się nam warty wypróbowania. Zupa z klopsikami okazała się pożywną, smaczną i kolorową propozycją na przygotowanie prostego obiadu. Ponieważ ma wkładkę w postaci mięsnych klopsików, z pewnością zasmakuje również każdemu Mężczyźnie, który preferuje treściwe dania. Składniki na zupę z klopsikami Klopsiki: 500 g mielonego mięsa 2 kromki chleba 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 płaska łyżeczka(...)drobną kostkę. Do miski włożyć mięso mielone, namoczone i odciśnięte kromki chleba, dodać cebulę, czosnek, jajko i paprykę w proszku. Dokładnie połączyć wszystkie składniki, posolić i popieprzyć. Z mięsnej masy formować małe kulki. Klopsiki włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Przełożyć na talerz. Zupa: Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kostkę
niecodziennikparyjuż powoli zmierza do nas małymi kroczkami , więc to chyba ostatni moment na tak ciężkie dania . Za chwilę w kuchni zagości lekkość nowalijek i wszystko nabierze delikatności Tym czasem warto jeszcze sięgnąć do ciężkiej zimowej pychoty .. Składniki ; 1 kg żeberek ekstra mięsnych 2 cebule średniej wielkości 3 ząbki czosnku 4 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki maggi w płynie
Ogrodnik w podróżyroku, właśnie we wrześniu z tym ziemskim padołem pożegnać musiał się mój najwspanialszy na świecie Ojciec. O nim i dla niego cały ten wpis. Dlaczego akurat golonka? Bo to danie, które poprawia mi humor. www.comfortfood.pl A humor poprawia mi dlatego, że to smak dzieciństwa i razem z moim Ojcem ciężarówkowych podróży. Pamiętam, jakby to było wczoraj, kiedy(...)stanie sobie przypomnieć), na samą myśl czułam się nie do końca dobrze. Cóż było jednak robić... ojcowski autorytet wziął górę i poddałam się mięsnej pokusie. Ku memu zdziwieniu na talerzu nie przywitało mnie tłuste, obślizgłe danie, a zupełnie bez skóry (nie do pomyślenia!) chudziutka, choć ogromna, przyprawiona musztardą golonka. I był to mój ogromny, golonkowy przełom. ;) Całą drogę zachwycałam
Kuchenna KontrrewolucyaKrokiety z mięsem, kapustą i grzybami to wspaniały pomysł na obiad, lub jako dodatek do barszczu czerwonego. Składniki oraz sposób przygotowania: Farsz mięsny: mięso z rosołu, kurczak, wołowina + warzywa przemielone i doprawione. Farsz kapusta z grzybami: dałam częściowo grzyby suszone, pieczarki, cebulka podsmażona + kapusta kiszona trochę podgotowana i też podsmażona + przyprawić do smaku. Ciasto na naleśniki: jajka, mleko, mąka, odrobina
Wasze Przepisywiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem… Nazwa angielska „spring rolls” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Polska popularna nazwa „ sajgonki ” odnosi się raczej do bardziej w Polsce znanej wersji wietnamskiej. Spring rolls z nasionami chia przygotowałam w dwóch wersjach – mięsnej i wegetariańskiej. Składniki(...)papier ryżowy - nasiona chia - makaron ryżowy - papryka czerwona - brukiew - rzodkiewki - marchew - młode części pora - szczypior - sałata karbowana - piersi drobiowe pieczone (do wersji mięsnej) - olej sezamowy - różowa sól himalajska - papryka chili w płatkach Dodatkowo : - sos słodko kwaśny (dałam gotowy) Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (łamiemy na 4 części, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, po 8 minutach odcedzamy). Odcedzony makaron
mojewypiekiinietylkomielonej wołowiny z ziemniakami , czyli mince and tatties. ( Mince - mięso mielone, a właściwie siekane, tatties - to po szkocku ziemniaki ). Danie jest łatwe do przygotowania i nie wymaga wielu składników czy wyszukanych przypraw. Jest to po prostu sos mięsny z dodatkiem warzyw (marchewki, groszku), podany z ziemniakami. Jest to proste, domowe, rozgrzewające jedzenie i mimo niewielkiemu dodatkowi przypraw jest
Codzienne Gotowaniemięsnymi sosami, wędzoną szynką, dojrzewającym serem oraz ciemnymi winogronami. Uznałam, że świetnym pomysłem na przystawkę do tego trunku będzie słodko-wytrawna grzanka, gdyż piwo świetnie pasuje do mięsnego oraz lekko słodkiego smaku. Jeśli tak jak ja lubicie zaskakiwać swoich gości nowymi połączeniami, które dla niektórych wydają się absurdalne a w rzeczywistości potrafią powalić na kolana spróbujcie zrobić to danie
Mango Papajamięsnymi sosami, wędzoną szynką, dojrzewającym serem oraz ciemnymi winogronami. Uznałam, że świetnym pomysłem na przystawkę do tego trunku będzie słodko-wytrawna grzanka, gdyż piwo świetnie pasuje do mięsnego oraz lekko słodkiego smaku. Jeśli tak jak ja lubicie zaskakiwać swoich gości nowymi połączeniami, które dla niektórych wydają się absurdalne a w rzeczywistości potrafią powalić na kolana spróbujcie zrobić to danie
Mango Papajaimprezowa propozycja, więc postanowiłam przetestować ją właśnie w takich okolicznościach (tym bardziej, że porcja jest na prawdę spora i nie wiem czy sami dalibyśmy jej radę). Ja do tego typu przekąsek zwykle przygotowuję sobie farsz mięsny wcześniej i wstawiam go do lodówki do schłodzenia. Oczywiście można wpierw przygotować ciasto drożdżowe, a w czasie gdy ono rośnie zająć się całą resztą(...)mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju 250 ml ciepłej wody 21 g drożdży (ukroiło mi się 23 g więc tyle dałam;) Nadzienie: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1/2 papryki czerwonej 1/2 cukinii 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 szkl. passaty pomidorowej 250 g pieczarek kilka dużych ogórków konserwowych 1-2 łyżki musztardy
Smaki Na Talerzuświeżymi warzywami - pomidorami i sałatą lodową (pasuje też awokado), a to wszystko polane kwaśną śmietaną i posypane świeżą kolendrą. Pyszne danie inspirowane kuchnią meksykańską, przygotowane na wzór taco, z tą różnicą, że tutaj ziemniak zastępuje tortillę. Farsz mięsny przygotowany jest z mielonej wołowiny z dodatkiem cebuli czerwonej, czosnku, kukurydzy, czerwonej fasoli oraz ostrego sosu taco. W kuchni meksykańskiej
Kuchnia MagdaLenyświeżymi warzywami - pomidorami i sałatą lodową (pasuje też awokado), a to wszystko polane kwaśną śmietaną i posypane świeżą kolendrą. Pyszne danie inspirowane kuchnią meksykańską, przygotowane na wzór taco, z tą różnicą, że tutaj ziemniak zastępuje tortillę. Farsz mięsny przygotowany jest z mielonej wołowiny z dodatkiem cebuli czerwonej, czosnku, kukurydzy, czerwonej fasoli oraz ostrego sosu taco. W kuchni meksykańskiej
Kuchnia MagdaLenypieprzem. Z masy uformować roladki. Nabrać trochę mięsnej masy i rozpłaszczyć na dłoni. Na środku ułożyć strączki fasolki i dokładnie oblepić je mięsną masą. Roladki zrobiłam duże i wyszło mi 7 sztuk. Do każdej roladki dałam po 5-6 strączków ugotowanej fasolki. Gotowe roladki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać
Monia miesza i gotujejabłkiem ( 23 zł). Na zdjęciach wszystkie przystawki są w wersji degustacyjnej, normalne porcje są zdecydowanie większe. Potem przyszła pora na drugie dania. Łopatka jagnięca z puree z grzybami i jarmużem (53 zł), to apetyczna rolada mięsna pełna aromatycznych grzybów. Prawdziwa pyszna jesień na talerzu. Bardzo smakowite i delikatne były też filety z pstrąga z Zielenicy z ziemniakiem
Kulinarne przygody Gatityumami. Na bazie soczewicy, warzyw i pęczaku z dodatkiem grzybów, sosu sojowego, pomidorów i pasty miso. W smaku nie ustępuje swojemu mięsnemu pierwowzorowi. Można zjeść samodzielne albo jako dodatek do makaronu czy ryżu. Pełne aromatu, rozgrzewające, zimowe danie. Na pewno nie zabraknie Wam w nim mięsa. Wegetariańskie ragu z soczewicą i grzybami Czas wykonania: 1 godzina 40 minut
Smaczny zeszyttakie tosty… I te serca pomidorowe! Strzała z wykałaczki i sera jest ekstra. Prawda? Dla tych co nie mogą się obejść bez mięsnej wkładki do śniadania też coś znalazłam Teraz propozycja na walentynkowe danie obiadowe – pizza w kształcie serca! Mogą też być bułeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem szpinakowym. A tu zdrowa wersja deseru lub przekąski
Mama z miasta