Dzisiaj zapraszam Was ponownie do Gruzji! Najbardziej rozpoznawalnym daniem gruzińskim jest chinkali. Co to takiego? Chinkali to gruzińskie "pierogi" w formie sakiewki, wypełnionej mięsem i bulionem. Sakiewki są dość duże, wypełnione po brzegi przepysznym mięsnym farszem np. z wołowiny, wieprzowiny czy jagnięciny. Mięso może być w różnych konfiguracjach. Będąc w Gruzji jadłam wielokrotnie chinkali, każde smakowało troszkę inaczej(...)smaku prawdziwych gruzińskich chinkali można się zakochać i jest to miłość po grób ;-) Ciężko odmówić sobie kolejnego i kolejnego, ale jest to danie dość sycące. Zapraszam na przepis na gruzińskie mięsne chinkali. Na moim Instagramie na IGTV znajdziesz również filmik TUTORIAL JAK WYKONAĆ CHINKALI krok po kroku. PRZEPIS NA CHINKALI CIASTO NA CHINKALI - 500 g mąki pszennej
SMYKWKUCHNIuzupełnić także o dodatek mięsny, podając je z mięsnym sosem, grillowanym kurczakiem czy boczkiem, lub z pysznym sosem kurkowym. W każdej z tych wersji będzie niesamowicie pysznie i pożywnie. Kotleciki idealnie będą komponowały się także z sałatą i pomidorkami oraz sosem czosnkowym np w wersji tzatzyki. Dorzuć jeszcze kilka czarnych oliwek a zrobisz idealne wprost danie. Polecam Wam także
nietylkopasta.plgładki tzw. "pasta liscia", który jest podawany do dań z delikatnymi sosami na bazie śmietany, ricotty; makaron rowkowy tzw. "paste rigate", który idealnie komponuje się z sosami cięższymi, mięsnymi, rybnymi, warzywnymi. Sos wnikając w rowki makaronu tworzy jednolitą całość i niepowtarzalny smak dania. JAK UGOTOWAĆ IDEALNY MAKARON? Makaron gotujemy(...)typu fusilli idealnie komponuje się z sosami pomidorowymi, rybnymi lub mięsnymi. Makaron "płaski" typu farfalle, pappardelle podajemy z sosami na bazie śmietany, serów np. ricotty, gorgonzoli lub z sosami warzywnymi. Teraz nie pozostaje nam nic innego, jak ugotować przepyszne danie z makaronem. A jutro zapraszam Was na wpis dot. przygotowania idealnego domowego makaronu
La grande e la piccola cuocaKasza gryczana jest bardzo pożywna i przede wszystkim zdrowa dlatego czasem polecam Wam taką alternatywę dla mięsnych kotletów. Wersja z twarogiem nam nie za bardzo posmakowała
Gotowanie...to proste !Zazwyczaj publikuję gulasze bardzo mięsne, jednak tym razem postanowiłam spróbować czegoś innego. Miałam akurat spory zapas boczniaków w lodówce i postanowiłam je wykorzystać na danie, które idealnie wpisuję się w tą porę roku. Takim sposobem powstał na prawdę pyszny gulasz z boczniaków, z dodatkiem papryki i marchewki w gęstym, dobrze doprawionym sosie pomidorowym. Doskonały z chrupiącym chlebkiem
karmelowywarstwą utłuczonych ziemniaków. Oszczędnie, tanio i do syta! Rewolucja przemysłowa doprowadziła między innymi do powstania maszynki do mielenia mięsa – i zakończyła przy okazji korzystanie z mięsnych resztek w wyspiarskich zapiekankach. Zmielone mięso dało się gotować i smażyć prędzej, wydajniej, posiłek był gotowy szybko – nie trzeba było czekać z robieniem zapiekanki na resztki z odświętnej pieczeni. Ten przepis najbliższy jest(...)silcie się na nie wiadomo jak eleganckie podanie – to jest wiejska zapiekanka, ona nie będzie się pięknie kroić, formować i wygodnie nakładać. To uczciwe, proste jedzenie, a nie wykwintne danie restauracyjne. Nie zagęszczamy sosu bardziej i nie sypiemy więcej skrobi – to nie budyń, mięso dzięki krótkiemu smażeniu i płynnemu sosowi nie wyschnie przy zapiekaniu. Nie dodajemy też więcej mleka
Karo in the KitchenPrzedstawiam Wam dzisiaj danie na które skusi się zarówno amator nowości jak również miłośnik potraw mięsnych. Będzie to smaczna potrawka z kurczakiem oliwkami i porem w sosie śmietanowym. Danie nie wymagające specjalnych umiejętności kulinarnych, sycące i bardzo proste w przygotowaniu. Najlepiej smakuje podane z ryżem lub ziemniakami . składniki na 3 porcje 60 dag piersi z kurczaka garść czarnych
Smakowite Daniamakaronu. Osobiście wolę biały, serowy sos do makaronu. Dzieci lubią sos z pomidorów. Poza tym do makaronu świetnie pasuje sos grzybowy oraz sos mięsny . Wybór jest duży, więc nic dziwnego, że danie z makaronu w naszym domu pojawia się często i w różnych odsłonach. Dzisiaj zapraszam na szybki obiad , makaron z sosem serowym, szynką i grzybami. Sos serowy jest
codojedzeniamięsa. W dzisiejszym blogu przygotowałam kulki mięsne z aromatycznymi przyprawami, które są doskonałą zagryzką imprezową dla mięsożerców. Podałam do nich mój ulubiony sos czosnkowy. Kulki mięsne, możecie również podać na ciepło do dania głównego, z ryżem lub makaronem w sosie pomidorowym lub grzybowym. Składniki: mięso mielone jagnięce 500 g, jajko 1 szt, kolendra mielona 2 łyżeczki, kmin rzymski(...)ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach cebulkę. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy bardzo dokładnie całą masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Z gotowej masy mięsnej formujemy w dłoniach małe kulki i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy z każdej ze stron na rumiany kolor. Usmażone kuleczki kładziemy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem
kulinarne odsłony patiDzisiaj mamy dla Was coś mięsnego i oczywiście bezglutenowego. To kotleciki z wołowiny po tajsku, które na pewno przypadną do gustu wielu sympatykom kuchni azjatyckiej :) Składniki
Kuchenne WariacjeCo zrobić, kiedy żar leje się z nieba? Najlepiej zrobić sobie wzmacniający i chłodny koktajl jarmużowy albo smoothie truskawkowe. To nasz sposób na upał i na
KulinarneImpresje.plprzepis na rodzinny, bezmięsny obiad. Kremowe, delikatne, aromatyczne i bardzo sycące. Danie to można przygotować z przeróżnymi, ulubionymi warzywami, a za każdym razem będzie smacznie. Proste i szybkie danie nie tylko na obiad, ale i też na kolację. Takie risotto to odmiana od tradycyjnych, mięsnych obiadów. Lubicie tego typu szybkie obiady, czy jednak wolicie tradycyjne dania
Zrób to smaczniesię z mięsami i warzywami. Oczywiście, odmian papryki jest znacznie więcej. Zwłaszcza ostry smak został dodatkowo skatalogowany na specjalnej skali, dzięki której dopasujesz odmianę do specyfiki przygotowywanego przez ciebie dania. Jak wykorzystać paprykę w kuchni? Papryka czerwona znajduje w kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Możesz spożywać ją na surowo, jako dodatek do kanapek, przekąsek, składnik surówek, albo po obróbce(...)kuchni wegetariańskiej, w której stanowi ważny składnik past kanapkowych, sosów, zapiekanek. W ostatnich latach dużą popularnością cieszy się ajwar. Z pewnością każdy zna paprykę pieczoną faszerowaną mięsnymi lub ryżowymi nadzieniami. Ciekawym i smacznym daniem jest makaron w sosie pomidorowo-paprykowym, tarta z warzywami czy zapiekanka ziemniaczana z papryką. Artykuł sponsorowany Artykuł Papryka czerwona w kuchni pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plKartacze to bardzo popularne danie na Podlasiu, wykonane z ziemniaków i mięsnego farszu. Darzę go dużym sentymentem, gdyż jest to smak mego dzieciństwa. Doskonale pamiętam te szare kule serwowane przez moją babcię, okraszone skwarkami z cebulką i zalane gorącym wywarem po ich gotowaniu. Niech Was nie zraża ich kolor, taki ma być, gdyż przygotowuje się je z 3 części(...)surowych i 1 gotowanych ziemniaków, to na pewno będą jaśniejsze, ale i smak również będzie zbliżony bardziej do pyz, a nie taki smak kartacza zapamiętany przeze mnie z dzieciństwa. Danie jest nieco pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu by w efekcie końcowym cieszyć się ich smakiem. Proponuję pracę podzielić na dwa dni. Wieczorem obrać i ugotować część ziemniaków
Kuchcik gotujeczas leci! Pamiętam ten gulasz z cielęciny będąc kilka lat temu we Włoszech . Gulasz spezzatino to gulasz z cielęciny i fasolki szparagowej. Jak każdy mięsny gulasz tak i gulasz spezzatino to idealne danie na obiad. Zazwyczaj gotuję obiady na dwa dni, a przynajmniej tyle aby resztki starczyły na lunch do pracy. Bardzo lubię cielęcinę. Ta gotowana w warzywach(...)sosie własnym i ziemniaczane, puszyste puree. Gulasz to praktyczne danie, sos i mięso w jednym. Gulasz spezzatino 4 porcje Składniki: 500 g podudzia z cielęciny bez kości 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 nacie selera 1 łyżka pomidorowego przecieru 1 liść laurowy 2 łyżki masła 250 ml mięsnego bulionu 100 ml białego wina wytrawnego sól i pieprz
codojedzenia