dania mięsne - 13801 przepisów (strona:532/921)

Świętujemy – recenzja nowej książki Wegan Nerd 139

Alicja Rokicka z bloga Wegan Nerd . Uważa ona, że w kuchni najważniejsze są przyprawy. To majeranek, jałowiec i liście laurowe nadają smaku klasycznym polskim daniom, więc jeśli umiejętnie przyprawimy warzywa, będą one smakować jak mięsne wersje polskich klasyków. Wiele smaków jak grzyby, kiszonki, zupy czy pasty do chleba jest przecież uniwersalnych. Świętujemy! To kuchnia polska widziana z nowej, wegańskiej

Ugotowane pozamiatane
Jajecznica w papryce. 164

Danie z serii paprykowe improwizacje ;) Miałam do środka wcisnąć farsz mięsny, a ostatecznie umieściłam tam jajecznicę z fetą i suszonymi pomidorami. Z paprykowego zapasu ostały się jedynie egzemplarze w kolorze żółtym i zielonym, dlatego to one zagrały główną rolę w moim daniu. Spokojnie można użyć wersji czerwonej. Ważne, żeby papryki były w miarę kształtne, nieduże i z dosyć

zadanie-gotowanie
Bomby (cepeliny lub kartacze) z grzybami i wspomnienia z Wileńszczyzny 226

nareszcie udało mi się zaobserwować i uchwycić w obiektywie (kilka zdjęć prezentują na końcu wpisu), ale dzięki odwiedzonym miejscom i jedzeniu. W Wilnie regionalnym daniem podawanym niemal wszędzie są cepeliny - podłużne kluski ziemniaczane z mięsnym farszem. U nas ich okrągłą odmianę nazywa się kartaczami. W encyklopediach wyczytać można, że jest to potrawa północno-wschodniej Polski. Tymczasem w regionie opoczyńskim

Weekendy w domu i ogrodzie
Gołąbki z ziemniakami 229

ziemniaków z aromatycznym boczkiem lub wędzoną kiełbasą jest tak pyszne, że nawet samo w sobie mogłoby stanowić osobną potrawę. Jeśli jednak zrezygnujemy z mięsnych dodatków, będziemy mieć na talerzu w pełni wegetariańskie danie. Takie gołąbki można również zapiec w piekarniku lub po uduszeniu obsmażyć na maśle. Paluszki lizać! Składniki: 1 główka kapusty (ok 1,5kg) 1kg ziemniaków 200g wędzonego

Obiad gotowy
Lunch u Dyletantów 190

Zestaw lunchowy u Dyletantów kosztuje 30 zł. Można wybierać zestaw z trzech przystawek, trzech dań głównych, oraz dwóch deserów. Do każdego dania, można zamówić sugerowane wino (oczywiście za odpowiednia dopłatą). Ja spróbowałam wszystkich dań, no poza jednym (kozim serem – po prostu mało kocham kozinę). Chodnik ogórkowy, orzechy włoskie – prosty i bardzo smaczny chłodnik z przyjemnym, dodatkiem(...)zepsuty... Faszerowany pomidor, kus kus, młode listki. Danie dla tych co lubią bez mięsa, ale i tym mięsnym nic się nie stanie, jeżeli od czasu do czasu zjedzą coś bezmięsnego. Na pewno będą zadowoleni. Sernik na zimno, galaretka owocowa. Po prostu sernik na zimno. Granita agrestowa, jagody. Nic do dać nic ująć, deser nie zepsuty nadmiarem słodyczy. Agrest jest

królestwo garów
Środa: Szwedzkie pulpety z pure 141

tyle zmodyfikowali turecki przepis, że mięsne kulki podają w sosie, a Turcy zjadają saute. Mogłoby się wydawać, że ta cała heca z tureckim pochodzeniem pulpetów to zawracanie głowy, przecież to tylko mielone mięso, utoczone w kulki i usmażone. Takie podejście to jednak mocne uproszczenie tematu. Pulpety szwedzkie nie są specjalne wykwintnym daniem, to nie jest przepis w stylu polędwica(...)życiu pulpety nie raz i nie dwa, ale nigdy nie robił pulpetów szwedzkich to przekona się, że nie wiedział wszystkiego o mięsnych kulkach. Trzy kluczowe składniki pulpetów Szczerze polecamy Wam przepis na oryginalne pulpety szwedzkie, danie znane na całym świecie, a w każdym razie wszędzie tam, gdzie działa Ikea, największy ambasador Szwecji, która serwuje potrawę pod każdą szerokością geograficzną

Niedzielny kucharz
Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami 77

fasolki szparagowej z ziemniakami , znalazł się wśród innych jednogarnkowych dań, jak wcześniejsze nasze propozycje na wielowarzywną zupę prezydencką , czy też zupę ogórkową z koperkiem . Pierwsza z wymienionych była jednak daniem bezmięsnym, z kolei druga korzystała z dodatku śmietany. Za to dziś proponujemy pożywną zupę fasolkową na pysznym rosole mięsnym, ale nie przyprawionej śmietaną. Nasza zupa z kurczakiem, fasolką

Kuchnia Na Wypasie
Żurek Wielkanocny 181

chlebowych miseczkach. Do tego tłuczone ziemniaki z okrasą. Pycha! A co u Was gości na Wielkanocnym stole? Składniki 1/2 l zakwasu 2 l wywaru mięsnego 4 białe kiełbasy 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula włoszczyzna (dałam mrożoną) 4 ugotowane jajka na twardo 2 łyżki majeranku 2 łyżki chrzanu 2 łyżki mąki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól pieprz

O kuchni z uczuciem
Domowy pasztet pieczony drobiowo-cielęcy 335

masę. Możesz też zmielić minimum dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitem. Do zmielonej masy dodaj majeranek, pieprz mielony i sól. Spróbuj masę mięsną przed dodaniem soli. Ilość soli jest przybliżona, możesz dać mniej lub więcej, według uznania. Czosnek niedźwiedzi rozetrzyj w dłoniach lub w moździerzu i dodaj do masy. Na koniec wsyp bułkę tartą i wlej wywar

Anioszek w kuchni
Hyzop lekarski: właściwości, zastosowanie, gdzie go kupić? 88

jest nazywana czasem józefek, józefka czy izap lekarski. Zdarza się, że można go u nas spotkać w stanie naturalnym – wtedy jest traktowany jako tzw. gatunek zawleczony, obcy na danym terenie. Hyzop lekarski może być także uprawiany w przydomowych ogródkach, nadaje się również do posadzenia w doniczce. Nie jest wymagający – potrzebuje gleby lekkiej i wapiennej. Dobrze, jeśli rośnie w miejscu nasłonecznionym(...)gałęziach hyzopu). Jest on przyprawą o cierpkim, nieco korzennym smaku. Można nim przyprawiać m.in. pieczone mięsa (np. cielęcinę). Hyzop nadaje się też do innych potraw mięsnych, zwłaszcza z wołowiny. Można doprawiać nim również dania z fasoli i ziemniaków, może być składnikiem marynat. Bywa też dodawany do sałatek ze świeżych ogórków i pomidorów, a także do twarogu (w formie

Żyję by jeść
Futomaki z indyka w sosie imbirowo-śliwkowym 171

jedna godzina. Do przygotowania dania użyłam produktów sponsorów: mięso mielone i carpaccio z indyka – Indykpol, płaty alg nori i liście limonki Kaffir – House of Asia, musztarda francuska i ocet winny – Octim, folia spożywcza do gotowania roladek – Jan Niezbędny. Danie to zdobyło pierwsze miejsce(...)minutę. – Wyjąć warzywa łyżką cedzakową do wystygnięcia, a do wywaru wrzucić roladki mięsne i gotować je na wolnym ogniu 15 minut. Sos imbirowo-śliwkowy – Na suchej patelni uprażyć nasiona imbiru i odłożyć je do posypania dania. – Na gorącej patelni skarmelizować cukier, gdy zacznie się rozpuszczać, dodać

To co kocham
Ramen – japońska zupa 359

mąki pszennej, soli oraz wody kansui (alkaiczna mineralna, która zawiera węglan sodu oraz potasu i jest odpowiedzialna za żółty kolor klusek). Zasadniczo do tego dania używa się jednego z trzech rodzai bulionu: mięsny (wołowina, wieprzowina, drób – mięso i kości), warzywny (marchew, por, kapusta, jarmuż, glony), morski (glony, ryby, skorupiaki – dodaje się zarówno mięso jak i ości, pancerzyki(...)spotkać z mieszankami tych wywarów. Bardzo często bulion jest przyprawiany sosem sojowym lub pastą miso (robi się ją ze sfermentowanego ryżu, soi lub pszenicy. Dopełnieniem są dodatki warzywne i/lub mięsne zależne od upodobania. Ja użyłam japońskiego makaronu pszenno – gryczanego Soba (cudownie aromatyczny) . Jest on co prawda przeciwieństwem grubego, pszennego makaronu Ramen, uważam jednak, że równie dobrze pasuje do ramenu

Kierunekuchnia
Pieczeń z pieczarkami 247

danie obiadowe z sosem i dodatkami jednak ja wolę na zimno jako wędlinkę na kanapki. składniki: 1,3 kg mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 5 łyżek bułki tartej małe pieczarki ok 14-16 szt 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku 1 łyżka oregano 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu sól do smaku 250 ml mięsnego bulionu(...)kroić na kanapki.  Pieczarki daje ugotowane ponieważ surowe podczas pieczenia kurczą się i w pieczeni robią się dziurki i pieczarki wypadają. Pieczarki można dać w całości tak jak ja to zrobiłam lub dodać do mięsnej masy pokrojone w drobną kostkę

Monia miesza i gotuje
Kalafior w chrupiącym cieście 152

Kalafior w chrupiącym cieście Kalafior jest pysznym warzywem , a już wyjątkowo smakowity w chrupiącym cieście . Jest to szybka potrawa , całkowicie wegetariańska , ale mięsnej części społeczność też przypadnie do gustu . Pyszna przekąska lub danie , jak kto woli . Ciasto jest chrupiące i aromatyczne od przypraw . Zachęcam do prób Dzisiaj znowu wstęp bez weny… cóż zima nie poprawia nastroju.. Składniki

Ogrodnik w podróży
Restaurant Week - Powidok - Restauracja autorska 137

wspaniale wróży temu nowemu miejscu na kulinarnej mapie Łodzi, za które odpowiada szef kuchni Kamil Skrok oraz restaurator Piotr Niedźwiedzki. Podczas tastingu ambasadorskiego próbowałam mięsnego menu, ale muszę przyznać, że i wegetariańskie wersje dań robiły niesamowite wrażenie - aromat jaki rozsiewały był po prostu boski, więc jeśli nie jadacie mięsa, to i bezmięsne propozycje popieszczą Wasze kubki smakowe. Zacznijmy(...)bardzo mnie cieszy, bo jestem fanką tej ryby. Dodatek delikatnego słodkiego groszku podkręcony wasabi fantastycznie równoważy lekko tłustą rybę, a jabłko lekko przełamuje wszystko kwaskowatym smakiem. Naprawdę udane połączenie. Danie główne: 👉 Polik wieprzowy / demi glace / barszcz grzybowy / boczniak / szpinak / ziemniak / gorczyca / cebula To jest prawdziwy majstersztyk! Dobrze przyrządzone policzki wieprzowe to nie lada rarytas, ale w towarzystwie tak aromatycznego

Cooking Monster