dania mięsne - 13801 przepisów (strona:519/921)

Zupa fasolowa na łopatce 195

odpowiednio przyprawimy danie z jej dodatkiem. W tym przypadku najlepiej sprawdza się kminek, cząber i majeranek. U mnie wszyscy bardzo lubią dania z dodatkiem fasoli. Tym razem zrobiłam danie jednogarnkowe, taką fasolówkę z mięsną wkładką. Polecam, zwłaszcza gdy nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni przy garnkach. Ilość porcji: 3 litry Czas przygotowania: 80 minut(...)dusić jeszcze około 10 minut. Fasolówki nie ma potrzeby zagęszczania, gdyż sama fasola i ziemniaki po ugotowaniu wystarczająco zagęszczają zupę. Zupa fasolowa na łopatce wychodzi dość gęsta, takie danie jednogarnkowe z wkładką z mięsa. * szklanka - 250 ml ** łyżka - 15 ml *** łyżeczka

Gotuj w domu
Kwaśnica 150

Zgodnie z tym co podaje Wikipedia „Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak(...)koniec doprawiamy, w miarę potrzeby, solą i pieprzem. Dodajemy majeranek i  ugotowane ziemniaki- mieszamy. W okresie przedświątecznym mało jest czasu na przygotowanie pożywnego obiadu. Kwaśnica w wersji mięsnej, to proste i pyszne danie. Z dodatkiem kromki razowca, czy innego pieczywa będzie pełnowartościowym posiłkiem. Przygotowana na wywarze z łbów rybich znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Pamiętajmy o jednym. Kwaśnica

mojewypiekiinietylko
Bigos z kalarepki 137

mięsna - pieprz - pęczek świeżych ziół pietruszka seler lubczyk  Sposób przygotowania 1. - Kalarepkę marchewki i cukinie zetrzeć na grubej tarce Dać nie wiele wody liść laurowy i ziele angielskie  Gotować aż zmięknie resztę wody odlać pokruszyć kostkę mięsną dodać majeranek paprykę przecier  i pokrojone świeże zioła 2. - Cebulę pokroić w pióra por pokroić w paski Na patelni dać(...)troszkę oleju i margarynę  podsmażyć cebulę i por dodać pokrojone mięso chwilę podsmażyć  Dać wszystko do ugotowanej kalarepki rozsypać na powierzchni 1 łyżkę mąki razem wszystko wymieszać  doprawić pieprzem w razie potrzeby dosolić albo dodać pół kostki mięsnej

W królestwie smaków Beaty
Białowieża - Marcinek i Stoczek wsród bojarów 164

pojechaliśmy do Narewki, do Bojarskiego Gościńca położonego na zakolu rzeki Narewka. Tam zjedliśmy kolację przygotowaną przez szefa kuchni Andrzeja Krajewskiego. Restauracja Bojarski Gościniec specjalizuje się w daniach kuchni wschodniej. Solianka – zupa mięsna lub rybna przyrządzona z dodatkiem ogórków kwaszonych, koncentratu pomidorowego, zrumienionej cebuli, ewentualnie kaparów i oliwek oraz soku z cytryny, podprawiona śmietaną. Kaczka pieczona z jabłkami. Baranina. Ciasto(...)szurpa tatarska z baraniną – zupa na baraninie, dość sycąca jagnięcina z Jelonki (krzyżówka świniarki z wrzosówką i czarnogłówką), podawana z kurkami z patelni, babeczką ziemniaczaną, plackiem i buraczkami Wszystkie dania przedstawione w nowoczesnej formie, brawo dla szefa. Warto będąc w Białowieży nawet na chwilę, zajrzeć do Stoczka  c.d.n

królestwo garów
Pieczone pierożki z kapustą z grochem, świetne na Wigilię 138

pyszne i wcale nie musimy go jeść jedynie na specjalne okazje. W moim domu wersja z omastą z cebulki i boczku czy kiełbaski to częste danie obiadowe, ale bez tego mięsnego wykończenia jest równie pyszne. Jednak z okazji Świąt proponują zamknąć tą kapuścianą rozpustę w drożdżowe pierożki-bułeczki. Potrzebne składniki na około 40-50 średniej wielkości pierożków(...)czarnuszką Niech trafią do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, z włączoną dolną i górną grzałką przez około 15 minut. Świetne do czerwonego barszczyku, czy zupy grzybowej, albo jako samodzielne danie. Jeśli nie macie czasu, cierpliwości i ochoty na zlepianie pierożków możecie ciasto podzielić na pół, i każdą część rozwałkować na placek wielkości mniej więcej 25x35 cm, wyłożyć na środek

