Kalafior zapiekany pod beszamelem to bardzo smaczne wydanie kalafiora. Może być jako samodzielne danie, ale jako również dodatek do obiadu mięsnego. Ja taki kalafior podałam solo bez dodatków, okazał się bardzo sycący. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i nie zabiera wiele czasu. Oczywiście, jeśli będziecie mieć większą główkę kalafiora to zwiększcie proporcjonalnie składniki, mój … Czytaj
Pieprzyć z Fantazjąszparagów (najlepiej białych) można zrobić pyszną zupę krem. Szparagi mogą być dodatkiem do dań nie tylko warzywnych, ale i mięsnych. Najlepiej doprawiać je oprócz soli i pieprzem ulubionymi ziołami - w moim przypadku polecam oregano - zawsze i wszędzie! 😊 A Wy jakie dania robicie ze szparagami w roli głównej? Komentujcie! Robicie również zdjęcia swoich dań
MintTasteLubicie dania resztkowe? Ja tak. W mojej kuchni nic się nie wyrzuca i nic się nie marnuje. To danie jest tego przykładem. Kilka dni temu zrobiłam pulpeciki z indyczego mięsa z dodatkiem płatków jaglanych i parmezanu. Zostały uduszone w sosie pomidorowym. Z czeluści mojej zamrażarki wyciągnęłam mieszankę azjatycką z grzybami mun. I tak powstało danie pyszne(...)kokosowym. Wsyp mieszankę azjatycką, dosmacz solą i przyprawą bez chemii. Zamknij i duś. Pod koniec gotowania dodaj pulpeciki mięsne (już uduszone w sosie pomidorowym wcześniej) z sosem pomidorowym. Podgrzej. Wymieszaj. Posyp parmezanem, dodaj bazylią. Przed podaniem dodaj ser koryciński. Danie gotowe. Naturalnie. Smacznie. Kolorowo
Z Kuchni Do KuchniNie ma chyba prostszego dania niż polędwiczki z kurczaka w panierce (można także użyć filetów). Prawda jest taka, że to zwyczajne danie, dzięki
Pociąg Do Kuchnitutaj. Ten niewielki skrawek ziemi przyciąga turystów z całego świata, gotowych lecieć tu kilkanaście godzin samolotem, by choć przez chwilę stanąć na krawędzi klifu i poczuć to, czego nie da się sfotografować. To miejsce również nas zaskoczyło, bo wyglądało nieco inaczej, niż na zdjęciach oglądanych przez nas w Internecie przed wyjazdem. Nie rozczarowaliśmy, ale spodziewaliśmy się, że ta plaża pomiędzy(...)widniały kolejki przy wejściu. Na miejscu można zjeść m.in. panzerotti – duże pierogi w kształcie półksieżyca wypełnione różnymi farszami. My skusiliśmy się na te dodatkowo smażone, wypełnione mięsnym, gorącym farszem. Drugim zamówionym daniem była wielka bruschetta z warzywami i mozzarellą. BAR LUNA Via Anemone, 70044 Polignano a mare B Bar Luna to kawiarnia, do której chodziliśmy najczęściej na kawę
Ostra na SłodkoDanie typowo męskie, bo mięsne-wieprzowo-wołowe. No cóż, czasami trzeba wrzucić na ruszt coś bardziej treściwego, niż lekkie sałatki itp. Będzie niezdrowo, kalorycznie, wybitnie dla mięsożerców, ale smacznie… No i… Klops. Składniki: - 1,5 kg zmielonego mięsa wieprzowo wołowego (2/3 wieprzowiny, 1/3 wołowiny)- 3 jajka- 4 żółtka- ¾ szklanki kaszy manny- 125g wędzonego boczku- 2 łyżki(...)kaszę mannę, świeżo startą gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną, dodając 4 łyżki zimnej wody. Gdy masa jest wyrobiona dodajemy przestygniętą cebulę z boczkiem i ponownie dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy i szykujemy foremki. Ja użyłam dużą aluminiową i silikonową. Aluminiową natłuszczam olejem i posypuję kaszą, silikonową tylko lekko natłuszczam. Masę mięsną przekładamy do foremek, wyrównujemy powierzchnię, lekko polewamy olejem z pestek
mojewypiekiinietylkovotes ) Wegetariański gulasz a’la mięsny z boczniaków Wegetariański gulasz z boczniaków, może smakować jak mięsny. Może nie w stu procentach ale da się dość wiernie odtworzyć smak sosu pieczeniowego, nie używając mięsa. Mając w rodzinie jedną wegetariankę, lubię jak jej posiłek poza brakiem mięsa mnie różni się zbytnio od naszych. Dodatkowo to dla mnie ciągłe wyzwanie, co niezmiernie(...)wodą do lubianej konsystencji, przyprawiając pieprzem, najlepiej świeżo mielonym Serwujemy na gorąco z kaszą lub z serowymi ziemniakami. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Wegetariański gulasz a’la mięsny z boczniaków pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyqaris. Zaskoczyło mnie natomiast to, że galaretki mięsne przyrządzano zanim wymyślono galaretki owocowo-warzywne. W średniowieczu kucharze odkryli, że z zagęszczonego bulionu mięsnego można zrobić galaretę. Podobno galaretkę mięsną serwowano na weselu królowej Bony i Zygmunta I Starego. Wraz z upływem czasu galarety wieprzowe, drobiowe, wołowe lub rybne stały się popularnym daniem, często podawanym jako tania zakąska do mocnego(...)galarecie, galart, a na Wschodzie studzienina lub kwaszenina. W czasach PRL zimne nóżki i kieliszek wódki, a czasami i dwa kieliszki były typowo męskim daniem nazywanym meduza i lorneta. Do dzisiaj wszelkiego typu galarety mięsne są podawane na rodzinnych i towarzyskich spotkaniach, pojawiają nawet w sylwestrowym menu wielu restauracji. Zimne nóżki
Cztery Fajerychrupiąca wersja chipsów na obiad. Wybór Oli padł na sałatkę mięsną. Otrzymała talerz zielonych sałat z rostbefem, czerwonym winogronem, korzeniem pieczonej pietruchy, kaszą gryczaną oraz pieczywem wypiekanym na miejscu. Była cudownie wykonana z właściwą proporcją wszystkich składników, a dodatek własnego chlebka niezwykle pozytywnie wpłynął na dopełnienie całości dania. Na deser chłopaki wybrali Pavlove z bita śmietaną(...)niezwykle smaczne i zaskakujące. Koszt porcji: między 30zł, a 50zł. Oprócz tego lokal oferuje menu lunchowe w skład którego wchodzi zupa plus drugie danie za 28zł. Zawsze są dwie propozycje: mięsna oraz bez mięsna, codziennie inna. Ogródek: obecnie brak Kącik dla dziecka: brak, ale lokal ma dla dzieci kolorowanki i kredki Krzesełko do karmienia: jest
Kolizje Smakówdanie to wariacja na temat gołąbków. Farsz mięsny z kaszą, podsmażoną cebulką, marchewką i pomidorami przełożony liśćmi kapusty i zapieczony w piekarniku. Moja córka nazwała to danie "tortem kapuścianym" i miała rację, bo tak właśnie się prezentuje. To idealny sposób na przygotowanie gołąbków jeśli nie chcecie, nie lubicie lub po prostu nie wychodzi Wam zawijanie tradycyjnych gołąbków(...)tortownicy kładziemy ładny, duży liść kapusty. Na nim kładziemy kolejne, aż cały spód i boki formy będą zakryte. Pozostałe liście kapusty użyjemy do układania warstw z kapusty i farszu mięsnego. W osolonej wodzie gotujemy kaszę. Odcedzamy, studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i marchewkę około 5 minut, żeby zmiękły. Następnie dodajemy posiekany czosnek i przyprawy oraz pomidory razem
Smakowity Blog Kulinarnymnie zawsze wszelkiej maści kuchnia regionalna, więc nie mogło być inaczej i w końcu trafiłam na przepis na fuczki, przysmak typowy dla rejonu Bieszczad. Oto dość klasyczna wersja tego dania, może przywoła wspomnienia Waszych górskich wędrówek albo raczej pysznego posiłku tuż po? Przygotujcie następujące składniki (około 15 placków): 300 g kapusty kiszonej (waga po odciśnięciu(...)ciasto mamy gotowe do smażenia. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy, formując nie za grube placuszki, aż do zrumienienia z obu stron. Można je podawać jako dodatek do choćby mięsnych potraw, albo jako samodzielne danie z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym
PichceniomaniaTaki sos możecie również wykorzystać do różnych sałatek. U nas najlepiej sprawdza się w towarzystwie kęsków z kurczaka , chrupiących polędwiczek z kurczaka (na zdjęciu) oraz rożnych dań z grilla (czy to mięsnych czy warzyw). Polecam. Składniki: 2-3 ząbki czosnku 8-10 mniejszych listków świeżej bazylii około 0,5 – 0,75 małego kubeczka jogurtu naturalnego* około 4 łyżek(...)jakiej gęstości sos chcemy uzyskać) i / lub doprawiamy do smaku. Sos najlepiej schłodzić w lodówce, aby smaki ładnie przeszły. Tak przygotowany sos bazyliowo-czosnkowy podajemy do chrupiącego kurczaka lub dań z grilla. Smacznego
Słodkie okruszkiJeżeli zastanawiacie się jeszcze co zrobić dzisiaj na obiad to zapraszamy na pyszne i rozgrzewające curry z indykiem, brukselką i kalafiorem :) Składniki na curry z indykiem
Kuchenne Wariacje