dania mięsne - 13801 przepisów (strona:503/921)

Żeberka w modrej kapuście 153

Większość z Was pewnie zna żeberka na kiszonej kapuście. Ja dzisiaj wrzucam na talerz inną wersję - w czerwonej kapuście, z cebulką, czosnkiem i suszonymi grzybami. Wierzcie

Nie tylko w kuchni
Kacze nóżki pieczone w jabłkach i jarzębinie 166

To wspaniałe, soczyste i  pełne aromatów mięso jest idealną propozycją na niedzielny, świąteczny obiad. Do potraw mięsnych często dodajemy żurawinę lub borówkę. Zapominamy jednak o

Nie tylko w kuchni
Kaczka nadziewana farszem z borowików 227

Mam sporo przepisów z grzybami - część z nich zakurzona na przenośnym dysku w zapomnieniu siedzi. Postanowiłam je odkurzyć i powoli uzupełniać blog również starymi przepisami. Tymi

Nie tylko w kuchni
Najlepsze klopsy na świecie 205

Mielone mięso jest bardzo wszechstronnym produktem. Może posłużyć za bazę mięsnego nadzienia do wielu dań, jest świetnym materiałem na hamburgery czy kotlety. Ten przepis na klopsy to moja własna wersja najbardziej soczystych, zwartych i jednocześnie mięciutkich klopsików.   Mielone mięso ogrzewamy do temperatury pokojowej, umieszczamy w misce. Dużą pszenną bułkę, najlepiej taką, która już podeschła w chlebaku, a przynajmniej

Karo in the Kitchen
Różyczki z ciasta francuskiego i szynki szwarcwaldzkiej 1591

Wreszcie mam możliwość nadrobienia zaległości na blogu:) Dzisiaj pokażę Wam  sposób na szybką przekąskę. Co tu więcej pisać, zobaczcie sami! Różyczki z ciasta francuskiego i

Kuchnia moimi oczami
Moussaka (Musaka) 189

Smaczna zapiekanka warzywno-mięsna z sosem beszamelowym to tradycyjne danie kuchni greckiej. Jej główne warstwy stanowią bakłażany i pyszny pomidorowo-mięsny sos. Ja dodaję również ziemniaki, bo taką wersję pamiętam z podróży do Grecji :) Składniki: 2 małe bakłażany 3 ziemniaki (niekoniecznie) oliwa na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe) duża cebula 3-4 pomidory 3 łyżki

wyzwania kuchenne
marynowana karkówka na grilla 203

składniki na marynatę na ok. 1 kg karkówki: 6 ząbków czosnku 2 cebule 150 ml oleju 1 łyża musztardy 2 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki suszonego majeranku

Domowy Smak Jedzenia
Grillowane vel pieczone warzywa do... czy tam zamiast obiadu 213

pora roku w pełni. Oprócz wszelkiego rodzaju mięs warto wrzucić na ruszt również warzywa. Oto prosty przepis na miks warzyw pieczonych. Nada się jako wspaniałe uzupełnienie posiłku mięsnego jak i samodzielne danie dla tych z gatunku roślinożernych ;) Składniki (wersja podstawowa): 1 średnia cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 mała papryka zielona 1 spora marchew mieszanka ziołowa

Kuchnia po mojemu
Tortilla z kurczakiem i warzywami 202

Bardzo lubię tortille w moim wykonaniu, uważam że te są lepsze niż te gotowe kupione w sklepie. Tak samo dobrze smakuje na ciepło jak i na

Kuchnia Danusi
Tajine (tadżin, tażin) - jak przygotować do pierwszego użytku? 169

Mimo emalii na moich tajinach, składniki trochę przywierają, ale bardzo łatwo się je usuwa. Moja mama ma tajine nieemaliowany i nie słyszałam, żeby narzekała, a nie raz jadłam już dania przez nią przygotowane :) Przed pierwszym skorzystaniem, należy tajiny najpierw zahartować.  Hartowanie zaczynamy od namaczania w wodzie przez kilka godzin. Ja namaczałam 5 godzin w wannie, w chłodnej(...)nieprawidłowy. Nie jestem znawczynią kuchni arabskiej, a kobietą gotową do eksperymentów w kuchni :) Stąd chęć posiadania takich naczyń. I zapewne nie raz pojawi się na moim blogu danie z tego naczynia :) - mięsne i bezmięsne. Oj, zdrowo będzie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Risotto ze schabem 265

składniki* 1 torebka 100 g ryżu parboiled* 1 marchewka* 1 czerwona papryka* 1 łodyga selera naciowego* natka pietruszki* 2 cebulki dymki i szczypior z jednej* 1/2

Mix smaku
Schab w sosie koperkowo-pieczarkowym 203

składniki* 50 dag schabu bez kości* 50 dag pieczarek* pęczek koperku* kminek mielony* przyprawa do wieprzowiny* sól, pieprz grubo mielony* czosnek granulowany* ostra papryka mielona* 200

Mix smaku
Sos Koperkowy 186

Koperkowy - idealny dodatek zarówno do dań rybnych jak i mięsnych. Sos delikatny, lekki, aromatyczny, charakterystyczny w smaku - znakomite dopełnienie letniego obiadu.Sos Koperkowy - Składniki:3 łyżki drobno posiekanego koperkuduży ząbek czosnku2 łyżki masłałyżka mąki pszennej szklanka bulionu warzywnego*100 ml śmietany 18%Sos Koperkowy - Sposób przygotowania: Na maśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę

Słodka Strona
Kremowy makaron. Makaron w kremowym sosie. 292

The post Kremowy makaron. Makaron w kremowym sosie. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Relish 213

dodatek do dań, głównie mięsnych potraw ma postać ni sosu, ni pasty, można powiedzieć, że to relish. Relish można spotkać w kuchniach całego świata, tylko nazwy się zmieniają to może być ajwar, lutenica itp . Robi się go głównie z warzyw, ale czasem występuje z dodatkiem owoców, różnych dodatków i przypraw. Ze względu na ilość i różnorodność składników, jego smak

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię