dania mięsne - 13801 przepisów (strona:517/921)

Uniwersalny farsz mięsny 106

końca z tego, co robię, ale ten farsz mięsny wywołał uśmiech w moim czarnym serduszku i był tak dobry, że wyżerałam łyżką. W nawiasie obok składników będą zamienniki, jednak jeśli macie możliwość, użyjcie to samo co ja, a farsz mięsny odwdzięczy się wam miłością. Rzekłam! UNIWERSALNY FARSZ MIĘSNY Potrzebujemy: 1,5 kg mielonej wołowiny (możecie użyć wieprzowiny, jagnięciny lub indyka(...)jajka metodą „na szakszukę” można podać z kładzionymi kluskami, ryżem lub kaszą można dodać ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki, puszkę fasolki i mamy sycące danie jednogarnkowe. Jak przechowywać farsz mięsny: Najprościej jest podzielić na potrzebne nam porcje, powkładać w woreczki, woreczki pozbawić powietrza i lekko rozpłaszczyć, żeby zajmowały mało miejsca i zamrozić. Na woreczku piszemy datę mrożenia. W zamrażarce

ladykitchen
Co zamiast fast food – menu na tydzień 128

potraw używamy zdrowych, świeżych składników, nie jemy chemii, a dania przygotowujemy głównie w piekarniku. W tym tygodniu wszystkim, którzy dbają o linię, ale czasem tęsknią za starym, dobrym KFC, polecamy patent na pieczone udka z kurczaka w chrupiącej (ale niekalorycznej) i zdrowej panierce z migdałów. To danie świetne na elegancki obiad, ale też idealne jako przekąska(...)tradycyjnego burgera (i wkrótce wrzućmy nasze sprawdzone, ulubione przepisy na to doskonałe danie, którego opinię tak paskudnie zszargały fast foody). Ale wegetariańskie kotlety z tego tygodnia śmiało mogą konkurować z naprawdę porządnie zrobioną mieloną polędwicą! To sycące i pachnące przyprawami danie wegetariańskie pokocha każdy miłośnik mięsnego hamburgera. Zobaczcie też jak zrobić warzywne spaghetti w wersji wege. Pokażemy

Niedzielny kucharz
Szakszuka – gulasz marokański z kiełbaskami Merguez 227

Mocno pomidorowe, sycące i pikantne danie – bliskie szakszuce , ale bardziej mięsne, treściwe, wytrawne i ostre. Koniecznie podane z jogurtem – dla zbalansowania smaku i przygaszenia ognia na podniebieniu – i z kaszą kuskus lub chlebkami pita, żeby móc wyjeść ten pyszny sos do dna i nie zmarnować ani kropli płynnego żółtka. Zapisz Miałam problem z nazwaniem tego przepisu. Tunezyjskie kiełbaski, marokański

Karo in the Kitchen
Hete bliksem 179

niderlandzkiej i w pewnym stopniu północnoniemieckiej specyficzne (przynajmniej dla nas) danie składające się z ziemniaków, jabłek (i ew. gruszek) oraz cebuli. Może mieć różne odmiany, ale w najprostszej podstawowej postaci łączy właśnie te składniki, gotowane w wodzie z minimalnym dodatkiem przypraw. Podawane jest z rozmaitymi dodatkami, zwykle mięsnymi, poczynając od różnych rodzajów kiełbas, poprzez smażoną wołowinę, a nawet(...)czegoś oryginalnego, czego inni jeszcze nie wymyślili   Hete bliksem 2016-12-14 13:16:50 Oryginalna propozycja oparta na tradycyjnym niderlandzkim hete bliksem, czyli nieskomplikowanym daniu z jabłek i ziemniaków z mięsnymi dodatkami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób – lub 2 głodnych) Ziemniaki z jabłkami 2 średnie ziemniaki 1 średnie słodkie jabłko (lub gruszka) 1 średnie kwaśne

Kulinarna Pokusa
Kalafior zapiekany pod beszamelem 109

Kalafior zapiekany pod beszamelem to bardzo smaczne wydanie kalafiora. Może być jako samodzielne danie, ale jako również dodatek do obiadu mięsnego. Ja taki kalafior podałam solo bez dodatków, okazał się bardzo sycący. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i nie zabiera wiele czasu. Oczywiście, jeśli będziecie mieć większą główkę kalafiora to zwiększcie proporcjonalnie składniki, mój … Czytaj

Pieprzyć z Fantazją
Szparagi - jak przyrządzać? 382

szparagów (najlepiej białych) można zrobić pyszną zupę krem.  Szparagi mogą być dodatkiem do dań nie tylko warzywnych, ale i mięsnych. Najlepiej doprawiać je oprócz soli i pieprzem ulubionymi ziołami - w moim przypadku polecam oregano - zawsze i wszędzie! 😊 A Wy jakie dania robicie ze szparagami w roli głównej? Komentujcie!  Robicie również zdjęcia swoich dań

MintTaste
Warzywa po azjatycku z serem korycińskim 128

Lubicie dania resztkowe? Ja tak. W mojej kuchni nic się nie wyrzuca i nic się nie marnuje. To danie jest tego przykładem. Kilka dni temu zrobiłam pulpeciki z indyczego mięsa z dodatkiem płatków jaglanych i parmezanu. Zostały uduszone w sosie pomidorowym. Z czeluści mojej zamrażarki wyciągnęłam mieszankę azjatycką z grzybami mun. I tak powstało danie pyszne(...)kokosowym. Wsyp mieszankę azjatycką, dosmacz solą i przyprawą bez chemii. Zamknij i duś. Pod koniec gotowania dodaj pulpeciki mięsne (już uduszone w sosie pomidorowym wcześniej) z sosem pomidorowym. Podgrzej. Wymieszaj. Posyp parmezanem, dodaj bazylią. Przed podaniem dodaj ser koryciński. Danie gotowe. Naturalnie. Smacznie. Kolorowo

Z Kuchni Do Kuchni
Polędwiczki z kurczaka w panierce 131

Nie ma chyba prostszego dania niż polędwiczki z kurczaka w panierce (można także użyć filetów). Prawda jest taka, że to zwyczajne danie, dzięki

Pociąg Do Kuchni
Co zobaczyć i gdzie zjeść w Polignano a Mare? Włochy / Apulia 56

tutaj. Ten niewielki skrawek ziemi przyciąga turystów z całego świata, gotowych lecieć tu kilkanaście godzin samolotem, by choć przez chwilę stanąć na krawędzi klifu i poczuć to, czego nie da się sfotografować. To miejsce również nas zaskoczyło, bo wyglądało nieco inaczej, niż na zdjęciach oglądanych przez nas w Internecie przed wyjazdem. Nie rozczarowaliśmy, ale spodziewaliśmy się, że ta plaża pomiędzy(...)widniały kolejki przy wejściu. Na miejscu można zjeść m.in. panzerotti – duże pierogi w kształcie półksieżyca wypełnione różnymi farszami. My skusiliśmy się na te dodatkowo smażone, wypełnione mięsnym, gorącym farszem. Drugim zamówionym daniem była wielka bruschetta z warzywami i mozzarellą. BAR LUNA Via Anemone, 70044 Polignano a mare B Bar Luna to kawiarnia, do której chodziliśmy najczęściej na kawę

Ostra na Słodko
No i… Klops 161

Danie typowo męskie, bo mięsne-wieprzowo-wołowe. No cóż, czasami trzeba wrzucić na ruszt coś bardziej treściwego, niż lekkie sałatki itp. Będzie niezdrowo, kalorycznie, wybitnie dla mięsożerców, ale smacznie… No i… Klops.     Składniki: - 1,5 kg zmielonego mięsa wieprzowo wołowego  (2/3 wieprzowiny, 1/3 wołowiny)- 3 jajka- 4 żółtka- ¾ szklanki kaszy manny- 125g wędzonego boczku- 2 łyżki(...)kaszę mannę, świeżo startą gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną, dodając 4 łyżki zimnej wody. Gdy masa jest wyrobiona dodajemy przestygniętą cebulę z boczkiem i ponownie dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy i szykujemy foremki. Ja użyłam dużą aluminiową i silikonową. Aluminiową natłuszczam olejem i posypuję kaszą, silikonową tylko lekko natłuszczam. Masę mięsną przekładamy do foremek, wyrównujemy powierzchnię, lekko polewamy olejem z pestek

mojewypiekiinietylko
Wegetariański gulasz a’la mięsny z boczniaków 107

votes ) Wegetariański gulasz a’la mięsny z boczniaków Wegetariański gulasz z boczniaków, może smakować jak mięsny. Może nie w stu procentach ale da się dość wiernie odtworzyć smak sosu pieczeniowego, nie używając mięsa. Mając w rodzinie jedną wegetariankę, lubię jak jej posiłek poza brakiem mięsa mnie różni się zbytnio od naszych. Dodatkowo to dla mnie ciągłe wyzwanie, co niezmiernie(...)wodą do lubianej konsystencji, przyprawiając pieprzem, najlepiej świeżo mielonym Serwujemy na gorąco z kaszą lub z serowymi ziemniakami. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Wegetariański gulasz a’la mięsny z boczniaków pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Zimne nóżki 72

qaris. Zaskoczyło mnie natomiast to, że galaretki mięsne przyrządzano zanim wymyślono galaretki owocowo-warzywne. W średniowieczu kucharze odkryli, że z zagęszczonego bulionu mięsnego można zrobić galaretę. Podobno galaretkę mięsną serwowano na weselu królowej Bony i Zygmunta I Starego. Wraz z upływem czasu galarety wieprzowe, drobiowe, wołowe lub rybne stały się popularnym daniem, często podawanym jako tania zakąska do mocnego(...)galarecie, galart, a na Wschodzie studzienina lub kwaszenina. W czasach PRL zimne nóżki i kieliszek wódki, a czasami i dwa kieliszki były typowo męskim daniem nazywanym meduza i lorneta. Do dzisiaj wszelkiego typu galarety mięsne są podawane na rodzinnych i towarzyskich spotkaniach, pojawiają nawet w sylwestrowym menu wielu restauracji. Zimne nóżki

Cztery Fajery
Restauracje w Poznaniu: Maniok 173

chrupiąca wersja chipsów na obiad.  Wybór Oli padł na sałatkę mięsną. Otrzymała talerz zielonych sałat z rostbefem, czerwonym winogronem, korzeniem pieczonej pietruchy, kaszą gryczaną oraz pieczywem wypiekanym na miejscu. Była cudownie wykonana z właściwą proporcją wszystkich składników, a dodatek własnego chlebka niezwykle pozytywnie wpłynął na dopełnienie całości dania. Na deser chłopaki wybrali Pavlove z bita śmietaną(...)niezwykle smaczne i zaskakujące. Koszt porcji:  między 30zł, a 50zł. Oprócz tego lokal oferuje menu lunchowe w skład którego wchodzi zupa plus drugie danie za 28zł. Zawsze są dwie propozycje: mięsna oraz bez mięsna, codziennie inna. Ogródek:  obecnie brak Kącik dla dziecka:  brak, ale lokal ma dla dzieci kolorowanki i kredki Krzesełko do karmienia:  jest

Kolizje Smaków