Składniki: na blachę 24cm x 28cm gofry (domowe z tego przepisu lub gotowe ze sklepu), 2 jogurty naturalne po 400 ml, 3 galaretki truskawkowe lub malinowe, 200 g czerwonej porzeczki, 200 g borówki amerykańskiej, 3 połówki brzoskwini z puszki Przygotowanie: Jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. Galaretki rozrób w 350 ml gorącej wody. Odstaw do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając
Lena Gotujecoś obłędnie pysznego. Sernik, oczywiście. Znaleziony u Doroty , wykonany na serku mascarpone, dzięki czemu jest obłędnie kremowy, a konsystencją przypomina truflę. Słodki od białej czekolady, którą równoważy frużelina z porzeczek, które jeszcze latem zamknęłam w słoiczkach. Wyszedł bajeczny, i choć może nie wygląda specjalnie widowiskowo, po pierwszym kęsie nikt już o tym pamiętał nie będzie. Sernik z mascarpone i białą(...)serka mascarpone 200 g białej czekolady 150 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii frużelina porzeczkowa: 150 g czerwonych porzeczek 3 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki (38%) Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z migdałami. Masło rozpuścić, przestudzić. Wymieszać z ciastkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka przyprawy do kebaba od Edmir-pol albo kumin sól, pieprz 1 garść posiekanej, świeżej mięty 2 łyżki zimnej wody pozostałe składniki: 1 camembert 1/2 szklanki porzeczek czerwonych (albo innych owoców sezonowych) 1 łyżka cukru 1 mała cukinia 1 liść jarmużu do dekoracji Mielone mięso mieszamy z odrobiną wody, przyprawami i posiekaną miętą. Lepimy w dloniach odpowiedni burgerowy(...)czasie na patelni grillowej smażymy też camemberta. Cukinię kroimy na cieniutkie plasterki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Tagliatelle z cukinii blanszujemy 3 minuty w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy. Porzeczki gotujemy w rondelku aż do oparowania 1/2 soku. dodajemy cukier i karmelizujemy. Finał: Burgera układamy na liściu jarmuża, obok układamy podgrillowany camembert i sos porzeczkowy, zestawiamy z tagliatelle z cukinii
Bon Appetit Małgorzatymamy sezon na pyszne, soczyste owoce, w moim smoothie znalazły się owoce zerwane prosto z drzewa i krzaczka :) Składniki (na 600 ml.): 350 g. czereśni 150 g. czerwonych porzeczek 1 dojrzały banan 50-100 ml. wody mineralnej niegazowanej Czereśnie wypestkuj, a porzeczki obierz z łodyżek. Banana pokrój i wrzuć na kielicha blendera. Dorzuć czereśnie i porzeczki. Wlej wodę
Delicious Placeniż zazwyczaj, bo gotowałem w gościach (taki układ :)), aczkolwiek równie klimatowej :) Składniki: - młode buraki ćwikłowe - młode marchewki - młode pietruszki - młoda cebula - mąka - olej - 2 ząbki czosnku - ziemniaki (opcjonalnie) - porzeczki czerwone - agrest - cukier Wykonanie: Marchewkę i pietruszkę szorujemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Buraki porządnie myjemy, kroimy w plasterki aż do liści. Dodajemy(...)odrobiną oleju na pesto. Z mąki i wody robimy gęste, lejące się ciasto i smażymy naleśniki. Smarujemy je pesto i składamy w ulubiony sposób. Ja złożyłem w trójkąt. Porzeczki i agrest wrzucamy do wody, gotujemy, dosładzamy cukrem wedle uznania i studzimy
Kryzysowa Książka KucharskaSkładniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka kefiru 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko skórka otarta z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g czerwonych porzeczek Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać aż powstanie gładkie i zwarte ciasto. Na końcu wsypać obrane i umyte porzeczki. Łyżką kłaść porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i smażyć
My simple kitchenuszkodzić ubitych białek. Przelać do formy silikonowej wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) Piec w 170 stopniach około 30 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Krem porzeczkowy 1 szklanka czerwonych porzeczek (użyłam mrożone) 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny (lub 1 listek i 1/2 żelatyny ) 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki -schłodzonej Żelatynę zalać 1 łyżką wody(...)masę. Do puszystego masła, cały czas miksując dodawać mleko z cukrem pudrem. Miksować tak długo aż masa będzie biała (około 4 - 6 minut) 1/3 masy odłożyć i połączyć z czerwonym barwnikiem. Poncz do nasączenia. 1 kieliszek wódki 1/2 szklanki wody cukier i sok z cytryny do smaku. Pokrojony tort nasączyć. Pierwszy blat nasączyć
Piekarz-Kucharz-Garkotłukodpuszczę. Jeśli nie pieczenie to dobrym wyborem będzie oczywiście pucharek z deserem. A skoro mamy środek lata to deser musi być obowiązkowo z owocami. Dziś padło na kwaśne, czerwone porzeczki. Chciałam
Pyry na Gazszklanki oleju, szklanka kwaśnej śmietany 12% . masa kokosowa: 2 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 20 dag masła, 2 łyżki cukru pudru, 10 dag wiórek kokosowych. Dodatkowo- 50 dag czerwonych porzeczek, 2 galaretki truskawkowe. Sposób wykonania: Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego połamaną czekoladę. Mieszając czekamy aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy suche składniki tj. mąkę, proszek
Pobite gary Barbaryłyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 200 ml śmietanki 30 % śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 150 g serka mascarpone porzeczka czerwona A jak to zrobić: Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na pianę, dodawać po trochę cukru i ubić na sztywno. Dodać żółtka i dobrze zmiksować. Dosypywać(...)wystygnięcia. Śmietanę ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem na sztywno, dodać serek i jeszcze przez chwilę miksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić nią babeczki. Posypać porzeczkami
Kuchnia w opałachrobienia soków ale również możemy używać go jako garnek do gotowania na parze. Możemy zrobić w nim soki z takich owoców jak: truskawki, maliny, porzeczki, jabłka, gruszki , winogrona, aronia oraz śliwki. Sokownik składa się z trzech naczyń nakładanych jedno na drugie, pokrywki oraz rurki spustowej połączonej z wężykiem gumowym odprowadzającym(...)przepysznie, smakiem nie dorównują tym sprzedawanym w sklepie, które słodzone są dużą ilością cukru z zbędnymi konserwantami. Ja na przetestowanie sokownika zrobiłam sok z czerwonej porzeczki oraz słodkich papierówek. Niżej podaję wam instrukcję jak zrobić taki sok u siebie w domu Sok uzyskujemy poprzez poddawanie owoców działania gorącej pary. Do dolnego
Marta Gotujesera białego mielonego • 2 białe czekolady • 5 jajek • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% • 1 szklanka pokrojonych moreli • 1 szklanka borówki amerykańskiej • 1 szklanka czerwonej porzeczki Wykonanie: • Czekoladę rozpuścić ze śmietaną w mikrofali lub na parze. • Ser delikatnie zmiksować. • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, cały czas miksując na wolnych
To co kochampochmurny zimowy dzień. Polecam :) Kruszonka: 1/4 kostki masła 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej kilka kropel aromatu waniliowego 1,5 szkl mrożonych malin 1/2 szkl mrożonych czerwonych porzeczek 4 łyżki cukru Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach. Owoce rozsypać do 3-4 kokilek do zapiekania. Posypać łyżką cukru i kruszonką. Crumble wstawić do piekarnika nagrzanego
Smakołyki AsiSkładniki: 6 kg czarnej porzeczki 2,5 kg cukru ( więcej/lub mniej - do smaku) Nie dodawałam żadnych żel-fixów, ponieważ porzeczka ma mnóstwo pektyny i dżem pięknie zgęstnieje. Porzeczki przebrałam, oczyściłam z liści i gałązek. Umyłam je. Przesypałam je do garnka i podlałam wodą. Gotowałam przez około godzinę. Owoce zgęstniały, puściły(...)dłużej gotujemy. Gorący dżem wlewałam do wygotowanych i suchych słoików. Dobrze je zakręcałam i odstawiałam przykrywkami do dołu. Smacznego! Zapraszam na inne dżemy: GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI DŻEM Z WIŚNI DŻEM TRUSKAWKOWY DŻEM Z DYNI POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM POWIDŁA ŚLIWKOWE SOK Z ARONII
potrawyregionalneSkładniki: Spód 200g mąki 60g cukru 200g zimnego masła Ciasto ok szklanki obranych i umytych porzeczek 500g zmielonego twarogu 200g cukru opakowanie cukru waniliowego (lub łyżeczka esencji waniliowej) 4 jajka 100g naturalnego jogurtu 200g gęstej śmietany 18% łyżka soku z cytryny pół opakowania budyniu waniliowego Przygotowanie: Spód ciasta: Do mąki dodajemy cukier, oraz kroimy masło. Szybko zagniatamy rękoma(...)piekarnika nagrzanego do 180stC na 15 min Ciasto: Połączyć wszystkie składniki i utrzeć je mikserem. Wylać ok 3/4 powstałej masy na podpieczony spód i wyrównać. Posypać czerwoną porzeczka po całej powierzchni, zalać resztą masy i wyrównać. Wstawić sernik do piekarnika do 180stC na jedną z niższych półek. Pod spodem podstawić blaszkę, by skapujący tłuszcz z wodą nie zabrudził
Ukojenie Podniebienia