dania mięsne - 13801 przepisów (strona:512/921)

Bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie czosnkowo – ziołowym 135

Po przerwie na blogu, wynikającej z natłoku innych zajęć (przyznaję się, że głównym "winowajcą" jest mój ukochany ogród), mam dla Was bardzo smaczną propozycję obiadową - mięciutkie

Nie tylko w kuchni
Soczysta, ziołowa pierś z kurczaka pieczona w rękawie. 146

Propozycja na obiad ale nie tylko - takie mięsko sprawdzi się również jako zimna przystawka czy dodatek do pieczywa. Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka, Marynata

Nie tylko w kuchni
Kurczak duszony w pietruszce i w porze 144

Dzisiaj bardzo aromatyczny i delikatny kurczak, który rozpływa się w ustach. Połączenie smakowe dla tych, którzy lubią pietruszkę i por tak jak ja :). Nie wariowałam z

Nie tylko w kuchni
Zrazy wołowe w sosie paprykowo pomidorowym 161

Dzisiaj na stole tradycyjne zrazy wołowe z boczkiem, ogórkiem i cebulką w pysznym sosie paprykowo pomidorowym. Tym razem podałam je z młodymi ziemniaczkami, ale świetnie smakują

Nie tylko w kuchni
Roladki ze schabu z czosnkiem niedźwiedzim w pikantnym sosie warzywno grzybowym 142

Dzisiaj w mojej kuchni zaczął się generalny remont, więc wczorajszy obiad był ostatnim w tym miesiący  jadłem  ugotowanym  w normalnych warunkach. Teraz będę

Nie tylko w kuchni
Żeberka w modrej kapuście 128

Większość z Was pewnie zna żeberka na kiszonej kapuście. Ja dzisiaj wrzucam na talerz inną wersję - w czerwonej kapuście, z cebulką, czosnkiem i suszonymi grzybami. Wierzcie

Nie tylko w kuchni
Kacze nóżki pieczone w jabłkach i jarzębinie 136

To wspaniałe, soczyste i  pełne aromatów mięso jest idealną propozycją na niedzielny, świąteczny obiad. Do potraw mięsnych często dodajemy żurawinę lub borówkę. Zapominamy jednak o

Nie tylko w kuchni
Kaczka nadziewana farszem z borowików 195

Mam sporo przepisów z grzybami - część z nich zakurzona na przenośnym dysku w zapomnieniu siedzi. Postanowiłam je odkurzyć i powoli uzupełniać blog również starymi przepisami. Tymi

Nie tylko w kuchni
Najlepsze klopsy na świecie 173

Mielone mięso jest bardzo wszechstronnym produktem. Może posłużyć za bazę mięsnego nadzienia do wielu dań, jest świetnym materiałem na hamburgery czy kotlety. Ten przepis na klopsy to moja własna wersja najbardziej soczystych, zwartych i jednocześnie mięciutkich klopsików.   Mielone mięso ogrzewamy do temperatury pokojowej, umieszczamy w misce. Dużą pszenną bułkę, najlepiej taką, która już podeschła w chlebaku, a przynajmniej

Karo in the Kitchen
Różyczki z ciasta francuskiego i szynki szwarcwaldzkiej 1561

Wreszcie mam możliwość nadrobienia zaległości na blogu:) Dzisiaj pokażę Wam  sposób na szybką przekąskę. Co tu więcej pisać, zobaczcie sami! Różyczki z ciasta francuskiego i

Kuchnia moimi oczami
Moussaka (Musaka) 158

Smaczna zapiekanka warzywno-mięsna z sosem beszamelowym to tradycyjne danie kuchni greckiej. Jej główne warstwy stanowią bakłażany i pyszny pomidorowo-mięsny sos. Ja dodaję również ziemniaki, bo taką wersję pamiętam z podróży do Grecji :) Składniki: 2 małe bakłażany 3 ziemniaki (niekoniecznie) oliwa na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe) duża cebula 3-4 pomidory 3 łyżki

wyzwania kuchenne
marynowana karkówka na grilla 182

składniki na marynatę na ok. 1 kg karkówki: 6 ząbków czosnku 2 cebule 150 ml oleju 1 łyża musztardy 2 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki suszonego majeranku

Domowy Smak Jedzenia
Grillowane vel pieczone warzywa do... czy tam zamiast obiadu 191

pora roku w pełni. Oprócz wszelkiego rodzaju mięs warto wrzucić na ruszt również warzywa. Oto prosty przepis na miks warzyw pieczonych. Nada się jako wspaniałe uzupełnienie posiłku mięsnego jak i samodzielne danie dla tych z gatunku roślinożernych ;) Składniki (wersja podstawowa): 1 średnia cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 mała papryka zielona 1 spora marchew mieszanka ziołowa

Kuchnia po mojemu
Tortilla z kurczakiem i warzywami 180

Bardzo lubię tortille w moim wykonaniu, uważam że te są lepsze niż te gotowe kupione w sklepie. Tak samo dobrze smakuje na ciepło jak i na

Kuchnia Danusi
Tajine (tadżin, tażin) - jak przygotować do pierwszego użytku? 138

Mimo emalii na moich tajinach, składniki trochę przywierają, ale bardzo łatwo się je usuwa. Moja mama ma tajine nieemaliowany i nie słyszałam, żeby narzekała, a nie raz jadłam już dania przez nią przygotowane :) Przed pierwszym skorzystaniem, należy tajiny najpierw zahartować.  Hartowanie zaczynamy od namaczania w wodzie przez kilka godzin. Ja namaczałam 5 godzin w wannie, w chłodnej(...)nieprawidłowy. Nie jestem znawczynią kuchni arabskiej, a kobietą gotową do eksperymentów w kuchni :) Stąd chęć posiadania takich naczyń. I zapewne nie raz pojawi się na moim blogu danie z tego naczynia :) - mięsne i bezmięsne. Oj, zdrowo będzie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com