O tym daniu, nie daniu, pisałam już kiedyś. Wczoraj wróciło do mnie gdy zajrzałam do lodówki i zobaczyłam pustkę. Prawie nic poza cebulą, kiełbasą
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne danie obiadowe i nie tylko. W zasadzie można w niej zapiec wszystko.Bazą są ziemniaki i wędzony boczek oraz por. Reszta to
Maminek kulinarnyJedno z najprostszych makaronowych dań, ponieważ nie wymaga gotowania sosu. Przygotowanie go wymaga dosłownie kilka chwil, a może być naprawdę smacznym i sycącym obiadem.Składniki
wyzwania kuchenneProsta, pyszna i szybka w przygotowaniu zielona sałatka do obiadu lub na grilla. Idealnie pasuje do wielu potraw mięsnych, ryb, a nawet do hamburgerów. Ta sałatka wspaniale wzbogaci każde danie, zarówno smakowo jak i kolorystycznie. Przepis na zieloną sałatkę jest prosty i szybki. W smaku sałatka jest słodko-kwaśna i wyrazista. Jeśli potrzebujecie pomysłu na smaczną sałatkę do mięsa
Alle Dobre!jakieś mięso. Można sięgnąć po kiełbasę lub boczek. Równie popularne jest robienie zupy fasolowej na wywarze mięsnym. Dodatkowo, zupa fasolowa zagęszczana jest odrobinę zasmażką z masła i mąki. Poniżej znajdziecie przepis na zupę fasolową , którą polecam zaserwować na obiad jako przystawkę lub danie główne. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Zupa Składniki na zupę(...)zupie równie dobrze. W zależności od wielkości ziaren fasoli, może ona potrzebować mniej lub więcej czasu na ogniu. Zupę ugotować można na wywarze mięsnym. Może to być wywar z żeberek, boczku, lub golonki. Lubisz dania z fasolą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Fasolkę po bretońsku . The post Zupa fasolowa appeared first on MeCooks Blog
MeCookssosie pomidorowym takiego jak np. w spaghetti bolognese, zasmakuje również w tym daniu :) Uwaga! Duża porcja! Z przepisu wychodzi około 8 porcji dania, także najeść się można porządnie ;) Składniki: Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego papryka czerwona jedna większa lub dwie mniejsze cebule jeden duży ząbek czosnku 2 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano(...)Paprykę siekamy w drobną kostkę i dorzucamy do mięsa. Dusimy razem. Na koniec dodajemy podzielone na mniejsze części pomidory oraz koncentrat pomidorowy, dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Gdy sos mięsny będzie dość gęsty dodajemy mąkę, następnie zestawiamy go z gazu i czekamy aż troszkę wystygnie- około 10 minut. Po tym czasie dodajemy rozmącone jajko. Mieszamy, ale już nie gotujemy! ;] Ugotowane
Czerwona Porzeczkasię właśnie tą potrawą. Tego "liścia" oczywiście nigdzie nie da się znaleźć. Po trzecie kuchnie te często są dość mięsne, a warzywa (nawet jeśli jadane w sporej ilości) to raczej służą jako dodatek do mięsa. Oczywiście od każdej reguły są wyjątki, ale prawdą jest to, że ciężko było znaleźć interesujące danie, któremu można byłoby dodać przymiotnik "burkiński". Po długim
Roślinożerni urlopowiczeAlicja Rokicka z bloga Wegan Nerd . Uważa ona, że w kuchni najważniejsze są przyprawy. To majeranek, jałowiec i liście laurowe nadają smaku klasycznym polskim daniom, więc jeśli umiejętnie przyprawimy warzywa, będą one smakować jak mięsne wersje polskich klasyków. Wiele smaków jak grzyby, kiszonki, zupy czy pasty do chleba jest przecież uniwersalnych. Świętujemy! To kuchnia polska widziana z nowej, wegańskiej
Ugotowane pozamiataneDanie z serii paprykowe improwizacje ;) Miałam do środka wcisnąć farsz mięsny, a ostatecznie umieściłam tam jajecznicę z fetą i suszonymi pomidorami. Z paprykowego zapasu ostały się jedynie egzemplarze w kolorze żółtym i zielonym, dlatego to one zagrały główną rolę w moim daniu. Spokojnie można użyć wersji czerwonej. Ważne, żeby papryki były w miarę kształtne, nieduże i z dosyć
zadanie-gotowanienareszcie udało mi się zaobserwować i uchwycić w obiektywie (kilka zdjęć prezentują na końcu wpisu), ale dzięki odwiedzonym miejscom i jedzeniu. W Wilnie regionalnym daniem podawanym niemal wszędzie są cepeliny - podłużne kluski ziemniaczane z mięsnym farszem. U nas ich okrągłą odmianę nazywa się kartaczami. W encyklopediach wyczytać można, że jest to potrawa północno-wschodniej Polski. Tymczasem w regionie opoczyńskim
Weekendy w domu i ogrodzieziemniaków z aromatycznym boczkiem lub wędzoną kiełbasą jest tak pyszne, że nawet samo w sobie mogłoby stanowić osobną potrawę. Jeśli jednak zrezygnujemy z mięsnych dodatków, będziemy mieć na talerzu w pełni wegetariańskie danie. Takie gołąbki można również zapiec w piekarniku lub po uduszeniu obsmażyć na maśle. Paluszki lizać! Składniki: 1 główka kapusty (ok 1,5kg) 1kg ziemniaków 200g wędzonego
Obiad gotowyZestaw lunchowy u Dyletantów kosztuje 30 zł. Można wybierać zestaw z trzech przystawek, trzech dań głównych, oraz dwóch deserów. Do każdego dania, można zamówić sugerowane wino (oczywiście za odpowiednia dopłatą). Ja spróbowałam wszystkich dań, no poza jednym (kozim serem – po prostu mało kocham kozinę). Chodnik ogórkowy, orzechy włoskie – prosty i bardzo smaczny chłodnik z przyjemnym, dodatkiem(...)zepsuty... Faszerowany pomidor, kus kus, młode listki. Danie dla tych co lubią bez mięsa, ale i tym mięsnym nic się nie stanie, jeżeli od czasu do czasu zjedzą coś bezmięsnego. Na pewno będą zadowoleni. Sernik na zimno, galaretka owocowa. Po prostu sernik na zimno. Granita agrestowa, jagody. Nic do dać nic ująć, deser nie zepsuty nadmiarem słodyczy. Agrest jest
królestwo garówtyle zmodyfikowali turecki przepis, że mięsne kulki podają w sosie, a Turcy zjadają saute. Mogłoby się wydawać, że ta cała heca z tureckim pochodzeniem pulpetów to zawracanie głowy, przecież to tylko mielone mięso, utoczone w kulki i usmażone. Takie podejście to jednak mocne uproszczenie tematu. Pulpety szwedzkie nie są specjalne wykwintnym daniem, to nie jest przepis w stylu polędwica(...)życiu pulpety nie raz i nie dwa, ale nigdy nie robił pulpetów szwedzkich to przekona się, że nie wiedział wszystkiego o mięsnych kulkach. Trzy kluczowe składniki pulpetów Szczerze polecamy Wam przepis na oryginalne pulpety szwedzkie, danie znane na całym świecie, a w każdym razie wszędzie tam, gdzie działa Ikea, największy ambasador Szwecji, która serwuje potrawę pod każdą szerokością geograficzną
Niedzielny kucharzfasolki szparagowej z ziemniakami , znalazł się wśród innych jednogarnkowych dań, jak wcześniejsze nasze propozycje na wielowarzywną zupę prezydencką , czy też zupę ogórkową z koperkiem . Pierwsza z wymienionych była jednak daniem bezmięsnym, z kolei druga korzystała z dodatku śmietany. Za to dziś proponujemy pożywną zupę fasolkową na pysznym rosole mięsnym, ale nie przyprawionej śmietaną. Nasza zupa z kurczakiem, fasolką
Kuchnia Na Wypasiechlebowych miseczkach. Do tego tłuczone ziemniaki z okrasą. Pycha! A co u Was gości na Wielkanocnym stole? Składniki 1/2 l zakwasu 2 l wywaru mięsnego 4 białe kiełbasy 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula włoszczyzna (dałam mrożoną) 4 ugotowane jajka na twardo 2 łyżki majeranku 2 łyżki chrzanu 2 łyżki mąki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól pieprz
O kuchni z uczuciem