dominują nuty stajenne, ustępujące z czasem aromatom wiśni, czarnej porzeczki i ciemnej gorzkiej czekolady. Taniny ładnie wtopione. Dorze zbalansowane. Dekantować przed podaniem. Dobrze będzie smakować w towarzystwie dań z wieprzowiny, wołowiny oraz z serami. Château Andron Blanquet Saint-Estephe 2008 (59,99 zł) Kolejne typowe Bordeaux. Dominują aromaty czarnej porzeczki, dojrzałej wiśni, ciemnej czekolady, suszonych śliwek. „ Poważne wino” podawać(...)prostu pyszne. Michał Jancik poleca to wino do kaczki i ma absolutną racje. Wino dobrze zrównoważone. Pachnie ziemią, lasem, kamienistą ziemią. W ustach dominują aromaty wiśni, suszonych moreli, czerwonych porzeczek. Garbniki są miękkie i aksamitne. Wino mocno skoncentrowane. Clos Jacquemeau Saint-Emilion Grand Cru 2004 (59,90 zł). Jest to kupaż cabernet sauvignon i merlot. Dominują w nim aromaty
królestwo garówpszennej 1 szklanka płatków orkiszowych 1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika 3 łyżki brązowego cukru muscovado 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 100 g miękkiego masła 2/3 szklanki czerwonych porzeczek (można także użyć 1 większego jabłka startego na grubej tarce) Ziarna słonecznik przełożyć na suchą patelnię i podprażyć lekko. Pozostawić do przestygnięcia. Następnie przesypać do miski, dodać płatki, porzeczki
Codzienna kuchnia niecodziennatortownicę 26 cm: (w temp. pokojowej) 300 g mąki 1 op. drożdży suchych 90 ml mleka 2 jajka 2 łyżki miodu 80 g masła szczypta soli 300 g czerwonych porzeczek 1 op. cukru waniliowy na kruszonkę: 140 g mąki 70 g cukru pudru 70 g masła Masło roztopić i wystudzić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Do misy przesiać mąkę
wyzwania kuchennewody i mleka 100 g masła 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 jajka do posypania: 4 łyżeczki cukru 75 g płatków migdałowych po 50 g rodzynek i czerwonych porzeczek (ew. 100 g innych owoców) Wodę, mleko i masło oraz sól i cukier wkładamy do rondla i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy mąkę i intensywnie mieszając ucieramy na gładka
Dzieje kuchennej Wiewióryowoców na 100g. Wiśnie: wiśnie, cukier, skrobia, sok z cytryny, sok z aceroli. Sporządzono z 70g. owoców na 100g. Cztery owoce: owoce w zmiennych proporcjach, wiśnie, truskawki, czerwone porzeczki, czarne porzeczki, cukier, skrobia, sok z cytryny, sok z aceroli. Sporządzono z 70g. owoców na 100g. Truskawki: truskawki, cukier, skrobia, sok z cytryny, sok z aceroli. Sporządzono z 70g. owoców
Cynamonowe szczęściesoczyste aromaty wiśniowe, czereśniowe, truskawkowe. Usta przyjemnie owocowe z delikatną taniną i przyjazną kwasowością. Dobra cena. Château Cablanc Bordeaux Supérieur 2010 (23,99 zł) Intensywny nos z aromatami czerwonej porzeczki I wiśni. Usta ze sporą ilości tanin, ale są to taniny przyjemnie krągłe. Kwasowość umiarkowana. Przyjazne wino za rozsądną cenę. Château de Carles Fronsac
królestwo garówwiórek kokosowych, płatków migdałowych i .. tymianku. Tymianek można pominąć, ale polecam, bo fajnie podkręca smak. Do deseru idealna będzie też gałka lodów :) Składniki na 3 porcje: 1 szklanka czerwonej porzeczki 2 szklanki truskawek 2,5 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 3/4 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki płatków migdałowych lub migdałów 1 łyżeczka listków
Moja Galeria Smakuwyciągnięcie ręki Składniki: 1 banan 1 płaska łyżeczka błonnika (opcjonalnie) 2 garście świeżego lub mrożonego szpinaku 1 porcja szejka waniliowego (użyłam JuicePlus+ , więcej info znajdziesz tutaj ) 2 garście czerwonych porzeczek 300 ml zimnej wody. Dodatkowo: Ulubione owoce Wszystkie składniki miksuję dokładnie w blenderze, aż szejk zrobi się kremowy i gęsty. Przelewam do dwóch szklanek a na górze układam ulubione
Słodki sentymentMuffinki porzeczkowe to idealny przepis dla osób, którym tak jak mnie brakuje czasu na wszystko. Robi się je błyskawicznie, ale tak samo szybko znikają :) Naprawdę polecam! Składniki: 250g czerwonych porzeczek 2 jajka 100g masła 170g cukru 125 ml mleka 250g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Porzeczki umyć, oczyścić z szypułek i osuszyć. W jednej misce
