dania mięsne - 13801 przepisów (strona:534/921)

Jesienne ragout z dynii, podgrzybków i żurawiny 129

Królowa jesiennych warzyw - dynia wkracza do akcji. Połączona aromatycznym sosem z podgrzybkami i żurawiną może stanowić samodziele danie lub być pysznym dodatkiem do każdego mięsnego lub rybnego posiłku. Jeszcze jeden smaczny przepis na wykorzystanie grzybów. Wspaniałe aromatyczne podgrzybki, delikatna, słodkawa dynia i kwaskowate, czerwone kulki żurawiny - tak smakuje jesień! Polecam wypróbowanie przepisu! Składniki: 250-300 g podgrzybków 1 kubek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z mięsem mielonym 121

Pyszna tarta z sycącym mięsnym farszem. Farsz można wzbogacić kolorową papryką. Danie można podać z ulubioną surówką lub bez dodatków. Przepis z miesięcznika "Gotuj krok po kroku". Polecam!         Tarta z mięsem mielonym   Składniki na formę 26cm:   Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100 g zimnego masła pół łyżeczki soli 50ml zimnej wody

Smak mojej kuchni
Bakłażany faszerowane orkiszem 171

Pyszne danie wegetariańskie, które posmakuje również miłośnikom potraw mięsnych. Przepis zainspirowany warsztatami z Dominiką Wójciak. 3 małe bakłażany Orkisz Oliwa 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny 3 łyżki tahiny Pestki granatu 2 łyżki orzeszków piniowych Garść listków mięty Pieprz Sól Umyte bakłażany przekrawamy, delikatnie nacinamy od wewnątrz, solimy i czekamy, aż puszczą sok. Po ok. 20 minutach odciskamy

MarcinChef
Pieczarki duszone w winie 385

Małe pieczarki duszone w całości w czerwonym winie i aromatyzowane czosnkiem to świetny dodatek do mięsnego obiadu. Również może to być samodzielne danie z pajdą chleba z masłem. Składniki: • 500 g małych pieczarek • 2 łyżki masła • 1 łyżka oliwy • 2 ząbki czosnku • 1/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego • 2 łyżki soku

To co kocham
Szaszłyki wegetariańskie z papryki, cukinii i pieczarek 229

szaszłyki wegetariańskie. Zrobiłam je z papryki, cukinii i pieczarek. Szaszłyki są tak dobre, że na dalszy plan schodzi mięso z grilla. Można je traktować jako danie samodzielne lub przerywnik w trakcie grillowej mięsnej biesiady. No i kto powiedział, że grill nie może być  zdrowy?  Z całego serca zachęcam do spróbowania :) Składniki (6 szaszłyków): 2 małe cukinie

Smak mojego domu
Sos pieczarkowy 205

pieczarkowy na bazie pieczarek jest pysznym dodatkiem do wielu dań. Doskonale  pasuje do przeróżnych klusek, kotlecików mięsnych i bezmięsnych oraz placków ziemniaczanych. Ja robie go najczęściej z małych pieczarek, które kroje na pół lub ewentualnie na trzy grubsze plasterki. Gdy sosik doprawimy sosem sojowym nabiera on ciemnejszej barwy. składniki: 500 g małych pieczarek 1 łyżka masła

Monia miesza i gotuje
Pyszne leczo z cukinią i kiełbasą. Obiad idealny. 156

drodzy lubi leczo? Ja za nim wprost przepadam. Pożywne, ciepłe i bardzo sycące danie, które możecie podać zarówno w wersji mięsnej, jak i bez. Ja dziś proponuję Wam leczo z cukinią i kiełbasą. Spróbujcie, bo taki obiad jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Pyszne leczo z cukinią i kiełbasą. Obiad idealny. 2016-04-15 14:13:48 Write a review

Słodkie okruszki
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym 141

Mięsny wtorek Dziś postanowiłam zaproponować Wam regionalne danie kuchni łódzkiej. Kuchnia ta jest dość specyficzna i niezbyt wyrafinowana. Łódź była bowiem biednym miastem robotniczym, składającym się głównie z ludności napływowej z obszarów wiejskich. To sprawiło, że jadło się tu prosto i tanio, wykorzystując najbardziej podstawowe składniki. Wśród łódzkich potraw jest jednak kilka "perełek", które smakują wspaniale nawet osobom