Pichceniomania
Cukiniowe leczo z klopsikami 177

Sezon na cukinię trwa więc musi być leczo. Na blogu jest już przepis na leczo z kiełbaską a teraz zapraszam na inną wersję z mięsnymi kuleczkami.składniki:4 średnie cukinie (dałam dwie zielone i dwie żółte)2 czerwone papryki1 cebula2 łyżki koncentratu pomidorowego1,5 szklanki wodysól,pieprz do smakuoregano450 g mięsa mielonego z łopatki1 jajko2 łyżki kaszy mannyryżCukinie(...)doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną oregano oraz dodać koncentrat pomidorowy. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i kaszą manną, do smaku doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi uformować mięsne kuleczki. Gdy warzywa będą już prawie miękkie na wierzchu ułożyć klopsiki i przykryć pokrywką, dusić ok 5 minut aby klopsiki się uparowały. Gdy klopsiki zmienią kolor można delikatnie przemieszać

Monia miesza i gotuje
Linguine pomidorowo bazyliowe 62

był podawany z makaronem. Tenże sam Francesco w roku 1808 w książce kucharskiej „Apicio Moderno” spisał pierwszy przepis na-Maccaroni alla Napolitana, czyli danie z makaronem i sosem mięsnym, które dziś znamy jako makaron z sosem pomidorowym i mięsem. Linguine pomidorowo bazyliowe Rok 1837. Ippolito Cavalcanti publikuje „Kuchnię teoretyczo-praktyczną”, w której znajduje się przepis

RafalCook
Goździki: właściwości, pochodzenie, zastosowanie 65

nadają się do marynowania mięs (dziczyzny, wieprzowiny, baraniny) oraz ryb (a dokładnie śledzi); podkreślają smak deserów; można dodawać je do kompotów owocowych; można dodawać je do dań z grzybów leśnych i mięsnych farszy. Olejek goździkowy Olejek goździkowy jest jednym z najpopularniejszych olejków eterycznych sprzedawanych w Polsce. Świetnie nadaje się on do kąpieli aromaterapeutycznych, inhalacji i masaży. Z powodzeniem można

Żyję by jeść
Czebureki z mięsem 127

latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejne pyszne wyzwanie, czebureki z mięsem  :) Danie kuchni tatarskiej najczęściej z mięsnym nadzieniem. Ale oczywiście można przygotować je również w wersji wegetariańskiej z ziemniakami i serem lub pieczarkami  :) Chrupiące i aromatyczne smażone na oleju. Najlepiej smakują podawane

W garach u Gosi
Czebureki z mięsem 120

latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejne pyszne wyzwanie, czebureki z mięsem  :) Danie kuchni tatarskiej najczęściej z mięsnym nadzieniem. Ale oczywiście można przygotować je również w wersji wegetariańskiej z ziemniakami i serem lub pieczarkami  :) Chrupiące i aromatyczne smażone na oleju. Najlepiej smakują podawane

W garach u Gosi
RECENZJA PRODUKTÓW ZE SKLEPU ,,BEE” 96

jest z mąki z pszenicy duru. Wyróżnia się od innych makaronów większą ilością wartości odżywczych i korzystnym wpływem na organizm. Doskonale sprawdzi się w różnego rodzaju daniach, zarówno warzywnych, jak i mięsnych. Zachęcam do wypróbowania. Bio Organic Foods Wkładki higieniczne Wkładek Bio Organic Foods nie miałam okazji wcześniej używać. Posiadają one miękką, miłą w dotyku powłoczkę, są cieniuteńkie, praktycznie

Podróż w kulinaria
Sałatka z kurczakiem i awokado. 201

Sałatka z kurczakiem i awokado. Uwielbiam takie sałatki i dość często staram się przygotowywać. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na sałatki jarzynowe, fit,z majonezem, mięsne, obiadowe itp. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Chętnie wysłucham Waszych rad, pomysłów i wszelkich podpowiedzi. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 2 średnie marchewki

