dania mięsne - 13801 przepisów (strona:505/921)

5 prostych kroków do fleksitarianizmu! 111

koktajle na pierwsze śniadanie czy podwieczorek KROK 2: Sprawdzaj jakość produktów, które kupujesz Czytaj etykiety, szczególnie mięsnych wyrobów Kupuj mięso tylko w pewnych źródłach KROK 3: Poznaj i zacznij testować wegetariańskie produkty Kup tofu na obiad czy wegeparówki na śniadanie Zamów wegetariańskie danie z menu w ulubionej restauracji Spróbuj bezmięsnych potraw na imprezie u znajomych KROK 4: Poszerz swoją(...)diety Poszerz swoją wiedzę o właściwości i sposób przygotowywania zamienników mięsa Poszukaj nowych przepisów na bezmięsne dania w sieci lub książkach kucharskich Poszukaj nowych sklepów i restauracji w okolicy specjalizujących się w wegetariańskich produktach i daniach KROK 5: Zredukuj liczbę mięsnych posiłków Wyznacz jeden najbardziej tradycyjny dzień (na przykład niedzielny rodzinny obiad) jako bezmięsny Zastąp szynkę

Fleksitarianizm.pl
Restaurant Week Lublin – wiosna 2019 172

się w Restauracji 107 w LubHotelu, w której szefuje Jacek Włodarczyk. Od otwarcia nie mieliśmy możliwości spróbowania dań wychodzących spod jego ręki, więc to była dobra okazja. Zamówiliśmy oba zestawy proponowane w ramach Restaurant Week, które prezentują się następująco: Zestaw A (mięsny): Polędwica z tuńczyka z sosem wiśniowym i orzechowym puree Gęś pieczona w miodzie pitnym z romanesco(...)mięsny, a zestaw wegetariański zostawiłam Wojtkowi. Niestety obowiązki zawodowe go zatrzymały i ostatecznie zestawu B nie spróbowałam, ale inni ambasadorzy bardzo chwalili swoje dania. O innej wizycie w tej restauracji pisałam TU . Zestaw A (mięsny): Arancini z policzkami wołowymi w sosie pomidorowym, oprószone serem wędzonym z dodatkiem c hipsów z ziemniaka oraz salsy warzywnej. Żebro wieprzowe marynowane

Pasja Smaku
Pad thai 137

Najfajniejsze jest, że danie można zrobić w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej – i obie są pyszne! Dzisiaj zrobiłam wersję mięsną – z kurczakiem. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Ps. Jeśli wolicie pad thaia w ostrzejszej wersji to dodajcie 1 łyżkę sosu sriracha do sosu pad thai lub posypcie danie płatkami chili na końcu. Ps. Makaronu nie gotujemy! Wystarczy

Moja pasja smaku
Pad thai 205

Najfajniejsze jest, że danie można zrobić w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej – i obie są pyszne! Dzisiaj zrobiłam wersję mięsną – z kurczakiem. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Ps. Jeśli wolicie pad thaia w ostrzejszej wersji to dodajcie 1 łyżkę sosu sriracha do sosu pad thai lub posypcie danie płatkami chili na końcu. Ps. Makaronu nie gotujemy! Wystarczy

Moja pasja smaku
Indyk na sposób azjatycki 142

Pomysł na indyka z ryżem. Danie delikatne, lekko pikantne, słodko-kwaśne. Szybkie w przygotowaniu, znika jeszcze szybciej! 2 porcje: 300 g fileta z piersi indyka

Kucharzyca
Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową 180

Mięsna masa z ryżem lub kaszą i dodatkami, zawinięta w liść kapusty. Któż by ich nie znał. Tradycyjne gołąbki mają bardzo wielu zwolenników. Gotowane, pieczone, z sosem pomidorowym, grzybowym, ze skwarkami z boczku… i nie tylko. Każdy ma swoje ulubione. Do tej listy dodam nietypowe – błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową . Aby było jeszcze ciekawiej będą zawinięte w liście(...)sałaty rzymskiej . Składniki: - 500 g ugotowanego mięsa z rosołu już bez skóry i kości (dałam z udek) - 2 i ½ szklanki ugotowanej czarnej komosy ryżowej (quinoa) - 1 cebula - garść posiekanego szczypioru - garść posiekanej natki pietruszki - kilka posiekanych listków świeżej mięty - 1 surowa marchew - 1 łyżeczka musztardy francuskiej (gruboziarnistej) - 1 łyżeczka musztardy sarepskiej - 2 łyżki oleju sezamowego - 250 g serka mascarpone

mojewypiekiinietylko
Fasolka szparagowa z mięsem mielonym 171

Ciężko zadowolić mięsożercę w upał. Tym bardziej, gdy podczas wysokich temperatur wyjątkowo nie chce się nam “stać przy garach”. To proste i szybkie danie jest kompromisem – jest bardzo mięsne, ale jednocześnie nie za ciężkie i szybkie do przygotowania – wygrywa z pizzą na telefon, choć nie oszukujemy się – fasolka szparagowa z mięsem mielonym to wyjątkowo

Poezja smaku
Leczo 232

potrawa z papryki, cebuli i pomidorów, smażonych na smalcu i doprawionych papryką w proszku. Danie jest bardzo sycące. Dominuje smak warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Plusem jest to, że całe danie przygotowujemy w jednym garnku. Składniki: 2 papryki czerwone 1 papryka zielona 1 papryka żółta 4 cebule 5-6 pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych

CookMag
Fasolka po bretońsku z wegańską kiełbasą 210

Fasolka po bretońsku to tradycyjne polskie danie z dodatkiem kiełbasy lub parówek. Kiedyś bardzo lubiłam je w mięsnej wersji, dlatego zazwyczaj dodaję do tego dania jakiś zamiennik tradycyjnej kiełbasy. Aby przygotować wegańską fasolkę po bretońsku wystarczy użyć tofu (najlepiej się tu sprawdzi wędzone) pokrojone w kostkę, kotlety sojowe lub parówki sojowe. Tym razem  moją fasolkę

wegujemy
Marokańskie kuleczki drobiowe. 553

marokańskim daniu bardzo mi się podoba. Sprawia, że mięsne pulpeciki (przyznajmy - to brzmi swojsko) stają się czymś zupełnie innym - daniem egzotycznym. Spróbujcie koniecznie! PS Próbowałem dowiedzieć się kim jest Grzegorz, ale bezskutecznie ;) PPS Tak się złożyło w tym świątecznym czasie, że Marzeny i moje dania spotkały się na jednym stole. Pierwszoplanową rolę grały jednak potrawy naszej

zadanie-gotowanie
Pieczone pierogi z nadzieniem chili con carne w wersji wege 107

Wiem, pewnie sama jakiś czas temu uznałabym to za swego rodzaju profanację, kwitując, że nie można nazwać wegetariańskiego dania tak samo, jak to mięsne i że to nie jest chili con carne, tylko warzywa w sosie pomidorowym i koniec. Cóż. Człowiek całe życie się uczy, to jedno z powiedzeń, które przy okazji tego wpisu chciałam nadmienić, a drugie(...)jako makroelementu w codziennym jadłospisie i nie było dnia żebym miała ochotę na coś mięsnego. I szczerze i głęboko zastanawiam się czy wrócę do mięsa po Wielkiej Nocy. Dzięki temu znacząco poszerzyłam swoje kulinarne horyzonty, stosując w kuchni rozmaite techniki, które spowodują, że moje dania będą pełnowartościowe i co najważniejsze - smaczne, bowiem o smak chodzi mi w życiu

Mango Papaja
rolada cielęca z żurawiną 150

Rolada cielęca z żurawiną Wraz z końcem upałów i nadejściem wieczornych chłodów, do łask w mojej kuchni, wróciły aromatyczne, mięsne pieczenie. Dziś chciałbym przedstawić danie, wykonane z delikatnej cielęciny, połączonej z cierpko słodyczą suszonych żurawin.    Na koniec, gotowa rolada, została ozdobiona śmietanowym smakiem, delikatnego sosu. Składniki Danie dla 8 osób Marynata Sól, pieprz 10 ml octu

Miód i pieprz