Codzienne Gotowanie
Szarpany kurczak sweet chilli 207

Mięsny wtorek Dziś ponownie zapraszam Was na danie przygotowane w wolnowarze - muszę przyznać, że coraz bardziej lubię to urządzenie - wrzucam do niego składniki, włączam, ustawiam alarm na za 4 godziny i zapominam o kuchni ;) W tym czasie mogę zajmować się innymi rzeczami i nie myśleć o przypalającym się obiedzie ;) Tym razem postanowiłam przygotować szarpanego kurczaka w sosie sweet chilli

Codzienne Gotowanie
Szaszłyki wieprzowe po tajsku - moo ping 141

Mięsny wtorek Tego typu szaszłyki są charakterystycznym daniem "street food", czyli prostego, szybkiego i poręcznego jedzenia sprzedawanego na ulicach. Uliczne jedzenie jest nieodłącznym elementem wszystkich tajskich miast, tajskiej kultury i tamtejszego stylu życia. Jedzą i cieszą się nim wszyscy bez względu na poziom społeczny i zamożność. Szaszłyki są bardzo smaczne, miękkie i aromatyczne. Idealnie sprawdza się jako danie

Codzienne Gotowanie
Kotlety z kaszy jęczmiennej 117

Pyszne i proste jarskie danie, które doskonale sprawdzi się jako zamiennik mięsnych kotletów. Podałam z sosem pieczeniowym i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: 200 g kaszy jęczmiennej perłowej 2 małe cebule 2 jajka 3 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Można ją nawet lekko rozgotować. Cebulę siekamy w drobną kostkę

e-PrzepisyKulinarne
Turecki szaszłyk - sis tavuk 221

Mięsny wtorek Dziś zapraszam Was na kolejne danie z kuchni tureckiej, które, jeśli lubicie grillować (w końcu niektórzy cały czas maja wakacje) idealnie nadaje się na taką okazję. Mięso należy zamarynować dzień wcześniej, aby przeszło aromatem przypraw i było soczyste. Można je podawać z dowolną surówką, sosem jogurtowo - ogórkowym lub czosnkowym.  Składniki : 1kg wyfiletowanych udek z kurczaka (można

Codzienne Gotowanie
Domowa przyprawa grzybowa 161

się przyda odrobina grzybowego aromatu. Na blogu znajdziecie również inne pyszne domowe przyprawy: Domowa warzywna pasta bulionowa Domowa vegeta Przyprawa do dań z kapustą Ziołowa sól Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa Toskańska przyprawa ziołowa Domowa przyprawa grzybowa Czas przygotowania:  3 godziny na suszenie grzybów +  10 minut  Proporcje

Kulinarne przygody Gatity
Szwajcarska inspiracja na 130 lecie firmy Victorinox - Black pudding w szynce parmeńskiej 109

zwany u nas kaszanką. (choć nie do końca przygotowywana jest ona w Polsce identycznie) By ukazać moją wizję nie tylko na jednej płaszczyźnie, wykorzystałam w daniu także słynną szynkę parmeńską, czyli rarytas mięsny prosto z Włoch, ser Ementaler, który nazwę swoją wziął od doliny rzeki Emme właśnie w Szwajcarii, a także jabłko, od legendy o Wilhelmie Tellu

Kuchenna Kontrrewolucya
Kotleciki z kurczaka czyli pasteis de frango 381

ziemniaki gotujemy razem, z dodatkiem oliwy. Z mięsa "z odzysku" kotleciki wyszły bardzo smaczne i sądzę, że jest to dobry pomysł na wykorzystanie rosołowych mięsnych pozostałości. Można kotleciki podać jako główne danie - z ryżem i sałatą, ale świetne będą również jako przystawka czy przekąska.Przepis znalazłam tutajskładniki500 g piersi z kurczaka lub mięso kurczaka z rosołu2

Stare Gary