O kuchni z uczuciem
Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce 589

przez 1 minutę. Następnie dodaj masło i uruchom program sauce przy prędkości 4, temp. 90 oC na 8 minut i dopraw solą, pieprzem i gałką. Złożenie dania: Wyłóż na przygotowane naleśniki mięsny sos, zwiń i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej całość sosem beszamelowym, posyp serem i włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika na 20 minut. Smacznego! English

karmelowy
Zupa tajska z makaronem ryżowym 202

Jeżeli lubicie tajskie klimaty tak jak my to zapraszamy na pyszną, lekko pikantną zupę tajską z makaronem ryżowym :) Składniki na zupę tajską: – 1 filet z

Kuchenne Wariacje
Łopatka wieprzowa z papryką 111

Łopatka wieprzowa z papryką. Podałam z kuskusem, ale również można podać z kaszą, kluskami, ziemniakami, ryżem. Bardzo smaczne i w miarę szybkie do przygotowania danie. Więcej przepisów na potrawy mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Jest tam mnóstwo pomysłów na obiady z wykorzystaniem różnych rodzajów mięs. Jeśli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się opinią w komentarzach. Skłądniki

O kuchni z uczuciem
Lekki bigosik z młodej kapusty 140

Kapusta jest źródłem bogatym w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Odpowiednio przyrządzona i doprawiona wcale nie jest ciężkostrawna, jak czasem się uważa. Świetna jako samodzielne danie, ale i dodatek do mięsnego lub rybnego posiłku. Czytaj więcej

Pichceniomania
Zupa gulaszowa 158

Nie ma to jak pyszna i rozgrzewająca zupa :) Polecamy Wam prostą i szybką w wykonaniu zupę gulaszową :) Składniki na zupę gulaszową: – 400 g polędwiczki wieprzowej

Kuchenne Wariacje
Bitki wołowe w sosie własnym 254

pewną taką nieśmiałością dałam się ostatnio namówić w mięsnym, w którym stale robię zakupy, na wołowinę a dokładniej ligawę. Wołowina już dawno nie gościła na naszym stole bo… często pomimo długiej obróbki i tak była twarda. Przyrządzenie miękkiej wołowiny w dużej mierze zależy od jakości mięsa. Tym razem mi się udało. W tym miejscu dziękuję Paniom ze stoiska Sokołów

Mama z miasta
Krem z kalafiora, Zdrowo zmiksowani 210

się rozpuści. Wlej do zupy śmietanę, zblenduj. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posyp posiekaną zieleniną. W Zdrowo zmiksowanych znajdziemy dania wegetariańskie, wegańskie, ale też mięsne, świeżo wyciskane soki, oprócz tego koktajle i desery. Całkiem smacznie, trochę za delikatnie przyprawione (jak dla mnie).  Lokal znajduje się przy ul. Fircowskiego 3 (wejście od strony

Qlinarnie i Qlinarnie
Mielone z rabarbarem 161

Dziś chciałam zaproponować Wam mięso w połączeniu z rabarbarem. Do przygotowania tych kotlecików potrzeba niewiele, a smak jest niepowtarzalny. Lubicie rabarbar ? Kwaskowy smak świetnie podkreślił dzisiejsze danie. Co ważne do masy mięsnej dodajcie dużo świeżej natki pietruszki, następnym razem wzbogacę je o dodatek świeżego koperku. Mielone z rabarbarem SKŁADNIKI : 300 g mielonego z łopatki  1 jajko 1 czerstwa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Włoskie świętowanie Bożego Narodzenia w 7 punktach 205

rodzinna kolacja wypełnia czas oczekiwania na pasterkę. 4. Boże Narodzenie (Natale). W każdym regionie uroczysty posiłek ma inną formę. Od północy na południe podawane są rozmaite dania począwszy od knedli przez mięsne tortellini aż po sycące lasagne. W trakcie jedzenia otwierane są także prezenty. W dniu dzisiejszym najpopularniejszym i powszechnie serwowanym deserem jest panettone. Tradycyjnymi życzeniami

Bon Ton Italia
Policzki wieprzowe duszone w pomidorach i winie 180

Policzki wieprzowe duszone (tutaj w pomidorach i winie) – wciąż dość rzadkie danie na naszych stołach. A szkoda. Mięso jest niezwykle kruche, delikatne, wilgotne. Dobrze

Pociąg Do Kuchni
Lahmacun - turecka pizza 210

cienkiego ciasta oraz mięsnego nadzienia. Jest jednym z dań lokalnego fast foodu, konsumowanym przeważnie na ulicach. Lahmacun znane jest także w Armenii pod nazwą lahmajoun. Lahmacun jest niekiedy jednym z elementów tureckich przystawek, czyli meze. Mimo że istnieje mnogość technik przyrządzania i dobierania składników do lahmacun, w Turcji szczególnie popularne są dwa rodzaje tego dania, nazwane

Gotuj z Rumcajsem
Kofty jagięce z miętą 164

Mięsny wtorek Zapraszam na kolejne danie kuchni arabskiej, które idealnie nadaje się na letniego grilla. Są to kofty jagnięce, czyli szaszłyki z mięsa mielonego z młodej baraniny. Mięso jagnięce jest dość specyficzne w smaku, jednak polecam je spróbować, ponieważ jest bardzo smaczne. Kofty podałam z lekką warzywną sałatką i sosem czosnkowym.  Składniki : 500g mielonej jagnięciny 1 cebula

Codzienne Gotowanie
Pulpety w sosie koperkowym. 2278

mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 2 łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia 250 ml śmietany (dałam 18%) 500 ml  bulionu mięsnego 1 pęczek koperku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek

O kuchni z uczuciem
Garnek rzymski 129

wyjątkowy smak i aromat dzięki materiałowi, z którego wykonana jest jego pokrywka, czyli porowatej, silnie wypalonej naturalnej glinie bez żadnych dodatków. W garnku można piec: pieczenie mięsne, drób, ryby, zapiekanki, chleb, dania warzywne, risotto i lasagne. Garnek w środku jest powleczony warstwą ceramicznej glazury, dzięki czemu potrawy w nim przygotowywane nie przywierają do dna i boków. Pokrywka zaś

Marder&Marder Manufacture
Spaghetti Caprese 190

pomidorami.  Delikatna pierś doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami a mięso w połączeniu z nimi jest soczyste i miękkie.  W jednym przepisie mamy zatem danie zarówno jarskie jak i mięsne. Polecam oba, a wybór pozostawiam Wam. Włosi to ludzie bardzo sympatyczni, ciepli i rodzinni, zatem ja również pozwoliłam sobie w tym poście dodać akcent rodzinny

Garniec Magalie
Roti z wiórkami kokosowymi - kuchnia lankańska 222

wszelkie możliwe sposoby. Sabeetha  i Sujeewa przyrządzały je równie sprawnie, jak my robimy naleśniki. Roti to właśnie odpowiednik naszych naleśników, można jeść je jako samodzielne danie lub z nadzieniem warzywnym, mięsnym albo na słodko. Poniżej przepis na roti z wiórkami kokosowymi , które można serwować zarówno do kurczaka na ostro, jak i podawać z dżemem. Składniki 3 szklanki mąki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wiosenna lekka sałatka w jogurtowym sosie musztardowo-czosnkowym 237

kalendarza mamy już wiosnę. Na moim talerzu królują zielone barwy. Dziś zapraszam Was na wiosenna lekką sałatkę w jogurtowym sosie musztardowo-czosnkowym *. Idealna jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięsnych przysmaków. Myślę, że po świątecznych potrawach, tak jak i mi, tak i Wam bardzo zasmakuje. * przepis własny Składniki: kilka liści sałaty lodowej i czerwonej garść Rucoli

Słodkie okruszki
Klopsiki drobiowe w sosie śmietanowo-koperkowym 4243

Dziś danie które uwielbiam moja córeczka - mięsne kuleczki czyli klopsiki drobiowe w sosie śmietanowym z koperkiem. Klopsiki podałam z białym ryżem z warzywami Piątnica. składniki: 500 g piersi z kurczaka 1,5 łyżki kaszy manny 3/4 szklanki wody sól,pieprz 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki mąki 5 łyżek kwaśnej śmietany 18 % ryż z warzywami Piątnica Pierś z kurczaka

Monia miesza i gotuje