon na cukinie i bakłażana trwa w najlepsze:) Korzystajmy więc póki co...dzisiaj czysta klasyka, ale smak powala, rewelacja...dlatego piszę ten przepis. Danie przygotował mój T. wczoraj na obiad. Bardzo sycąca. Polecamy:)Składniki; cukinia, bakłażan, ziemniaki, papryka, pomidor, 150 g sera żółtego, oliwa z oliwek, sól, pieprz czosnek, czerwona cebula, Wykonanie;Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu kroimy

Anioły w kuchni
Cukinia na ciepło 100

Dzisiaj zapraszamy na nasze danie, którym raczymy się zawsze podczas sezonu na cukinie. Szybkie, tanie i bardzo smaczne;)Składniki, cukinia, masło, pieprz, sól Zioła i przyprawy od SKWORCUWykonanie;Cukinie obieramy, wycinamy nasiona i kroimy w kostkę. Wkładamy do miseczki, dodajemy masło, pieprz i sól do smaku. Następnie wkładamy do mikrofalówki na 3 -4 minuty i gotowe

Anioły w kuchni
Policzki wołowe po burgundzku 247

kupić. Jako że nigdy ich wcześniej nie jadłam postanowiłam nie eksperymentować za bardzo i postawiłam na klasykę. Zrobiłam je tak jak wołowinę po burgundzku. Prosto i klasycznie. Danie wyszło bardzo dobre, policzki się rozpływały w ustach. Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze je kiedyś kupić i spróbować zrobić z nich coś pysznego. Bo warto, mięso jest lekkie, delikatne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak z makaronem Alfredo 435

Dzisiaj "Światowy Dzień Makaronu", z tej okazji przygotowałam szybki, pyszny makaron z kurczakiem i sosem Alfredo. Danie popularne, mało składnikowe, a sos jest na tyle pyszny że można go zjeść z samym makaronem bez żadnych mięsnych czy warzywnych dodatków. Sos Alfredo to połączenie masła, śmietany i parmezanu. Klasyka. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Muhallabia - egipski pudding ryżowy 224

inspiracjaZafascynowałam się kuchnią Egipską. Jest różnorodna, aromatyczna, ciekawa i przede wszystkim inspirująca. Od dłuższego czasu czytam bardzo dużo o daniach wywodzących się z Egiptu. I tak o to na moim blogu zagościły już teraz 2 przepisy na potrawy iście egipskie: na Taamiję oraz w tym poście na Muhallabię.Muhallabia (Muhallebi, Mihallabiya) jest to niezwykle słodki pudding ryżowy

Czarnawisienka
Makaron w cytrynie i śmietanie. 186

Pasta in lemon and cream. Przepis pochodzi z Taorminy na Sycylii, gdzie podobno rosną najpiękniejsze cytryny. Szybkie ,smaczne danie wegetariańskie .   Składniki. 20 dag makaronu tagiatelle 3 cytryny 80ml śmietanki słodkiej 1 łyżka masła 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka sezamu czarnego Wykonanie. Cytryny sparzyć, wyszorować i osuszyć. Specjalnym przyrządem zestrugać wiórki skórki. Stopić masło ,dodać starte skórki cytryn

Kulinarny karnet Christophera
Sernik z tuńczykiem i pomidorami. 200

rozpuszczoną żelatyną i wylać na masę serowo-tuńczykową Wstawić do lodówki do stężenia. Wierzch przybrać oliwkami i listkami bazylii. Smaczny wytrawny sernik to idealna przekąska, przystawka czy nawet danie główne. Dorze smakuje z gęstym sosem balsamicznym

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania