dania mięsne - 13801 przepisów (strona:528/921)

Domowy pasztet pieczony drobiowo-cielęcy 373

masę. Możesz też zmielić minimum dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitem. Do zmielonej masy dodaj majeranek, pieprz mielony i sól. Spróbuj masę mięsną przed dodaniem soli. Ilość soli jest przybliżona, możesz dać mniej lub więcej, według uznania. Czosnek niedźwiedzi rozetrzyj w dłoniach lub w moździerzu i dodaj do masy. Na koniec wsyp bułkę tartą i wlej wywar

Anioszek w kuchni
Hyzop lekarski: właściwości, zastosowanie, gdzie go kupić? 101

jest nazywana czasem józefek, józefka czy izap lekarski. Zdarza się, że można go u nas spotkać w stanie naturalnym – wtedy jest traktowany jako tzw. gatunek zawleczony, obcy na danym terenie. Hyzop lekarski może być także uprawiany w przydomowych ogródkach, nadaje się również do posadzenia w doniczce. Nie jest wymagający – potrzebuje gleby lekkiej i wapiennej. Dobrze, jeśli rośnie w miejscu nasłonecznionym(...)gałęziach hyzopu). Jest on przyprawą o cierpkim, nieco korzennym smaku. Można nim przyprawiać m.in. pieczone mięsa (np. cielęcinę). Hyzop nadaje się też do innych potraw mięsnych, zwłaszcza z wołowiny. Można doprawiać nim również dania z fasoli i ziemniaków, może być składnikiem marynat. Bywa też dodawany do sałatek ze świeżych ogórków i pomidorów, a także do twarogu (w formie

Żyję by jeść
Futomaki z indyka w sosie imbirowo-śliwkowym 182

jedna godzina. Do przygotowania dania użyłam produktów sponsorów: mięso mielone i carpaccio z indyka – Indykpol, płaty alg nori i liście limonki Kaffir – House of Asia, musztarda francuska i ocet winny – Octim, folia spożywcza do gotowania roladek – Jan Niezbędny. Danie to zdobyło pierwsze miejsce(...)minutę. – Wyjąć warzywa łyżką cedzakową do wystygnięcia, a do wywaru wrzucić roladki mięsne i gotować je na wolnym ogniu 15 minut. Sos imbirowo-śliwkowy – Na suchej patelni uprażyć nasiona imbiru i odłożyć je do posypania dania. – Na gorącej patelni skarmelizować cukier, gdy zacznie się rozpuszczać, dodać

To co kocham
Ramen – japońska zupa 383

mąki pszennej, soli oraz wody kansui (alkaiczna mineralna, która zawiera węglan sodu oraz potasu i jest odpowiedzialna za żółty kolor klusek). Zasadniczo do tego dania używa się jednego z trzech rodzai bulionu: mięsny (wołowina, wieprzowina, drób – mięso i kości), warzywny (marchew, por, kapusta, jarmuż, glony), morski (glony, ryby, skorupiaki – dodaje się zarówno mięso jak i ości, pancerzyki(...)spotkać z mieszankami tych wywarów. Bardzo często bulion jest przyprawiany sosem sojowym lub pastą miso (robi się ją ze sfermentowanego ryżu, soi lub pszenicy. Dopełnieniem są dodatki warzywne i/lub mięsne zależne od upodobania. Ja użyłam japońskiego makaronu pszenno – gryczanego Soba (cudownie aromatyczny) . Jest on co prawda przeciwieństwem grubego, pszennego makaronu Ramen, uważam jednak, że równie dobrze pasuje do ramenu

Kierunekuchnia
Pieczeń z pieczarkami 265

danie obiadowe z sosem i dodatkami jednak ja wolę na zimno jako wędlinkę na kanapki. składniki: 1,3 kg mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 5 łyżek bułki tartej małe pieczarki ok 14-16 szt 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku 1 łyżka oregano 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu sól do smaku 250 ml mięsnego bulionu(...)kroić na kanapki.  Pieczarki daje ugotowane ponieważ surowe podczas pieczenia kurczą się i w pieczeni robią się dziurki i pieczarki wypadają. Pieczarki można dać w całości tak jak ja to zrobiłam lub dodać do mięsnej masy pokrojone w drobną kostkę

Monia miesza i gotuje
Kalafior w chrupiącym cieście 171

Kalafior w chrupiącym cieście Kalafior jest pysznym warzywem , a już wyjątkowo smakowity w chrupiącym cieście . Jest to szybka potrawa , całkowicie wegetariańska , ale mięsnej części społeczność też przypadnie do gustu . Pyszna przekąska lub danie , jak kto woli . Ciasto jest chrupiące i aromatyczne od przypraw . Zachęcam do prób Dzisiaj znowu wstęp bez weny… cóż zima nie poprawia nastroju.. Składniki