kuchnia doskitortów oraz kruchych ciast. Doskonale sprawdzają się też na gofrach. Jeśli tylko natkniecie się na te owoce, kupcie choć kilogram i przygotujcie szybki dżem. Składniki: 1 kg oczyszczonych czerwonych porzeczek 1 opakowanie Żelfix 3:1 Dr.Oetker 350 g cukru Wykonanie: Porzeczki uprzednio oczyścić z gałązek, pozostawiając same owoce. Owoce dokładnie opłukać i odważyć 1 kilogram Przełożyć porzeczki do dużego
kolorowotorcikowopomidory, intensywne w kolorze czereśnie i rozkoszne, pełne maleńkich pesteczek maliny. Mojemu nie tak już sokolemu wzrokowi nie umknie nic - ostatnio z entuzjastycznym okrzykiem zachwytu rzuciłam się na czerwone porzeczki, które w Danii są drogie i ciężko je dostać. A tu proszę - kilka pojemniczków stoi sobie równiutko i tylko czekają, aż po któryś sięgnę. Nie oparłam się, dodatkowo zachęcana
Pożeraczka, czyli raz adobrześwieże owce to jeszcze sobie trochę poczekamy bo dopiero te najlepsze i najsmaczniejsze truskawki to będą w czerwcu, a potem w lecie będziemy mogli się objadać wiśniami, agrestem, porzeczką czerwoną czy czarną no i jagodami! O losie zapomniałam o czereśniach w czerwcu! Aż cieknie ślinka. Ja, jak co roku mrożę bardzo dużo świeżych owoców, tak aby starczyły na całą(...)długą zimę i właśnie na wiosnę. Zazwyczaj zamrażam olbrzymie ilości borówki amerykańskiej, porzeczek, jagód i co raz mniej truskawek, niestety te tracą na smaku. Ostatnio mroziłam też wiśnie i to był strzał w dziesiątkę, smak smoothie z wiśniami jest fenomenalny! Warto zamrozić też jeżyny, które nie tylko będą pięknie zdobić wasze smoothie, ale nadają smak lata koktajlom. Moje smoothie
SMYKWKUCHNIktóre mogę wyjść do ogródka, a nie muszę biec do sklepu i jeść te nafaszerowane chemią. Po prostu za WSZYSTKO ! Dzisiaj podaję Wam przepis na słodkie bułeczki z czerwoną porzeczką. W sumie sezon na nią już się skończył, ale w zamrażarce mam schowaną na te dni, kiedy jej wręcz pragnę ;) Ciasto na bułeczki jest takie same
charlotte gotujeilością porzeczek. Jak dla mnie najlepsze z lukrem cytrynowym, ale możecie również posypać muffiny cukrem pudrem :) Składniki na 15 muffinek : masło 120 g, mąka pszenna 300 g, cukier 3/4 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, soda 0,5 łyżeczki, jajka 2 szt, śmietana 12% lub 18% 1 szklanka, porzeczki czerwone(...)cukier, dodać jajka, rozpuszczone masło, śmietanę i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dać porzeczki i ponownie wymieszać do połączenia. Formę wyłożoną papilotkami wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w 170 st C przez 25 min aż będą rumiane. Przepis ze strony
kulinarne odsłony patiłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka proszku waniliowego ¾ szklanki oleju 6 łyżek musu jabłkowego 2 łyżki jasnego dżemu (dowolnego) ½ szklanki wody Dodatkowo: 100 g chałwy 200-250 g czerwonej porzeczki Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam, aż składniki się połączą. Ciasto nie powinno być jednolite, dlatego nie mieszam za długo Chałwę kroję na małe kawałki. Porzeczkę myję
Słodki sentymentłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka proszku waniliowego ¾ szklanki oleju 6 łyżek musu jabłkowego 2 łyżki jasnego dżemu (dowolnego) ½ szklanki wody Dodatkowo: 100 g chałwy 200-250 g czerwonej porzeczki Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam, aż składniki się połączą. Ciasto nie powinno być jednolite, dlatego nie mieszam za długo Chałwę kroję na małe kawałki. Porzeczkę myję
Słodki sentymentbrązowego 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 ⅓ kubka mleka może być roślinne ½ kubka oleju np. rzepakowego lub kokosowego 1 łyżka octu winnego garść porzeczek czerwonych Wykonanie: do jednej miski wkładamy suche składniki czyli mąkę, kakao,( dodatkowo dodałam trochę cynamonu) cukier brązowy, cukier waniliowy, sodę oraz sól, mieszamy i odstawiamy do suchy składników dodajemy mokre(...)mieszamy ciasto przekładamy do formy 20x20 wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy porzeczki, pieczemy około 35 minut, do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Źródło: http://pinkcake.blox.pl/2012/07/Ciasto-z-czerwonymi-owocami-bez-jajek.html
Słodkie zapomnienie