Wspominałam kiedyś, że jestem prawdziwym porzeczkoholikiem? Uwielbiam czerwone porzeczki i mogłabym je jeść bez końca. Kilka lat temu kazałam tacie obsadzić nimi działkę i w ten sposób co lato mam zapewnione gigantyczne dostawy porzeczek, bo tata zgodził się spełnić prośbę, ale pod warunkiem, że całe plony sobie sama przerobię. Tak więc co roku moja kuchnia zamienia się w porzeczkowe
Okolice PalnikaSuper pyszna i bardzo prosta do zrobienia galaretka z czarnej porzeczki to idealny dodatek do naleśników lub placków. Można ją też zrobić z porzeczki czerwonej i z agrestu. - tylko 2 składniki - można użyć mrożonych porzeczek - bez potrzeby pasteryzowania słoików
AniaGotuje.plporzeczek 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 ½ szklanki oleju ( dałam mniej ) 2 szklanki mąki pszennej + 1 ½ łyżki mąki do porzeczek ¾ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 500g czerwonej porzeczki (obranej, umytej i osuszonej) dodatkowo cukier puder Wykonanie: jajka, cukier i cukier waniliowy ubijamy do białości, do masy jajecznej nie przerywając miksowania powolnym strumieniem wlewamy olej na koniec
Słodkie zapomnieniezapach to dla mnie zapach dzieciństwa, beztroskiego czasu spędzonego na działce babci. Mnóstwo wspaniałych wspomnień. Kompot z porzeczek i wiśni smakuje mi dzieciństwem, po prostu :) 300 g czerwonej porzeczki 100 g wiśni 3 litry wody 2 łyżki cukru trzcinowego Wodę zagotowujemy z cukrem. Dodajemy do niej umyte owoce. Gotujemy około 15 minut. Podajemy na ciepło lu zimno. Smacznego :) Artykuł
Mienta blogczęsto i w różnych aranżacjach oraz smakach jogurtowo-owocowych: Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką Ciasto jogurtowe z owocami letnimi Kubeczkowe ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką Tym razem jednak postanowiłam sprawdzić recepturę jaką zapodało Wypiekania na śniadanie zaczerpniętą z bloga Słodkie fantazje . Muszę przyznać, że efekt pieczenia bardzo mi przypadł do gustu. Ciasto nie wyszło
Grunt to przepis!Próbowaliście kiedyś dżemu z truskawek i czerwonych porzeczek? To jeden z moich ulubionych. Przyrządzany według starej receptury polegającej na łączeniu owoców z dużą zawartością pektyn (czyli np. kwaśne jabłka, porzeczki, agrest żurawina) z tymi, które pektyn mają mniej (np. truskawki, jagody, maliny, morele). Pektyny występują głównie w skórce i nasionach owoców, a także niektórych warzyw. Gdy połączą się
Pełny talerzRote Grütze to słodki deser popularny w niemieckiej kuchni, jak również w krajach skandynawskich. Podstawa deseru to czerwone owoce: maliny, czerwona porzeczka, truskawka lub wiśnie zagotowane w soku z owoców, wodzie lub czerwonym winie, następnie zagęszczone mączką ziemiaczaną, kukurydzianą, ryżową lub sago. Najczęściej podawany z sosem waniliowym lub bitą śmietaną. W zależności od rodzaju
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!warzyw. Każda grządka równiutka, starannie wypielęgnowana i zadbana. Czasem mam wrażenie, że Mamie pomagają krasnoludki… Wokół ogrodu rosną różne gatunki drzew owocowych i krzewów. Wiśnie, aronia, agrest, porzeczki czerwone i czarne i jeden jedyny krzak z moją ulubioną białą porzeczką. Czuję zapach najlepszego ciasta ze śliwkami…tak, to jeden z tych silnych zapachów, który przywołuje wspomnienia wielkiej
Wędrówki po kuchniracji tego, że mamy lato i na działce mnóstwo owoców w tym porzeczek dziś przepis na koktajl właśnie z nich. Składniki: 1 szklanka czerwonych porzeczek 1/2 dużego jogurtu naturalnego 0% 1 płaska łyżka siemienia lnianego Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Smacznego
Moje-pitraszeniedeser na bazie ciastek z czekoladą i rodzynkami, nutką alkoholu, lekkim kremem i przełamującymi słodycz kwaśnymi porzeczkami. Składniki: 100g kruchych ciastek z rodzynkami i czekoladą, 3/4 szklanki czerwonych porzeczek, 200g serka mascarpone, 3 łyżki likieru Amaretto, 3 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru waniliowego, szklanka jogurtu naturalnego
Z miłości do słodkościSkładniki: porzeczki czerwone 5 kg, woda 3 litry, cukier 1 kg, dżemfix 2 opakowania Opłukane porzeczki z szypułek wsypać do szybkowara, wlać wodę, zagotować, po zagotowaniu na średnim ogniu gotować z 10 minut. Gdy szybkowar spuści ciśnienie, wylać nadmiar soku do innego garnka, do porzeczek wsypać cukier, dżemfix i mieszając gotować z 3 minuty. Blenderem zmiksować (my lubimy
W Mojej Kuchni Lubięgarnka, dokręcić silnie wieczka, ustawić do wystygnięcia do góry dnem. Smacznego Jeśli szukasz przepisów na przetwory zobacz również: marynowane grzyby słodko-kwaśne konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki rydze po cygańsku ogórki curry polskie kapary - marynowane owoce nasturcji chutney z czerwonej cebuli chutney śliwkowy z imbirem
Codziennik Kuchennysmakuje wybornie. Polecam gorąco zarówno ciasto jak i wino. W oryginale nie ma w cieście porzeczek natomiast ja dodałam je dla koloru i smaku. Zielone drożdżowe ciasto z czerwonymi porzeczkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie