dania mięsne - 13801 przepisów (strona:536/921)

Co zjeść na Bali? Balijskie jedzenie 169

dań. Składa się głownie z szalotki, chilli, trawy cytrynowej oraz oleju kokosowego. Patrz:  dodatek do tempeh, Mahi Mahi i steku z tuńczyka. Sate Ayam - szaszłyki z kurczaka. Standardowo podawane z sałatką, ryżem i sosem orzechowym. Jedzcie je tylko i wyłącznie w sprawdzonych miejscach.  Nasi Campur - jest to ryż wokół, którego poukładane są dodatki - zarówno mięsne(...)aromatycznych i idealnie skomponowanych smakowo dań jak właśnie na Bali. CENY JEDZENIA NA BALI Jedzenie na Bali jest... tanie. Ceny w sklepach są niskie, a nawet w średniej jakości warungach (oraz droższych restauracjach) za obiad płaci się rozsądne kwoty. W najtańszych (co nie znaczy, że gorszych smakowo) miejscach zapłaciliśmy za obiad (dwa dania + dwa napoje

Czarnawisienka
Serowe kotlety 103

Serowe kotlety, to świetna alternatywa dla mięsnych kotletów panierowanych i smażonych. Bardzo smaczne, mogą być serwowane na ciepło jak i na zimno np z dodatkiem sosów, dipów. Ja u siebie podałam jako danie obiadowe z dodatkiem pieczonych ziemniaków i ukochaną przez wszystkich surówką z kapusty pekińskiej. Kilka zostało i zostały zjedzone jako przystawka na kolację. I jako przystawkę

gotuj ze mną
Menu na tydzień: Telewizyjny kurs planowania posiłków 148

pomidorowy sos marinara (według przepisu Marcelli Hazan) i gotowanego pęczaku (a właściwie pęczotta). Zarówno sos marinara jak i kasza pojawili się aż w trzech daniach. Zobaczcie co ugotowaliśmy: Schabowy pod parmezanem z pęczotto Mięsny odpowiednik bakłażanów parmigiana, czyli panierowanych (lub nie) usmażonych (lub upieczonych) bakłażanów, zapieczony w sosie pomidorowym pod kołderką z mozzarelli i parmezanu. W wersji dla mięsożerców(...)płatów makaronu mamy dwie warstwy pierożków ravioli przedzielone pesto, sosem pomidorowym i mozzarellą oraz parmezanem. Danie można przygotować bardzo szybko i wygodnie, ponieważ unikamy wszystkich korowodów z obgotowywaniem płatów makaronu lasagna, charakteryzujących się irytującą tendencją do sklejania podczas gotowania. Zobacz przepis Gotowanie czterech dań zaczęliśmy po godz. 15, o godz. 17 ekipa Polsatu już od nas wyjechała. Dwie

Niedzielny kucharz
PASZTET Z KASZĄ JAGLANĄ KISZONĄ KAPUSTĄ GRZYBAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI 188

spróbowaniu wędzonego pasztetu z kaszą jaglaną, grzybami leśnymi, kiszoną kapustą i suszonymi pomidorami    nie zjecie już nigdy innego, a tym bardziej mięsnego pasztetu. Rewelacja! Wilgotny i cudownie pachnący. Połączenie tylu składników dało niesamowity smak. Z pewnością zaskoczycie najbliższych jak i zapewne siebie samych. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 250 g kiszonej kapusty garść suszonych leśnych grzybów 2 cebule

potrawyregionalne
Pieczarki duszone z czosnkiem i chili 252

warzywa występują w niezliczonych potrawach. Jedną z najczęstszych metod ich obróbki jest duszenie na maśle lub oliwie – i to zarówno kiedy mają być tylko jednym z licznych komponentów jakiegoś dania, jak również w przypadkach, gdy mają zostać podane jako bardziej samodzielny kulinarny byt. W ten sposób przygotujemy je również wg przepisu poniżej, dodając jeszcze jednak chili, czosnek(...)przypadku wielu osób może zastąpić nawet obiad. Mogą być jednak także „niezobowiązującą” przekąską między większymi posiłkami lub dodatkiem do innych potraw, w tym w szczególności mięsnych. W charakterze dodatku będą pasowały np. do wielu dań z drobiu o jasnym mięsie, z wieprzowiny, a nawet z niektórych ryb (np. smażonego karpia). Niewątpliwą ich zaletą jest także wyjątkowa szybkość i prostota

Kulinarna Pokusa
Najeść się do syta, czyli makaron z pulpecikami i sosem pomidorowo-paprykowym 142

lecie i zakochanym w drugiej osobie romantykom, którzy przygotowują menu na nastrojową kolację. Makaron z pulpecikami i sosem pomidorowo-paprykowym to danie uniwersalne. Pomidorowe pyszności O wyjątkowości tego dania decydują pomidory malinówki, którymi o tej porze roku warto się nasycić. Razem z soczystą papryką stworzą idealny dodatek do smakowitych pulpecików. Kolejny raz dochodzimy do wniosku, że letnie(...)mięsnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki soli Dodatkowo: 100g makaronu świderki (ok. 1 szklanka) Wykonanie: Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę o średniej wielkości, z pomidorów zdejmujemy skórkę i również kroimy w kostkę. Cebulkę kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę, wrzucamy ją do mięsa, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy, wyrabiamy masę mięsną rękoma przez

KulinarneImpresje.pl
Spam Musubi 75

Barbara Funamur amerykanka pochodzenia japońskiego, żyjąca na Hawajach uważana jest mój drogi czytelniku, za wynalazcę – Spam Musubi. Musisz wiedzieć, że amerykańska puszka mięsna, została w tych krajach, gdzie oczywiście stacjonowali Amerykanie i została połączona z daniami lokalnymi. Spam Musubi to odpowiednik japońskich Onigirazu Wracając do Polski, jak już pisałem – Spam – nigdy do nas nie dotarł. Przetestowałem(...)kilka puszek mięsnych, krajowych producentów, które składam były zbliżone do – Spam – ale, żadna, nawet w ułamku nie przypominała tej amerykańskiej. Jak widzisz na zdjęciu, moja konserwa też nie jest oryginalna, ponieważ sprowadzenie oryginalnej puszki, do Polski z jednego sklepu internetowego, to koszt jakieś 180-200 złotych za puszkę… O dziwo szukając, szperając, przeszukując internet, znalazłem duńską firmę

RafalCook
Świąteczny obiad: Pieczony kurczak nadziewany wątróbką 135

znacznie bardziej mięsną kaczkę. Ale wierzcie nam, że warto. Dobry kurczak pięknie Wam się odwdzięczy za ten wydatek, bo zjecie wspaniałe, pachnące i zdrowe pieczyste o jakim długo będziecie pamiętać. Takiego kurczaka można podawać na różne sposoby. My podaliśmy go na obiad w towarzystwie ziemniaków Pommes Anna, które nomen omen swoją nazwę wywodzą od paryskiej damy do towarzystwa I znowu(...)zrobić z resztek kurczaka Po upieczeniu kurczaka zawsze zostaje sporo dobrego mięsa, z którymi nie wiadomo co zrobić, a wierzcie nam, że można zrobić mnóstwo pysznych dań: tortille enchiladas, jambalaye, pierogi, dania z woka i wiele innych. Zebraliśmy kilka naszych patentów na wykorzystanie resztek pieczystego (łącznie ze szkieletem, z którego można zrobić aromatyczną zupę pho) w trzech

Niedzielny kucharz
Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona 348

Niewiele chyba jest przetworów mięsnych które obrosły tak złą sławą jak sklepowe mielonki. Nierzadko to najtańsze dostępne wędliny, z podłych gatunków mięsa lub po prostu z odpadów pozostałych po jego rozbiorze, smakiem i konsystencją przypominają konserwy dla psów. A da się je zrobić prosto, zdrowo, naprawdę smacznie i bez żadnych niepotrzebnych dodatków.   Jedyne, co potrzebne do zrobienia mielonki(...)przy wyrabianiu mięsa – kolagen, który ma właściwości łączące. Bez tego wędlina po parzeniu porozpadałaby się, kruszyła, nie dała kroić w plastry.   Osłonki wyjmujemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Zaginamy i zawiązujemy, mocno, ściśle i dokładnie jeden koniec osłonki bawełnianą nicią. Połowę masy mięsnej przekładamy do osłonki (można sobie pomóc nadziewarką do kiełbas), ciasno i dokładnie ubijamy ją drewnianą łyżką, żeby

Karo in the Kitchen
Mięsna zapiekanka pod puree ziemniaczano-marchewkowym 96

Mięsna zapiekanka pod puree ziemniaczano-marchewkowym to idealne danie na teraz. Zimą zapiekanki są u mnie na porządku dziennym. To rozgrzewające, pożywne dania i nie wymagające dużych nakładów pracy. Przy tej akurat nie wystarczy wrzucić wszystkiego do formy i trochę czasu trzeba poświęcić na przygotowanie, ale można tę pracę rozłożyć na dwa dni. Wieczorem przygotować zapiekankę(...)sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Mięsna zapiekanka pod puree ziemniaczano-marchewkowym 500 g mięsa mielonego ( u mnie z indyka, ale może być inne) 2 łyżki oleju 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 g pieczarek 1 puszka

Smaczny zeszyt
Domowy, kremowy pasztet do smarowania, w słoikach-pyszny! :-) 200

mięsa mielimy wszystko na gładką masę. Z rosołu odlewamy 3,5 szklanki i gotujemy w tym kaszę mannę. Następnie dodajemy do kaszy mannej masę mięsną oraz jajka. Doprawiamy i mieszamy. Gałki muszkatołowej polecam dać sporo. Na koniec całą masę blendujemy żeby była gładka i kremowa. UWAGA masa pasztetu może wydawać się dość luźna, ale w procesie pasteryzacji zgęstnieje i będzie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Wegetariański placek po węgiersku. 174

jest chyba lider przydrożnych barów.  Plackowi po węgiersku dorównuje tylko klasyczny żurek z wkładką :) Nie chodzi nam o to, aby negować to danie, bo jest naprawdę pyszne. W wersji klasycznej oczywiście mięsne, jednak nasza wersja to odpowiednik wegetariański. Idealny dla miłośników takiego jedzenia. My lubimy placki ziemniaczane bardzo, a do tego gulasz z warzyw to już pełnia szczęścia(...)koniec dodajemy kukurydzę i soczewicę, i jeszcze dusimy ok. 5 min ma małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Stopień ostrości regulujcie sami, ponieważ każdy lubi inaczej. Danie jest gotowe. Prawda, że łatwe ? Nakładacie na placki i smacznego. Polecamy zetrzeć trochę sera żółtego na wierzch lub posypać szczypiorkiem, będzie to fajny dodatek. Innym dodatkiem mogą być wszelkiego rodzaju kiełki

vegetanie
Recenzja książki "Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen" 231

marynaty (np. Sałatka z selera, Marynata pelargoniowa) * Przekąski i smarowidła do chleba (np. Bruschetta z fenkułem, Pasta z owczego sera) * Dania główne : Potrawy warzywne (np. Grecki placek ze szpinakiem) Tarty (np. Tarta warzywna) Potrawy mięsne (np. Szaszłyki ze strusia) Potrawy rybne (np. Sandacz z cukinią) Potrawy z makaronem i szpecle (np. Cannelloni z farszem z ricotty) Inne dania

Z miłości do słodkości
Surówka z pekinki ze szczypiorkiem i olejem z ostropestu 208

przygotowaniu surówkę z pekinki ze szczypiorkiem i olejem z ostropestu. Kilka prostych składników, zdrowy olej z ostropestu i zielony dodatek do drugiego dania gotowy. Ja najczęściej podaję tak przygotowaną surówkę do najrówniejszych sosów mięsnych (dziś z piersi kurczaka). A dlaczego olej z ostropestu? Olej z ostropestu jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, jak również sylimaryny. Stabilizuje ona strukturę

Słodkie okruszki