Ogrodnik w podróży
Restaurant Week - Powidok - Restauracja autorska 152

wspaniale wróży temu nowemu miejscu na kulinarnej mapie Łodzi, za które odpowiada szef kuchni Kamil Skrok oraz restaurator Piotr Niedźwiedzki. Podczas tastingu ambasadorskiego próbowałam mięsnego menu, ale muszę przyznać, że i wegetariańskie wersje dań robiły niesamowite wrażenie - aromat jaki rozsiewały był po prostu boski, więc jeśli nie jadacie mięsa, to i bezmięsne propozycje popieszczą Wasze kubki smakowe. Zacznijmy(...)bardzo mnie cieszy, bo jestem fanką tej ryby. Dodatek delikatnego słodkiego groszku podkręcony wasabi fantastycznie równoważy lekko tłustą rybę, a jabłko lekko przełamuje wszystko kwaskowatym smakiem. Naprawdę udane połączenie. Danie główne: 👉 Polik wieprzowy / demi glace / barszcz grzybowy / boczniak / szpinak / ziemniak / gorczyca / cebula To jest prawdziwy majstersztyk! Dobrze przyrządzone policzki wieprzowe to nie lada rarytas, ale w towarzystwie tak aromatycznego

Cooking Monster
Karminadle abo klopse (Kotlety mielone) 164

danie z kapusty i ziemniaków 5 kiedy indziej 6 przepis 7 różnych 8 powiedziały 9 rzeźnika, w sklepie mięsnym 10 kawałek 11 łyżki 12 olej 13 koleżanka 14 powiedziała 15 było 16 Da nam 17 wrzuciłem 18 połączyły 19 później 20 upieczcie 21 gotowe 22 ziemniaków

Chop w kuchni
Tradycyjna wołowina z kapustą i grzybami 120

kapustą i grzybami. Wołowina duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru. To kolejny przepis na danie z wolnowaru . Wolnowar z ang. slowcooker, to urządzenie, w którym można zrobić danie jednogarnkowe w niskiej temperaturze, poniżej 100 stopni C, dzięki takiej obróbce cieplnej mięsne potrawy są miękkie i soczyste. Dzięki długiemu duszeniu w niskiej temperaturze, tradycyjna wołowina z kapustą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wołowina z marchewką i groszkiem 192

Mięsny wtorek W związku z trwającym w tym miesiącu Festiwalem Kuchni Arabskiej , staram się wyszukiwać przepisy z tej kuchni, które mogę przygotować na co dzień. Są to zarówno śniadania, przekąski jak i dania główne. Jedną z takich potraw jest gulasz z wołowiny z dodatkiem marchewki i groszku. W oryginalnym przepisie pochodzącym z książki "Kuchnia arabska" M. S. Bsisu

Codzienne Gotowanie
WEGAŃSKIE SZNYCLE Z KAPUSTY 232

tęskniących za smakiem wyrobów mięsnych kłania się mielony z kapusty. Zdrowszy, mniej kaloryczny, wolny od DNA niewolników, czyt. zwierząt, pyszny SZNYCEL! Przygotowałam do niego dużą porcję surówki z kapusty i tym sposobem powstało niezwykle smaczne, bardzo kapuściane danie obiadowe. Kotlety ładnie się formują, dobrze smażą, jeszcze łatwiej pieką, pięknie pachną i smakują. Kocham dietę roślinną za takie właśnie

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKIE SZNYCLE Z KAPUSTY 232

tęskniących za smakiem wyrobów mięsnych kłania się mielony z kapusty. Zdrowszy, mniej kaloryczny, wolny od DNA niewolników, czyt. zwierząt, pyszny SZNYCEL! Przygotowałam do niego dużą porcję surówki z kapusty i tym sposobem powstało niezwykle smaczne, bardzo kapuściane danie obiadowe. Kotlety ładnie się formują, dobrze smażą, jeszcze łatwiej pieką, pięknie pachną i smakują. Kocham dietę roślinną za takie właśnie

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sałatka ziemniaczana z kiwi 93

Taka sałatka podana prosto z lodówki idealnie pasuje do dań z grilla. Połączenie smaków ziemniaka, jajka, ogórka i jabłka dopełnia szczypiorek i kiwi. Ja osobiście lubię taką sałatkę na kolację jako samodzielne danie. Może to być też dodatek do letniego mięsnego obiadu. Składniki: – 5 ziemniaków – 8 jajek – 2 zielone średnie ogórki – 2 jabłka

To co kocham
Surówka z białej rzodkiewki i marchewki 93

Pyszna surówka z białej rzodkiewki i marchewki to ostatnio hit w moim domu. Chętnie zajadamy do obiadów mięsnych oraz mącznych. Tak naprawdę nie wyobrażam sobie dania obiadowego bez surówki, tymbardziej, że warzywa potęgują uczucie sytości, świetnie regulują poziom cukru i bilansują każdy posiłek nawet ten z pozoru „niezdrowy”. Surówka z białejh rzodkiewki i marchewki podana

Ania gotuje