Jajecznica zawsze kojarzy mi się z niedzielą lub innym wolnym dniem od pracy, pewnie dlatego, że głównie w takie dni ją przyrządzam :) To bardzo wdzięczne danie bo można z nim szaleć do bólu. Cokolwiek do niej nie dorzucimy - będzie ok :))Dziś kolejna odsłona naszej pospolitej jajecznicy, oparta na trochę innych dodatkach. Tym razem oprócz szynki znalazła się w niej
Walijskie PichcenieBardzo fajny (a raczej smaczny) pomysł na pożywne danie obiadowe. Do środka rozbitej piersi z kurczaka możemy włożyć wszystko co lubimy, nie musimy ściśle trzymać się przepisu. Może to być kolorowa papryka, suszone pomidory lub inne ulubione warzywka. Zawijańca możemy jeść na ciepło z sosem i kaszą lub na zimno, pokrojonego na plastry. Warunkiem jest tylko
Walijskie PichcenieDziś jedna z najbardziej klasycznych sałatek imprezowych. Pyszna i sycąca, smakuje każdemu, równie dobrze sprawdzi się jako przekąska jak i pełnoprawne danie obiadowe :) Dobrze jest robić ją w przeźroczystej misce ze względu na to, iż wtedy ładnie prezentują się warstwy.Składniki:- 1 duża pierś z kurczaka- opakowanie przyprawy gyros- pół główki kapusty pekińskiej- puszka kukurydzy- mały słoik ogórków konserwowych
Kulinarne zapędy KokosaPodajemy z groszkiem ptysiowym, grzankami albo uprażonymi na suchej patelni migdałami. Ja akurat miałam w szafce pół paczki tego pierwszego, więc wybór był prosty :) Z wierzchu możemy przyozdobić gotowe danie wzorkami i kleksami śmietany.Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosasię połączy, następnie dodajemy mąkę, która fajnie nam nasz sosik zagęści. Jeśli chcemy, by był rzadszy, można nieco podlać go wodą. Gotowe :) Sos jest idealny zarówno do wszelkiego rodzaju dań kuchni azjatyckiej jak i warzyw na patelnię, mięs, ryżu,. a nawet makaronu. Do kanapek też się nada ;) Można zrobić go więcej i zapasteryzować w słoiku, moim zdaniem jednak jego
Kulinarne zapędy Kokosaolej, mleko, kefir, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i "byle jak" wymieszać rózgą silikonowe foremki 4x7cm - wyszło 19 sztuk po 1 łyżce czubatej dać ciasta do foremek - dać po 1 łyżeczce masy krówkowej i po 1 śliwce bez pestek resztę ciasta rozłożyć do foremek i piec w 200C około 25 minut śmietanę 30% ubić
W Mojej Kuchni Lubiępalmę, cukier waniliowy zmiksować w robocie z 6 minut lub mikserem wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować dość gęste ciasto tortownica 24cm - wyłożyć papierem do pieczenia i do blaszki dać ciasto, rozsmarować na dnie i trochę na rancie do ciasta dać cały rabarbar - nakładam ręką aby ewentualny sok pozostał w misce miękkie masło użyłam = wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić
W Mojej Kuchni Lubięużyć do jakiegoś nadzienia jako farsz kurkuma Royal Brand: naturalne składniki - smak: ostry, korzenno-palący, gorzkawy posmak - zapach przyprawy: delikatnie aromatyczny, lekko ostry - zastosowanie: składnik proszku curry, stosowana do dań z fasoli, soczewicy, dodatek sosów, do przyprawiania jaj, majonezów, serów topionych, sałatek rybnych, do rosołu daje piękny złoty kolor - opakowanie: 30 gram
W Mojej Kuchni Lubięjest pyszne i wanilią z truskawkami pachnące...........POLECAM!!!wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także ddla smakoszy do dań z kurczaka - opakowanie: 20 gram
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: skrzydełka kurczaka 8 sztuk, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 5 sztuk, kasza jęczmienna 1/2 szklanki, pieczarki 30 dag, kapusta kiszona 1/2 kg, przyprawa do dań Kucharek 1 łyżka, pieprz 1 łyżeczka, majeranek Prymat 2 łyżki skrzydełka zagotować i dodać do wywaru rozdrobnioną włoszczyznę następnie dodać pokrojone ziemniaki i wsypać kaszę, gotować z 10 minut następnie dodać
W Mojej Kuchni Lubięwlać trochę ciasta i rozsypać wiśnie bez pestek - ponownie rozsypać wiśnie i wlać część ciasta i rozsypać wiśnie na koniec wlać resztę ciasta i na wierzch dać wiśnie - piec w 200C około 40-45 minut, do suchego patyczka upieczone ciasto wyjąć z formy dopiero jak wystygnie cukier puder wymieszać ze śmietaną około 2 łyżeczki aby był gęsty, jak wolisz rzadszy(...)dać więcej śmietany ciasto polukrować i posypać wiórkami kokosowymi ciasto jest przepyszne i można je jeść i jeść..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębędzie grudkowata ale to mat być wsypać make z proszkiem i utrzeć ze 2 minuty na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować palmą i dać do blaszki połowę ciasta na ciasto rozsmarować połowę z puszki masy makowej, na mak dać resztę ciasta piec w 200C około 40-45 minut i ciasto wyjąć z blaszki
W Mojej Kuchni Lubięmasa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć na dość gęste ciasto tortownica 20cm i foremka 15x15 wyłożyć papierem do pieczenia - rozdzielić ciasto, dać agrest KRUSZONKA: po 100 gram cukru-mąki krupczatki-masła miękkiego = wyrobić na kruszonkę i posypać ciasta piec w 200C około 40 minut po 35 minutach sprawdzić patyczkiem czy ta mniejsza(...)foremka jest już upieczona, jeśli patyczek suchy to wyjąć z piekarnika i dalej piec tortownicę POLEWA: polewę czekoladową wyjąć z torebki do miski, dać 1 łyżkę śmietany 18% i nad gotującą się wodą wszystko wymieszać i polać ciasta ciasto jest po prostu tylko smaczne............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębiałek na sztywno mikserem żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, dodać jogurt, serek waniliowy i zmiksować dodać olej, budyń, kaszę manną i zmiksować z 2 minuty na koniec dać pianę i delikatnie wymieszać wszystko tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia i dać biszkopty do blaszki wlać ciasto i wsypać opłukane, osuszone borówki ciasto piec w 200C około
W Mojej Kuchni Lubięwystarczy tylko dobrze opłukać pokroić je na cztery części wprost do garnka - użyłam garnek o pojemności 6 litrów do pomidorów dodać papryczki chilli, na tę ilość w garnku pomidorów dałam 10 papryczek niedużych przekrojonych na połowę razem z pestkami wlać z 1/2 litra wody i zagotować, mieszając co chwilę gotować z 20 minut i wszystko blenderem zmiksować teraz wsypać jedno(...)szklanki cukru, łyżę soli i z 3 minuty gotować mieszając gorące przekładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i na zakrętkach postawić do wystudzenia taki keczup-sos można dać do sosu do gołąbków czy innych, do zupy, bigosu - już nie trzeba dawać pieprzu ale dla nas jest najlepszy do wędlin, sera, mięs na zimno............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię