Lubicie gulasze? Takie mięsne, gęste, rozgrzewające w zimowe dni. Właśnie takie dania przygotowuje męski autor bloga. Szczególnie uwielbia gulasz wołowy i wieprzowy gulasz piwny z kaszą gryczaną i marynowanymi buraczkami. Gdy wracaliśmy w sobotę z Kołobrzegu Piotrek kupił piękny kawałek boczku wieprzowego, z którego postanowił zrobić sobie na obiad gulasz. Do boczku dodał również aromatyczne przyprawy, trochę chilli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMięsny wtorek Od dość dawna nie przygotowywałam żadnego dania kuchni indyjskiej i muszę przyznać, że bardzo się za tymi smakami stęskniłam. Dlatego też ostatnio postanowiłam przygotować taki aromatyczny obiad. Zdecydowałam się na kurczaka jalfrezi , ponieważ w domu miałam spory zapas papryki, a to własnie papryka jest, poza mięsem, głównym składnikiem tego dania. Potrawa jest bardzo smaczna
Codzienne Gotowaniezimnej płyty albo noworocznego obiadu. Dlatego dzisiaj proponuje wykorzystać mięso mielone obojętnie jakie macie, dodać kilka kolorowych składników i zamienić je w pyszną kolorową mięsną roladę, która idealnie pasuje zarówno jako cieple dania jak i element zimnego bufetu. A to co dacie do środka zależy tylko do waszej inwencji i zawartości lodówki. Do mojej trafił jarmuż, chorizo
Bernika - moj kulinarny pamietnikTe kotleciki robiłam jakiś czas temu..tym razem zamiast bułki dałam kaszę manną i śmietanę , pomysł na taki dodatek podpatrzyłam gdzieś w necie. 70 dkg mięsa
Moje domowe kucharzeniebędzie zależeć od jakości samych pomidorów oraz dobrego ich wysuszenia. Pyszne. Już nie raz gościły w Kuchni po mojemu, bo stanowią pyszne uzupełnienie różnego rodzaju dań. Od sałatek począwszy na zapiekankach i roladkach mięsnych skończywszy. Ich smak urzekł również moją Teściową. Bardziej zachwalać nie będę - sprawdźcie sami
Kuchnia po mojemuPrzepisów na kotlety mielone u mnie na blogu mnóstwo..za każdym razem staram się zrobić inaczej, dodać coś nowego id ..tym razem z małym dodatkiem ugotowanego
Moje domowe kucharzenieWarzywne szaszłyki to danie idealne dla osób, które mają już dość mięsnych potraw. Połączenie cukinii, kolorowej papryki i słodkiej szalotki - trio doskonałe. Całość zamarynowałam w marynacie z dodatkiem ketchupu i sosu balsamicznego, dzięki temu warzywa nie były mdłe. Składniki: 1 średniej wielkości cukinia połowa papryki czerwonej, zielonej i żółtej kilka szalotek sól, pieprz patyki szaszłykowe marynata 5 łyżek
Ugotowaćsans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś o mojej ulubionej restauracji rzeszowskiej – Saigonie (kuchnia wietnamska i chińska). Ulubionej dlatego, że jest tutaj mnóstwo pysznych dań wege do wyboru (nie wiem, jak z mięsnymi). Ceny umiarkowane i duże porcje. Serwują też genialne tofu z różnymi dodatkami oraz pyszne wino z liczi - polecam. Saigon oferuje obiady na dowóz, organizuje przyjęcia
Qlinarnie i Qlinarnieskładniki* 1 kg łopatki wieprzowej* 2 papryki czerwone* 2 młode cukinie* 5 marchewek* szczypior z 1-2 cebulek* 1/2 puszki kukurydzy* 1 ostra papryczka* 1 dojrzały
Mix smakuSałatka z kurczakiem i ananasem to doskonała lekka, soczysta sałatka – pieczony kurczak, świeży ananas i bakalie na mixie sałat. Ta sałatka jest doskonałą propozycją na lekkie danie po rybno-mięsnym świątecznym maratonie. Kalorie i tłuszcz są w zasadzie znikome i w tej ilości nikomu nie zaszkodzą. Świeży ananas jest bogaty w cenne składniki odżywcze, a przy tym bardzo mało
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKotlety wymyśliła moja babcia i dała mi przepis, zrobiłam je sama. Po usmażeniu natychmiast zniknęły ze stołu. Składniki: Karkówka mielona ½ kg Zmielony filet z kurczaka ½ kg Jajka 2 szt. Bułka czerstwa 1 szt. Mleko ½ szklanki Ziemniaki ugotowane 3 szt. Bułka tarta 4 łyżki Sól i pieprz do smaku Cebula biała 2 szt. Olej do smażenia Wykonanie: Mięso wymieszać z bułką(...)wcześniej namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą, jajkami, bułka tartą i zmielonymi ziemniakami. Cebulę obrać, posiekać, przysmażyć na tłuszczu, dodać masy mięsnej. Przyprawić do smaku, formować łyżką kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto
Tradycyjna Kuchniasosu mięsnego, mięsno-warzywnego, kulek mięsnych, steków i takich tam . Ale jestem też zakochana w lekkich daniach makaronowych, takich jak ta sałatka z subtelnym sosem orzechowo-sezamowym. Makaron chow mein ? Tradycyjny chiński makaron dostępny w dwóch rodzajach: płaski i okrągły. Słowa chow mein znaczą „smażony makaron”. W różnych krajach receptury na dania z wykorzystaniem tego
Słodkie GotowaniePulpety najczęściej podawane są z sosem do makaronu, serwowane w bułce z dodatkiem sosu zazwyczaj pomidorowego lub z ziemniakami jako mięsny dodatek do obiadu. Zupa z kalarepy z pulpecikami Jestem ciekawa ilu z Was podało kiedykolwiek pulpety z zupą. Okazuje się, iż ta forma serwowania pulpetów nie jest aż tak popularna jak te pozostałe a naprawdę szkoda, bo wywar jaki(...)już kilka razy. Bazą takiej zupy powinna być selekcja wybranych przez nas warzyw, możemy je od czasu do czasu zmieniać i używać tych, które w danym momencie mamy pod ręką. Jeśli chodzi o cześć mięsną, to ja osobiście najbardziej lubię w zupie pulpety zrobione z mięsa drobiowego. Są lżejsze i mniej intensywne w smaku niż te z miesa np. wieprzowego
mecookskolendry. Na patelnię dodałem również kukurydzę oraz białą i czarną fasolę. Wszystko podgrzewałem od czasu do czasu mieszając, do czasu niemal całkowitego wysuszenia mięsnego farszu, w którym nie powinno być widać płynu.W czasie podgrzewania mięsnego farszu przygotowałem salsę z pomidorów i awokado. Dojrzałe awokado przekroiłem na pół, usunąłem pestkę, obrałem i pokroiłem w drobną (około 5 mm) kostkę(...)mięsny, pozostawiając po około 1 centymetrze wolnego miejsca na odwodzie placków. Na farszu wysypałem drugą warstwę tartego żółtego sera, a całość przykryłem pozostałymi plackami tortilli. Piekarnik rozgrzałem do 150 stopni z włączonym termoobiegiem i zapiekałem w nim quesadille przez 20 minut. Po tym czasie wyjąłem gotowe danie z piekarnika i każdy placek pokroiłem na cztery części. Po nałożeniu dania
Wyprawy kulinarneroślinach strączkowych, to idealne źródło białka w naszej codziennej diecie. Sięgaj też po ekologiczne jajka, które będą pełnowartościowym źródłem białka, są sycące i możesz przygotować z nich całą masę dań! Mięso warto łączyć przede wszystkim z warzywami, aby dostarczać dużo błonnika, który ułatwi nam trawienie. Klopsiki z mięsa mielonego mają też jedną ważną zaletę, możesz wykonać(...)drobnoustroje. Powierzchnia ta nagle robi się kilkaset razy większa, dlatego odradzam zakup gotowego mięsa mielonego na tackach. Raczej wybierz się do sklepu mięsnego i poproś o zmielenie mięsa na miejscu, a w domu zrób z niego danie. Miałam Wam tu pisać przepis na klopsiki a znowu wychodzi ze mnie technolog żywności, no cóż od pewnych kwestii nie ucieknę
SMYKWKUCHNI