Pyszna surówka z białej rzodkiewki i marchewki to ostatnio hit w moim domu. Chętnie zajadamy do obiadów mięsnych oraz mącznych. Tak naprawdę nie wyobrażam sobie dania obiadowego bez surówki, tymbardziej, że warzywa potęgują uczucie sytości, świetnie regulują poziom cukru i bilansują każdy posiłek nawet ten z pozoru „niezdrowy”. Surówka z białejh rzodkiewki i marchewki podana
Ania gotujeźródło witaminy A, nie brak w nim też witamin z grupy B. Jako przyprawa, cząber górski może być z powodzeniem wykorzystywany jako dodatek do potraw mięsnych, można go też wykorzystać jako przyprawę do dań z warzywami roli głównej. Lecznicze właściwości cząbru docenią z kolei te osoby, które chcą się skuteczniej chronić przed bakteriami oraz łagodzić dolegliwości związane ze stanami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kasze są bardzo wartościowe, bo są bogate w różne witaminy i składniki odżywcze. Mogą one stanowić podstawę rozmaitych dań. Ja tym razem wykorzystałam kaszę do przygotowania jednego z tradycyjnych dań kuchni polskiej, czyli do gołąbków. Zamiast tradycyjnego mięsnego farszu, dodałam do nich farsz z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami, boczkiem oraz przysmakiem Podlasia, czyli serem korycińskim
Na kulinarnym poligoniemusztardowym. Powiem Wam, że gdy przygotowuję obiad dla rodziny, szykuję domową imprezę – generalnie gotując dla bliskich zawsze myślę o świeżych i zdrowych dodatkach do dań. Taka sałatka to świetny dodatek do obiadu mięsnego z ziemniakami, kaszą czy ryżem, zapiekanek lub grzanek wszelakich, tortilli, burrito, lasagne, enchiladas, ot tak jako uzupełnienie śniadania czy kolacji. Jesienna porcja witamin jak znalazł
Zasmakuj Kuchnipekińską Pyszna surówka do mięs z kapustą pekińską . Doskonały wybór w porze obiadu lub kolacji , nie zastąpiona na grillu . Może stanowić dodatek także do innych dań ale moja rodzinka najbardziej lubi ją z mięsnym towarzystwem . Generalnie dość trudno namówić ich do jakichkolwiek świeżych warzyw więc przemyt takiej ich ilości i to na jednym talerzu jest po prostu takim wyczynem
Ogrodnik w podróżyProsty i smaczny sos z suszonymi pomidorami pasuje niemal do wszystkiego. Idealny sos do dań z grilla, kurczaka, wędlin i kotletów, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Suszone pomidory są bardzo aromatyczne i sos z ich dodatkiem świetnie poprawia smak potraw. Sos sprawdza się jako dip do pieczonych lub surowych warzyw i grillowanego mięsa. Nie sprawdzałam tylko połączenia sosu
Gotuj w domuTortilla z miękkim mięsem drobiowym i warzywami z patelni to pożywna i smaczna przekąska.
Przepisy KulinarnePyszne, niedrogie i treściwe danie. W zimowym okresie takie farszynki smakują Mi jeszcze bardziej :) Tym razem propozycja dla fanów kapusty kiszonej, na pewno Wam posmakują
Gotowanie...to proste !kwaśnej śmietany 18 % sól do smaku bazylia suszona według uznania pieprz czarny mielony do smaku Na zupę: 1 łyżka masła 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego 4 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 20 daj gęstej kwaśnej śmietany 18 % 10 dag koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Dodatkowo: świeża natka pietruszki według uznania 1 łyżeczka masła Wykonanie
Izabelawkuchniulubionych letnich obiadów. Sprawdzi się także w roli lekkiej kolacji. Zamiast mięsem możecie ją nafaszerować również kaszą. W każdej konfiguracji smakuje wybornie, jednak wersję mięsną przygotowuję najczęściej. Jestem pewna, że pokochacie to danie i będzie u Was gościć pod różną postacią. Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie (ok. 1 kg) 400g mięsa mielonego drobiowego 2-3 ząbki
Fabryka pomysłówgrilla. Połączenie smaków ziemniaka, jajka, ogórka i jabłka dopełnia szczypiorek i kiwi. Ja osobiście lubię taką sałatkę na kolację jako samodzielne danie. Może to być też dodatek do letniego mięsnego obiadu. Składniki: – 5 ziemniaków – 8 jajek – 2 zielone średnie ogórki – 2 jabłka – sok z 1 cytryny
To co kochamWłaśnie niedawn o rozpoczął się sezon na szparagi,a trwa o n bardzo krótko więc korzystajmy i jedzmy te bardzo wartościowe warzywo. Roladki drobiowe ze
Kolorowa kuchnia ElkiNiby zwykła zapiekanka makaronowa, a jednak nie aż tak. Od zwykłej zapiekanki różni się lekkością, jaką daje sos pomidorowy, pozbawiony gęstych dodatków. Nawet ten ser jakiś
KucharzycaZapiekany królik z rozmarynem i boczniakami Bez sprzecznie jest to nasze ulubione danie i naprawdę, nie wiem czemu, mięso królika jest tak mało popularne w
Ogrodnik w podróżyPolędwica wieprzowa w miodzie Polędwica to świetne mięsko , szczególnie gdy chcemy podać coś wykwintnego w krótkim czasie . Zamarynowana w delikatnym miodzie z dodatkiem rozmarynu jest po
Ogrodnik w podróżyDanie przyrządzone przez mojego narzeczonego Łukasza. Ostre, ziołowe, mięsne - rewelacja. Nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba! :) <3 Składniki na spaghetti Łukasza (4 porcje): opakowanie makaronu spaghetti czerwona cebula duża biała cebula 4 ząbki czosnku mięso wieprzowo - wołowe 400 g 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżeczki pasty węgierskiej ostrej paprykowej Rolnik (rewelacja! pali
Karola gotujechrupiącego boczku i aromatyczny tymianek wzajemnie się dopełniają i czynią zwykłego ziemniaka niezwykłym i niecodziennym. Świetnie pasują jako dodatek do mięsnego obiadu, my jedliśmy na kolację jako samodzielne danie. Składniki: • 12 małych ziemniaków • 12 plastrów wędzonego boczku • 6 łyżeczek musztardy sarepskiej • sól do smaku • świeży tymianek Wykonanie: • Ugotować obrane ziemniaki w osolonej
To co kochamskładniki: 400 g makaronu penne 2 piersi z kurczka 800 g pomidorów pokrojonych, z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano tłuszcz do smażenia
Domowy Smak JedzeniaSarmale, to danie narodowe Rumunii, które przypomina nasze gołąbki. Sarmale są niewielkich rozmiarów. Farsz składa się z mięsa wieprzowego lub wołowego i niedużej ilości ryżu
Przepisy Kulinarnenich znajduje się krótkie wprowadzenie do etymologii potrawy, składniki potrzebne do jej wykonania oraz informacje, takie jak: czas przygotowania, stopień trudności, informacja, czy potrawa jest mięsna czy wegetariańska, ilość porcji, które otrzymamy z danych składników, informacja o zawartości glutenu. Przygotowanie jest opisane w punktach co znacząco ułatwia gotowanie. Mówimy to z własnego doświadczenia Kolejna strona, to sama rozkosz dla oczu
Ania i Marcin gotujązakupów na bazarku wszędzie na pierwszym planie sezonowe warzywka. Jak się domyślacie pora na botwinkę. Lubicie? Ja uwielbiam!!! Dzisiaj szybka i smaczna propozycja na obiad. Danie godne zatrzymania :) Tym razem botwinka z pulpecikami mięsnymi, młodymi ziemniaczkami i jajkiem. Botwinka z klopsikami, ziemniakami i jajkiem SKŁADNIKI : 1 duży pęczek botwinki 1 marchewka 1 pietruszka 250-300 ml soku
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj mamy dla Was przepis z ostatnio recenzowanej książki „Mamuszka” a jest nim królik z czosnkiem w białym sosie. Składniki na królika: -
Kuchenne WariacjeMUSZTARDĘ KIELECKĄ CZESKĄ firmy WSP SPOŁEM . Musztarda daje potrawie ostro - słodkawy posmak dzięki wyczuwalnym cząstkom gorczycy. Dzięki musztardzie również otrzymamy ostry i wyraźny smak dania. Musztarda także idealnie komponuje się z potrawami mięsnymi, kanapkami i sałatkami. Polecam. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąLubicie gulasze? Takie mięsne, gęste, rozgrzewające w zimowe dni. Właśnie takie dania przygotowuje męski autor bloga. Szczególnie uwielbia gulasz wołowy i wieprzowy gulasz piwny z kaszą gryczaną i marynowanymi buraczkami. Gdy wracaliśmy w sobotę z Kołobrzegu Piotrek kupił piękny kawałek boczku wieprzowego, z którego postanowił zrobić sobie na obiad gulasz. Do boczku dodał również aromatyczne przyprawy, trochę chilli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMięsny wtorek Od dość dawna nie przygotowywałam żadnego dania kuchni indyjskiej i muszę przyznać, że bardzo się za tymi smakami stęskniłam. Dlatego też ostatnio postanowiłam przygotować taki aromatyczny obiad. Zdecydowałam się na kurczaka jalfrezi , ponieważ w domu miałam spory zapas papryki, a to własnie papryka jest, poza mięsem, głównym składnikiem tego dania. Potrawa jest bardzo smaczna
Codzienne Gotowaniezimnej płyty albo noworocznego obiadu. Dlatego dzisiaj proponuje wykorzystać mięso mielone obojętnie jakie macie, dodać kilka kolorowych składników i zamienić je w pyszną kolorową mięsną roladę, która idealnie pasuje zarówno jako cieple dania jak i element zimnego bufetu. A to co dacie do środka zależy tylko do waszej inwencji i zawartości lodówki. Do mojej trafił jarmuż, chorizo
Bernika - moj kulinarny pamietnikTe kotleciki robiłam jakiś czas temu..tym razem zamiast bułki dałam kaszę manną i śmietanę , pomysł na taki dodatek podpatrzyłam gdzieś w necie. 70 dkg mięsa
Moje domowe kucharzeniebędzie zależeć od jakości samych pomidorów oraz dobrego ich wysuszenia. Pyszne. Już nie raz gościły w Kuchni po mojemu, bo stanowią pyszne uzupełnienie różnego rodzaju dań. Od sałatek począwszy na zapiekankach i roladkach mięsnych skończywszy. Ich smak urzekł również moją Teściową. Bardziej zachwalać nie będę - sprawdźcie sami
Kuchnia po mojemuPrzepisów na kotlety mielone u mnie na blogu mnóstwo..za każdym razem staram się zrobić inaczej, dodać coś nowego id ..tym razem z małym dodatkiem ugotowanego
Moje domowe kucharzenieWarzywne szaszłyki to danie idealne dla osób, które mają już dość mięsnych potraw. Połączenie cukinii, kolorowej papryki i słodkiej szalotki - trio doskonałe. Całość zamarynowałam w marynacie z dodatkiem ketchupu i sosu balsamicznego, dzięki temu warzywa nie były mdłe. Składniki: 1 średniej wielkości cukinia połowa papryki czerwonej, zielonej i żółtej kilka szalotek sól, pieprz patyki szaszłykowe marynata 5 łyżek
Ugotowaćsans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś o mojej ulubionej restauracji rzeszowskiej – Saigonie (kuchnia wietnamska i chińska). Ulubionej dlatego, że jest tutaj mnóstwo pysznych dań wege do wyboru (nie wiem, jak z mięsnymi). Ceny umiarkowane i duże porcje. Serwują też genialne tofu z różnymi dodatkami oraz pyszne wino z liczi - polecam. Saigon oferuje obiady na dowóz, organizuje przyjęcia
Qlinarnie i Qlinarnieskładniki* 1 kg łopatki wieprzowej* 2 papryki czerwone* 2 młode cukinie* 5 marchewek* szczypior z 1-2 cebulek* 1/2 puszki kukurydzy* 1 ostra papryczka* 1 dojrzały
Mix smakuSałatka z kurczakiem i ananasem to doskonała lekka, soczysta sałatka – pieczony kurczak, świeży ananas i bakalie na mixie sałat. Ta sałatka jest doskonałą propozycją na lekkie danie po rybno-mięsnym świątecznym maratonie. Kalorie i tłuszcz są w zasadzie znikome i w tej ilości nikomu nie zaszkodzą. Świeży ananas jest bogaty w cenne składniki odżywcze, a przy tym bardzo mało
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKotlety wymyśliła moja babcia i dała mi przepis, zrobiłam je sama. Po usmażeniu natychmiast zniknęły ze stołu. Składniki: Karkówka mielona ½ kg Zmielony filet z kurczaka ½ kg Jajka 2 szt. Bułka czerstwa 1 szt. Mleko ½ szklanki Ziemniaki ugotowane 3 szt. Bułka tarta 4 łyżki Sól i pieprz do smaku Cebula biała 2 szt. Olej do smażenia Wykonanie: Mięso wymieszać z bułką(...)wcześniej namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą, jajkami, bułka tartą i zmielonymi ziemniakami. Cebulę obrać, posiekać, przysmażyć na tłuszczu, dodać masy mięsnej. Przyprawić do smaku, formować łyżką kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto
Tradycyjna Kuchniasosu mięsnego, mięsno-warzywnego, kulek mięsnych, steków i takich tam . Ale jestem też zakochana w lekkich daniach makaronowych, takich jak ta sałatka z subtelnym sosem orzechowo-sezamowym. Makaron chow mein ? Tradycyjny chiński makaron dostępny w dwóch rodzajach: płaski i okrągły. Słowa chow mein znaczą „smażony makaron”. W różnych krajach receptury na dania z wykorzystaniem tego
Słodkie GotowaniePulpety najczęściej podawane są z sosem do makaronu, serwowane w bułce z dodatkiem sosu zazwyczaj pomidorowego lub z ziemniakami jako mięsny dodatek do obiadu. Zupa z kalarepy z pulpecikami Jestem ciekawa ilu z Was podało kiedykolwiek pulpety z zupą. Okazuje się, iż ta forma serwowania pulpetów nie jest aż tak popularna jak te pozostałe a naprawdę szkoda, bo wywar jaki(...)już kilka razy. Bazą takiej zupy powinna być selekcja wybranych przez nas warzyw, możemy je od czasu do czasu zmieniać i używać tych, które w danym momencie mamy pod ręką. Jeśli chodzi o cześć mięsną, to ja osobiście najbardziej lubię w zupie pulpety zrobione z mięsa drobiowego. Są lżejsze i mniej intensywne w smaku niż te z miesa np. wieprzowego
mecookskolendry. Na patelnię dodałem również kukurydzę oraz białą i czarną fasolę. Wszystko podgrzewałem od czasu do czasu mieszając, do czasu niemal całkowitego wysuszenia mięsnego farszu, w którym nie powinno być widać płynu.W czasie podgrzewania mięsnego farszu przygotowałem salsę z pomidorów i awokado. Dojrzałe awokado przekroiłem na pół, usunąłem pestkę, obrałem i pokroiłem w drobną (około 5 mm) kostkę(...)mięsny, pozostawiając po około 1 centymetrze wolnego miejsca na odwodzie placków. Na farszu wysypałem drugą warstwę tartego żółtego sera, a całość przykryłem pozostałymi plackami tortilli. Piekarnik rozgrzałem do 150 stopni z włączonym termoobiegiem i zapiekałem w nim quesadille przez 20 minut. Po tym czasie wyjąłem gotowe danie z piekarnika i każdy placek pokroiłem na cztery części. Po nałożeniu dania
Wyprawy kulinarneroślinach strączkowych, to idealne źródło białka w naszej codziennej diecie. Sięgaj też po ekologiczne jajka, które będą pełnowartościowym źródłem białka, są sycące i możesz przygotować z nich całą masę dań! Mięso warto łączyć przede wszystkim z warzywami, aby dostarczać dużo błonnika, który ułatwi nam trawienie. Klopsiki z mięsa mielonego mają też jedną ważną zaletę, możesz wykonać(...)drobnoustroje. Powierzchnia ta nagle robi się kilkaset razy większa, dlatego odradzam zakup gotowego mięsa mielonego na tackach. Raczej wybierz się do sklepu mięsnego i poproś o zmielenie mięsa na miejscu, a w domu zrób z niego danie. Miałam Wam tu pisać przepis na klopsiki a znowu wychodzi ze mnie technolog żywności, no cóż od pewnych kwestii nie ucieknę
SMYKWKUCHNIdań. Składa się głownie z szalotki, chilli, trawy cytrynowej oraz oleju kokosowego. Patrz: dodatek do tempeh, Mahi Mahi i steku z tuńczyka. Sate Ayam - szaszłyki z kurczaka. Standardowo podawane z sałatką, ryżem i sosem orzechowym. Jedzcie je tylko i wyłącznie w sprawdzonych miejscach. Nasi Campur - jest to ryż wokół, którego poukładane są dodatki - zarówno mięsne(...)aromatycznych i idealnie skomponowanych smakowo dań jak właśnie na Bali. CENY JEDZENIA NA BALI Jedzenie na Bali jest... tanie. Ceny w sklepach są niskie, a nawet w średniej jakości warungach (oraz droższych restauracjach) za obiad płaci się rozsądne kwoty. W najtańszych (co nie znaczy, że gorszych smakowo) miejscach zapłaciliśmy za obiad (dwa dania + dwa napoje
CzarnawisienkaSerowe kotlety, to świetna alternatywa dla mięsnych kotletów panierowanych i smażonych. Bardzo smaczne, mogą być serwowane na ciepło jak i na zimno np z dodatkiem sosów, dipów. Ja u siebie podałam jako danie obiadowe z dodatkiem pieczonych ziemniaków i ukochaną przez wszystkich surówką z kapusty pekińskiej. Kilka zostało i zostały zjedzone jako przystawka na kolację. I jako przystawkę
gotuj ze mnąpomidorowy sos marinara (według przepisu Marcelli Hazan) i gotowanego pęczaku (a właściwie pęczotta). Zarówno sos marinara jak i kasza pojawili się aż w trzech daniach. Zobaczcie co ugotowaliśmy: Schabowy pod parmezanem z pęczotto Mięsny odpowiednik bakłażanów parmigiana, czyli panierowanych (lub nie) usmażonych (lub upieczonych) bakłażanów, zapieczony w sosie pomidorowym pod kołderką z mozzarelli i parmezanu. W wersji dla mięsożerców(...)płatów makaronu mamy dwie warstwy pierożków ravioli przedzielone pesto, sosem pomidorowym i mozzarellą oraz parmezanem. Danie można przygotować bardzo szybko i wygodnie, ponieważ unikamy wszystkich korowodów z obgotowywaniem płatów makaronu lasagna, charakteryzujących się irytującą tendencją do sklejania podczas gotowania. Zobacz przepis Gotowanie czterech dań zaczęliśmy po godz. 15, o godz. 17 ekipa Polsatu już od nas wyjechała. Dwie
Niedzielny kucharzspróbowaniu wędzonego pasztetu z kaszą jaglaną, grzybami leśnymi, kiszoną kapustą i suszonymi pomidorami nie zjecie już nigdy innego, a tym bardziej mięsnego pasztetu. Rewelacja! Wilgotny i cudownie pachnący. Połączenie tylu składników dało niesamowity smak. Z pewnością zaskoczycie najbliższych jak i zapewne siebie samych. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 250 g kiszonej kapusty garść suszonych leśnych grzybów 2 cebule
potrawyregionalnewarzywa występują w niezliczonych potrawach. Jedną z najczęstszych metod ich obróbki jest duszenie na maśle lub oliwie – i to zarówno kiedy mają być tylko jednym z licznych komponentów jakiegoś dania, jak również w przypadkach, gdy mają zostać podane jako bardziej samodzielny kulinarny byt. W ten sposób przygotujemy je również wg przepisu poniżej, dodając jeszcze jednak chili, czosnek(...)przypadku wielu osób może zastąpić nawet obiad. Mogą być jednak także „niezobowiązującą” przekąską między większymi posiłkami lub dodatkiem do innych potraw, w tym w szczególności mięsnych. W charakterze dodatku będą pasowały np. do wielu dań z drobiu o jasnym mięsie, z wieprzowiny, a nawet z niektórych ryb (np. smażonego karpia). Niewątpliwą ich zaletą jest także wyjątkowa szybkość i prostota
Kulinarna Pokusalecie i zakochanym w drugiej osobie romantykom, którzy przygotowują menu na nastrojową kolację. Makaron z pulpecikami i sosem pomidorowo-paprykowym to danie uniwersalne. Pomidorowe pyszności O wyjątkowości tego dania decydują pomidory malinówki, którymi o tej porze roku warto się nasycić. Razem z soczystą papryką stworzą idealny dodatek do smakowitych pulpecików. Kolejny raz dochodzimy do wniosku, że letnie(...)mięsnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki soli Dodatkowo: 100g makaronu świderki (ok. 1 szklanka) Wykonanie: Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę o średniej wielkości, z pomidorów zdejmujemy skórkę i również kroimy w kostkę. Cebulkę kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę, wrzucamy ją do mięsa, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy, wyrabiamy masę mięsną rękoma przez
KulinarneImpresje.plBarbara Funamur amerykanka pochodzenia japońskiego, żyjąca na Hawajach uważana jest mój drogi czytelniku, za wynalazcę – Spam Musubi. Musisz wiedzieć, że amerykańska puszka mięsna, została w tych krajach, gdzie oczywiście stacjonowali Amerykanie i została połączona z daniami lokalnymi. Spam Musubi to odpowiednik japońskich Onigirazu Wracając do Polski, jak już pisałem – Spam – nigdy do nas nie dotarł. Przetestowałem(...)kilka puszek mięsnych, krajowych producentów, które składam były zbliżone do – Spam – ale, żadna, nawet w ułamku nie przypominała tej amerykańskiej. Jak widzisz na zdjęciu, moja konserwa też nie jest oryginalna, ponieważ sprowadzenie oryginalnej puszki, do Polski z jednego sklepu internetowego, to koszt jakieś 180-200 złotych za puszkę… O dziwo szukając, szperając, przeszukując internet, znalazłem duńską firmę
RafalCook